OL i Tokyo

Martin Daldosso

Rush etter fit-to-fly-papirer i Tokyo:

OL-arrangøren i Tokyo måtte søndag hente inn ekstra bemanning for å sikre koronatest-attester til folk som skal hjem fra Japan.

Cirka 20.000 utøvere, ledere, mediefolk og andre involverte i lekene forlater Tokyo i dagene som kommer.

Arrangøren havnet søndag tidvis i trøbbel på grunn av utfordringer med å få utstedt bekreftelser for resultater av negativ koronatest, såkalt fit-to-fly-sertifikat.

Mange av passasjerene trenger en slik for å komme seg på de svært mange flyene som tar av fra Narita- og Haneda-flyplassene.

OL-arrangøren har benyttet seg av kompliserte og omstendelige systemer rundt testing og helsekontroll av OL-involverte de siste to og en halv ukene. Det har skapt utfordringer for dem.

Søndag ble det satt inn ekstrapersonell for å få kontroll på situasjonen.

(NTB)

Foto: NTB
Studioet fortsetter under annonsen

Dette skapte klagestorm:

Da den japanske OL-vinneren Miu Goto skulle bli hyllet for gullet i hjembyen, var det ordføreren som stjal alle overskriftene.

For under seremonien dro ordfører Takashi Kawamura ned maska si, og helt uoppfordret tok han en bit av medaljen til Gota. Noe som er vanlig dersom det er din OL-medalje, men kanskje hakket mer uvanlig når du bare får låne den av den virkelige vinneren.

Hendelsen skapte sterke reaksjoner.

- For det første mangler han respekt for utøverne som under OL måtte legge medaljene sine rundt halsen selv eller be lagkameratene om å gjøre det for å unngå smitte. Og nå biter han medaljen? Det er utenkelig for meg, uttalte den japanske OL-fekteren Yuki Ota ifølge Kyodo.

Han var på langt nær den eneste som irriterte seg.

Byen skal ha fått over 7000 klager på hendelsen, skriver Kyodo. Nå beklager ordføreren.

- Jeg gjorde symbolet på årevis med hardt arbeid skittent. Jeg beklager av hele mitt hjertet, sa ordføreren og fortalte at han nå forsøker å ordne slik at medaljen kan erstattes.

Foto: Kyodo News via AP / NTB

- Innbyggerne må betale:

Kostnadene til Tokyo-OL har sprukket flere ganger, og nå som japanske skattebetalere ventes å dekke over tapet, vil OL falle i kurs i Japan, mener eksperter.

OL ble holdt uten tilskuere på nesten samtlige arenaer, noe som betød at mesteparten av de anslåtte billettinntektene på 820 millioner dollar falt bort, skriver avisen Japan Times.

Totalkostnaden for OL har vært estimert til omkring 150 milliarder kroner, men flere har anslått at kostnaden kan være omkring 50 prosent høyere. Av totalen skulle organisasjonskomiteen og Tokyo by dekke omkring 80 prosent, mens sentrale myndigheter skulle stå for resten.

– Japanere er kjent som tilhengere av OL, men dette kan bli husket som lekene der japanere begynte å mislike OL, delvis på grunn av kostnadene, sier professor Naofumi Masumoto ved Musashino universitet, ifølge Japan Times.

– Det er allerede bestemt i en kontrakt at vertsbyen finansierer underskuddet, så i utgangspunktet ventes det at innbyggerne i Tokyo må betale tilbake dette tilbake i form av skatt i mange år, sier han.

Myndighetene i Tokyo er de eneste blant de 47 prefekturene i landet som ikke får økonomisk støtte fra staten.

En annen professor, Yuji Nakamura ved Utsunomiya universitet, mener at Tokyo kan argumentere for at det ikke er rettferdig at byen må bære alle de ekstra kostnadene siden det var staten som erklærte unntakstilstanden som utelukket tilskuere under lekene.

Nakamura påpeker også at IOC (Den internasjonale olympiske komité), som stort sett får sine inntekter fra TV-kringkasting og ikke er direkte påvirket av billettsalg, «muligens kan hjelpe til med å dekke deler av tapet».

(©NTB)

Foto: NTB

Auksjonerer vekk medalje:

Krystsina Tsimanouskaja, den hviterussiske OL-sprinteren som har fått asyl i Polen, auksjonerer bort en gammel medalje for å hjelpe andre utsatte utøvere.

Tsimanouskaja har fått innvilget politisk asyl i Polen etter at hun protesterte da hviterussiske lagledere beordret henne til å reise hjem fra OL og tilbake til Minsk etter at hun hadde kritisert lagledelsen.

Saken, som har vakt stor oppmerksomhet, har sin bakgrunn i at Tsimanouskaja, i likhet med over 2000 hviterussiske idrettspersonligheter, har undertegnet et brev der det kreves nyvalg i Hviterussland, og at politiske fanger settes fri.

