OL i Tokyo

NÅ: Kjemper om semifinaleplass:

Mol/Sørum - Semenov/Lesjukov 1-0 (21-17)

På motsatt side av nettet i nattens sandvolleyball-oppgjør venter sterke ROC.

Norge fikk en drømmestart på oppgjøret. Første sett ble vunnet komfortabelt 21-17, dermed har nordmennene en fot i semifinalen.

- Fantastisk bra rytme fra Norge. De har null respekt for blokka, sa enentusiastisk Jan Kvalheim i kommentatorboksen.

I andre sett følger de hverandre tett hittil.

Semenov er tydelig irritert på makker Lesjukov gjennom oppgjøret.

- Se på det kroppsspråket. Semenov er ikke fornøyd med makkeren sin.

Nattens motstander Konstantin Semenov/Ilja Lesjukov slo faktisk Anders Mol og Christian Sørum i gruppespillet i Tokyo.

Tapet var et faktum med sifrene 21-19, 21-19.

Den norske duoen har vært i verdenstoppen i flere år. På de tre siste årene har de vunnet 16 turneringer, og de gikk dermed inn til sommerens OL som medaljekandidater.

Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

400 meter flatt for Warholm:

Hekkeløper Karsten Warholm (25) knuste konkurrentene - og satte ny verdensrekord under OL i Tokyo tirsdag morgen.

Nå skal Warholm ha bekreftet til TV2 at han skal droppe hekkene i neste Diamond League-stevne. Det går av stabelen 26 august i Lausanne.

Nåværende verdensrekord på 400 meter flatt er 43,03. Wayde van Biekerk innehar rekorden som er 2,91 sekunder raskere enn Warholms nye verdensrekord på 400 meter hekk.

Den ferske OL-vinneren har tidligere forsøkt seg på 400 meter flatt i EM for tre år siden. Den gang ble det for tungt i finalen og nordmannen havnet sist i feltet.

Foto: AP

Brasil og Spania til finale:

Brasil er klar for OL-finale i fotball og fortsetter dermed jakten på sitt andre strake OL-gull. I finalen møter de Spania, som slo ut vertsnasjonen.

Det ble ekstraomganger i begge semifinaler, og bare en scoring til sammen. Den sto Marco Asensio for da han ga Spania seieren mot Japan fem minutter før slutt i 2. ekstraomgang. Brasil tok seg til finale med seier i straffesparkkonkurranse mot Mexico.

Tittelforsvarer Brasil var ubeseiret under sommerlekene i Tokyo, men fikk det tøft mot et Mexico som ønsket å kopiere gullbragden fra London-OL i 2012.

Begge de ordinære omgangene ble sjansefattige, og ingen av lagene maktet å sette de to målvaktene på nevneverdige prøver.

Snaut ti minutter før full tid fikk derimot Everton-stjernen Richarlison en gyllen mulighet til å sende Brasil til finale. Han nådde et innlegg, men headingen ble stoppet av en Mexico-vennlig stolpe.

Ettersom det ikke ble nettsus i noen av ekstraomgangene heller, var det duket for straffesparkkonkurranse på Kashima stadion.

Der var det gultrøyene fra Brasil som holdt hodet kaldest. Eduardo Aguirre og Johan Vasquez bommet for Mexico. Dortmund-spiller Reinier satte den avgjørende straffen for Brasil, som vant 4-1.

I finalen møter Brasil Spania. De rødekledde avgjorde fem minutter før slutt i 2. ekstraomgang da Real Madrid-spiller Marco Asensio sendte av gårde et lekkert skudd som seilte inn i hjørnet bak Japans keeper Kosei Tani.

Dermed møtes vertsnasjon Japan og Mexico i kampen om bronsemedaljen. bronsekampen går fredag, mens finalen går lørdag. (NTB)

Foto: AP

Historisk dobbeltmester i Tokyo:

Jamaicanske Elaine Thompson-Herah stormet inn til OL-gull på 200 meter i Tokyo tirsdag. Dermed ble hun dobbeltvinner, akkurat som i Rio i 2016.

Thompson-Herah vant 100-metergullet tidligere under Tokyo-lekene og fulgte opp på beste vis i finalen på den dobbelte distansen. Der var hun den naturlige favoritten som regjerende mester.

