Nyhetsstudio

Amanda Walnum

Har gjort beslag i boligen:

Det er stor politiaktivitet i og ved Tor Mikkel Waras bolig etter at det ble kjent at PST har siktet samboeren hans å ha tent på bilen deres.

Allerede før PSTs pressekonferanse var det politifolk ved Waras bolig i Oslo. Blant annet ble en bil fraktet bort.

Nå har politiet satt opp politisperringer rundt boligen.

Dagbladets reporter på stedet forteller at politiet har tatt beslag i flere esker fra boligen. Disse inneholder blant annet datamaskiner.

Rundt klokka 16.30 forteller Dagbladets reporter at det nettopp ankom en sivil politibil med flere politimenn i sivil som gikk inn i boligen.

Etterforskere går også rundt med hunder i Hagen til Wara. En politihund i tillegg blitt tatt med inn i boligen.

Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

52 nye smittede i Oslo:

Det siste døgnet har ytterligere 52 personer fått påvist coronaviruset i Oslo, ifølge Oslo kommunes oversikt. Det er en liten nedgang fra døgnet før, da det ble registrert 59 nye smittede.

Totalt er det 595 personer som er registrert smittet i Oslo de siste 14 dagene. Samtlige av Oslo 15 bydeler er røde.

Illustrasjon: Oslo kommune

Far dømt for voldtekter:

En mann i 30-åra er i Brønnøy tingrett dømt til seks års fengsel for flere voldtekter av datteren i barneskolealder.

Mannen fra Sør-Helgeland var tiltalt for flere voldtekter av datteren og én voldtekt av en voksen kvinne. Da saken ble behandlet i retten i august, nektet han straffskyld for begge forholdene. Han har anket saken til lagmannsretten, melder Brønnøysunds Avis.

Ifølge dommen voldtok mannen den mindreårige datteren ved flere anledninger i 2017 og 2018. Dette finner retten bevist med bakgrunn i datterens forklaring. Jenta har også snakket om saken med en lærer og en venninne, og dette vektlegges av retten.

Mannen ble også dømt for en voldtekt av en voksen kvinne sommeren 2019. Ifølge dommen hadde mannen seksuell omgang med kvinnen mens hun sov.

Et normalstraffenivå i denne saken er ifølge retten sju års ubetinget fengsel, men siden saken har ligget i ni måneder, får mannen ett års strafferabatt og seks års fengsel, som er i tråd med aktors påstand.

I tillegg til fengselsstraffen er mannen dømt til å betale 250.000 kroner i oppreisningserstatning til datteren og 175.000 kroner til den voksne kvinnen.

(NTB)

Veltede trær sperrer motorvei og T-bane i Oslo:

Et tre blåste natt til lørdag over ring 3 ved Radiumhospitalet i Oslo. Også på T-banestrekningen mellom Holmen og Hovseter skaper et veltet tre forsinkelser.
- T-banen må kjøre på motspor, så her blir det forsinkelser, sier pressevakt i Sporveien, Jan Rustad til NTB.

– Det jobbes nå fortløpende med å fjerne det, legger han til.

Rustad forteller at det i løpet av natt til lørdag flere steder har blåst ned trær langs T-banesporene, men ingen andre strekninger er blokkert.

Også politiet forteller om utfordringer knyttet til vind og regn i hovedstaden. Særlig ett stort tre som blåste over ring 3 ved Radiumhospitalet like før klokken 4 skapte problemer. Treet blokkerer begge kjørefelt i vestgående retning.

– Treet har falt fra nordsiden av veien. Ring 3 kan bli stengt noen timer forbi her, til veien er ryddet. Her må mannskapene fram med motorsaga, sa operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt til NTB.

Han forteller at treet også har tatt med seg deler av støyskjermen, som også ligger i veibanen. Ved 6-tiden lørdag morgen er det mulig å kjøre forbi i ett felt, men veien kan bli stengt igjen når treet skal fjernes.

Vegtrafikksentralen advarer om forholdene på veiene i Oslo. Blant annet skaper mye vann utfordringer på E6 mellom Trosterud og Furuset.

– Mye vann i veibanen i retning mot Gardermoen. Trafikken kan passere i venstre felt, skriver Vegtrafikksentralen øst på Twitter i 7.30 tiden lørdag.

