Nyhetsstudio

Enda flere varmerekorder på Vestlandet

Hordaland satt ny temperaturrekord for november i dag. På Twitter skriver Meteorologene:
«Klokka 13 målte vi 18,1 grader på Gullfjellet. Temperaturen kan kan fortsatt krype oppover. Den gamle rekorden var på 17,9 grader, og ble registrert på målestasjonen Florida 4. november 2011.»

Både Sogn og Fjordane og Hordaland har slått sine forrige fylkesrekorder for november, med henholdsvis 18,8 og 18,3 grader.

Aldri før har det vært registrert like høye temperaturer i de to fylkene i november.

På målestasjonen i Kråkenes i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane ble det onsdag ettermiddag målt en temperatur på 18,8 grader. Dermed er den tidligere rekorden på 18,7 grader som ble målt i Lærdal i november 2005, nå slått.

I Hordaland registrerte målestasjonen på Etne en temperatur på 18,3 grader. Den tidligere fylkesrekorden for november ble målt i Bergen i 2011 og var på 17,9 grader.

– Varm luft blir flyttet nordover av sørlig vind mellom lavtrykk i vest og høytrykk i øst. Vinden kommer fra Sør-Europa og er god og varm, opplyser Meteorologisk institutt på Twitter.

(©NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

- Det var et allment raseri

- Det var et allment raseri! Og de sier de vil være samarbeidspartner i framtiden, og så gjør de noe sånt, sier Carl i Hagen til Dagbladet etter at gruppemøtet er over. Han sikter til taxfreekuttet som innføres fra 2020, og medfører at man ikke kan bytte tobakk-kvoten i alkohol.

– Summen av taxfree-finta til KrF tidligere i dag, at tollfri netthandel nå ryker og at man gjør økninger i trinnskatten er svært krevende for mange av oss, sier en kilde til NTB.

Forhandlingslederne fra Høyre, Frp, KrF og Venstre kom ut fra møterommet hvor de har forhandlet om neste års statsbudsjett klokka 19.

– Vi har en helhetlig skisse til løsning som vi nå kommer til å innkalle våre grupper til å godkjenne nå i kveld. Og så håper vi at vi får tilslutning der, og i så fall har vi en budsjettavtale for 2019, sa finanskomiteens leder Henrik Asheim (H).

Det har lekket en rekke detaljer fra skissen til budsjettavtale, deriblant en planlagt økning i barnetrygden, fjerning av 350-kronersgrensen for momsfritak og økt skattenivå for de rikeste. Frps Helge André Njåstad sier det har vært krevende forhandlinger.

- Det har ikke vært et godt nok samarbeid mellom de fire partiene. Forhandlingsklimaet har vært preget av mye frustrasjon, sier Njåstad.

Han mener helheten i budsjettavtalen er god. Bakteppet for avtalen og forhandlingene er han derimot lite fornøyd med.

- Måten Krf har behandlet oss på har gjort det utfordrende å være helhjertet i dette samarbeidet, sier Njåstad.

Taxfree-kutt setter fyr på budsjettinnspurten

Taxfree-kutt setter fyr på budsjettinnspurten

dagbladet.no

Dette er de enige om

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) takker for gode og konstruktive samtaler de siste dagene.

Han bekrefter at det barnetrygden økes med 1000 kroner per barn. Ropstad forteller også at det vi bli en økning i engangsstønaden, som er fødselspenger for de som ikke har opparbeidet seg rettigheter. Den øker fra 63 000 til 83 000 fra januar.

Det vil også bli et kraftig løft for kommuner, forteller Ropstad.
Kommunene vil få bevilgninger til å kunne ansette flere i barnehagene og neste høst vil det være cirka to tusen flere lærere enn da den store lærersatsinga starta.

- Vi har økt minstepensjonen, og er enige om at den skal øke med 4000 kroner. Det betyr mye for det er mange av de enslige minstepensjonistene som lever under fattigdomsgrensa, sier han.

De er også enige om å opprette et eldreombud, med utgangspunkt i modellen barneombud, som skal væree med å sikre en bedre seniortilværelse.

Les mer HER.

KrFs «seire»: Dette er de enige om

KrFs «seire»: Dette er de enige om

dagbladet.no

Statsbudsjettets skisse legges fram

Tidligere i kveld ble det kjent at KrF og regjeringspartiene er enige om en skisse til løsning i forhandlingene om neste års statsbudsjett.