29-åringen skuffet ingen da hun la konkurrentene bak seg og ble klokket inn til supertiden 21,53. Det er den nest raskeste tiden på distansen noen gang. Kun amerikanske Florence Griffith-Joyners verdensrekord på 21,34 fra OL i 1988 rager over.

Namibiske Christine Mboma (18) tok sølvet på 21,81 tirsdag, som er U20-verdensrekord, mens amerikanske Gabrielle Thomas ble bronsevinner på 21,87.

Dermed ble det ingen ny OL-medalje for den jamaicanske superveteranen Shelly-Ann Fraser-Pryce. Hun endte på fjerdeplass. Avstanden opp til pallen var sju hundredeler.

Gullvinner Thompson-Herah er den første kvinnelige friidrettsutøveren i historien som vinner både 100 og 200 meter i to strake olympiske leker.

- Å komme hit og ta to OL-gull, er fantastisk, sa den jamaicanske stjernen til Eurosport.

Sølvvinner Mboma har denne sesongen også levert kjempetider på 400 meter. Tidligere denne måneden opplyste Namibias friidrettsforbund i en pressemelding at Det internasjonale friidrettsforbundet (WA) nektet henne å starte på distansen i Tokyo.

Årsaken er at hun har naturlig høye testosteronnivåer i kroppen. I tråd med nye WA-regler innført i 2019 gir det startnekt på alle distanser fra 400 meter til en engelsk mil (1609 meter). (NTB)

Foto: AP

Gulliksen klar for OL-finale:

Geir Gulliksen (61) og hesten Quatro måtte tåle et surt feilpoeng i tidsstraff i OL-kvalifiseringen i sprangridning i Tokyo tirsdag, men er likevel finaleklare.

Den norske ekvipasjens ene feilpoeng holdt til plass blant de 30 som står på startstrek i onsdagens finale.

Veteranen Gulliksen, som er tidenes eldste norske OL-utøver, loset hesten Quatro trygt gjennom banen i OL-anlegget i den japanske hovedstaden. I mål ble imidlertid ekvipasjen straffet med ett poeng etter å ha kommet 41 hundredeler for sent til å klare tidsgrensen.

Det poenget kunne i verste fall ha kostet Gulliksen plassen i finalen. Ekvipasjene rangeres etter antall feilpoeng, ikke tid. Til slutt kunne imidlertid den erfarne nordmannen juble.

Det kunne samtidig blitt flere feilpoeng på Gulliksen og Quatro. Da duoen passerte vanngraven hevet dommeren det røde flagget og signaliserte at den norske ekvipasjen hadde berørt listen etter landing. Disse feilpoengene ble så trukket tilbake etter en nærmere sjekk.

I forkant av sommerlekene i Japan var veteranen klar på at en medalje var drømmen. Det håpet lever fortsatt. (NTB)

Foto: NTB
Geir (61) kapret OL-plassen foran dattera

Geir (61) kapret OL-plassen foran dattera

dagbladet

Duplantis tok overlegent OL-gull:

Den svenske stavfavorriten Armand "Mondo" Duplantis tok et suverent gull i Tokyo da han hoppet 6.02 meter.

Han var også nære 6.19 meter, men det ble med to gode forsøk på den olympiske rekorden, etter å ha revet tre ganger.

Christopher Nilsen tok sølvet med 5.97, mens Thiago Braz da Silva fra Brasil tok bronse med 5.87.

Det ble dramatisk allerede før Duplantis og franske Renaud Lavillenie skulle kjempe om OL-gull i stav tirsdag, da franskmannen falt og slo seg.

Lavillenie, som har gull og sølv i de to foregående OL, landet på banedekket med føttene først etter et mislykket oppvarmingshopp og ble liggende en god stund før han haltet vekk.

Foto: Reuters

Nordås kom til kort i OL-debuten:

Narve Gilje Nordås løp inn til 12.-plass i sitt kvalifiseringsheat på 5000 meter i OL tirsdag med tiden 13.41,82. Det holdt ikke til finale for 22-åringen.

