Annonse

Nyhetsstudio

SIAN-påkjørselen: Vil ikke forklare seg

De to kvinnene som er siktet for å ha kjørt inn i bilen til SIAN-leder Lars Thorsen forrige helg er fortsatt ikke avhørt, bekrefter politiadvokat Henrik Nicolaisen Kveine overfor Dagbladet onsdag formiddag.

- Sjåføren ønsker ikke å forklare seg, mens passasjeren foreløpig ikke er i stand til det, sier han i en SMS.

På spørsmål om hvorfor hun ikke er i stand til det, svarer Kveine at hun etter det han har forstått ikke er i form.

Kvinnen som kjørte bilen er siktet for grov kroppsskade, mens passasjeren er siktet for medvirkning til dette. Ingen av dem erkjenner straffskyld.

Les hele saken

Her krasjer de med SIAN

Annonse

Morgennytt


Høyresiden går mot brakseier i Italia
Høyrekoalisjonen ledet av Giorgia Meloni går mot en storseier i Italia.

Blinken advarer Putin
Amerikanske myndigheter har advart Russland mot å bruke atomvåpen i Ukraina.

Hadde influensasymptomer - så kom sjokket
Topptrente Eirik Østby (30) risikerte livet da han ikke tok symptomene på alvor. Nå advarer han andre.

Advarer Putin: - Katastrofale konsekvenser
Foto: David 'Dee' Delgado / Pool via AP

Advarer Putin: - Katastrofale konsekvenser

I et intervju med 60 Minutes advarer USAs utenriksminister Antony Blinken at amerikanske myndigheter har advart Russland mot å bruke atomvåpen i Ukraina.

- Det er veldig viktig at Moskva hører fra oss, og at de vet at det ville fått katastrofale konsekvenser fra oss. Det har vi gjort klart og tydelig, sier Blinken i intervjuet.

Vladimir Putin har sagt at han er klar for å bruke atomvåpen for å forsvare Russlands territorium.

Dette har spredd frykt for at han kan komme til å bruke såkalte taktiske atomvåpen i Ukraina.

USAs president Joe Biden omtaler eventuell bruk av slike våpen som den største militære eskaleringen siden andre verdenskrig.

Annonse
Europeiske allierte gratulerer Meloni
Europeiske høyrepartier gratulerer Giorgia Meloni og hennes høyrekoalisjon med det som synes å være en overlegen valgseier i Italia. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB

Europeiske allierte gratulerer Meloni

Politikere fra tyske AfD, franske Nasjonal samling og polske PiS gratulerer Giorgia Meloni og hennes Italias brødre med det som synes å være en overlegen valgseier.

Foreløpige valgresultater viser at høyrepopulisten Meloni og hennes parti er de store valgvinnerne i Italia. Høyrekoalisjonen med Ligaen og Fremad Italia kan komme til å få rent flertall i begge kamre i nasjonalforsamlingen.

- Vi feirer med Italia! Sverige i nord, Italia i sør: Venstreregjeringer er gårsdagens nytt, skriver Beatrix von Stroch fra ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD).

Polens statsminister Mateusz Morawiecki, som representerer nasjonalkonservative Lov og rettferdighet (PiS), gratulerer også, mens Jordan Bardella, som er partileder i franske Nasjonal samling, skriver at italienerne har gitt EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen «en leksjon i ydmykhet»,

Von der Leyen sa forrige uke at kommisjonen har virkemidler de kan bruke om Italia under en ny høyreregjering ikke skulle følge EUs regler.

- Ingen trussel kan stanse demokratiet. Europas folk hever hodet og tar skjebnen tilbake i egne hender, skriver Bardella.

(NTB)

Valgdagsmåling i Italia
KAN BLI STATSMINISTER: Giorgia Meloni kan vinne valget i Italia. REUTERS/Yara Nardi

Valgdagsmåling i Italia

Høyrekoalisjonen ledet av Giorgia Meloni går mot en storseier i Italia. Ifølge valgdagsmålinger kan de ha fått så mye som 45 prosent av stemmene.

Høyrepopulisten Meloni, som er partileder i Italias brødre, ser dermed ut til å bli landets neste statsminister.

Ytre høyre-koalisjonen består i tillegg av partiene Ligaen og Fremad Italia. Italias brødre får mellom 22 og 26 prosent av stemmene og ser dermed ut til å bli det største partiet i årets valg, viser valgdagsmålingen til nyhetsbyrået Ansa.

- Italienere har kommet med et klart budskap om at de ønsker en høyreregjering ledet av Italias brødre, sa Meloni natt til mandag.

Hun lover videre at regjeringen skal jobbe for «alle italienere».

Ligaen og Fremad Italia ligger ifølge målingen an til å få henholdsvis 8,5 til 12,5 prosent og 6 til 8 prosent. Om det stemmer, vil koalisjonen få opptil 45 prosent og flertall i begge kamre i nasjonalforsamlingen.

Meloni kan dermed bli Italias første kvinnelige statsminister noensinne, men også den første italienske statslederen fra ytre høyre siden diktatoren Benito Mussolini styrte landet fra 1922 til 1943.

Sosialdemokratene erkjenner nederlag
Sosialdemokratiske PD, som ledes av tidligere statsminister Enrico Letta, får sammen med sine tre samarbeidspartier mellom 25,5 og 29,8 prosent av stemmene.

Partiet var tidlig ute med å erkjenne nederlag søndag kveld.

- Det er en trist kveld for landet, sa Debora Serracchiani fra PD i partiets første kommentarer til valgresultatet, skriver Reuters.

- Høyrefløyen har flertall i parlamentet, men ikke i landet, la hun til.

Femstjernersbevegelsen, som ikke er med i noen koalisjon, får ifølge prognosene mellom 13,5 og 17,5 prosent.

(NTB)

Annonse
Meteorologene: Pass opp for snø
Foto: Meteorologisk institutt

Meteorologene: Pass opp for snø

Meteorologisk institutt melder på Twitter at det søndag kveld er observert snø ved enkelte av høyfjellsovergangene i Sør-Norge. Snøgrensa ventes å ligge rundt 1000 til 1400 moh. gjennom natta og i morgentimene mandag.

- Anbefaler derfor vinterdekk over fjellet!, skriver de videre.