Skissen skal etter planen legges fram etter at den har vært til behandling i partienes stortingsgrupper. Men kuttet i taxfreekvoten som KrF stemte for tidligere i dag har provosert i Frp. Det samme har budsjettenigheten om å fjerne momsfri netthandel. Frps gruppemøte pågår på overtid og pressekonferansen som skulle ha startet kl 21, har ennå ikke begynt.

Alle de tre øvrige partiene har godkjent avtalen.

Pressefolk, rådgivere og stortingsrepresentanter fra Høyre, Venstre og KrF venter i vandrehallen. Ingen fra Frp er foreløpig å se.

Dagbladet oppdaterer saken når pressekonferansen har begynt.

Ifølge NRK skal KrF ha fått tilbud om å flytte på 4,3 milliarder kroner i forhandlingene.

Statskanalen skriver at den momsfrie grensen på 350 kroner for netthandel skal fjernes, men først fra 1. januar 2020. Det skal også være enighet om at barnetrygden økes med rundt 1000 kroner i året, uavhengig av inntekt.
Dette skal, ifølge NRK, finansieres av en skatteøkning for alle som tjener over 950 000 kroner.

I tillegg skal KrF og Frp ha sikret flertall for å stoppe endringen som åpner for utflagging av Color Lines ferger mellom Oslo og Kiel.

Regjeringspartiene skal også ha gått med på en økning av bistandsbudsjettet, men KrF skal ikke ha fått gjennomslag for å øke antall kvoteflyktninger, skriver NRK.

Abid Raja (V), Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Henrik Asheim (H) under en pause i budsjettforhandlingene tirsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Taxfree-kutt setter fyr på budsjettinnspurten

Taxfree-kutt setter fyr på budsjettinnspurten

dagbladet.no

Kraftig brann i enebolig i Trøndelag

En enebolig i Bjugn i Trøndelag står tirsdag kveld i full fyr. Politiet fikk melding om brannen like etter klokka 19.

- Det var beboer i huset selv som meldte fra om brannen. Han så røyk og etter hvert flammer fra boligen. Det brenner fremdeles kraftig, sier operasjonsleder hos Trøndelag politidistrikt, Ebbe Kimo.

Også mandag kveld var det brann i en bolig i Bjugn. Kimo sier at de ikke setter hendelsene i sammenheng.

- 350-kronersgrensen for momsfri netthandel fjernes

KrF og regjeringspartiene er nær ved å bli enige om neste års statsbudsjett. Nå gjenstår en siste godkjenning i partienes stortingsgrupper.

Klokka 19 tirsdag kveld kom forhandlerne fra Høyre, Frp, Venstre og KrF ut fra møterommet hvor de har sittet i timevis og slipt på forslaget til statsbudsjett.

- Vi har en helhetlig skisse til løsning som vi nå kommer til å innkalle våre grupper til å godkjenne i kveld. Vi håper at vi får tilslutning der, og i så fall har vi en budsjettavtale for 2019, sier finanskomiteens leder Henrik Asheim (H).

Dersom skissen blir godkjent i stortingsgruppene, presenteres budsjettavtalen klokka 21 tirsdag kveld.

- Jeg mener vi har funnet et helhetlig godt opplegg som vi kan gå tilbake til gruppen med og forhåpentligvis få en «GO» på, sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad.

- Vi er fornøyd med denne avtalen. Og grunnen til at vi har sittet så lenge i møte, er at vi skal bli enige om en pakke som betyr utgifter og inndekning som vi kan stå inne for alle sammen. Og det kan alle vi som har forhandlet om dette budsjettet, sier Høyres Asheim.

Forhandlerne er foreløpig knappe om innholdet i avtalen, men ifølge NRK får KrF ikke gjennomslag for å øke antall kvoteflyktninger. Ifølge kanalen er det også enighet om at barnetrygden økes med rundt 1.000 kroner i året uavhengig av inntekt. Det blir dermed ikke en økning på 3.200 kroner slik KrF har ønsket. Samtidig har KrF fått gjennom den første økningen i barnetrygden på flere tiår.

I tillegg melder NRK at den momsfrie grensen på 350 kroner for netthandel skal fjernes, men først fra 1. januar 2020. Mottakeren må også betale en avgift for fortollingen. På varer med lav verdi kan denne utgjøre mer enn selve prisen på produktet.

(NTB)

Utelukker ikke at Saudi-kronprins visste om Khashoggi-drapet

President Donald Trump sier drapet på Jamal Khashoggi ikke vil føre til noen endring i USAs forhold til Saudi-Arabia selv om det skulle vise seg at landets kronprins sto bak.

- Det kan meget godt være at kronprinsen hadde kjennskap til denne tragiske hendelsen. Kanskje hadde han det, kanskje hadde han det ikke, sier Trump i en uttalelse tirsdag.

