Annonse

Nyhetsstudio

Raja: - Hadde tatt meg en joint, om det var lovlig
Foto: Terje Pedersen / NTB

Raja: - Hadde tatt meg en joint, om det var lovlig

Det gir ikke mening at cannabis skal være forbudt, mener Venstre-nestleder og tidligere kulturminister Abid Raja. Han sier det er på tide å legalisere.

- Jeg vil at man skal kunne kjøpe cannabis i trygge former, akkurat som i Nederland. Om det er en slags sigar-sjappe, eller whatever man kaller det. Eller kanskje et eget pol? sier Raja til Morgenbladet.

Hvordan legaliseringen skal foregå, er han usikker på. Men det er viktig at ungdommer ikke kjøper stoff fra selgere uten at de har kontroll over hva det inneholder, mener han.

Raja viser til at det er blitt vanligere blant unge å prøve cannabis.

- Og jeg vil derfor spørre mine medforeldre: Om barnet ditt er blant de 20 prosentene som kommer til å teste cannabis: Ønsker du at ungen med det skal være en lovbryter? Vil du at din ungdom skal holde det hemmelig fra deg, og ikke engang våge be om hjelp om noe ille skjer i frykt for å bli kriminalisert? Derfor mener jeg det i hvert fall er på tide at vi tar den diskusjonen på en voksen måte uten å gå i skyttergravene.

Venstre-nestlederen vedgår at han som ung tok noen drag da han ble tilbudt en joint. Men skulle muligheten by seg i dag, ville han si nei. Det er et viktig prinsipp at de som lager lovene, følger dem.

- Men ja, jeg hadde tatt meg en joint hvis det var lovlig nå, sier han.

(NTB)

Annonse

- Påminnelse om Putins brutalitet

Russland har i mandag avfyrt et stort antall raketter mot Ukraina. Vannforsyningen i Odesa er satt ut av spill, og flere byer mistet strømmen, opplyser myndighetene.

John Kirby, president Joe Bidens sikkerhetsrådgiver, sier at de russiske angrepene er en påminnelse om Putins brutalitet.

Annonse

Person påkjørt av toget i Oslo

En person er påkjørt av toget på Nationaltheatret stasjon i Oslo.

- Vedkommende er frigjort. Skadeomfanget er per nå ukjent, skriver politiet på Twitter.

Politiet opplyser noen minutter seinere at personen har overlevd påkjørselen, men skadeomfanget er fremdeles ukjent.

Oslo brann- og redningsetat har bistått i redningsarbeidet, gjennom blant annet å sikre at sporet er trygt å gå i.

- Personen er tatt opp på perrongen, opplyser vaktkommandør Glenn Gulbrandsen til Dagbladet klokka 17.05.

Gulbrandsen forteller at Flytoget var involvert i hendelsen.

Det er massive trafikkavviklingsproblemer gjennom Nationaltheatret på grunn av det inntrufne.

- Spor 3 og 4 er stengt, det vil si at all trafikk østover er stanset, opplyser Bane Nors pressekontakt Dag Svinsås til Dagbladet.

Dette vil i klartekst si at strekningen Oslo S til Lysaker østover er stengt for trafikk inntil videre.

Bane Nors representanter er på åstedet sammen med politiet og brannvesenet, opplyser Svinsås videre.

Politiet jobber i 17.10-tida med å sikre åstedet, slik at togtrafikken kan komme i gang igjen. Samtidig har de sikret seg video fra overvåkingskameraer for å få på det rene hva som skjedde.

Annonse

Julemarkeder i Düsseldorf evakuert

Samtlige julemarked i Düsseldorf sentrum er evakuert. Bakgrunnen er en «potensiell trusselsituasjon», melder storavisa Bild.

Tungt bevæpnet politi er å til stede, samtidig som tilgangen til markedene er avsperret. Politiet ønsker ikke å utdype hva den potensielle trusselen skal bestå i.

Beredskapen rundt tyske julemarkeder er kraftig oppgradert etter at en terrorist i 2016 kjørte inn i et marked i Berlin med lastebil og drepte tolv personer.

Ifølge Bilds opplysninger går trusselen ut på nettopp dette - å kjøre en lastebil inn i folkemengden.

Annonse

Putin kjørte over Krimbrua

Den russiske presidenten besøkte mandag Krim-brua etter eksplosjonen i høst.

Brua, som knytter den russiskokkuperte Krim-halvøya til det russiske fastlandet, fikk store skader i en eksplosjon og påfølgende brann 8. oktober. Tre mennesker ble drept.

Russlands president Vladimir Putin var raskt ute med å legge skylden på Ukraina.

Mandag kjørte han en Mercedes over brua og fikk en oppdatering på reparasjonsarbeidet av visestatsminister Marat Khusnullin.

(NTB)