Nyhetsstudio

PST følger New Zealand-terroren tett

PST følger situasjonen på New Zealand tett.

- Vi har per nå ikke opplysninger som tilsier at det som har skjedd der påvirker trusselbildet her, men vi jobber nå med å samle mest mulig informasjon om gjerningsmennene, sier Trond Hugubakken i PST til NRK.

Oslo-politiet sier flere moskeer har vært i kontakt med dem, og at de setter inn sikkerhetstiltak rundt moskeene i hovedstaden.

Det ble tidligere i dag kjent at moskeene i Oslo øker sikkerheten under fredagsbønnen.

Studioet fortsetter under annonsen

Inbruddsalarm i solstudio

Tidlig tirsdag morgen melder politiet i Trøndelag om at det har gått en innbruddsalarmm i et solstudio i Heimdal.

- Godt arbeid av politihund, fører og andre politibetjenter førte til pågripelse av 2 menn på 18 og 21 år. Det ble også funnet litt narkotika på mennene, skriver politiet på Twitter.

Begge to ble avhørt på stedet, erkjente de faktiske forholdene og ble dimmitert

Rettsmedisinere: «Jack the Ripper» identifisert

Rettsmedisinere sier de gjennom DNA-tester endelig har løst et av de største kriminalmysteriene i historien. De tror de har «Jack the Ripper» sin identitet.

Testresultatene er publisert i tidsskriftet Journal of Forensic Sciences, skriver CBS News.

Resultatet peker ut den polske frisøren Aaron Kosminski, som da var 23 år, og som var politiets hovedmistenkte.

«Jack the Ripper» drepte fem kvinner i London på slutten av 1800-tallet, men gjerningsmannen ble aldri tatt. DNA-materiale som er testet, kommer fra plagg som ble funnet ved ett av ofrene, Catherine Eddowes. Kosminski døde i et mentalsykehus i 1919.

Drapene var utført på et slikt vis at det så ut som om drapsmannen hadde en viss medisinsk innsikt, om ikke kirurgisk erfaring.

Hans utspekulerte metoder og hans mystikk har gjort han til en tilbakevendende karakter i britisk kriminallitteratur.

(NTB)

Trump-støttespiller saksøker Twitter for milliarder

Republikaner og Trump-tilhenger Devin Nunes går til sak mot Twitter og flere kontoer på det sosiale mediet, med anklager om ærekrenkelse og uaktsomhet.

Til sammen vil republikaneren fra California ha oppreising på mer enn 250 millioner dollar, som tilsvarer over 2,1 milliarder kroner i dagens valutakurs.

Blant de saksøkte er to anonyme Twitter-kontoer: «Devin Nunes' mom» og «Devin Nunes' Cow».

Nunes er en profilert republikaner, sterk motstander av Russland-granskingen og leder av etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Søksmålet anfører at Twitter har «bevisst tillatt og tjent penger på innhold som er klart fornærmende, hatefullt og ærekrenkende.»

§ 230 i kommunikasjonsdekretloven i USA gir internett-tjenester immunitet fra ansvar for materiale som er lagt inn av brukere.

Søksmålet anklager videre Twitter for å sensurere vekk synspunkter tjenesten ikke er enig i. Nunes mener også Twitter driver med såkalt «shadow-banning» av konservative politikere, som innebærer at en bruker får legge ut innlegg og kommentarer og kan se dem selv, men at ingen andre kan se noe av det den gjeldende personen skriver.

Twitter har nektet for at det driver med denne praksisen, selv om flere konservative politikere, inkludert president Donald Trump, ikke er overbevist av de forsikringene.

(NTB)

Mann funnet i sjøen - kritisk skadd

Mann kritisk skadd etter å ha falt i sjøen i Bergen
En mann i 60-årene er innlagt på sykehus med kritiske skader at han ble hentet opp av sjøen av en forbipasserende i Bergen natt til tirsdag.

Politiet fikk melding om hendelsen ved Solheimsviken klokken 3.16 natt til tirsdag.

- Forbipasserende så en mann i sjøen og dro han opp på en flytebrygge. Han var ved bevissthet, sløv og kraftig nedkjølt da han ble funnet. Han er kjørt til sykehus i ambulanse, sa operasjonsleder Dag Olav Sætre i Vest politidistrikt til NTB i 3-tiden.

Politiet opplyser til Bergens Tidende i 5-tiden at mannen er kritisk skadd. Han er i 60-årene og er ikke norsk statsborger.

Sætre sier vitner har fortalt til politiet at han har blitt observert i en båt i området.

- Ingen har sett selve fallet. Det er vanskelig nå å si noe om årsaken, sier Sætre til BT.

Solheimsviken ligger inne i Puddefjorden ved foten av Løvstakken i Bergen.

(NTB)

Sørvest politidistrikt kan miste 85 stillinger

Sørvest politidistrikt styrer mot en budsjettsprekk på nesten 90 millioner kroner. Det kan føre til at minst 85 stillinger må bort.

