Nyhetsstudio

Mann siktet for å ha drept samboeren sin i Vesterålen

En mann er siktet for å ha drept samboeren sin i en kommune i Vesterålen i 2016, melder Vesterålen online.

- Det er gjennomført en del avhør i saken. Deriblant er personen som har status som sikta også avhørt igjen, sier politiadvokat Kay Rønning-Nyvold til avisen.

Vesterålen online skriver at politiet ikke har konkludert med at de mener at det har skjedd et drap, og at siktelsen er midlertidig.

I august 2016 ble en person funnet død i en Vesterål-kommune i Nordland. Politiets første etterforskning ble resultatløs, og politiet kunne ikke konkludere om det mistenkelige dødsfallet var snakk om et selvdrap eller om personen hadde vært utsatt for noe straffbart.

Da politiet la bort saken, hyret foreldrene privatetterforsker

Da politiet la bort saken, hyret foreldrene privatetterforsker

dagbladet.no
Studioet fortsetter under annonsen

Enighet om skisse til løsning i budsjettforhandlingene

KrF og regjeringspartiene er enige om en skisse til løsning i forhandlingene om neste års statsbudsjett.

Skissen skal etter planen legges fram klokka 21 etter at den har vært til behandling i partienes stortingsgrupper.

- Vi har en helhetlig skisse til løsning som vi nå kommer til å innkalle våre grupper til å godkjenne nå i kveld. Og så håper vi at vi får tilslutning der, og i så fall har vi en budsjettavtale for 2019, sa finanskomiteens leder Henrik Asheim (H) da han og de andre forhandlerne kom ut fra møtet.

Forhandlerne var foreløpig knappe om innholdet i avtalen.

Utelukker ikke at Saudi-kronprins visste om Khashoggi-drapet

President Donald Trump sier drapet på Jamal Khashoggi ikke vil føre til noen endring i USAs forhold til Saudi-Arabia selv om det skulle vise seg at landets kronprins sto bak.

- Det kan meget godt være at kronprinsen hadde kjennskap til denne tragiske hendelsen. Kanskje hadde han det, kanskje hadde han det ikke, sier Trump i en uttalelse tirsdag.

- Vi vil trolig aldri få vite alle fakta om drapet på Jamal Khashoggi. Uansett beholder vi vårt forhold til Saudi-Arabia, sier han videre.

- USA akter å fortsette å være en trofast partner med Saudi-Arabia.

Søndag opplyste Trump at han var blitt orientert om innholdet i lydopptak av drapet på Khashoggi, men at han selv ikke hadde villet høre på det. USA fikk lydopptaket av tyrkiske myndigheter, som også skal ha sendt det til flere andre land.

Den 59 år gamle saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept og trolig partert inne på Saudi-Arbias konsulat i Istanbul 2. oktober. Han arbeidet blant annet som kommentator for Washington Post og var en kjent kritiker av Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

Etter først å ha nektet å ha noe med drapet å gjøre, innrømmet til slutt saudiarabiske myndigheter at Khashoggi var tatt av dage av en saudiarabisk dødsskvadron. De fastholder imidlertid at kronprinsen ikke visste noe om drapsplanene.

Liket av Khashoggi er ennå ikke funnet, og ifølge tyrkiske myndigheter er det grunn til å anta at levningene ble oppløst i syre for å skjule alle spor.

(NTB)

Foto: PA Photos / NTB Scanpix

Fotballdommer tiltalt i overgrepssak med rundt 300 fornærmede unge gutter

Øst politidistrikt har i flere år etterforsket denne omfattende straffesaken, som involverer rundt 300 fornærmede, alle unge gutter.

I tillegg er det gitt en straffereaksjon i form av prosessøkonomiske
påtaleunnlatelser for seksuelle straffbare forhold begått mot ytterligere cirka 160 unge gutter.

- Saken er alvorlig og er Norges hittil mest omfattende overgrepssak, skriver statsadvokat Guro Hansson Bull i en pressemelding.

Tiltalen gjelder i all hovedsak overgrep som har funnet sted via internett, men det er også flere av guttene som har møtt tiltalte fysisk.

Det er beslaglagt store mengder med chattefiler, filmer og bilder som har vært tidkrevende å gjennomgå. I tillegg har identifisering av de fornærmede i saken vært arbeidskrevende.

De fornærmede er fra alle deler av Norge, i tillegg til andre nordiske
land.

Fotballdommeren ble pågrepet første gang i juli 2016, men ble løslatt etter et par uker i varetekt. Mannen rakk fram til han ble pågrepet i september samme år å begå nye overgrep.

