Nyhetsstudio

Knivran i Fredrikstad

En person ble ranet med kniv i Fredrikstad skriver politiet i Øst på Twitter.

To personer har stukket fra stedet.

Ranet skal ha skjedd omtrent klokken 12.

14.45 melder politiet på Twitter at ingen er pågrepet. De oppretter sak, og avslutter på stedet.

Saken oppdateres.

Studioet fortsetter under annonsen

Sjokkbrekk i Skedsmo

Torsdag morgen skriver Øst politidistrikt på Twitter at et sjokkbrekk har funnet sted på i Skedsmo i Akershus.

Gjerningspersonene skal ha rygget en bil inn i Skjetten nærsenter, og på stedet oppdaget politiet at en minibank var brutt opp.

- Forholdet fant sted omtrent klokka 04.20, skriver politiet på Twitter.

Nå etterlyser politet tips om en sølvfarget Volvo 850 med registreringsnummer CE61033. De ønsker også tips og vitneobservasjoner i saken.

Politiet: Død person funnet i Averøy på Nordmøre

Politiet skriver på Twitter at de rykket ut i forbindelse med at en person hadde oppført seg truende på en privat adresse.

Da de ankom ble det gjort funn av en død person på stedet.

Ifølge avisa Tidens Krav var både politi, brannvesen og ambulanse på adressen på Averøy i 18.30-tida i kveld. Meldingen på dette tidspunktet var at situasjonen var uavklart.

Klokka 19.45 kom meldingen om at det var funnet en død mann.

Politiet var bevæpnet før de rykket ut til adressen.

- Politiet fikk melding om en truende situasjon klokka 16.30, og rykket ut med væpnet mannskap av sikkerhetshensyn. En mann ble funnet død på adressen ved ankomst, sier operasjonsleder Sindre Molnes til Dagbladet ved 20.15-tiden.

Han opplyser at det ikke er noen trusselsituasjon ved stedet i kveld.

Stedet er avsperret og kriminalteknikere er i gang med å finne ut av det politiets operasjonsleder kaller en «uavklart situasjon».

- Politiet har ikke pågrepet noen, og er ikke på jakt etter navngitte, andre personer.

Pårørende til den døde er ikke varslet. Sammen med pågående etterforskning er det grunnen til at politiet ikke går ut med flere detaljer.

Mann i 70-årene omkom i utforkjøring

Det var en lokal mann i 70-årene som mistet livet i en utforkjøring på fylkesvei 215 mellom Rena og Nordre Osen i Hedmark onsdag ettermiddag, opplyser Innlandet politidistrikt.

Pårørende er varslet.

- Utforkjøringen skjedde om lag 15 kilometer fra Elverum i retning Søndre Osen. Mannen var aleine i bilen, og det virker til å være et sykdomstilfelle som førte til utforkjøringen. Bilen traff en stolpe og et tre, opplyser politiets operasjonsleder Haagen Løvseth til Dagbladet.

Det var vått i veibanen, men en forholdsvis rett strekning og ikke glatt.

Det var ingen øyenvitner til utforkjøringen. Politiet fikk melding om ulykken klokka 14.03

Hvorfor er norske myndigheter tause om at en trebarnsmor fra Tromsø er tiltalt for folkemord i Rwanda? Kadafi Zaman Millioner av kroner ble brukt da to norske borgere ble pågrepet i Kongo og siktet for drap i 2007. Nå vet vi lite om hva norsk diplomati har gjort eller ikke gjort for trebarnsmoren som risikerer livstid i fengsel i Rwanda. Kadafi Zaman 02.05.2018 (Oppdatert: 02.05.2018) DEL

Én person smittet av tuberkulose i Bergen

En person som har fått påvist smitteoverførende tuberkulosesykdom i Bergen, er innlagt på isolat på Haukeland universitetssjukehus.

Personen er antakelig blitt smittet i utlandet, opplyser Bergen kommune i en pressemelding.

Smittevernkontoret har ifølge kommunen gjennomført en kartlegging av personer som har hatt kontakt med den smittede personen, og disse blir fulgt opp etter nasjonale retningslinjer. I tillegg er det iverksatt undersøkelser i miljøer som er spesielt utsatt for smitte, deriblant et kommunalt sykehjem.

– Vi har gjennomført en omfattende kartlegging og er nå i gang med å kontakte personer som kan ha vært utsatt for smitterisiko. De får nødvendig informasjon og innkalling til undersøkelse på Smittevernkontoret, sier smittevernoverlege Kari Stidal Øystese.