Men det er ikke bare hovedstaden som er rammet. Også i Follo og Øvre Romerike er det mye veltede trær og vann på veiene.

– Kjør forsiktig, oppfordrer Vegtrafikksentralen øst.

Det er sendt ut gult farevarsel for regn i østlandsområdet lørdag. Det er ventet mellom 40 og 60 millimeter regn på 12 timer. (NTB)

Svenske forskere med ny hurtigtest:

Svenske forskere har utviklet en hurtigtest som kan gi svar på om du er smittet av coronaviruset på to og en halv time.

Den nye testen presenteres i tidsskriftet Nature Communications der forskningen er blitt fagfellevurdert.

– Ettersom metoden er både enklere og billigere, så kan man sette opp covid-19-tester under mye enklere forutsetninger, sier forskningsleder Björn Reinius til Sveriges Radios Ekot.

(NTB)

Coronatesten som brukes i Norge i dag kan muligens erstattes av en hurtigtest utviklet av svenske forskere som kan gi svar på to og en halv time. Foto: Heiko Junge / NTB

Politiet advarer: - Mye vann:

Rett før klokka 05.30 at det skal ha vært flere nestenulykker på E6 utgående Abildsø.

- Mye vann i veibanen, skriver politiet, som oppfordrer alle til å kjøre forsiktig.

Det er sendt ut gult farevarsel på regn fra natt til lørdag, fram til lørdag formiddag. Dette gjelder Buskerud, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo og Akershus, ifølge Meteorologisk institutt.

- Det er ventet mellom 40-60 mm på 12 timer, og mest nedbør blir det lokalt i Buskerud og Telemark.

Det blåste også hardt i Oslo natt til lørdag, og politiet melder om flere nedblåste trær, men ett stort tre som blåste over ring 3 ved Radiumhospitalet like før klokka 4 skapte problemer.

– Treet har falt fra nordsiden av veien. Ring 3 kan bli stengt noen timer forbi her, til veien er ryddet. Her må mannskapene fram med motorsaga, sier operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt til NTB.

Han forteller at treet også har tatt med seg deler av støyskjermen, som også ligger i veibanen. Ved 6-tiden lørdag morgen er det mulig å kjøre forbi i ett felt, men veien kan bli stengt igjen når treet skal fjernes.

Illustrasjonsfoto: Vegard Grøtt / NTB

Full fyr i bolig - nabohus evakueres:

Politiet i Sør-Øst melder om boligbrann i Jevnaker. Ifølge politiet er det full fyr i boligen og fordi det blåser mye i området blir nabohuset evakuert.

- Brannvesenet jobber med å hindre at brannen sprer seg, skriver politier klokka 04.10.

Klokka 04.35 forteller operasjonsleder Tore Grindem til Dagbladet at det dreier seg om en tomannsbolig.

- Beboere er gjort rede for, sier han.

En person er kjørt til Ringerike sykehus etter å ha fått i seg røyk.

- Det ser ut som huset kommer til å brenne ned, sier han.

Det skal ikke være spredningsfare. Et nabohus er evakuert, men ifølge operasjonslederen er det ikke aktuelt å evakuere flere.

- Nabohus i nærheten blir spylt for å hindre spredning. Alle huseiere som er nærmest er varslet.

SISTE: I en oppdatering rett over klokka 5 melder politiet at brannen er slukket og at brannvesenet jobber med etterslukking.

- For øyeblikket er det for tidlig å si hva årsaken til brannen er, men saken vil bli etterforsket.

109 i karantene etter bryllup:

Seks personer er bekreftet smittet og 109 er satt i karantene etter coronasmitte i forbindelse med et bryllup i Lillestrøm kommune sist helg.

Både arrangør og mange av nærkontaktene bor i Alna bydel i Oslo, men det er også nærkontakter fra flere bydeler og omkringliggende kommuner, opplyser Alna bydel i en pressemelding.

- Vi har fått lister fra arrangør av bryllupet og har nå oppnådd kontakt med alle nærkontakter, sier bydelsoverlege Cathrine Dahl.

