Annonse

Nyhetsstudio

Kaster ut 70 russiske diplomater
Foto: Johanna Geron / Reuters

Kaster ut 70 russiske diplomater

Bulgarias utenriksdepartementet opplyser til nyhetsbyrået Reuters at de kaster ut 70 russiske diplomater fra landet.

Overfor det bulgarske nyhetsbyrået BTA hevdet landets statsminister Kiril Petkov tirsdag at flere av de 70 jobbet for etterretningstjenesten under diplomatisk dekke.

Samtlige av dem skal ha vært ansatt ved den russiske ambassaden i landet.

Annonse

Kvinne kjørte i lyktestolpe

Nødetatene var på vei til en trafikkulykke der en bil kjørte av veien. Det opplyste Øst politidistrikt på Twitter like etter klokka 16.15.

- En kvinne i 20 åra har kjørt inn i en hage og kræsja i en lyktestolpe, sier operasjonsleder Gisle Sveen.

Sveen opplyser at politiet ikke vet om kvinnen er alvorlig skadet.

- Hun har mulig en hodeskade som følge av kollisjonen, det kan hende at hun ikke hadde på bilbelte, opplyser operasjonslederen videre.

Bombetrusler skaper store problemer i Moldova

Politiet i Moldovas hovedstad Chisinau etterforsker en rekke bombetrusler som blant annet ble rettet mot høyesterett og den internasjonale flyplassen.

Ifølge politiet kom det minst ni bombetrusler mandag, og noen var også rettet mot sykehus og kjøpesentre.

I juli kom det over 40 bombetrusler mot mål i Moldova, over halvparten av dem var rettet mot flyplassen. Det skapte store problemer for flytrafikken. Ingen av de påståtte bombene har så langt vist seg å være reelle.

Moldova grenser til Ukraina, og ifølge statsminister Natalia Gavrilita er noen av truslene sporet tilbake til IP-adresser i Russland og Belarus. Hun understreker at truslene ikke dermed kommer derfra, men opplyser at begge land er bedt om å bistå i etterforskningen.

- Det er helt åpenbart at disse truslene er ment å bremse årvåkenheten vår, holde oss opptatt og teste reaksjonen vår, sier hun.

(NTB)

Annonse

Minst 29 døde etter oversvømmelser

Minst 29 mennesker har mistet livet i oversvømmelser og styrtflom etter kraftig regnvær i Afghanistan i helgen.

I de siste 24 timene rammet kraftig nedbør provinsene Parwan, Kapisa og Nangarhar. En talsmann for departementet for krisehåndtering, Mohammed Naseeb Haqqani, sier at minst 20 døde i Parwan, og 50 ble skadd. Fem døde i Karpisa og fire i Nangarhar, og i Parwan er minst 100 savnet.

Både hus, avlinger og veier ble skylt bort i de kraftige skybruddene, og redningsmannskaper er sendt for å lete etter savnede i gjørmete husruiner.

Mange titalls mennesker dør hvert år i Afghanistan på grunn av kraftig regnvær, særlig i fattige områder der skrøpelige hus lett raser sammen.

Siden Taliban for ett år siden tok makten i landet igjen, er utenlandsk nødhjelp og katastrofehjelp tørket inn. Vestlige land frykter at Taliban skal ta penger som blir sendt, og bruke dem til sine egne formål.

(NTB)

VG: Matapour klager på PST

Zaniar Matapours advokater John Christian Elden og Bernt Heiberg har på vegne av sin klient sendt inn en klage på PST.

Ifølge VG står det i klagen at «uttalelsene fra flere personer i PST er åpenbare skyldkonstaterende».

De anklager PST for å ha brutt med uskyldspresumpsjonen, som innebærerf at enhver skal anses som uskydige til det motsatte er bevist.

Heiberg skriver at det eller ikke finnes grunnlag i politidokumentene for PSTs «bastante utsagn» om a Matapour hadde terrorhensikt.

«PSTs uttalelser er i så måte svært alvorlige krenkelser» står det i klage ifølge VG.

Ifølge NRK reagerer forsvarerne spesielt på at midlertidig PST-sjef Roger Berg allerede under pressekonferansen 25. juni sier at PST «vurderer handlingen som en islamistisk terrorhandling».

Sammen med klagen er det vedlagt avisartikler fra NRK, Dagbladet og Aftenposten, der Roger Berg og strategisk rådgiver i PST Siv Sørensen er sitert.

Annonse
Putin tilbyr «kamptestede» våpen på messe
Foto: Mikhail Klimentyev / AP / NTB

Putin tilbyr «kamptestede» våpen på messe

Russlands president sier på en våpenmesse at landet er klar til å levere våpen til sine partnere og sier at «nesten alle er brukt i reelle stridssituasjoner».

- Vi er klare til å tilby de mest moderne våpentypene, fra håndvåpen til artilleri, kampfly og droner, til våre allierte og partnere, sa Vladimir Putin da han åpnet en militær messe utenfor Moskva mandag. Han sier russiske våpen verdsettes av militærpersonell for sin «pålitelighet, kvalitet og – viktigst av alt – effektivitet».

- De aller fleste er også brukt i reelle stridssituasjoner med enn én gang, understreker den russiske presidenten.

Mens Russland blir stadig mer isolert internasjonalt, priser Putin landets «mange allierte, partnere og likesinnede på ulike kontinenter». Putin sier Russland setter pris på «historisk sterke, vennlige og tillitsfulle bånd» til land i Latin-Amerika, Asia og Afrika.

Russland er verdens nest største våpeneksportør etter USA, ifølge det svenske fredsforskningsinstituttet Sipri, men de siste årene har eksporten falt jevnt.

(NTB)