Annonse

Nyhetsstudio

Elden ny forsvarer
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet

Elden ny forsvarer

Advokat John Christian Elden er opprettet som ny forsvarer for den siktede 42-åringen ettter skyteepisoden i Oslo.

Det bekrefter advokaten selv over for Dagbladet.

- Jeg har fått underretning fra politiet om at sikrede vil ha meg oppnevnt som offentlig forsvarer, og jeg har derfor akseptert oppdraget. Jeg kjenner ikke siktede fra før, og har ingen opplysninger om saken før jeg har snakket med han. Jeg er på vei til arresten i løpet av formiddagen, sier John Christian Elden til Dagbladet.

Annonse

NSM oppfordrer til økt årvåkenhet

I en pressemelding oppfordrer Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) norske virksomheter til økt årvåkenhet etter ukens hendelser.

- NSM oppfordrer norske virksomheter, særlig innenfor olje- og gassektoren, og andre kritiske samfunnsaktører til å utvise økt årvåkenhet, skriver NSM.

NSM er Norges ekspertorgan innen informasjons- og objektsikkerhet.

De oppfordrer i samme melding virksomheter til å ha lav terskel for å kontakte NSM eller Nasjonalt cybersikkerhetssenter (NCSC), dersom de observerer aktivitet med potensiell tilknytning til ukens tidligere hendelser.

- NSM anbefaler at virksomheter iverksetter hensiktsmessige tiltak for å øke sin motstandsevne mot cyberoperasjoner, skriver NSM videre.

I samme pressemelding advares det spesielt mot phishing-forsøk, og NSM anbefaler at virksomheter oppdaterer og gjennomarbeider beredskapsplaner.

Båt med motorstans

Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRSS) Sør Norge fikk melding om en mindre fritidsbåt med motorstans ved Hidle i Rogaland.

En person er ombord, og HRSS sender assistanse.

Annonse

Justisministeren: Sør-Vest politidistrikt har iverksatt etterforskning

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) kunngjorde under en pressekonferanse onsdag ettermiddag at Sør-Vest politidistrikt har iversatt etterforskning av økt droneaktivitet på norsk sokkel.

- Vi har fått rapporter om økt dronevirksomhet på norsk sokkel den siste tida. Det er noe regjeringen tar på største alvor, som jeg vet at politiet følger opp. De hendelsene som man har fått rapporter om etterforskes av Sør-Vest politidistrikt.

Mehl sa videre at vi må tenke beredskap nå, og at det finnes flere sikkerhetstrusler som må holdes fokus på nå:

- Særlig cyberangrep, sa justisministeren.

Les hele saken

Styrket sabotasje-teori: - Svært alvorlig

Raymond Johansen kritiserer regjeringens plan
KRITISK: Byrådsleder Raymond Johansen mener regjeringens nye skatteordning kan ha dramatiske konsekvenser for Oslo. Foto: Ketil Bjærke / NTB

Raymond Johansen kritiserer regjeringens plan

Byrådsleder i Oslo kommune, Raymond Johansen, går ut mot regjeringens nye skatteordning, ifølge Aftenposten.

Ifølge Johansen vil regjeringens nye skatteordning for vannkraft ha stor betydning for Oslos budsjett.

Regjeringen har foreslått å øke den effektive grunnrenteskattesatsen på vannkraft fra 37 prosent til 45 prosent. Endringen er foreslått å tre i kraft fra og med inntektsåret 2022.

- Jeg må diskutere de konsekvensene forslaget for vannkraft har for Oslo og vårt kraftselskap. Det er alvorlig på kort sikt, sier Johansen til Aftenposten.

Johansen beskriver videre at han mener konsekvensene vil være dramatiske, dersom endringen i grunnrenteskattsatsen er ment som en permanent endring.

- Det er kommunene som yter tjenester til folk i byen og ikke staten. Dette er dramatisk for Oslo, og vil bety at vi vil måtte kutte i våre tjenester, sier Johansen videre om regjeringens skatteordning.

Endringen er en del av regjeringens foreslåtte skattepakke for naturressurser.

Tidligere i dag raste også sjømatselskapene på børs etter at regjeringen foreslo en ny oppdrettsskatt.

Oppdrettsselskapet Salmars kurs falt med over 30 prosent, og mistet med det en markedsverdig tilsvarende rundt 20 milliarder kroner, ifølge E24

- Det er en næringsfiendtlig særskatt på havbruksselskap som skaper verdier og arbeidsplasser på kysten av Norge. En slik særskatt vil ha betydelige negative ringvirkninger for all tilstøtende industri av havbruksnæringen og arbeidsplassene det skaper, sa konsernsjef Linda Aase i Salmar om skatteendringene i en børsmelding.

Annonse

Halvparten av gassen har lekket ut

Over halvparten av gassen som var i de to Nord Stream-rørledningene i Østersjøen, har nå lekket ut, ifølge Energistyrelsen i Danmark.

– Status er at langt over halvparten av gassen har lekket ut av rørledningene, fordi trykket var størst i begynnelsen, opplyste Energistyrelsens direktør Kristoffer Böttzauw på en pressekonferanse i København onsdag ettermiddag.

– Vi forventer at resten av gassen vil lekke ut søndag, la han til.

(NTB)