Lokallagsleder i Politiets Fellesforbund Sørvest, Per Anders Røsjorde, sier til Stavanger Aftenblad at besparelsene som må til, kan føre til kraftige kutt i antall stillinger.

- Vi må spare 87 millioner kroner i løpet av 2019. Denne situasjonen har vi kommet i fordi politimesteren har vært for lojal overfor Politidirektoratet (POD) og deres prosjekter. Vi har ansatt uten at vi har hatt penger til det, sier Røsjorde til avisen.

Forrige uke sendte politimester Hans Vik en epost til alle ansatte i politidistriktet og understreket at han påtar seg det hele og fulle ansvaret for den økonomiske situasjonen de står i, skriver avisen.

Hvordan det vil slå ut at minst 85 stillinger forsvinner, mener Røsjorde avhenger av politimesterens prioriteringer framover. Han tviler på at politiets beredskap vil bli skadelidende, siden det «allerede er kuttet til beinet».

(NTB)

Ti kritisk skadd etter Christchurch-terroren

50 mennesker ble drept og nesten like mange ble skadd under terrorangrepet mot to moskeer i Christchurch på New Zeland fredag.

Natt til tirsdag ble det på en pressebrief ved Hagley Park, ikke langt fra Christchurch, opplyst at 30 personer fortsatt behandles på sykehus, melder VG. Ti av dem betegnes fortsatt som kritisk skadd.

Like etter terrorangrepet fredag ble australske Brenton Tarrant (28) siktet for angrepet.

Sperret av stort område

Enkelte av veiene inn til Utrecht var sperret av mandag kveld. Det var flere politibiler til stede, som blokkerte enkelte utfartsveier.

Da Dagbladet kjører forbi klokka 23.50, sperrer politibilene et stort område rundt 24. oktober-plassen.

Mandag formiddag mistet tre mennesker livet, og flere ble skadd, da en mann begynte å skyte inne på en trikk på holdeplassen 24. oktober-plass.

Den mistenkte hovedmannen Gökmen Tanis (37) ble pågrepet rundt klokka 18.30.

Flere personer Dagbladet snakket med omtalte det som har skjedd i byen som svært ubehagelig og sjokkerende. De fortalte at det hadde vært mye synlig politi, politibiler og helikopter i gatene i løpet av mandagen.

SPERRER: Politibiler sperrer veien inn til Utrecht. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet

Her ble han tatt

Her ble han tatt

dagbladet.no

Utrecht: Ny arrestasjon etter skytingen

Nederlandsk politi har arrestert en tredje person som er mistenkt for å ha tilknytning til skytingen på trikken i Utrecht mandag formiddag, melder tv-kanalen RTV seint mandag kveld.

Kanalen har ikke fått bekreftet om det er en mann eller kvinne, eller hvilken rolle personen har hatt.

Først ble en person pågrepet under en husransakelse tidlig på dagen. Ved 18-tiden ble den antatte hovedmannen pågrepet.

TREDJE ARRESTASJON: Ett av ofrene etter skytingen i Utrecht mandag ligger tildekket ved skinnegangen. Foto: AP/NTB Scanpix.

Etterlyser ofre for sexutpressing i Trøndelag


Tre menn ble i helgen pågrepet i Steinkjer, siktet for pengeutpressing av menn som skal ha avtalt møter med mindreårige. Politiet leter etter flere ofre.

Ifølge Trønder-Avisa har det kommet tre-fire anmeldelser i saken siden februar, men politiet tror mange flere kan ha blitt utsatt for trusler – og at det har pågått siden sensommeren 2018.

– Vi ønsker tips i saken, sier etterforskningsleder Leif Gundersen i Trøndelag politidistrikt.

Mennene, som er i starten av 20-årene, har forklart at de har fått inn «noen titusener» på dette, men politiet tror det kan være snakk om mer.

– Dette har skjedd ved at de har opprettet en profil på Gaysir hvor det står at vedkommende er i tjueårene. De har avtalt møter og sex med andre menn, og på vei til møtet har de skrevet at vedkommende er mindreårig. Når møtet likevel finner sted, presses mennene som møter dem for penger, sier etterforskningslederen.

Ifølge politiet har det ikke blitt utført seksuelle handlinger eller vold ved møtene.

(NTB).

Fotballtrener blant de drepte i Utrecht

Fotballklubben Desto bekrefter mandag kveld at ungdomstreneren Rinke Terpstra var en av de tre som ble drept under trikkeskytingen i Utrecht mandag formiddag.

«Det er med store forferdelse vi har mottatt den forferdelige nyheten om at vår ungdomstrener, Rinke Terpstra, døde i dagens skytehendelse i Utrecht», skriver klubben på sine hjemmesider.

Terpstra etterlater seg kone og tre barn.

Så langt er ikke identiteten på de to andre ofrene offisielt bekreftet. Myndighetene i Utrecht skrev tidligere mandag kveld at de på daværende tidspunkt ikke ønsket å si noe om identiteten til de drepte, av hensyn til de pårørende.

Frode Andresen og Line Brustad

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.