Nyhetsstudio

Trump legger ned veto

59 senatorer - blant dem tolv av president Donald Trumps partifeller – stemte torsdag for et forslag om å oppheve Trumps unntakstilstand ved grensa mot Mexico. Det er tidligere vedtatt med klart flertall også i Representantenes hus.

Dermed har de folkevalgte sagt tydelig ifra om hva de mener om Trumps spesielle framgangsmåte for å skaffe penger til sin mur langs Mexico-grensa.

Kort etter torsdagens avstemning bekreftet presidenten at han fortsatt har til hensikt å trosse de folkevalgte.

– VETO! skrev han på Twitter.

Nå melder nyhetsbyrået AP at Trump offisielt legger ned veto. Dette er Trumps første veto som president.

Studioet fortsetter under annonsen

Politiet skjøt mann med øks i Akershus

Fredag kveld rykket politiet i Øst ut på en melding om en alvorlig skadd kvinne på Skjetten i Akershus.

I en pressemelding skriver politiet at da de ankom stedet observerte de en mann i 30-åra som hadde øks.

- Vedkommende ble skutt av politiet da han nektet å etterkomme ordre og etter hvert gikk til angrep på patruljemannskapene.

Tilstanden til mannen er kritisk, men stabil. Han er fraktet til Ullevål sykehus.

Kvinnen i 40-åra er alvorlig skadd, men omfanget er så langt ukjent.

Spesialenheten for politisaker er varslet og skal etterforske saken. Kripos opplyser på Twitter at de bistår spesialenheten.

Ifølge TV 2 fikk politiet melding om hendelsen klokka 18.

Har du tips i denne saken? Ring 24 00 00 00 eller send mail til 2400@db.no.

Dagbladet følger saken.

Bil kjørte inn i steinras

En personbil kjørte inn i et steinras som gikk over fylkesvei 651 i Nordfjord fredag kveld. Bilen ble skadd, men ingen personer ble skadd i kollisjonen.

Politiet fikk melding om hendelsen like før klokken 20.

Bilen fikk materielle skader og er ifølge politiet ikke kjørbar. Ingen personer i bilen ble skadd, men fylkesveien ble sperret som følge av raset.

Politiet og Vegvesenet rykket ut til stedet.

(NTB)

Norwegian: MAX-flyene har ikke varsellampe i førerkabinen

Flyselskapet Norwegian sier at Boeing 737 MAX 8-flyene ikke har en varsellampe i førerkabinen som varsler piloten om avvik i flyenes såkalte angrepsvinkel.

Det skriver flyselskapet i en epost til nyhetsbyrået Reuters.

Varsellampen er ment å varsle om avvik i flyenes angrepsvinkel, altså vinkelen mellom vingens plan og luftstrømmen. Den såkalte angrepssensoren er ment å varsle piloten om nesen på flyet er for høy, noe som kan fører til at flyene steiler.

En sviktende angrepssensor antas å bidratt til både Lion Air 737 Max-ulykken i Indonesia i oktober i fjor, samt flystyrten i Etiopia 10. mars. I de to ulykkene mistet henholdsvis 189 og 157 mennesker livet.

– Vi har valgt å ikke utstyre våre Boeing 737 Max med dette ekstrautstyret. Det er en beslutning som andre flyselskap også har tatt, siden det er ikke en sikkerhetsfunksjon og heller ikke et krav fra Luftfartstilsynet, til tross for at enkelte har kommet med falske påstander om dette, skriver Norwegian til nyhetsbyrået Reuters.

(NTB)

18 Norwegian-fly av typen Boeing 737 MAX 8 er satt på bakken etter at et Ethiopian Airlines-fly av samme modell styrtet i Etiopia tidligere denne måneden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

E6 på Dovre er sperret

E6 over Dovre ble fredag kveld stengt ved Fokstugu etter at vinden tok en vogntoghenger og plasserte den på tvers av veien.

Meldingen om saken kom klokka 17.33.

- Henger ligger tvers over E6 og veien er følgelig fysisk sperret, opplyser Innlandet politidistrikt.

Trekkvogna ble stående på hjulene, men veien måtte stenges.

Like etter klokka 20 forteller operasjonsleder Marianne Brun til Dagbladet at et felt er åpnet igjen, men at trafikken går sakte forbi.

- Vi driver fremdeles og berger vogntoget. Målet er å få den inn på en sidevei så fort som mulig.

Operasjonslederen melder samtidig om vanskelige kjøreforhold over fjellet.

Vegtrafikksentralen anbefaler omkjøring via riksvei 3 gjennom Østerdalen.

