Annonse

Nyhetsstudio

Forsvarsdepartementet får bot etter «Helge Ingstad»-forlis
Foto: NTB

Forsvarsdepartementet får bot etter «Helge Ingstad»-forlis

Statsavokaten har ilagt Forsvarsdepartementet foretaksstraff på ti millioner kroner etter at fregatten «Helge Ingstad» sank. Det skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Departementet har vedtatt forelegget.

- Departementet tar til etterretning at påtalemyndigheten mener det er grunnlag for foretaksstraff i saken og at begrunnelsen for dette er at Forsvaret, gjennom klarere retningslinjer og prosedyrer for å hindre den type sammentreff av uheldige omstendigheter på bro som er konstatert i denne saken, kunne ha avverget ulykken, skriver Forsvarsdepartementet.

- Departementet vil samtidig understreke at vedtakelsen av forelegget ikke innebærer at departementet har tatt stilling til eventuell strafferettslig skyld hos enkeltpersoner. Dette vil det være opp til domstolene å avgjøre, skriver de.

Annonse
Foreslår å endre Grunnloven
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Foreslår å endre Grunnloven

Ytringsfrihetskommisjonen foreslår å føye ordene «toleranse» og «mangfold» som del av begrunnelsen i Grunnlovens paragraf 100.

Grunnlovens paragraf 100 sikrer at alle har rett til ytringsfrihet og rett til tilgang til offentlig informasjon.

Paragrafen hadde stått uendret fra 1814 til 2004. Da ble det foretatt omfattende endringer av paragrafen. Nå foreslår Ytringsfrihetskommisjonen å føye ordene «toleranse» og «mangfold inn som en del av begrunnelsen til paragrafen.

Ytringsfrihetskommisjonens leder Kjersti Løken Stavrum presenterte mandag arbeidet til kommisjonen. Av kommisjonens hovedkonklusjoner er det blant annet at ytringsfriheten har svært gode vilkår i Norge i dag.

Ytringsfrihetskommisjonen peker derfor på hvordan man framover kan videreutvikle og styrke en åpen og opplyst offentlig samtale.

De mener at mer straff og flere forbud ikke er løsningen på utfordringene i ytringsrommet.

(NTB)

Kvinne kjørte ned lyktestolpe

Nødetatene var på vei til en trafikkulykke der en bil kjørte av veien. Det opplyste Øst politidistrikt på Twitter like etter klokka 16.15.

- En kvinne i 20 åra har kjørt inn i en hage og kræsja i en lyktestolpe, sier operasjonsleder Gisle Sveen.

Sveen opplyser at politiet ikke vet om kvinnen er alvorlig skadet.

- Hun har mulig en hodeskade som følge av kollisjonen, det kan hende at hun ikke hadde på bilbelte, opplyser operasjonslederen videre.

Annonse

Bombetrusler skaper store problemer i Moldova

Politiet i Moldovas hovedstad Chisinau etterforsker en rekke bombetrusler som blant annet ble rettet mot høyesterett og den internasjonale flyplassen.

Ifølge politiet kom det minst ni bombetrusler mandag, og noen var også rettet mot sykehus og kjøpesentre.

I juli kom det over 40 bombetrusler mot mål i Moldova, over halvparten av dem var rettet mot flyplassen. Det skapte store problemer for flytrafikken. Ingen av de påståtte bombene har så langt vist seg å være reelle.

Moldova grenser til Ukraina, og ifølge statsminister Natalia Gavrilita er noen av truslene sporet tilbake til IP-adresser i Russland og Belarus. Hun understreker at truslene ikke dermed kommer derfra, men opplyser at begge land er bedt om å bistå i etterforskningen.

- Det er helt åpenbart at disse truslene er ment å bremse årvåkenheten vår, holde oss opptatt og teste reaksjonen vår, sier hun.

(NTB)

Minst 29 døde etter oversvømmelser

Minst 29 mennesker har mistet livet i oversvømmelser og styrtflom etter kraftig regnvær i Afghanistan i helgen.

I de siste 24 timene rammet kraftig nedbør provinsene Parwan, Kapisa og Nangarhar. En talsmann for departementet for krisehåndtering, Mohammed Naseeb Haqqani, sier at minst 20 døde i Parwan, og 50 ble skadd. Fem døde i Karpisa og fire i Nangarhar, og i Parwan er minst 100 savnet.

Både hus, avlinger og veier ble skylt bort i de kraftige skybruddene, og redningsmannskaper er sendt for å lete etter savnede i gjørmete husruiner.

Mange titalls mennesker dør hvert år i Afghanistan på grunn av kraftig regnvær, særlig i fattige områder der skrøpelige hus lett raser sammen.

Siden Taliban for ett år siden tok makten i landet igjen, er utenlandsk nødhjelp og katastrofehjelp tørket inn. Vestlige land frykter at Taliban skal ta penger som blir sendt, og bruke dem til sine egne formål.

(NTB)

Annonse
VG: Matapour klager på PST
Foto: Politiet

VG: Matapour klager på PST

Zaniar Matapours advokater John Christian Elden og Bernt Heiberg har på vegne av sin klient sendt inn en klage på PST.

Ifølge VG står det i klagen at «uttalelsene fra flere personer i PST er åpenbare skyldkonstaterende».

De anklager PST for å ha brutt med uskyldspresumpsjonen, som innebærerf at enhver skal anses som uskydige til det motsatte er bevist.

Heiberg skriver at det eller ikke finnes grunnlag i politidokumentene for PSTs «bastante utsagn» om a Matapour hadde terrorhensikt.

«PSTs uttalelser er i så måte svært alvorlige krenkelser» står det i klage ifølge VG.

Ifølge NRK reagerer forsvarerne spesielt på at midlertidig PST-sjef Roger Berg allerede under pressekonferansen 25. juni sier at PST «vurderer handlingen som en islamistisk terrorhandling».

Sammen med brevet er det vedlagt avisartikler fra NRK, Dagbladet og Aftenposten, der Roger Berg og strategisk rådgiver i PST Siv Sørensen er sitert.

Forsvarer Heiberg viser til en NRK-sak fra 27. juli der Berg sier: «Vi mener bestemt at det er ekstreme islamister som står bak dette».

Martin Bernsen i PST bekrefter overfor Dagbladet at de har mottatt kopi av brevet.

Riksadvokaten er også sendt til klagen.

Ifølge NRK skriver advokatene John Christian Elden og Bernt Heiberg i brevet:

«Staten ved Justisdepartementet og Riksadvokaten bes erkjenne ansvar for krenkelsen».

- Dette er slik vi ser det en ulovlig skyldkonstatering. Både etter grunnlovens bestemmelser og EMDs praksis rundt EMKs artikkel 6. Vi har derfor sendt en klage på PSTs uttalelser i offentligheten til Justisdepartementet og til Riksadvokaten, sier Heiberg.