Annonse

Nyhetsstudio

NVE overvåker fjell - frykter flodbølge
BEVEGER SEG: Fjellpartiet beveger seg rundt tre centimeter i året, melder NVE. Foto: NVE

NVE overvåker fjell - frykter flodbølge

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) starter kontinuerlig overvåkning av fjellpartiet Skutshorn i Vang kommune i Valdres. Det skriver de i en pressemelding.

- Kartleggingen som er utført viser at faren og konsekvensene ved et skred fra fjellpartiet vurderes som så store at vi nå ønsker en kontinuerlig overvåking, sier geolog i skredseksjonen i NVE, Kjetil Indrevær. Dette betyr at NVE tar ansvaret for varsling til kommune, politi og statsforvalteren ved økte bevegelser i fjellpartiet, skriver NVE.

Et større fjellskred fra Skutshorn kan forårsake en flodbølge som kan ramme bebyggelse langs Vangsmjøse, herunder også kommunesenteret i Vang, skriver NVE.

- At Skutshorn nå blir satt under kontinuerlig overvåking betyr at vi vil fange opp økte bevegelser tidlig. Befolkningen kan derfor føle seg trygge på at de blir varslet i god tid før et eventuelt skred, forteller Indrevær.

Fjellpartiet på rundt ti millioner kubikkmeter beveger seg rundt tre centimeter i året.

Annonse

Tre menn døde etter å ha blitt påkjørt av tog i Hellas

Tre migranter som sov nær en toglinje nord i Hellas, ble truffet av et tog og døde, opplyser lokalt politi.

Politiet sier de tre mennene ikke klarte å komme seg unna toget i tide. Statlig gresk radio sier det ikke umiddelbart var kjent hvor de døde migrantene kom fra.

Ulykken skjedde i nærheten av den nordgreske byen Drama. Sikkerhetspersonell mistenker at mennene var på vei mot grensen mot Nord-Makedonia og derfra ville ta seg videre mot Sentral-Europa.

Migranter som kommer til Hellas fra Tyrkia, følger ofte jernbanesporet for å unngå politikontroller langs veiene nord i Hellas.

(NTB)

Over 1000 brannfolk kjemper mot «monsterbrann» i Frankrike
Foto: SDIS 33 via AP

Over 1000 brannfolk kjemper mot «monsterbrann» i Frankrike

Flere enn 1000 brannmenn kjemper mot en «monsterbrann» i Frankrike, skriver BBC.

Myndighetene i Frankrike advarer om at den store skogbrannen sørvest i landet kan vokse seg enda større. Andre EU-land hjelper nå til i slukkingen.

Statsminister Elisabeth Borne møtte torsdag myndighetene som kjemper mot brannen i Landiras-området sør for Bordeaux.

– Vi må fortsette kampen mot klimaforstyrrelser med større styrke enn tidligere, og vi må tilpasse oss disse klimaforstyrrelsene, sa Borne på besøket ved brannkommandoposten i landsbyen Hostens.

De 1.100 brannfolkene på stedet skal også få ytterligere forsterkninger, ifølge myndighetene i Gironde-fylket. Totalt har 361 utenlandske brannfolk blitt sendt til Frankrike for å bistå sine franske kolleger.

Kraftig tørke
Både Sverige og Italia sender brannfly for å bistå, og i tillegg kommer det hjelp fra Tyskland, Hellas, Polen, Romania og Østerrike.

Den tyske styrken på 65 personer og 24 kjøretøy ankom torsdag ettermiddag og skal gå inn i kampen mot flammene fredag morgen, ifølge myndighetene.

En historisk kraftig tørke har preget Frankrike hele sommeren og tvunget fram begrensninger i vannforbruket. I tillegg har landet vært rammet av hetebølger som forskere mener drives fram av klimaendringene.

– Forholdene er svært vanskelige, vegetasjonen og jorda er eksepsjonelt tørr. Det er svært god grunn til å frykte nye utbrudd av skogbranner, heter det i en uttalelse fra Gironde-myndighetene.

Dagbladet/NTB

Annonse

Fly havnet på veien

Sør-Øst politidistrikt skriver på Twitter at et småfly krysset sperringen tilknyttet rullebanen på Notodden lufthavn og fylkesvei 3330.

- Det var biler og personer i nærheten av krysset. Småflyet tok av fra stedet 45 minutter senere, skriver de.

Det er ikke meldt om personskade, og politiet er i kontakt med piloten.

- Tar forklaring. Politiet har opprettet sak på forholdet, skriver de.

Ber om lov til å inspisere atomkraftverk: - Alvorlig tid

Sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sier byrået må få lov til å inspisere atomkraftverket ved Zaporizjzja.

Kampene rundt kraftverket har utløst en alvorlig krise, sier Rafael Grossi.

– Det er en alvorlig tid, og IAEA må få lov til å utføre sitt oppdrag i Zaporizjzja så raskt som mulig, sa Rossi via video til et hastemøte i FNs sikkerhetsråd torsdag.

Russland og Ukraina beskylder hverandre for angrep ved kraftverket og i området rundt og sier det kan utløse en atomkatastrofe.

(NTB)

Annonse

Antar at ransakelsesordren kommer «rimelig snart»

Justisminister i USA, Merrick Garland, sa under kveldens presskonferanse at ransakelsesordren vil bli offentliggjort.

Rettsviter Sofie Høgestøl mener at man dermed kan anta at den vil bli offentliggjort «rimelig snart».

- Den vil inneholde informasjon om hva de spesifikt ønsket å finne, og selve grunnlaget for ransakelsen. Men jeg er spent på hvor detaljert den eventuelt er, sier hun til Dagbladet.

Hun bet seg merke i at det var Garland selv som godkjente ransakelsen av Trumps eiendom.

- Det sier noe om på hvilket nivå en slik beslutning blir tatt i USA. En justisminister der har en annen funksjon enn justisministeren i Norge, han er øverste påtalemyndighetansvarlig.

Kveldens pressekonferanse var etterlyst av Trump-tilhengerne, som ønsker en forklaring på ransakelsen.

- Garland er ordknapp, og tar ikke i mot spørsmål. Hovedbudskapet hans var at de følger loven, men at de ikke kan si så mye om en pågående etterforskning. Han gjør også et poeng av at alle skal være like for loven.

- Men han forklarer ikke årsaken for ransakelsen. Han forklarer ikke de underliggende sakskompleksene, hva de lette etter eller hvorfor de valgte å ransake boligen, legger hun til.