(NTB/Dagbladet)

Hengeren til vogntoget veltet ved Fokstugu. Foto: Hanne Gulbrandsen Jakobsen / NTB scanpix

Prest knivstukket i kirke i Canada

En prest er sendt til sykehus med lettere skader etter at han ble knivstukket under morgenmessen i en kirke i byen Montreal, opplyser canadisk politi.

Da politiet ankom stedet, hadde sikkerhetsvakter allerede tatt hånd om den mistenkte gjerningsmannen, som deretter ble pågrepet. Knivstikkingen skjedde fredag morgen i en av Canadas største kirker, Saint Joseph's Oratory.

Sognepresten ble «lettere skadd i overkroppen», ifølge politiet.

Øyevitner har fortalt til myndighetene at gjerningspersonen plutselig løp opp bak alteret og angrep presten med kniv bakfra. Motivet for knivstikkingen er ikke kjent, men den mistenkte skulle avhøres fredag.

Øyevitnet Philip Barrett satt langt framme i kirken. Han beskriver den mistenkte som en høy, hvit mann i 30-årene. En annen i menigheten sier at gjerningsmannen ikke sa noe, og at han så veldig besluttsom ut. Presten skal ha falt da han ble stukket, men kom seg raskt opp igjen, før sikkerhetsvaktene raskt omringet mannen med kniv.

Gudstjenesten i den romersk-katolske basilikaen ble kringkastet direkte på en katolsk TV-stasjon.

(NTB)

Hevder IS er uten territorier i Syria

En talsperson fra Det hvite hus hevder terrorgruppa IS ikke lenger skal ha noen territorier i Syria, melder nyhetsbyrået AP og Reuters.

Det var pressetalsperson i Det hvite hus, Sarah Sanders, som fortalte nyheten til reportere om bord Air Force One fredag.

Bare 5 000 igjen. Professor: - Men IS forsvinner ikke

Bare 5 000 igjen. Professor: - Men IS forsvinner ikke

dagbladet.no

DNB og Danske Bank setter opp renta

Både DNB og Danske Bank øker rentene på boliglån med inntil 0,25 prosentpoeng.

DNB var først ute fredag, noen timer senere sendte Danske Bank ut en tilsvarende melding om renteøkning. Økningen kommer etter at Norges Bank torsdag opp styringsrenta fra 0,75 til 1 prosent.

- Det har lenge vært ventet at Norges Bank ville øke styringsrenta på sitt møte 21. mars. Rentene har over en lengre periode vært historisk lave, og at de nå stiger, er et signal om at norsk økonomi er i en positiv utvikling, sier Ingjerd Blekeli Spiten, konserndirektør for personmarkedet i DNB, i en børsmelding.

For eksisterende DNB-kunder vil renteendringen tre i kraft fra 8. mai. Alle kunder som får renteendring, vil innen utgangen av neste uke få informasjon i nettbanken eller motta brev i posten om hvordan dette påvirker deres lån.

For eksisterende kunder i Danske Bank vil renteøkningen gjelde fra 15. mai. Også disse vil bli varslet i løpet av de nærmeste dagene.

(NTB)

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Børsen avsluttet uka med fall

Fall for alle de store selskapene gjorde sitt til at hovedindeksen ved Oslo Børs falt 1,7 prosent til 873,83 poeng fredag.

Fallet gjorde at utviklingen den siste uka endte med en nedgang på 0,8 prosent.

Blant selskapene som falt fredag, var Equinor, DNB, Telenor, Aker BP og Yara International.

Den store vinneren ble Rec Silicon, som gikk opp nesten 6 prosent.

(NTB)

Ungdommer angrepet på buss: forslåtte og blodige

Politiet i Oslo er i kontakt med to ungdommer som ble angrepet på en buss på Nesøya. Begge er forslåtte og blodige. Gjerningspersonene skal være delvis kjenninger av de fornærmede.

- De fornærmede er to gutter på 15 og 18 år. Etter sjekk av ambulanse er det ikke behov for videre legetilsyn, sier operasjonsleder Tor Grøttum.

Politiet jobber nå med å få tak i navn på de mistenkte, som skal være en gjeng på sju-åtte stykker i 15-16-årsalderen. Førs ttar vi avhør av de fornærmede, sier han.

Tyskland: Ti arrestert mistenkt for terrorplanlegging

Tysk politi har arrestert ti personer som de mistenker har planlagt et terrorangrep på tysk jord med bruk av biler og skytevåpen, melder Sky News.

Målet skal ha vært «å drepe så mange mennesker som mulig».

De pågrepene er alle mellom 20 og 42 år. De ble pågrepet under en razzia fredag hvor rundt 200 politifolk deltok.

Den tyske avisa Die Welt melder imidlertid at elleve personer skal være arrestert.

Mina Janssen, Øystein Andersen og Jenny Mina Rødahl

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 0000 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.