Det var ventet høy fart på mennenes kvalifisering på 5000 meter, der Narve Gilje Nordås var det eneste norske innslaget. Jakob Ingebrigtsen skulle i utgangspunktet være med på øvelsen, men tidsskjemaet gjorde at han valgte å prioritere 1500-meteren.

Nordås satte personlig rekord på tiden 13.16,67 i Luzern i Sveits tidligere i år, og selv om OL-kravet var på 13.13,50, kom han med til OL grunnet at han satte personlig bestenotering.

Topp fem fra hvert heat pluss de fem beste tidene kvalifiserte seg til finale. Der kom ikke nordmannen innenfor i noen kategorier, og dermed ble det for tøft for Nordås som er ferdig i årets leker.

– En stor skuffelse. Det var ikke det jeg hadde håpet på, sa Nordås til Discovery etter løpet.

– Jeg har ingenting å gjøre i en finale per dags dato, konstaterte han selv.

(NTB)

Foto: NTB

Må trekke OL-laget:

Hellas har trukket laget sitt fra artistisk svømming i Tokyo OL etter et smitteutbrudd innad i laget.

Den greske olympiske komité bekrefter tirsdag at ytterligere tre svømmere har testet positivt for korona, etter at én utøver ble bekreftet smittet mandag.

Utøverne har allerede forlatt OL-landsbyen for å gjennomføre karantenetiden på et hotell i den japanske hovedstaden.

Hellas kan dermed ikke stille lag i noen av øvelsene i artistisk svømming, tidligere kjent som synkronsvømming.

Totalt er det bekreftet 294 koronatilfeller med direkte tilknytning til sommerlekene i Tokyo.

(NTB)

Turnstjerna Simone Biles med medalje:

Turnstjernen Simone Biles var tirsdag tilbake i aksjon i OL etter å ha stått over flere øvelser. Hun kunne juble over bronsemedalje i bom.

En strålende opplagt Biles smilte bredt etter å ha gjennomført sitt finaleprogram, som ga 14,000 poeng fra dommerne.

Hun fikk bare med seg starten av lagkonkurransen med USA (første OL-finale) før hun trakk seg for å pleie sin mentale helse. Hun ble imidlertid klar for bom, som er kvinnenes siste apparatfinale i Tokyo-lekene.

Amerikaneren imponerte på bommen og høstet mye applaus fra publikum i turnarenaen. Hun fikk noe trekk for utførelse, og med 14,000 poeng gikk hun inn på 2.-plass av tre utøvere.

Hun tok også bronse i bom i Rio-OL for fem år siden. Da tok hun også fire gull. I årets leker ender hun med sølv fra lagkonkurransen i tillegg til tirsdagens medalje.

Det ble kinesisk dobbeltseier med den 16-årige favoritten Guan Chenchen foran Tang Xijing. De fikk henholdsvis 14,633 og 14,233 poeng.

(NTB)

Foto: NTB

Biles går for medalje på OL-bommen – toer så langt:

Turnstjernen Simone Biles var tirsdag tilbake i OL-konkurranse etter å ha stått over flere øvelser. Hun er nummer to med 14,000 poeng når fem utøvere gjenstår.

Biles fikk bare med seg starten av lagkonkurransen med USA (første OL-finale) før hun trakk seg for å pleie sin mentale helse. Hun ble imidlertid klar for bom, som er kvinnenes siste apparatfinale i Tokyo-lekene.

Amerikaneren imponerte på bommen og gliste bredt da hun landet på matta etter sitt program. Hun ble belønnet med 14,000 poeng og gikk inn på 2.-plass av tre utøvere.

Hun tok bronse i bom i Rio-OL for fem år siden. Da tok hun også fire gull.

Biles hadde gjort det sterkt i kvalifiseringen og kvalifiserte seg for samtlige apparatfinaler, men gjorde en miss i sprangøvelsen i lagkonkurransen. Etter det trakk hun seg fra den individuelle mangekampen og apparatfinalene i sprang, skranke og frittstående.

Det er blitt spekulert i at Biles ble rammet av fenomenet som i turnsporten kalles «skrusyken» eller «the twisties». Det er en mental sperre som gjør at turnere mister evnen til å orientere seg i lufta.

(NTB)

Annonsørinnhold