Det er satt av hele ni måneder til straffesaken som allerede er berammet i Nedre Romerike tingrett, med oppstart i begynnelsen av januar neste år.

Utga seg for å være «Sandra». Nå er han tiltalt for overgrep mot 300 gutter

Utga seg for å være «Sandra». Nå er han tiltalt for overgrep mot 300 gutter

dagbladet.no

Minst 50 drept i selvmordsangrep i Kabul

Minst 50 mennesker ble drept i et selvmordsangrep i Kabul tirsdag, det dødeligste selvmordsangrepet i den afghanske hovedstaden på flere måneder.

Minst 72 personer er såret. Tilstanden er kritisk for flere av de sårede, og tallet på døde vil trolig stige.

Eksplosjonen skjedde inne i et selskapslokale, og det skal ha vært minst 1000 personer til stede. Det melder afghanske Tolo News, som har snakket med vitner.

Ifølge nyhetsbyrået AFP forteller bestyreren for selskapslokalet der angrepet skjedde at en selvmordsbomber gikk inn i en forsamling, der han sprengte seg i luften. Angrepet skal ha vært rettet mot en gruppe religiøse ledere som var samlet til et såkalt Ulema-råd for å feire profeten Muhammeds fødselsdag.

Det er foreløpig ikke kjent hvem som står bak angrepet.

Helsepersonell frakter vekk en skadet person etter et selvmordsangrep i et selskapslokale i Kabul. Foto: EPA/JAWAD JALALI

Tyrkisk nettavis skal sitte på lydopptak fra Khashoggi-drapet

En tyrkisk nettavis har lagt ut nye detaljer fra drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi, basert på det som skal være lydopptak fra drapet.

– Slipp armen min, hva tror du at du driver med, sier Khashoggi i opptaket, ifølge nettavisen Habaturk.

Et sju minutter langt lydopptak som avisen sitter på, skal være fra den delen av det saudiarabiske konsulatet der visumavdelingen ligger. Her ble Khashoggi angivelig møtt av fire mennesker som grep tak i ham så snart han ankom konsulatet. Disse tar ham med til den administrative delen av konsulatet, ifølge Habaturk, og tre andre slutter seg til. En av dem skal være Maher Abdulaziz Mutreb, som anklages for å ha ledet den såkalte dødsskvadronen på 15 personer. Den saudiarabiske generalkonsulen Mohammad al-Otaibi skal også være å høre på opptaket.

– Din sviker! Du vil bli stilt til ansvar, roper Mutreb, ifølge Habaturk, som skriver at resten av opptaket inneholder lyden av slåssing og tortur.

Avisen skriver at det ble tatt 19 telefoner fra konsulatets avdeling C, der konsulens kontor ligger, til Saudi-Arabia. Fire av dem er angivelig samtaler mellom Mutreb og Saud al-Qathani, som nylig ble avsatt fra stillingen som rådgiver for kronprins Mohammad bin Salman.

Levningene etter Khashoggi er så langt ikke funnet.

(NTB)

Tore Fredriksen konstituert som sjef i Omsorgsbygg

Tore Fredriksen er fra 1. desember konstituert administrerende direktør i Omsorgsbygg i Oslo. Han tar over etter Per Morten Johansen, som nylig gikk av.

Fredriksen kommer fra stillingen som eiendomsdirektør i Undervisningsbygg, og han har lang erfaring fra eiendomsbransjen og Oslo kommune.

Per Morten Johansen gikk nylig av etter å ha fått kritikk for håndteringen av ansettelser i foretaket.

Styreleder Kari Andreassen i Omsorgsbygg sier i en pressemelding at hun la vekt på å finne en erfaren leder med tilstrekkelig kommunal erfaring og variert bransjeerfaring for å lede etaten stødig videre.

– Jeg har vært i Undervisningsbygg i åtte år nå som eiendomsdirektør og tenker at det kan være spennende og utfordrende å tre inn i en ny rolle for å bidra i en ekstraordinær tid for Omsorgsbygg. Jeg har lang ledererfaring og god bransjekunnskap og ser fram til å samarbeide med alle de dyktige folkene i Omsorgsbygg, sier Tore Fredriksen.

(NTB)

- Tvungen lønnsnemnd i sykepleierstreiken

Ifølge VG stanser regjeringen sykepleierstreiken med tvungen lønnsnemnd.

Dette skjer en dag før NHO har varslet lockout. Regjeringens begrunnelse er å hindre at liv og helse kommer i fare, ved at 65 helsebedrifter stanser opp.

