Annonse

Nyhetsstudio

Forsvarsdepartementet får sterk kritikk for håndteringen av F-35
Riksrevisjonen har undersøkt innfasingen av Norges nye kampfly F-35. Foto: Tord Romundstad / Forsvaret

Forsvarsdepartementet får sterk kritikk for håndteringen av F-35

Riksrevisjonen har undersøkt innfasingen av Norges nye kampfly F-35,og retter sterk kritikk mot Forsvarsdepartementet.

Undersøkelsene presenteres i en samlerapport, for å gi en helhetlig oversikt over innfasingen.

- Forsvarsdepartementet har gjort for lite, for sent ved innfasingen av de nye kampflyene F-35.

Riksrevisjonen skriver i sin rapport at målet om full operativ evne i 2025 ikke kommer til å nås, i tillegg har budsjettene for F-35 vært urealistiske.

- Dette er en rapport som skal tas på stort alvor. Her burde det vært gjort mer tidligere, men heldigvis har regjeringen siden den tok over, gjort mye for å styrke den operative evnen til kampflyene våre, sier Arbeiderpartiets Frode Jacobsen, medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen.

I 2019 avdekket vi betydelige utfordringer med å rekruttere, beholde og videreutvikle personell med rett kompetanse, og påpekte at personellplanen for F-35 var for optimistisk, skriver Riksrevisjonen.

De opplyste den gangen om at personellutfordringene kunne føre til at kampflyvåpenet ikke ville få full operativ evne i 2025, og anbefalte at det skulle settes i gang tiltak for å møte utfordringene.

- Det er sterkt kritikkverdig at Forsvarsdepartementet ikke har gjort nok for å sikre at Stortingets ambisjon for kampflyvåpenet nås i 2025, sier riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Sterkt kritikkverdig er Riksrevisjonens sterkeste kritikknivå.

- Den nye regjeringen har gjort et utrolig viktig arbeid ved å legge til rette for å utdanne, rekruttere og beholde personell, blant annet som en oppfølging av den svært alvorlige rapporten vi behandlet sist periode. Nå skal vi sette oss godt inn i Riksrevisjonens nye rapport, sier Senterpartiets Nils T. Bjørke, medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Det er viktig å presisere at Norge har et moderne kampflyvåpen med betydelig kapasitet, forklarer Riksrevisjonen.

- Vi ser at Forsvaret har gjennomført mange viktige tiltak. Men det tar lang tid å gjennomføre flere av tiltakene, de er forsinket og har ikke hatt forventet effekt, skriver de.

Annonse

De Konservatives leder i Danmark, Søren Pape Poulsen, er død

Det opplyser partiet til Ritzau. Pape Poulsen ble 52 år. Han døde av hjerneblødning.

Pape Poulsen har vært De Konservatives partileder siden 2014, og medlem av Folketinget siden 2015.

Før det var han ordfører i Viborg (2010-2014).

Etter forhandlinger i 2016, gikk partiet inn i regjeringen med Venstre og Liberal Alliance, der Pape Poulsen ble justisminister (2016-2019).

Pape Poulsen ledet partiet til et godt valg i 2019, da stemme-og mandattallet ble fordoblet, men Det konservative folkepartiet fikk likevel bare 6,6 prosent av stemmene, skriver Store norske leksikon.

Navalnyjs mor besøkte sønnens grav i Moskva
Foto: AP / NTB

Navalnyjs mor besøkte sønnens grav i Moskva

Flere hundre russere har besøkt Aleksej Navalnyjs grav, dagen etter at han ble stedt til hvile i Moskva. Blant dem var regimekritikerens mor.

Russere sto lørdag i kø for å legge blomster på graven til opposisjonspolitikeren, som døde i en fangeleir i februar. Blant de sørgende var Navalnyjs mor Ljudmila, som besøkte graven for andre dag på rad.

Med seg hadde hun Alla Abrosimova, moren til Aleksejs enke Julia. De svartkledde kvinnene sto tause ved graven, som er dekket av blomster.

Andre sørgende sto i kø utenfor Borisovo-gravlunden sør i Moskva lørdag ettermiddag, mens flere strømmet til fra nærmeste metrostasjon, bærende på blomster og plakater som hedret Navalnyj.

Det er satt opp sperringer med skannere i flyplass-stil ved inngangen til gravlunden, og politiet ble avbildet mens de ransaket dem som kom for å minnes Navalnyj.

(NTB)

Annonse
Tyskland bekrefter at flyvåpenets kommunikasjon ble avlyttet
Foto: Michaela Stache / Reuters / NTB

Tyskland bekrefter at flyvåpenets kommunikasjon ble avlyttet

En hemmelig samtale i Tysklands flyvåpen ble avlyttet, bekrefter forsvarsdepartement etter at et opptak av offiserer som diskuterte Ukraina, ble lekket.

Tysklands statsminister Olaf Scholz har lovet en rask gransking etter at lederen for Russlands statlige kringkaster RT publiserte en samtale mellom tyske offiserer. Han beskriver saken som svært alvorlig.

- Ifølge vår vurdering ble en samtale i luftforsvarets enhet fanget opp. Vi er på nåværende tidspunkt ikke i stand til å si med sikkerhet hvorvidt endringer ble gjort i opptaket eller i den transkriberte versjonen som sirkulerer i sosiale medier, sier en talsperson i det tyske forsvarsdepartementet lørdag.

I den lekkede samtalen diskuterer det tyske flyvåpenets offiserer teoretiske muligheter for utplassering av tyske krysserraketter av typen Taurus i Ukraina.

Scholz har gjentatte ganger utelukket å forsyne Ukraina med Taurus-raketter. Lydopptaket inneholder også en diplomatisk sensitiv referanse til at britene har «noen få folk på bakken» i Ukraina i tilknytning til utplasseringen av britiske Storm Shadow-krysserraketter i landet.

(NTB)

Én død etter ulykke mellom bil og traktor

En mann i 40-åra er bekreftet omkommet på stedet, etter at en traktorhenger traff en personbil på Senja.

Det bekrefter politiet lørdag ettermiddag. De meldte først om ulykken klokka 11.26 lørdag formiddag, og betegnet den tidlig som alvorlig.

Føreren av traktoren, en mann i 50-åra, har status som siktet, og det er midlertidig tatt beslag i hans førerkort.

Kriminaltekniker fra politiet og mannskap fra ulykkesgruppa til Statens vegvesen jobber fortsatt på ulykkesstedet. Politiet opplyser at de involverte kjøretøyene vil bli sikret og undersøkt nærmere for å finne årsaken til ulykken.

Annonse