Annonse

Nyhetsstudio

Blinken ber Wang fordømme Russlands invasjon
Foto: AP / NTB

Blinken ber Wang fordømme Russlands invasjon

USAs utenriksminister Antony Blinken oppfordrer Kinas utenriksminister til å fordømme Russlands invasjon av Ukraina etter G20-ministermøtet på Bali.

Blinken møtte Kinas utenriksminister Wang Yi lørdag for å diskutere både spørsmål knyttet til Taiwan, Hongkong, menneskerettigheter og Ukraina.

Han ba blant annet Kina om å distansere seg fra Russland, og sa det var på tide at Wang fordømte invasjonen av Ukraina.

På G20-ministermøtet dagen i forveien ble Russlands utenriksminister Sergej Lavrov direkte kritisert for krigen av flere vestlige land.

- Dette er øyeblikket hvor vi alle må stå opp å fordømme aggresjonen, sa Blinken.

Kina har hittil opprettholdt sine relasjoner til Russland til tross for kritikk.

Møtet er det første mellom de to utenriksministrene siden oktober i fjor.

(NTB)

Annonse
Dødstallene stiger
Foto: AP/NTB

Dødstallene stiger

Dødstallene stiger etter orkanen Ians herjinger i USA. Nå melder CNN at minst 42 er døde i delstaten Florida. Tidligere fredag kunne amerikanske myndigheter bekreftet at 17 mennesker var omkommet.

Etter hvert som myndighetene i Florida bekrefter flere drukninger og andre dødsfall, vil tallet stige.

Blant de omkomne er en 22 år gammel kvinne som ble kastet ut av en ATV fredag ​​og en 71 år gammel mann som døde av hodeskader da han falt ned fra et tak. Mange av de andre dødsfallene var drukning, inkludert en 68 år gammel kvinne som ble feid ut i havet av en bølge.

Ytterligere tre mennesker døde på Cuba da uværet tok seg nordover tidligere i uken. Dødstallet er ventet å øke betydelig når redningstjenestene har mulighet til å søke i områder som er hardest rammet av uværet.

Orkanen Ian rammet kysten av South Carolina med fornyet kraft fredag. Den rev brygger fra hverandre og fylte nabolag med over en meter vann, etter å ha forårsaket katastrofale skader i Florida og sperret tusenvis av innbyggere inne i sine hjem.

Ians sentrum traff land nær Georgetown med mye svakere vind enn da den krysset Florida onsdag som en av de sterkeste stormene som noensinne har truffet USA.

(Dagbladet/NTB)

Russisk konsulat i USA utsatt for hærverk
Foto: AP/NTB

Russisk konsulat i USA utsatt for hærverk

Det russiske konsulatet i New York er sprayet med rødmaling, tilsynelatende reaksjon på Russlands annektering av fire okkuperte områder i Ukraina.

Politiet opplyser at hærverket etterforskes, men ingen er så langt pågrepet.

Rosie Morse, en pensjonist som bor i nærheten av konsulatet, sa at spraymalingen ser ut som et kunstverk.

– Men poenget er å uttrykke følelsen vår om Putin, og jeg kan ikke si at jeg er uenig, legger hun til.

(©NTB)

Annonse

Nord-Korea har trolig avfyrt ballistiske raketter

Det japanske forsvarsdepartementet sier at Nord-Korea sannsynligvis har avfyrt ballistiske raketter. Senere ble oppskytingen bekreftet fra Sør-Korea.

Nord-Korea avfyrte to ballistiske kortdistanseraketter tidlig lørdag, sa militæret i landet. Dette er den fjerde oppskytingen denne uka. De skjer samtidig som Sør-Korea, Japan og USA har intensivert sine felles militærøvelser for å motarbeide Nord-Korea.

De tre landene holdt en anti-ubåtøvelse fredag, den første på fem år, bare dager etter at amerikansk og sørkoreansk marine gjennomførte storstilte øvelser i farvannet utenfor halvøya.

Onsdag testet Nord-Korea to kortdistanseraketter, ifølge det sørkoreanske forsvaret. USAs visepresident Kamala Harris besøkte Sør-Korea torsdag.

Prøveoppskytingen er den siste i en lang rekke dette året og skjer etter advarsler fra både sørkoreansk og amerikansk hold om at Nord-Korea vil gjennomføre en ny atomtest.

(NTB)

Flygeledermekling fortsetter på overtid

Fristen for meklingen for flygelederne gikk ut ved midnatt, men fortsetter på overtid.

Dersom partene Norsk Flygelederforening og NHO luftfart ikke blir enige blir det streik fra lørdag morgen.

I første omgang er det to flygeledere på Vigra og tre på Kjevik som i så fall går ut i streik.

(NTB)

Annonse
FN-ambassadør etter møte: - En veldig dramatisk situasjon
FN-ambassadør Mona Juul. Foto: John Minchillo / AP / NTB

FN-ambassadør etter møte: - En veldig dramatisk situasjon

Norges FN-ambassadør, Mona Juul, var fredag til stede på møtet i FNs sikkerhetsråd. Rådet diskuterte blant annet lekkasjene i Nord Stream-rørledningene i Østersjøen som skjedde tirsdag.

Juul sier til Dagbladet at møtet ble som forventet, med et totalt isolert Russland som la ned veto mot et forslag om å fordømme landets annektering av fire ukrainske regioner fredag.

Ambassadøren sier at hele møtet var preget at krigen i Ukraina og de medførende hendelsene man har sett.

- Det er en veldig dramatisk situasjon vi står overfor, og det reflekteres naturlig nok i sikkerhetsrådet, sier Juul.

Om lekkasjen i gassledningene i Østersjøen, sier hun følgende:

- Det kom ikke fram noen nye opplysninger om hva som faktisk har skjedd i Østersjøen, utover at også de som orienterte rådet var ganske klare på at dette må ha vært en sabotasjehandling.

Les hele saken

Russland brukte vetorett