Øystese understreker at tuberkulose er en lite smittsom sykdom, noe som gjør at man sjelden ser smitte ut over husstandsmedlemmer.

Haukeland universitetsjukehus. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Theresa May varsler uttalelse om Brexit


Kabinettet skal ha skrevet et utkast til hvordan skilsmissen mellom Storbritannia og EU skal foregå. Det melder Sky News.

Statsministeren er ventet å komme med en uttalelse fra Downing Street klokka 18.00.

Det har gått to og et halvt år etter avstemningen som avgjorde at Storbritannia forlater EU.

Ifølge BBC mener May at Storbritannia er kommet nærmere en Brexit-avtale, men under dagens krisemøte i kabinettet jobber May fortsatt for å få støtte for sin Brexit-plan.

Storbritannia skal etter planen forlate EU den 29. mars ved midnatt norsk tid. Tidligere i november hadde EU og Storbritannia ennå ikke kommet til enighet om vilkårene for utmeldingen.

Utkastet til avtalen mellom Storbritannia og EU er blitt møtt med skepsis fra Brexit-tilhengere. Statsministeren er blitt beskyldt for å ikke å ha levert etter Brexit-valget.

Storbritannias statsminister Theresa May samlet i dag regjeringen i Downing Street for å overbevise ministrene om at brexitutkastet er bra for britene.

Møtet blir avgjørende for den videre prosessen med EU og Mays egen framtid i britisk politikk.

Statsministeren gikk i møte med sine ministre etter at hun hadde forsvart avtaleutkastet i Parlamentet, til høylytt buing og kritikk fra så vel opposisjon som fra egne rekker, skriver NTB.

Innovasjon Norge fulgte regelverket ved ansettelser, ifølge rapport

Ansettelsen av Katharina Andresen og 64 andre ansettelser i Innovasjon Norge de siste årene har fulgt lover og regler, konkluderer revisjonsselskapet Deloitte.

Deloitte foreslår likevel flere forbedringer av rutinene, heter det i en pressemelding fra Innovasjon Norge.

Ansettelsen av Katharina Andresen og direktør Anita Krohn Traaseths rekruttering av ny ledergruppe i 2014 og 2015 har fått stor oppmerksomhet i mediene. Styret i Innovasjon Norge ba derfor revisjonsselskapet Deloitte vurdere rutiner og praksis opp mot gjeldende regelverk.

– Etter vår vurdering er rekrutteringsprosessen av Andresen utført i samsvar med Innovasjon Norges praksis for tilsvarende stillinger, samt egne regler og retningslinjer, herunder de etiske retningslinjene, konkluderer Deloitte.

Om Krohn Traaseths rekruttering av ny ledergruppe heter det at prosessen er godt dokumentert, «tydelig kommunisert og godt forankret i styret».

(NTB)

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Snakker ut om Innovasjon Norge-bråket: - Det har vært slitsomt

Snakker ut om Innovasjon Norge-bråket: - Det har vært slitsomt

dagbladet.no

Person omkom i ulykke i Hedmark

En person er bekreftet omkommet etter å ha kjørt ut av veien og truffet en stolpe mellom Rena og Nordre Osen i Hedmark, opplyser operasjonsleder i Innlandet politidistrikt, Haagen Løvseth, til Dagbladet.

- Poltiet vet ikke noe om årsaken til ulykken, sier operasjonslederen.

Et felt er stengt, og trafikken dirigeres forbi stedet.

Vegvesenets ulykkesanalysegruppe er på vei til stedet.

Saken oppdateres.

Politiet har kontroll på våpenet som ble brukt i Svolvær-skytingen

En mann i 50-åra ble tidlig lørdag morgen pågrepet i en væpnet politiaksjon i Svolvær i Nordland. Mannen er mistenkt for å ha skutt en annen mann på kaia i Svolvær natt til lørdag.

I dag melder politiet i en pressemelding at de har kontroll på våpenet som ble brukt i skyteepisoden.

Mannen ble først siktet for grov kroppsskade og overtredelse av våpenloven. Mandag ble siktelsen utvidet til drapsforsøk og mannen ble varetekstfenglset i fire uker. Gjennom sin forklaring har den siktede mannen ifølge politiet bidratt til at våpenet ble funnet.

Våpenet vil bli sendt til Kripos for videre undersøkelser.

