Annonse

Nyhetsstudio

USA: Vil gjennomføre sanksjoner mot Russland

USA har kunngjort sine første skritt for å gjennomføre de nye sanksjonene mot Russland, som ble avtalt av G7-landene på toppmøtet de seineste dagene.

Sanksjonene retter seg mot Russlands forsvarsindustri og forbyr gullimport fra landet.

- Disse grepene treffer hjertet av Russlands evne til å utvikle og distribuere våpen og teknologi som brukes til Vladimir Putins brutale angrepskrig mot Ukraina, skriver det amerikanske finansdepartementet i en uttalelse.

Sanksjonene retter seg mot det statlige russiske selskapet Rostec og andre industrier som er kritiske for forsvarssektoren, samt militære enheter og offiserer som er involvert i menneskerettighetsbrudd i Ukraina, ifølge finansdepartementet.

(NTB)

Annonse

Kollisjon mellom bil og MC i Drammen

Sør-Øst politidistrikt fikk melding om en trafikkulykke klokka 17.37.

- En bil og en MC involvert. Ukjent skadeomfang, melder politiet på Twitter.

- Nødetatene er på vei nå, sier operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Erik Ullhaug Olsen.

Foreslår å endre Grunnloven
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Foreslår å endre Grunnloven

Ytringsfrihetskommisjonen foreslår å føye ordene «toleranse» og «mangfold» som del av begrunnelsen i Grunnlovens paragraf 100.

Grunnlovens paragraf 100 sikrer at alle har rett til ytringsfrihet og rett til tilgang til offentlig informasjon.

Paragrafen hadde stått uendret fra 1814 til 2004. Da ble det foretatt omfattende endringer av paragrafen. Nå foreslår Ytringsfrihetskommisjonen å føye ordene «toleranse» og «mangfold inn som en del av begrunnelsen til paragrafen.

Ytringsfrihetskommisjonens leder Kjersti Løken Stavrum presenterte mandag arbeidet til kommisjonen. Av kommisjonens hovedkonklusjoner er det blant annet at ytringsfriheten har svært gode vilkår i Norge i dag.

Ytringsfrihetskommisjonen peker derfor på hvordan man framover kan videreutvikle og styrke en åpen og opplyst offentlig samtale.

De mener at mer straff og flere forbud ikke er løsningen på utfordringene i ytringsrommet.

(NTB)

Annonse

Kvinne kjørte ned lyktestolpe

Nødetatene var på vei til en trafikkulykke der en bil kjørte av veien. Det opplyste Øst politidistrikt på Twitter like etter klokka 16.15.

- En kvinne i 20 åra har kjørt inn i en hage og kræsja i en lyktestolpe, sier operasjonsleder Gisle Sveen.

Sveen opplyser at politiet ikke vet om kvinnen er alvorlig skadet.

- Hun har mulig en hodeskade som følge av kollisjonen, det kan hende at hun ikke hadde på bilbelte, opplyser operasjonslederen videre.

Fører er kjørt til Ahus for sjekk, og det er ikke mistanke om alvorlig skader.

- Vitner opplyser om at det har vært et sammenstøt med en annen bil i forkant av ulykken, melder Øst politidistrikt i en oppdatering klokka 17.40.

Politiet har nå kontroll på alle parter og oppretter en sak på forholdet. Bilen er hentet og den nedkjørte lyktestolpa er sikret.

Bombetrusler skaper store problemer i Moldova

Politiet i Moldovas hovedstad Chisinau etterforsker en rekke bombetrusler som blant annet ble rettet mot høyesterett og den internasjonale flyplassen.

Ifølge politiet kom det minst ni bombetrusler mandag, og noen var også rettet mot sykehus og kjøpesentre.

I juli kom det over 40 bombetrusler mot mål i Moldova, over halvparten av dem var rettet mot flyplassen. Det skapte store problemer for flytrafikken. Ingen av de påståtte bombene har så langt vist seg å være reelle.

Moldova grenser til Ukraina, og ifølge statsminister Natalia Gavrilita er noen av truslene sporet tilbake til IP-adresser i Russland og Belarus. Hun understreker at truslene ikke dermed kommer derfra, men opplyser at begge land er bedt om å bistå i etterforskningen.

- Det er helt åpenbart at disse truslene er ment å bremse årvåkenheten vår, holde oss opptatt og teste reaksjonen vår, sier hun.

(NTB)

Annonse

Minst 29 døde etter oversvømmelser

Minst 29 mennesker har mistet livet i oversvømmelser og styrtflom etter kraftig regnvær i Afghanistan i helgen.

I de siste 24 timene rammet kraftig nedbør provinsene Parwan, Kapisa og Nangarhar. En talsmann for departementet for krisehåndtering, Mohammed Naseeb Haqqani, sier at minst 20 døde i Parwan, og 50 ble skadd. Fem døde i Karpisa og fire i Nangarhar, og i Parwan er minst 100 savnet.

Både hus, avlinger og veier ble skylt bort i de kraftige skybruddene, og redningsmannskaper er sendt for å lete etter savnede i gjørmete husruiner.

Mange titalls mennesker dør hvert år i Afghanistan på grunn av kraftig regnvær, særlig i fattige områder der skrøpelige hus lett raser sammen.

Siden Taliban for ett år siden tok makten i landet igjen, er utenlandsk nødhjelp og katastrofehjelp tørket inn. Vestlige land frykter at Taliban skal ta penger som blir sendt, og bruke dem til sine egne formål.

(NTB)