Annonse

Nyhetsstudio

Dommer: Vil vurdere rett til prevensjon og likekjønnet ekteskap
Foto: Erin Schaff / The New York Times / AP / NTB

Dommer: Vil vurdere rett til prevensjon og likekjønnet ekteskap

USAs høyesterett besluttet fredag å fjerne den føderale retten til selvbestemt abort.

I kjennelsen skriver høyesterettsdommer Clarence Thomas at han mener domstolen også bør revurdere kjennelser som beskytter tilgang til prevensjon og likekjønnet ekteskap.

Det kommer fram i en såkalt "concurring opinion", som skal uttrykke flertallet i domstolens mening, men som anerkjenner ulike rasjonaler bak den samme konklusjonen.

En "concurring opinion" er ikke bindende.

Thomas viser spesifikt til sakene Griswold v. Conneticut, Lawrence v. Texas og Obergefell v Hodges.

Førstnevnte har siden 1965 beskyttet innbyggere mot statlige restriksjoner mot prevensjon.

De to andre kjennelsene ble avsagt i henholdsvis 2003 og 2015 og fastslår at likekjønnede ikke kan kriminaliseres for å ha seksuelle relasjoner og at likekjønnede kan inngå ekteskap på samme måte som heterofile.

Annonse

9-åring påkjørt: Fører stukket av

Politiet i Sør-Øst skriver på Twitter at en 9 år gammel gutt er truffet av en bil i Buskerud. Gutten er oppegående, men bir sjekket av helse.

- Fører av bilen har stukket fra stedet, men politiet jobber med å få kontroll på hvem dette er, skriver de.

Politiet har kontroll på bilen de mistenker har vært involvert.

VG: Trafikken over Storskog stoppet opp

Finnmark politidistrikt opplyser til VG at trafikken over grenseovergangen Storskog i Troms og Finnmark har stoppet opp.

- Trafikken over Storskog inn i Norge stoppet opp klokken 13.15 i dag. Vi har ikke fått noen informasjon fra russisk side, så det er vanskelig å si om Russland har innført utreisebegrensinger eller om det skyldes normale svingninger, skriver Sølve Solheim, avsnittsleder for operativ utlendingskontroll i Finnmark politidistrikt, i en kommentar til VG.

Annonse
KrF-politiker Torhild Bransdal (66) er død
Foto: Vidar Ruud / NTB

KrF-politiker Torhild Bransdal (66) er død

Torhild Bransdal, tidligere stortingsrepresentant for Kristelig Folkeparti og mangeårig ordfører i Vennesla, er død etter lengre tids kreftsykdom.

- Torhild døde i dag fredelig med sine nærmeste rundt seg, opplyser familien til NTB.

Bransdal var ordfører i Vennesla kommune fra 1999 til 2017 og stortingsrepresentant for Vest-Agder fra 2017 til 2021.

I 2015 ble hun Norges lengstsittende kvinnelige ordfører.

(NTB)

Hevder Norge sto bak sabotasje

Britiske marinestyrker fra marinebasen Olavsvern utenfor Tromsø sto bak sabotasjen på Nord Stream-gassledningene, hevder storavisa Moskovskij Kosmolets.

- Jeg tror både Norge og Storbritannia kan ha gjort det, hevdet den russiske «militæreksperten» og tidligere marineoffiseren Vladimir Gundarov i avisa ifølge Aftenposten.

Allerede kort tid etter at lekkasjene i rørledningene var kjent i Vesten var statlige og statsnære medier i Russland godt i gang med å spekulere om hvem som sto bak. Også nyhetsbyrået Ria Novosti gikk raskt i gang med å legge skylden på Ukraina og vestlige land.

- Både Norge og Storbritannia tjener på dette. De er Nato-land. Norge er Russlands største konkurrent i gassleveranser, sa Gundarov.

De russiske mediene hevder at Norge ikke vil la Tyskland få russisk gass. Russland nekter selv for all innblanding i lekkasjen, som flere vestlige ledere nå har sagt ble forårsaket av sabotasje.

Russiske medier har også merket seg en uttalelse fra USAs president Joe Biden i februar. Da uttalte han at dersom Russland invaderte Ukraina, ville USA sørge for at den nye Nord Stream 2-ledningen ville være «ferdig» før den ble tatt i bruk. USA har flagget sin motstand mot rørledningen i årevis, blant annet med henvisning til energisikkerheten i Europa, men i russiske medier tolkes uttalelsen som en militær trussel. Etter lekkasjen i rørledningene har Bidens uttalelse også blitt spredt i sosiale medier.

- Biden er forpliktet til å svare på spørsmålet om hvorvidt USA gjorde den trusselen til virkelighet, sier det russiske utenriksdepartementets talskvinne Maria Zakharova.

(NTB)

Annonse

PST nedjusterer terrortrusselen

PST nedjusterer fra terrortrusselnivå 4- høy til 3- Moderat på PSTs terrortrusselskala.

Terrortrusselnivået har vært høyt siden angrepet i Oslo 25. juni i år. Det er nå nedskalert etter at saken er ytterlgere avklart og en rekke tiltak iverksatt.

Det opplyser PST på sine nettsider.

Nivå 3 betyr fortsatt at en eller flere aktører kan ha evne eller vilje til å gjennomføre terror i Norge.

- PST har avdekket reaksjoner og sympatierklæringer på angrepet 25.juni fra både ekstreme islamister og høyreekstremister. Den potensielle inspirasjonseffekten reduseres over tid. Dette utelukker imidlertid ikke at terrorangrep kan fortsette å inspirere andre terrorister mange år etter at de ble utført, skriver PST i en rapport.

De understreker at trusselen fra ekstremister fortsatt er til stede og PST vurderer det som mulig at både høyreekstremister og ekstreme islamistiske aktører kan ha evne og vilje til å gjennomføre terror.

- Det er til enhver tid flere personer i Norge som inngår i både digitale og fysiske
nettverk som fremmer ekstreme holdninger. Det er imidlertid ikke ulovlig å ha eller utrykke
ekstreme holdninger.