Annonse

Nyhetsstudio

Sri Lanka: Stoming av presidentens bolig

Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa har flyktet etter at boligen hans ble omringet av sinte demonstranter lørdag, melder AFP.
Politiet på Sri Lanka hadde innført portforbud i hovedstaden i forkant av de nye demonstrasjonene lørdag, som krever at Sri Lankas president og statsminister går av.

Demonstrantene mener president Gotabaya Rajapaksa er ansvarlig for den økonomiske krisen i landet, den verste siden uavhengigheten i 1948. Også statsminister Ranil Wickremesinghe fordømmes fordi han ikke har gjort nok for å dempe krisen siden han ble utnevnt for to måneder siden.

(NTB)

Sri Lanka: Stoming av presidentens bolig
Foto: Reuters / NTB
Annonse

Nytt brudd i lærerstreik-mekling

Lærerstreiken fortsetter etter at partene ikke kunne komme til enighet under meklingene søndag.

Det melder KS i en pressemelding.

- Det er en trist dag. Vi har jobbet hardt og strukket oss svært langt. KS hadde håpet å finne en løsning på streiken, slik at elevene kunne komme tilbake til skolen, sier arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø.

- KS mener det burde vært mulig å finne en løsning som kunne avsluttet streiken. Vi beveget oss gjennom helgen. Vi har lagt penger på bordet, og kommet med flere andre forslag som vi mener har kommet de tre lærerorganisasjonene langt på vei i møte. Dessverre ble dette avvist av lærerorganisasjonene, fortsetter Gangsø.

Fikk tre over seg - til sykehus

En mann i 40-åra er skadd etter å ha fått et tre over seg i Alver kommune i Nordhordland i Vestland fylke, melder politiet. Han er fløyet til Haukeland sykehus med luftambulanse.

Treet falt under arbeid med trefelling og vedarbeid i privat regi. Mannen var sammen med tre andre personer da det skjedde.

Politiet etterforsker saken, og er i kontakt med disse personene.

Mannens familie ble varslet av de tre andre som var til stede, opplyser operasjonsleder Frode Kolltveit til Dagbladet.

- Vi vet ikke skadeomfang, men har var ved bevissthet da han ble fraktet vekk, sier Kolltveit ved 15.45-tida.

Operasjonslederen har foreløpig ikke mer informasjon om hendelsesforløpet.

Oppdateres.

Annonse

Danmark: Kvinne (76) omkom i trafikkulykke med politibil

En 76 år gammel kvinne har omkom søndag morgen i byen Køge på Sjælland etter en ulykke der en politibil var involvert.

Ulykken skjedde da en patrulje, som egentlig var på vei til en annen trafikkulykke, traff personbilen som kvinnen befant seg i.

To politibetjenter kom lettere til skade i ulykken. Det opplyser Midt- og Vestsjællands Politi på Twitter.

Saken skal nå undersøkes av Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) - som tilsvarer Spesialenheten for politisaker i Norge.

Dødelig virus påvist i hønsebesetning

Det er påvist newcastlesyke i en besetning med verpehøns i Klepp i Rogaland. Hele besetningen på 7.500 høns blir avlivet.

- Dette er en veldig alvorlig situasjon for fjærfeproduksjonen i Rogaland. Newcastlesyke fører som regel til alvorlig sykdom og død hos smittede fugler, men symptomene kan variere. Sykdommen er svært smittsom mellom fugler, sier Inge Næsset, direktør for avdeling regelverk og kontroll i Mattilsynet.

Hun legger til at alle dyr i det smittede fjærfeholdet vil bli avlivet og at det er innført soner med restriksjoner for fjærfehold i et større område rundt besetningen.

- Dette gjør vi for å hindre videre smittespredning, sier hun.

Besetningen på 7.500 høns er båndlagt, noe som betyr at det ikke kan flyttes dyr inn i eller ut av besetningen. Det er foreløpig ikke kjent hvordan smitten har kommet inn i besetningen. Mattilsynet ble varslet om mistanken fredag, og lørdag ble smitten bekreftet.

Mattilsynet sier at risiko for smitte til mennesker er svært lav, og at det er trygt å spise egg og fjærfekjøtt.

(NTB)

Annonse

Serbia anerkjenner ikke folkeavstemninger

Serbia vil ikke anerkjenne folkeavstemningene i de selverklærte folkerepublikkene Donetsk og Luhansk samt de russisk-kontrollerte områder i Kherson og Zaporizjzja-regionene i Ukraina. Det sier Serbias utenriksminister Nikloka Selakovich det statlige, russiske nyhetsbyrået TASS.

- Den serbiske republikk, i henhold til FN-traktaten og i overenstremmelse med generelt akseptert prinsipper og normer om internasjonal lovgivning, kan ikke akseptere resultatene av folkeavstemninger i de ukrainske regionene, sa Selakovich ifølge TASS.

Serbia har selv en pågående grensetvist med Kosovo. Serbia anerkjenner ikke Kosovos uavhengighet.