Nyhetsstudio

Knivran i Fredrikstad

En person ble ranet med kniv i Fredrikstad skriver politiet i Øst på Twitter.

To personer har stukket fra stedet.

Ranet skal ha skjedd omtrent klokken 12.

14.45 melder politiet på Twitter at ingen er pågrepet. De oppretter sak, og avslutter på stedet.

Saken oppdateres.

Studioet fortsetter under annonsen

Økning i antall meldte mobbesaker i Norge

I fjor høst ble hele 653 mobbesaker meldt inn til fylkesmennene i Norge. I et flertall av sakene ble det slått fast skolene ikke gjorde for å stoppe mobbingen.

- Vi ser at tallene på saker som meldes inn til Fylkesmannen, fortsatt er høyt, og jeg er bekymret for barna det gjelder. Altfor mange barn har en klump i magen når de går til skolen og opplever at de voksne ikke gir dem den tryggheten de skal ha i skolehverdagen, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Fra skoleåret 2017–2018 kunne elever og foreldre melde fra til Fylkesmannen dersom skolen ikke gjør nok for å følge opp mobbing. I samme periode i 2017 ble det meldt inn 565 saker.

I om lag fire av fem mobbesaker som Fylkesmennene har ferdigbehandlet, er konklusjonen at skolen har brutt aktivitetsplikten, altså ikke gjort nok for å stoppe mobbing.

- Jeg forventer at skolene følger opp den viktige jobben som må gjøres for å skape et godt skolemiljø for alle elever, sier Sanner – som betegner det som uakseptabelt at plikten har blitt brutt så mange ganger.

Totalt for 2018 ble 1.504 mobbesaker meldt inn til Fylkesmennene.

(NTB)

Israel hevder å ha skutt ned missil avfyrt fra Syria

Israel har skutt ned en syrisk missil, ifølge den israelske hæren. Tidligere søndag ble israelske missiler skutt ned over Damaskus, ifølge syriske medier.

Missilet ble avfyrt mot Golanhøydene, men ble skutt ned, hevdes det i en uttalelse fra den israelske hæren.

Syrisk luftvern har skutt ned israelske missiler sør for Damaskus, ifølge statlige syriske medier. Israel har skutt ned en syrisk missil, ifølge en militæret.

Missilene ble «forhindret» fra å nå målene sine, hevder statlige medier. En kilde i det syriske forsvaret sier at Israel avfyrte minst fem missiler. Den israelske hæren har ikke kommentert disse anklagene.

Leder for observatørgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), Rami Abdulrahman, sier missilene ble avfyrt mot Kisweh, sør for Damaskus.

Her har både den libanesiske Hizbollah-militsen og iranske styrker våpendepoter. Det er ikke klart om noen av disse ble truffet i angrepet, ifølge Abdulrahman.

Innbyggere i Damaskus har fortalt at de hørte fem eksplosjoner søndag.

(NTB)

Minst åtte FN-soldater drept i angrep i Mali

Åtte personer fra FNs fredsbevarende styrker i Mali er drept i et angrep, opplyser en kilde til nyhetsbyrået AFP.

Bevæpnede personer gikk til angrep mot en FN-leir nord i landet, opplyser en kilde nær FNs fredsbevarende styrke i landet, MINUSMA.

Minst åtte FN-soldater skal være drept, ifølge kilden.

Angrepet skjedde ved Aguelhok-basen, om lag 200 kilometer nord for Kidal.

(NTB)

Svensk UD bekrefter at Sør-Korea deltar i samtaler

Svensk UD bekrefter søndag at også Sør-Korea deltar i samtaler i Sverige. Både USA og Nord-Korea har diplomater til stede.

Lee Do-hoon, Sør-Koreas utsending i sikkerhetsspørsmål på den koreanske halvøya, er i Sverige og deltar i samtalene, opplyser pressekontakt Buster Mirow Emitslöf i det svenske utenriksdepartementet.

Flere medier har tidligere skrevet at Sør-Korea deltar, men dette har ikke blitt offisielt bekreftet før nå.

Fra Nord-Korea deltar toppdiplomaten Choe Son-Hui, og fra USA deltar spesialutsending for Nord-Korea, Stephen Biegun.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström deltar, og Aftonbladet skrev lørdag at også tidligere visegeneralsekretær i FN, Jan Eliasson, var blant dem som deltar i samtalene.

Stedet for møtet er ikke bekreftet, men lørdag sperret politiet av et konferansesenter ved innsjøen Mälaren, nordvest for Stockholm.

(NTB)

To personer pågrepet etter eksplosjon i Nord-Irland

To personer er pågrepet etter at det lørdag morgen eksploderte en bilbombe utenfor et rettslokale i Londonderry i Nord-Irland, opplyser politiet.

Ifølge politiet kan angrepet ha blitt utført av New IRA, en utbrytergruppe fra Den irske republikanske hær (IRA), som fram til 2005 utførte flere angrep. Det skriver BBC.

En bil fra en pizzarestaurant ble kapret av to maskerte menn lørdag.

Bilen ble parkert utenfor et rettslokale i Bishop Street i byen Londonderry. Politiet mottok så en advarsel om at bilen inneholdt en bombe, og de var i gang med å evakuere området da bilen eksploderte.