Bydelsoverlegen i Alna og smitteteamet koordinerer det videre arbeidet, i samråd med Folkehelseinstituttet.

- Alle nærkontaktene ble satt i karantene tidlig i denne uka. Vi legger nå opp til testing av alle, men det er for tidlig å si om antall smittede kan øke, sier bydelsoverlegen.

(NTB)

Breonna Taylors familie: - Aldri trygge:

Familien til Breonna Taylor krever offentliggjøring av referater fra storjuryen som bestemte at ingen politifolk tiltales for å ha drept henne i vår.

Under en pressekonferanse i Louisville fredag forlangte familien også at eventuelle opptak fra politifolkenes kroppskameraer må offentliggjøres.

En uttalelse fra den avdøde kvinnens mor ble lest opp av Taylors tante. Her het det at Taylor ble sviktet av det amerikanske politi- og rettsvesenet.

- Mitt håp var at han (statsadvokaten i Kentucky, Daniel Cameron) visste at han hadde styrken til å gjøre det rette, at han hadde styrken til å starte helbredelsen av denne byen, at han hadde styrken til å hjelpe til med å reparere over 400 år med undertrykkelse. Det han hjalp meg til å innse, er at det alltid vil være oss mot dem. At vi aldri er trygge, sier tanten ifølge The Guardian.

Taylor ble skutt og drept i forbindelse med en politirazzia i mars i år. Politifolkene åpnet ild etter å ha blitt beskutt av Taylors kjæreste, som skal ha trodd det var kriminelle som forsøkte å bryte seg inn.

En storjury besluttet tidligere denne uken at det ikke tas ut noen tiltaler som følge av at Taylor mistet livet. Én politimann er tiltalt for å ha opptrådt farlig siden han løsnet skudd som trengte inn i leiligheten ved siden av Taylors bolig.

I Louisville har det vært en rekke protester i kjølvannet av storjuryens beslutning. To politifolk ble skutt og såret i forbindelse med en av demonstrasjonene. Den antatte gjerningsmannen ble pågrepet kort tid senere.

Natt til lørdag norsk tid pågår det nok en demonstrasjon i Louisville.

(NTB/Dagbladet)

Breonna Taylors dødsfall: - Én tiltalt, to frikjent - frykter opptøyer

Breonna Taylors dødsfall: - Én tiltalt, to frikjent - frykter opptøyer

dagbladet

139 nye coronatilfeller siste døgn:

Ved midnatt natt til lørdag var det registrert 13 544 coronasmittede her i landet, viser foreløpige tall. Det er en økning på 139 tilfeller siste døgn.

Økningen er litt høyere enn dagen før, da det ble registrert 129 nye tilfeller. De siste sju dagene har økningen vært på 775 tilfeller, viser tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Til sammen er det nå gjennomført en drøy million (1 011 021) tester for coronavirus her i landet, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). Noen er testet flere ganger.

I alt 19 personer fikk fredag behandling på sykehus for covid-19-sykdom, som er fem færre enn dagen før. Ingen får behandling i respirator.

FHI har registrert 270 coronarelaterte dødsfall her i landet siden mars. Den største gruppen døde er i alderen 80 til 89 år. FHI understreker at det ikke alltid er mulig å slå fast om de coronasmittede har dødd av eller med covid-19.

(NTB)

- Har bestemt seg:

USAs president Donald Trump skal angivelig ha bestemt seg for å nominere Amy Coney Barett til høyesterett.

Det melder New York Times.

Trump har selv sagt at han vil offentliggjøre sitt valg lørdag, men tidligere fredag kveld kunne CNN erfare at han hadde bestemt seg for Barrett. Nå får også New York Times de samme opplysningene.

Får Trump viljen sin, vil Barrett erstatte Ruth Bader Ginsburg, som døde i forrige uke, i USAs høyesterett. Han vil da ha fått satt inn tre dommere i landets øverste domstol, som i alt har ni dommere.

Barrett anses for å være politisk konservativ, og skal ha streng og bokstavtro tolkning av USAs grunnlov.

Ler mer her:

Donald Trump - - Har bestemt seg

Donald Trump - - Har bestemt seg

dagbladet

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi belønner månedens beste tipsere.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi belønner månedens beste tipsere.- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.