Annonse

Nyhetsstudio

Medier: Khersons ordfører pågrepet av prorussiske styrker

Ordføren Igor Kolykhajev i den russisk-okkuperte byen Kherson sør i Ukraina, er arrestert av russiske styrker.

Dette ifølge en Facebook-oppdatering fra hans rådgiver Galina Ljasjevskaja.

Årsaken skal være at ordføreren nektet å samarbeide med de russiske tjenestemennene.

Ordføreren måtte forlate sitt kontor 26.april, men han skal ha blitt i byen.

I slutten av april utnevnte Russland sin egen administrasjon i byen.

Annonse
Sverige usikre på om de vil nekte russere turistvisum
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sverige usikre på om de vil nekte russere turistvisum

Sverige har ikke bestemt seg for om de vil legge seg på samme linje som sine finske naboer, som vil nekte russere turistvisum til Europa.

Spørsmålet om visum dukket opp da de nordiske statsministrene møtte sin tyske kollega Olaf Scholz i Oslo mandag. På pressekonferansen etter møtet ble Sveriges statsminister Magdalena Andersson spurt om hun støttet Finlands syn eller Tysklands skepsis til et visumforbud.

- Jeg synes det er gode argumenter for begge syn, og diskusjonen vi har hatt, gjenspeiler at dette er et vanskelig spørsmål, sa Andersson og bekreftet at Sverige ikke har bestemt seg.

- Vi veier de ulike argumentene opp mot hverandre, men det beste er om vi kan gå videre med dette i fellesskap, sa Andersson.

Scholz minnet om at det ikke er vanlige russere som har startet krigen og at det er innført sanksjoner mot dem som er ansvarlige for krigføringen og som tjener på Vladimir Putins regime. Scholz ville heller ikke gjøre det vanskeligere for krigsmotstandere og andre som ønsker å forlate Russland.

Finlands statsminister Sanna Marin påpekte på sin side at selv om det russiske folket ikke har startet krigen, er det mange som støtter Putin.

- Jeg synes ikke det er riktig at de skal kunne reise og nyte turisttilværelsen mens Russland dreper ukrainere. Jeg forstår at folk er frustrert over at russere kan reise som om ingenting har skjedd.

(NTB)

Kollisjon mellom bil og MC i Drammen

Sør-Øst politidistrikt fikk melding om en trafikkulykke klokka 17.37.

- En bil og en MC involvert. Ukjent skadeomfang, melder politiet på Twitter.

- Nødetatene er på vei nå, sier operasjonsleder i Sør-Øst politidistrikt, Erik Ullhaug Olsen.

Klokka 17.57 melder politiet at nødetatene er på stedet.

- Fører blir kjørt sykehuset av ambulanse, pr nå ukjent skadeomfang, opplyser politiet i Sør-Øst på Twitter.

I en oppdatering skriver politiet at MC fører ikke fremstår alvorlig skadet.

- Klager over smerter i skulder, blir undersøkt videre på sykehuset, melder politiet.

Videre skriver de at det fremstår som en ulykke i samme kjøreretning.

Annonse
Foreslår å endre Grunnloven
Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Foreslår å endre Grunnloven

Ytringsfrihetskommisjonen foreslår å føye ordene «toleranse» og «mangfold» som del av begrunnelsen i Grunnlovens paragraf 100.

Grunnlovens paragraf 100 sikrer at alle har rett til ytringsfrihet og rett til tilgang til offentlig informasjon.

Paragrafen hadde stått uendret fra 1814 til 2004. Da ble det foretatt omfattende endringer av paragrafen. Nå foreslår Ytringsfrihetskommisjonen å føye ordene «toleranse» og «mangfold inn som en del av begrunnelsen til paragrafen.

Ytringsfrihetskommisjonens leder Kjersti Løken Stavrum presenterte mandag arbeidet til kommisjonen. Av kommisjonens hovedkonklusjoner er det blant annet at ytringsfriheten har svært gode vilkår i Norge i dag.

Ytringsfrihetskommisjonen peker derfor på hvordan man framover kan videreutvikle og styrke en åpen og opplyst offentlig samtale.

De mener at mer straff og flere forbud ikke er løsningen på utfordringene i ytringsrommet.

(NTB)

Kvinne kjørte ned lyktestolpe

Nødetatene var på vei til en trafikkulykke der en bil kjørte av veien. Det opplyste Øst politidistrikt på Twitter like etter klokka 16.15.

- En kvinne i 20 åra har kjørt inn i en hage og kræsja i en lyktestolpe, sier operasjonsleder Gisle Sveen.

Sveen opplyser at politiet ikke vet om kvinnen er alvorlig skadet.

- Hun har mulig en hodeskade som følge av kollisjonen, det kan hende at hun ikke hadde på bilbelte, opplyser operasjonslederen videre.

Fører er kjørt til Ahus for sjekk, og det er ikke mistanke om alvorlig skader.

- Vitner opplyser om at det har vært et sammenstøt med en annen bil i forkant av ulykken, melder Øst politidistrikt i en oppdatering klokka 17.40.

Politiet har nå kontroll på alle parter og oppretter en sak på forholdet. Bilen er hentet og den nedkjørte lyktestolpa er sikret.

Annonse

Bombetrusler skaper store problemer i Moldova

Politiet i Moldovas hovedstad Chisinau etterforsker en rekke bombetrusler som blant annet ble rettet mot høyesterett og den internasjonale flyplassen.

Ifølge politiet kom det minst ni bombetrusler mandag, og noen var også rettet mot sykehus og kjøpesentre.

I juli kom det over 40 bombetrusler mot mål i Moldova, over halvparten av dem var rettet mot flyplassen. Det skapte store problemer for flytrafikken. Ingen av de påståtte bombene har så langt vist seg å være reelle.

Moldova grenser til Ukraina, og ifølge statsminister Natalia Gavrilita er noen av truslene sporet tilbake til IP-adresser i Russland og Belarus. Hun understreker at truslene ikke dermed kommer derfra, men opplyser at begge land er bedt om å bistå i etterforskningen.

- Det er helt åpenbart at disse truslene er ment å bremse årvåkenheten vår, holde oss opptatt og teste reaksjonen vår, sier hun.

(NTB)