Nyhetsstudio - Mann siktet for drapsforsøk etter skyting i Svolvær

Nyhetsstudio - Mann siktet for drapsforsøk etter skyting i Svolvær

dagbladet.no

Forsvarsministeren møtte mannskapet fra KNM Helge Ingstad

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) har møtt mannskapet som var om bord da fregatten Helge Ingstad havarerte i forrige uke.

Møtet mellom forsvarsministeren og mannskapet fant sted om bord i Helge Ingstads søsterskip Roald Amundsen i Bergen onsdag ettermiddag. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen var også tilstede på møtet.

– Det var et bra møte, med sterke historier fra et flott lag. Vi er veldig glade for at vi i dag kan snakke med alle 137 av dem. Dette kunne fort gått mye dårligere. De redegjorde på en glitrende måte det de hadde gått igjennom, sa Bakke-Jensen til TV 2 etter møtet.

Forsvarsministeren ville ikke si så mye om selve hendelsesforløpet angående hva som skjedde da fregatten kolliderte med tankskipet Sola.

– Nå skal vi la havarikommisjonen gjøre sin jobb. De skal undersøke hendelsesforløpet, så kan vi i mellomtiden konsentrere oss om mannskapet, som skal ha ros for måten de håndtere dette på, sa Bakke-Jensen.

Mannskapet på 137 personer ble evakuert fra fregatten etter kollisjonen, og åtte personer ble lettere skadd i sammenstøtet. To av dem ble sendt til Haukeland universitetssjukehus og de seks andre til legevakten.

Besetningen skal ha blitt svært preget av hendelsen, og ble i etterkant av ulykken tatt hånd om på et mottakssenter på Haakonsvern, Sjøforsvarets hovedbase like utenfor Bergen.

(NTB)

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Hovedtillitsvalgt etter «Helge Ingstad»s forlis: - Det har vært en del hets

Hovedtillitsvalgt etter «Helge Ingstad»s forlis: - Det har vært en del hets

dagbladet.no

Bergingen vil ta flere uker

Bergingen av KNM «Helge Ingstad» vil ta rundt tre uker, skriver forsvaret i en ny oppdatering.

Planen er å heise fartøyet gradvis opp og overføre det til en nedsenkbar lekter. Videre vil lekteren bli slept til Haakonsvern for at fartøyet kan gjennomgås. Da vil utstyr i fregatten fjernes og skadeomfanget skal vurderes.

Ifølge forsvaret er det fortsatt en risiko for at fartøyet kan skli ut på noe dypere vann. Arbeidet med å sikre fartøyet fortsetter, men det beskrives som meget krevende.
Havaristen er foreløpig vurdert til å kunne være på Haakonsvern i løpet av uke 49.

Den nye oppdateringen nevner ikke det utfordrende været i området hvor fregatten ligger. I en SMS til Dagbladet forteller Hilde Tank-Nielsen, kommunikasjonsdirektør i Forsvarsmateriell, at været så langt ikke er ansett som en risiko.

- Siden fregatten nesten ligger under vann er været ikke foreløpig ansett som en risiko, sier Tank-Nielsen. Hun sier at de ikke starter bergingen før til neste uke.

Ifølge Øyvind Breivik, leder for oseanografi og maritim meteorologi i Meteorologisk institutt, blir det kraftig vind og bølger i området.

- I løpet av dagen kommer vindstyrken opp i 15-17 meter per sekund fra sørøst. Problemet er at vinden blåser på langs av fjorden. Når vinden gjør dette får den mye bedre tak og den klarer å bygge opp mer bølger enn den ellers ville gjort, forteller han til Dagbladet.

Bølgehøyden vil komme opp på en meter i løpet av onsdagskvelden.

- Det er ganske mye mer enn de har hatt tidligere og mer enn hva som er vanlig i fjorden, på grunn av den uvanlige vindretningen, sier Breivik.

Det vil blåse stiv til sterk kuling gjennom torsdagen og fram til fredag morgen, hvor det vil bli opp mot 17 meter per sekund. Først fredag ettermiddag vil vinden løye.

- Det er vesentlig dårligere vær enn det har vært. Det er klart at det ikke er ideelle forhold. Et slikt skip vil føle på vind, bølger og strømmen. På generelt grunnlag kan jeg si at kombinasjonen av krefter blir så store at det kan bli vanskelig for de, sier Brevik og viser til de som arbeider med å redde fregatten.

Jobbet på brua på «Helge Ingstad»: Mener dette er årsaken til at det gikk galt

Jobbet på brua på «Helge Ingstad»: Mener dette er årsaken til at det gikk galt

dagbladet.no
Karin Madshus

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.