Annonse

Nyhetsstudio

PST: - Matapour har sympatisert med IS
Foto: Politiet

PST: - Matapour har sympatisert med IS

- Vi har vært gjennom en periode med Islamsk stat (IS), Syria-aktivitet og fremmedkrigere. Han har sympatisert med IS og støttet den ideologien, ekstrem islamisme, i forbindelse med det.

Det sier PST-sjef Roger Berg om den terrorsiktede Zaniar Matapour til Nettavisen.

Det er fra før av kjent at Matapour dukket opp på PSTs radar i 2015, og har hatt flere bekymringssamtaler med sikkerhetspolitiet.

Medforsvarer Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma, sier til Nettavisen at de ikke er kjent med at deres klient har sympatisert med IS.

- Dersom PST sitter på dokumentasjon om en slik tilknytning, regner jeg med at dette umiddelbart gjøres tilgjengelig for oss. Vi er heller ikke kjent med at han skal ha hatt kontakt med andre personer i noe islamistisk miljø. Siktede er varetektsfengslet, isolert og underlagt medieforbud – det betyr også at vi ikke kan gjøre ham kjent med hva media skriver og dermed heller ikke be om hans kommentar på slike oppslag, sier Heiberg.

Matapour er i tillegg til terrorsiktelsen siktet for å drept to personer og såret ytterlige 21 personer i Oslo sentrum natt til lørdag.

Bernt Heiberg, en av de fire som forsvarer Matapour, sier til Dagbladet at de ikke har hørt noe om dette fra PST.

- Nei, der er helt ukjent for oss og fremkommer ikke i saken. Dersom PST har dokumentasjon for slik støtte forventer jeg at det umiddelbart oversendes oss, sier Heiberg.

Matapours hovedforsvarer, John Christian Elden, kommenterer også uttalesen.

- Vi gleder oss til å se bevisene for den påstanden, og noterer oss samtidig at Oslo-politiet nedjusterer farepotensialet ved å si at alt tyder på at vår klient var alene om angrepet, skriver Elden i en tekstmelding til Dagbladet.

Les hele saken

Historien om Zaniar Matapour (42)

Annonse

Huitfeldt om ødeleggelsen av demningen: - Dypt foruroliget

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) kommenterer ødeleggelsen av demningen ved elektrisitetsverket Nova Kakhovka i Ukraina tirsdag morgen.

- Jeg er dypt foruroliget over ødeleggelsen av Kakhovka-demningen. Elektrisitetsverket ligger i den delen av Kherson fylke som er midlertidig okkupert av russiske styrker. Vannet som nå flommer gjennom den skadede demningen setter en rekke bebygde områder på begge sider av Dnipro-elva i fare. Tusenvis av sivile ukrainere kan bli rammet, og flommen vil medføre enorme miljøødeleggelser, sier hun.

- Den synkende vannstanden i Kakhovka-reservoaret øker også faren for en uønsket hendelse ved Zaporizjzja atomkraftverk, da kjølevannet i verste fall vil kunne falle bort, fortsetter hun.

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har uttalt at det for øyeblikket ikke er noen akutt risiko for en slik hendelse som følge av at demningen er ødelagt.

- Vi verdsetter at IAEA løpende overvåker situasjonen og holder verdenssamfunnet oppdatert om utviklingen, sier Huitfeldt.

Ødeleggelsen av Kakhovka-demningen ville ikke ha skjedd om Russland ikke hadde gått til angrep på Ukraina, påpeker hun.

- Norge fordømmer Russlands ulovlige aggresjonskrig og uforsvarlige angrep på Ukrainas infrastruktur, avslutter utenriksministeren.

Annonse

MC-ulykke på Ringerike

En gutt i tenårene tilses av ambulansepersonale etter å ha kjørt utfor veibanen på en lett motorsykkel på Ringerike.

Nødetatene avslutter innsatsen på stedet, og motorsykkelen er berget, melder politiet.

Annonse
Ingen pågrepet etter Vålerenga-knivstikking
Foto: Emma Victoria Hegnar / Dagbladet

Ingen pågrepet etter Vålerenga-knivstikking

Gjerningspersonene er fortsatt ikke pågrepet etter knivstikkingen på Vålerenga i Oslo mandag kveld.
Det opplyser jourhavende jurist Håkon Sjøvold i Oslo politidistrikt til NTB tirsdag kveld.

Politiadvokat Hanna Kaplon sa tirsdag formiddag til NRK
at politiet jobber med innhenting av videoer fra området og med å gjennomgå dette.

- Politiet jobber intenst med å få identifisert gjerningspersonene. Fornærmede og noen vitner har også gitt beskrivelse av gjerningspersonene, og politiet gjennomgår nå dette. Det er beskrevet at gjerningspersonene er under 18 år, sier hun.

En 18 år gammel mann ble kjørt til sykehus med det som fremsto som alvorlige skader etter å ha blitt stukket med en skarp gjenstand på Vålerenga i Oslo mandag kveld.

Politiet opplyste mandag kveld at de søkte etter fire mistenkte gjerningspersoner som løp fra stedet. De ble beskrevet som mørke i huden og mørkkledde.

(NTB)

Annonse