Annonse

Nyhetsstudio

Person truet med kniv i Oslo

Politiet har tatt kontroll over en person ved Majorstuakrysset i Oslo, etter at han skal ha vært truende med kniv.

Det skriver politiet i Oslo på Twitter.

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Lina Odden Lerhol, opplyser til Dagbladet at de fikk melding om hendelsen klokka 20.30.

- Vi påtreffer det vi antar er rett person fire minutter seinere. Ingen personer er alvorlig skadd, sier operasjonslederen.

Hun forteller videre at de ikke har funnet noe kniv.

- Vi leter i området, men det kan også være snakk om en annen skarp gjenstand.

Annonse
Zelenskyj: - Har mottatt norskproduserte missiler
Nasams-systemet montert på et kjøretøy, her fra en tidligere anledning og under trening. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter / NTB

Zelenskyj: - Har mottatt norskproduserte missiler

Ukraina har mottatt flere leveranser av det norskproduserte missilsystemet Nasams, sier president Volodymyr Zelenskyj til CBS News.

- Jeg vil takke president Biden og den amerikanske Kongressen for den positive beslutningen (om å gi Ukraina mer støtte, journ.anm.), sier han.

Nasams-systemet er nemlig del av en stor, ny amerikansk bistandspakke til det krigsrammede landet. Reuters omtalte den i august, og det ble da kjent at den ville inneholde våpen, ammunisjon og blant annet pansrede kjøretøy.

I april bestemte også den norske regjeringen at den skulle gi bort luftvernsystem til Ukraina, blant annet i form av Mistral-systemet.

Ukraina har tidligere mottatt en amerikansk donasjon av norske Nasams.

Truss: - Putin er utmanøvrert
Foto: AFP / NTB

Truss: - Putin er utmanøvrert

Storbritannias statsminister Liz Truss, sier hun tror Vladimir Putin er blitt utmanøvrert av de ukrainske styrkene.

- Det var en strategisk feil av ham å invaderende Ukraina, sier hun i sitt første intervju med et amerikansk medium.

- Vi ser at ukrainerne fortsetter å presse tilbake mot den russiske offensiven, og jeg tror Putin ikke forventet å se styrken og reaksjonen til den frie verden (vestlig retorikk og betegnelse av landene som ikke var kommunistiske under den kalde krigen, journ.anm.), sier Truss videre til CNN.

Forrige uke hadde Truss og president Joe Biden deres første bilaterale samtaler i New York.

I intervjuet med CNN, sier hun at forholdet mellom Storbritannia og USA stadig blir viktigere nå som Vesten står overfor trusler fra Russland og et mer selvsikkert Kina.

På spørsmål om hvordan vestlige ledere bør respondere hvis Putin trapper opp den militære aktiviteten i Ukraina, svarer hun at de bør ignorere hans «sabelrasling og falske trusler».

- I stedet bør vi fortsette å legge sanksjoner på Russland og støtte ukrainerne, sier Truss.

Annonse
Fersk rapport: - Minimal forberedelse
MOBILISERING: Bildet viser rekrutter utenfor et vervesenter i Volgograd i Russland. Onsdag forrige uke varslet Vladimir Putin mobilisering av 300 000 soldater til Ukraina. Foto: AP

Fersk rapport: - Minimal forberedelse

Det britiske forsvarsdepartementet hevder i en fersk etterretningsrapport at Russland vil slite med å trene opp soldatene de nå skal mobilisere.

300 000 mann skal ifølge russiske myndigheter nå hentes inn til å kjempe i Ukraina, etter at russiske myndigheter erklærte delvis militær mobilisering.

Det britiske forsvarsdepartementet peker i rapporten på at Russland vil få logistiske og administrative utfordringer med treningen.

- Mangelen på treningspersonell, og hastverket Russland tilsynelatende har hatt med å starte mobiliseringen, tyder på at mange av de vervede troppene vil bli sendt til fronten med minimal forberedelse. De vil sannsynligvis lide av høy utmattelsesrate, skriver de i rapporten.

Flere titusener av vervepapirer har blitt utstendt i første bølge av mobiliseringen, ifølge rapporten, som også påpeker at mange av de vervede ikke har hatt militær erfaring på flere år.

Fiskere får tusen kroner for én kongekrabbe
Foto: Terje Mortensen / NTB

Fiskere får tusen kroner for én kongekrabbe

Norske fiskere opplever rekordhøye priser og tidenes beste år i inntjening. Fiskerne får blant annet rundt tusen kroner per kongekrabbe.

- Det blir et sjeldent godt år, på alle måter, sier fisker Hans Petter Rasmussen til iTromsø.

Han forteller at han aldri har fått så høy pris for fisken som i år.

Fiskerne har solgt fisk for over 14 milliarder kroner hittil i år. Det er mer enn hele fjoråret totalt, og fire milliarder kroner mer enn på samme tid i fjor.

Krig og korona har ført til mangel på råvarer og kraftig prisøkning på fisk. Prisen på torsk har økt 50 prosent, fra 24 til 36 kroner kiloen. Torsk er den viktigste inntektskilden til de fleste fiskerne i Norge.

Men også kongekrabben begynner å gi inntekter som monner. En vanlig kongekrabbe veier rundt 2,2 kilo. Kiloprisen har ligget på 480 kroner, prisen har dermed steget med 200 kroner og 70 prosent fra i fjor til i år.

I butikkene koster kongekrabbe nå 1.000 kroner per kilo.

(NTB)

Annonse

Kvinne truffet av berg-og-dal-bane - kritisk skadd

En kvinne er kritisk skadd etter at hun skal ha mistet telefonen sin, forsøkt å få tak i den igjen og ble truffet av en berg-og-dal-bane-vogn i Melbourne, Australia.

Det skriver lokale medier, som siterer politiet på at de tror kvinnen gikk på banesporet da hun ble truffet og falt ned på bakken.

Hun er i 20-åra og skal ha omfattende hodeskader.

- Operatøren er fullstendig knust, sier sjefen for tivoliet Melbourne Royal Show, Brad Jenkins, til The Guardian – og sikter til personen som styrte karusellen.

- Showet vårt handler om å få folk til å smile, så når ulykker som dette finner sted, er det bare forferdelig for oss alle, sier Jenkins.

Tivoliet, som holdes i den australske byen hver september, fortsetter som normalt, samtidig som politiet etterforsker hendelsen.

Jenkins framholder at det var en tragisk ulykke og at de ikke har noen holdepunkter for at det var karusellen det var noe galt med.