- Vi vil trolig aldri få vite alle fakta om drapet på Jamal Khashoggi. Uansett beholder vi vårt forhold til Saudi-Arabia, sier han videre.

- USA akter å fortsette å være en trofast partner med Saudi-Arabia.

Søndag opplyste Trump at han var blitt orientert om innholdet i lydopptak av drapet på Khashoggi, men at han selv ikke hadde villet høre på det. USA fikk lydopptaket av tyrkiske myndigheter, som også skal ha sendt det til flere andre land.

Den 59 år gamle saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi ble drept og trolig partert inne på Saudi-Arbias konsulat i Istanbul 2. oktober. Han arbeidet blant annet som kommentator for Washington Post og var en kjent kritiker av Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman.

Etter først å ha nektet å ha noe med drapet å gjøre, innrømmet til slutt saudiarabiske myndigheter at Khashoggi var tatt av dage av en saudiarabisk dødsskvadron. De fastholder imidlertid at kronprinsen ikke visste noe om drapsplanene.

Liket av Khashoggi er ennå ikke funnet, og ifølge tyrkiske myndigheter er det grunn til å anta at levningene ble oppløst i syre for å skjule alle spor.

(NTB)

Foto: PA Photos / NTB Scanpix

Fotballdommer tiltalt i overgrepssak med rundt 300 fornærmede unge gutter

Øst politidistrikt har i flere år etterforsket denne omfattende straffesaken, som involverer rundt 300 fornærmede, alle unge gutter.

I tillegg er det gitt en straffereaksjon i form av prosessøkonomiske
påtaleunnlatelser for seksuelle straffbare forhold begått mot ytterligere cirka 160 unge gutter.

- Saken er alvorlig og er Norges hittil mest omfattende overgrepssak, skriver statsadvokat Guro Hansson Bull i en pressemelding.

Tiltalen gjelder i all hovedsak overgrep som har funnet sted via internett, men det er også flere av guttene som har møtt tiltalte fysisk.

Det er beslaglagt store mengder med chattefiler, filmer og bilder som har vært tidkrevende å gjennomgå. I tillegg har identifisering av de fornærmede i saken vært arbeidskrevende.

De fornærmede er fra alle deler av Norge, i tillegg til andre nordiske
land.

Fotballdommeren ble pågrepet første gang i juli 2016, men ble løslatt etter et par uker i varetekt. Mannen rakk fram til han ble pågrepet i september samme år å begå nye overgrep.

Det er satt av hele ni måneder til straffesaken som allerede er berammet i Nedre Romerike tingrett, med oppstart i begynnelsen av januar neste år.

Utga seg for å være «Sandra». Nå er han tiltalt for overgrep mot 300 gutter

Utga seg for å være «Sandra». Nå er han tiltalt for overgrep mot 300 gutter

dagbladet.no

Minst 50 drept i selvmordsangrep i Kabul

Minst 50 mennesker ble drept i et selvmordsangrep i Kabul tirsdag, det dødeligste selvmordsangrepet i den afghanske hovedstaden på flere måneder.

Minst 72 personer er såret. Tilstanden er kritisk for flere av de sårede, og tallet på døde vil trolig stige.

Eksplosjonen skjedde inne i et selskapslokale, og det skal ha vært minst 1000 personer til stede. Det melder afghanske Tolo News, som har snakket med vitner.

Ifølge nyhetsbyrået AFP forteller bestyreren for selskapslokalet der angrepet skjedde at en selvmordsbomber gikk inn i en forsamling, der han sprengte seg i luften. Angrepet skal ha vært rettet mot en gruppe religiøse ledere som var samlet til et såkalt Ulema-råd for å feire profeten Muhammeds fødselsdag.

Det er foreløpig ikke kjent hvem som står bak angrepet.

Helsepersonell frakter vekk en skadet person etter et selvmordsangrep i et selskapslokale i Kabul. Foto: EPA/JAWAD JALALI

Amanda Walnum, Mats Rønning, Audun Hageskal

Tips oss!

Tips Dagbladet om gode nyheter!
Vi betaler inntil 10 000 kroner for nyhetstips.

Vi ønsker tips om det som opptar deg: Er du på stedet når noe dramatisk skjer, kan du sende MMS-bilder til 2400. Vet du om store nyhetssaker vi bør undersøke eller skjevheter som bør granskes?
Tips oss på 2400 eller ring 2400 0000.

Vi svarer alle tipsere og belønner månedens beste tipsere. De beste nyhetstipsene betales med 10 000,- Som tipser kan du selvsagt være anonym. Kildevern og husregler.