Streiken blant sykepleierne har vart siden 25. oktober, da Norsk Sykepleierforbund og NHO Service og Handel ikke kom til enighet.

STANSER STREIKEN: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Tre personer til sykehus etter blokkbrann i Ålesund

Tre beboere er kjørt til sykehus med røykskader etter brannen i boligblokka i Ålesund tirsdag formiddag. 80 personer ble evakuert.

– En av dem var bevisstløs, men vi har ikke kjennskap til skadeomfanget per nå. To ble kjørt til sykehus og en til legevakt, alle med røykskader, sier operasjonsleder Erik Mikaelsen i Møre og Romsdal politidistrikt til NTB.

Ifølge NRK har Ålesund kommune kalt inn kriseteamet, og kriseledelsen tar imot åtti evakuerte på Scandic Parken hotell.

Han opplyser videre at ilden er bekreftet slukket, over en time etter at den først ble meldt fra politiet.

– Åstedet er gjennomgått, og det er ingen inne i leiligheten der brannen oppsto. Alle nærliggende leiligheter er gjennomsøkt og alle er evakuert. Hele blokken vil bli gjennomgått, opplyser han videre.

Brannvesenet har holdt på med evakueringen siden brannen ble meldt noe før klokka 11. Det ble sendt røykdykkere inn i den tolv etasjer høye blokka i Sjømannsveien 10 der det bor 75 personer fordelt på 65 leiligheter.

Politiet opplyser at beboere vest for blokka kan kjøre ut via en port ved Color Line Stadion. Fartsgrensen i området er satt ned til 40 kilometer i timen på E136 forbi brannstedet. Dette er hovedfartsåren inn til Ålesund sentrum.

Åtte brannbiler, fem politibiler og flere ambulanser rykket ut etter at meldingen kom om kraftig røykutvikling fra 8. etasje i bygget som ligger rundt hundre meter fra Ålesund brannstasjon.

(NTB)

Brann i blokk på Volsdalsberga i Ålesund

Politiet melder om brann i en blokk på Volsdalsberga i Ålesund.

- Nødetatene har rykket ut, het det i den første meldinga på Twitter klokka 10.46.

Røyk og flammer er da godt synlig.

- Vi er på stedet og har starta evakuering. Vi har så langt ikke oversikt over om det forstatt er folk inne, sier operasjonsleder Arild Reite ved Møre og Romsdal politidistrikt til Sunnmørsposten klokka 10.53.

Omtrent samtidig melder Møre og Romsdal 110-sentral at Ålesund brannvesen er ute med alt tilgjengelig mannskap på brannen.

Klokka 11 forteller Sunnmørspostens journalist Harald Skotheim at to brannbiler på stedet, og at en driver slokking.

Klokka 11:15 skriver Politiet i Møre og Romsdal at brannen er slukket på Twitter. Det er mye røyk i bygget og evakuering pågår.

Klokka 11:42 forteller Erik Mikalsen ved politiets operasjonssentral i Møre og Romsdal til Dagbladet at de fortsatt jobber med slukkearbeid, i tillegg til å få oversikt over hvor mange som er kjørt til sykehus.

- Vi vet ikke grunnen til at brannen oppsto ennå, og heller ikke hvor mange som er kjørt til sykehus. Men det er mer enn én, sier han.

Politipersonell på vei til sykehus for å avklart antall berørte.

Tidligere AUF-leder Mani Hussaini blir ny myndighets- og samfunnskontakt i MatPrat.

Den nylig avgåtte AUF-lederen starter i jobben allerede denne uken, skriver Medier24.

– Jeg ser fram til å jobbe for den norske bonden og være med å vise verdien av norske arbeidsplasser og norsk matproduksjon. MatPrat er en folkekjær merkevare, og det blir utrolig spennende å videreutvikle organisasjonen, opplyser Hussaini i en pressemelding.

Han gikk av som leder for AUF i oktober etter å ha ledet ungdomsorganisasjonen i fire år.

31-åringen har en mastergrad i teknologi, innovasjon og kunnskap fra UiO og har også tidligere arbeidet i Utenriksdepartementet og Oslo kommune. MatPrat er kommunikasjonskonseptet til Opplysningskontoret for egg og kjøtt (OEK) som eies av Nortura.

Hussaini følger med det i fotsporene til sin AUF-forgjenger Eskil Pedersen, som nå er assisterende kommunikasjonsdirektør hos bondesamvirket Nortura.

(NTB)

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Amanda Walnum, Jenny Mina Rødahl

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.