Annonse

Nyhetsstudio

Fredrik Solvang: - Ett kvarter unna

- I natt var jeg ett kvarter unna å havne midt oppi skytingen. Vennene mine og jeg ringte desperat rundt til hverandre livredde for for at noen skulle mangle. Noen har nok allerede fått en blytung og hjerteskjærende beskjed.

Det skriver NRK-profil Fredrik Solvang på sin Facebook-side etter skyteepisoden i Oslo natt til lørdag.

Solvang har tidligere uttalt at han vil ligge lavt og følge paraden utenfra.

- Jeg skammer meg over at jeg ikke ville gå i paraden, jeg angrer på at jeg har vært feig og redd for at noen få vil kunne misforstå og oppfatte støtte til Pride som noe mer politisk enn støtte til en universell menneskerettighet, skriver programlederen.

Annonse
Putin: - Nøye planlagt provokasjon
KOMMENTERER: Vladimir Putin. Foto: Pavel Byrkin / Sputnik / AFP / NTB

Putin: - Nøye planlagt provokasjon

Russlands president Vlaimir Putin kommenterer i morgentimene en rekke temaer, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Blant annet sier han at Nancy Pelosis nylige besøk til Taiwan var «en nøye planlagt provokasjon».

Presidenten sier også at USA ønsker å trekke ut konflikten i Ukraina, og anklager vestlige land for å prøve å ekspandere et Nato-aktig system inn i Asia-Stillehavs-regionen.

Samtidig sier forsvarsminister Sergej Sjojgu at operasjoner utført av ukrainske styrker blir planlagt av USA og Storbritannia.

Han sier også at Russland ikke har noe behov for å bruke atomvåpen i Ukraina, og at landet vil måtte «evaluere» sine tilnærminger til forsvar etter at Sverige og Finland går inn i Nato.

Les hele saken

Tar over hvis Putin dør

Vitalij Klitsjko og kona skiller lag
LYKKELIGERE TIDER: Vitalij og Natalia under det ukrainske parlamentsvalget i 2012. Foto: Efrem Lukatskyj / AP / NTB

Vitalij Klitsjko og kona skiller lag

Kyiv-ordfører og tidligere bokseverdensmester Vitalij Klitsjko (51) skiller lag med kona gjennom 26 år, Natalia (48), melder avisa New Voice of Ukraine.

- Vi har kommet fram til beslutningen i fellesskap, fordi allerede har levd atskilt i flere år og ønsker å gjøre det offisielt, forklarer Klitsjko overfor Bild.

Vitalij og Natalia har tre barn sammen. Sistnevnte er tidligere modell og musikkartist, og har i lengre tid bodd i Hamburg, hvor hun for tida blant annet tar seg av flyktninger fra hjemlandet, i tillegg til å skjøtte karrieren.

- Vi har et svært godt forhold og respekterer hverandre, men vi har allerede bodd hver for oss i forskjellige land, sier ordføreren, som har hatt hendene fulle med krigen i Ukraina siden invasjonen startet.

På spørsmål om hjertet hans er «opptatt av andre tiltrekninger», svarer eksbokseren med ei linje fra Kyivs bysang: «Det er opptatt av Kyiv - hvordan kan en ikke elske deg, mitt Kyiv?»

Les hele saken

Brødrenes kamp mot Putin

Annonse

Masseskyting på sykehus i Memphis

Minst åtte mennesker skal være skutt og såret på et sykehus i Memphis i Tennessee i USA, melder lokale medier.

Ifølge Local 24 News har politiet sperret av Methodist North-sykehuset og gatene rundt, men det er uklart hva som har skjedd der.

(NTB)

Tretten: E6 fortsatt stengt

E6 ved kollapsede Tretten bru vil fremdeles være stengt, opplyser Innlandet politidistrikt i en pressemelding.

Deler av brua falt ned på E6 i går morges. Vegvesenet har holdt vakt ved vrakrestene gjennom natta, i påvente av at arbeidet med å fjerne disse samt personbilen og lastebilen som står på brua, begynner midt på dagen i dag.

Trafikken er midlertidig omdirigert via Tretten sentrum, og politiet synes dette fungerer tilfredsstillende.

- Det foretas løpende vurderinger tirsdag om når E6 skal åpnes, skriver politidistriktet - som gjør oppmerksom på at omkjøringsveien tidvis kan bli stengt i forbindelse med opprydningsarbeidet.

Ulykken etterforskes. Politiet jobber blant annet med å sikre bilder, avhøre bilførerne og de første vitnene.

- I dag og framover vil avhør av fagpersoner bli prioritert, skriver politiet.

Krimialteknikere vil være til stede når bergingen og rivingen av brua iverksettes.

Tretten: E6 fortsatt stengt
KNAKK: Tretten bru knakk på flere steder i går morges. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Annonse
- Russerne strever
VISER FINGEREN: Veggmaleriet i Kyiv gjenskaper et frimerke der en ukrainsk soldat viser fingeren til et russisk krigsskip på Slangeøya, som nå er gjenerobret fra russerne. Foto: Maksym Marusenko / NurPhoto / Shutterstock / NTB

- Russerne strever

I dagens oppdatering analyserer den britiske militære etterretningen Russlands strategiske styrke i Svartehavet. De kommer til at evnen er svekket.

- Svartehavsflåtens nåværende begrensede effektivitet undergraver Russlands generelle invasjonsstrategi, delvis fordi den amfibiske trusselen mot Odesa nå for en stor del er nøytralisert. Dette betyr at Ukraina kan omdirigere ressurser for å presse russiske bakkestyrker andre steder, skriver britene.

De framholder at Svartehavsflåten for tida strever med å utøve effektiv kontroll til sjøs, selv om de fremdeles bruker langterekkende missiler for å støtte russernes bakkeoffensiver. Dette skyldes flere momenter:

- De har mistet sitt flaggskip «Moskva»; en betydelig andel av sine marinekampfly; og kontrollen over Slangeøya, skriver etterretningen.

De skriver videre at russernes overflatefartøy i Svartehavet har «en ekstremt defensiv holdning»; patruljene er begrenset til farvann innenfor synsvidde av Krim-halvøyas kyst.

- Dette står i kontrast til økt russisk marineaktivitet i andre farvann, som er typisk for denne tida av året, skriver den britiske etterretningen.

Les hele saken

- Kommandoen har forlatt Kherson