Ingen ble skadd i hendelsen, men ifølge observatøren i nabolaget i den nordirske byen var det et lykketreff.

Politiet fikk tips om at det skulle skje en eksplosjonm og hadde evakuert om lag 150 mennesker fra et hotell og et treningssted for barn tett ved, skriver avisa Belfast Telegraph.

(NTB/Dagbladet)

BILBOMBE: Bomben gikk av i en bil utenfor et rettslokale i Londonderry i Nord-Irland lørdag. Politiet ble varslet på forhånd, og hadde startet evakuering av området det bomben gikk av. Foto: Steve McAuley, Press Association/AP/NTB Scanpix.

DT: - Knivstukket kvinne ute av koma

Den 25 år gamle kvinnen fra Lier som ble knivstukket i en Kiwi-butikk i Oslo på torsdag, er nå ute av koma.

Det bekrefter hennes bror til Drammens Tidende søndag.

- Det går fint med henne. Hun snakker og er ute av respirator, men er sliten.

25-åringen har forklart at hun husker hendelsen og at hun ikke forsto hva som skjedde i butikken.

- Hun var veldig redd. Det kunne gått mye verre, men hun fikk hjelp umiddelbart, sier broren til avisa.

Strømbrudd stoppet Oslos T-bane igjen

T-banetrafikken er i gang igjen mellom Nationaltheatret og Majorstuen i Oslo etter en full stans som følge av strømmangel søndag formiddag.

Det var klokka 10.58 at Sporveien meldte på Twitter om full T-banestans mellom Nationaltheatret og Majorstuen. Alle linjer retning vest sto stille, og Sporveien oppfordret reisende til å benytte alternativ transport.

Få minutter seinere var imidlertid problemet fikset.

– T-banen er i gang igjen. Det var en strømstans på noe tid, kanskje opp mot 15 minutter, sier kommunikasjonssjef Cato Asperud i Sporveien til NTB.

Verdens eldste mann (113) død

Verdens eldste mann er død, 113 år gammel. Japanske Masazo Nonaka døde søndag morgen.

Masazo Nonaka sovnet inn i sitt hjem i Ashoro på den japanske øya Hokkaido.

113-åringen fikk offisielt tittelen verdens eldste mann av Guinness rekordbok i fjor, da han var 112 år og 259 dager gammel. Han ble født 25. juli 1905.

Hans familie har i fire generasjoner drevet et gjestgiveri med varme kilder.

Verdens eldste levende kvinne pr. i dag, med verifisert fødselsdato, er 116 år gamle Kane Tanaka, ogås hun fra Japan.

Jeanne Calment fra Frankrike - 122 år og 164 dager da hun døde i 1997 - har lenge vært anerkjent som klodens lengst levende menneske.

Det siste året er hennes fødselsdato trukket i tvil samtidig som Koku Istanbulova fra Tsjetsjenia hevder hun er 129 år gammel.


(NTB-AP/Dagbladet).

VERDENS ELDSTE MANN: Masazo Nonaka fra Hokkaido nord i Japan ble 113 år gammel. Foto: Kyodo/AP/NTB Scanpix.

Ny leting etter den fjerde rastatte skiløperen

Søket etter den siste savnede skiløperen i Tamokdalen ble tatt opp igjen søndag formiddag. Tre personer – to menn og én kvinne – er funnet omkomne.

Ifølge NRK er 22 personer fløyet inn i området for å delta i søket søndag. De skal gjøre en ny type søk med radar.

– Det har vi ikke prøvd så langt i letearbeidet, så vi er veldig spente på hva vi kan få til med den. Vi håper at radaren skal gjøre søket lettere, sier politiets innsatsleder Ragnar Schjølset.

- Dagens søk etter den siste savnede er i gang, opplyser Troms politidistrikt like etter klokka 09.30 søndag.

Tre finske og én svensk skiturist ble tatt av skredet ved Blåbærtinden 2. januar. Den første ble funnet og gravd ut onsdag denne uka, mens ytterligere to ble funnet torsdag.

(NTB).

Bombe i rushtrafikken søndag morgen - flere drept i Damaskus


Flere personer skal være drept i en stor eksplosjon på en hovedvei i Damaskus i Syria, ifølge observatørgruppen SOHR.

Meldingen om drepte er ikke bekreftet fra offisielt hold. Ifølge Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) er flere såret.

Gruppen opplyser videre at eksplosjonen trolig stammer fra en bombe, men sier det er uklart om det ble plassert en bombe på stedet eller om en selvmordsbomber sto bak. Det ble avfyrt skudd etter eksplosjonen, ifølge SOHR.

Eksplosjonen fant sted på en hovedvei i rushtrafikken søndag morgen. Veien leder inn til sentrum av Damaskus, og alle veier i området er nå stengt.

Statlige syriske medier omtaler eksplosjonen som et terrorangrep.

Eksplosjoner har vært sjeldne i Damaskus siden regjeringsstyrker inntok de siste opprørskontrollerte områdene i og rundt byen i fjor.

(NTB-AFP).

Line Brustad og Øystein Andersen

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.