Nå vil hun støtte andre utsatte idrettsutøvere i hjemlandet ved å auksjonere vekk sølvet hun vant på 4 x 100 meter under Europalekene hjemme i Minsk i 2019. Pengene skal gå til en hviterussisk forening som jobber med å gi støtte til idrettsutøvere som har blitt tilsidesatt eller fengslet for sine politiske meninger.

(NTB)

Foto: AP

Japans statsminister takker folket for et trygt OL:

Japans statsminister Yoshihide Suga takker det japanske folk for at OL kunne bli gjennomført. Han mener landet kom seg gjennom de olympiske lekene med glans.

– Selv om de olympiske lekene ble utsatt ett år og holdt med noen begrensninger, mener jeg at vi var i stand til å oppfylle vårt ansvar som vertsnasjon, sa Suga mandag, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Det ble sagt av den japanske statsministeren i Nagasaki, der de markerte at det var 76 år siden byen ble atombombet av USA i 2. verdenskrig.

– Jeg vil uttrykke min oppriktige takknemlighet til det japanske folket for deres forståelse og samarbeid, fortsatte Suga.

Tokyo 2020 ble utsatt ett år som følge av koronapandemien. Et flertall av det japanske folk var imot at lekene skulle bli holdt også i 2021, men regjeringen bestemte seg for å avholde lekene uansett, uten tilskuere på tribunene i Tokyo.

(NTB)

Foto: AP

Donerer medaljepengene til brannofre:

Det greske vannpololaget donerer halvparten av gaven de fikk for OL-sølvet til de som er påvirket av de voldsomme brannene i hjemlandet.

Til tross for at de greske herrene ble slått 10-13 av Serbia i vannpolofinalen på OLs siste dag, valgte Evangelos Marinakis, eier av fotballklubben Olympiakos, å gi 200.000 euro, om lag to millioner kroner, til lagets spillere.

Nå har spillerne bestemt seg for at halve summen skal gå til å hjelpe de som er påvirket av brannene hjemme i Hellas.

– Vi vil takke Marinakis for det sjenerøse bidrag, sier lagkaptein Giannis Foundoulis i en uttalelse.

– Med tanke på de vanskelige tider som landet vårt går gjennom, anser vi det som vår plikt å hjelpe på vår måte, fortsetter han.

Voldsomme skogbranner har herjet OLs hjemland i Hellas den siste tiden. Særlig på øya Evvia er situasjonen alvorlig. Tusener av beboere og turister er evakuert, og hundrevis er fraktet bort på ferjer.

(©NTB)

Foto: AP

Her får han gullkysset:

Den ferske gullvinneren Jakob Ingebrigtsen (20) ankom Norge til stor jubel.

På Sola flyplass ventet et stort folkehav, men naturligvis hele familien også.

Først i køen og den første som tok omfavnet han var forloveden Elisabeth Asserson som ga han gullkysset.

- Jeg gleder meg til å komme hjem, men jeg synes det er gøy å se at folk møter opp for å feire at jeg kommer hjem, sa Jakob Ingebrigtsen til pressen.

Det var et stort folkehav som hadde møtt opp for å hylle gullgutten.

- Jeg setter pris på at folk har møtt opp, sa Jakob Ingebrigtsen.

Han fikk også spørsmål om bildene fra Sandnes Stadion under 1500-meteren.

- Helt sykt. Kult å se alle som hadde møtt opp på Sandnes Stadion.

20 åringen har gått en lang stund uten familie og venner.

- Spesielt, men samtidig er man i en boble. I etterkant når man merket at man må vente med feiringen. Det er best med publikum på plass.

Foto: NTB

OL-ilden i Tokyo slukket – Lunde norsk flaggbærer:

Søndag ble OL-ilden slukket i Tokyo. Katrine Lunde bar det norske flagget inn under seremonien som avsluttet sommerlekene.

Avslutningsseremonien på OL-stadion i Tokyo markerte punktum for de pandemiutsatte lekene og samlet utøverne som fortsatt befant seg i den japanske hovedstaden. Det var ikke veldig mange.

Blant dem som møtte opp var medaljevinnerne i de to maratonløpene i Sapporo avslutningshelgen. De fikk utdelt sine medaljer under seremonien, som i likhet med de aller fleste OL-konkurransene ble avviklet for tomme tribuner.

Til sammen deltok 206 nasjoner i lekene, men om lag en tredel hadde ingen utøvere igjen i Tokyo søndag. Derfor ble deres flagg båret inn av japanere. Alle flaggene kom inn først, det norske båret av Lunde, før øvrige gjenværende utøvere entret arenaen. De var langt fra å fylle gresset.

IOC-president Thomas Bach erklærte lekene avsluttet.

– Nå må jeg markere slutten på denne mest utfordrende olympiske reisen til Tokyo. Jeg erklærer den 32. olympiadens leker avsluttet, sa han.

Kvart over ti søndag kveld lokal tid, kvart over tre om ettermiddagen i Norge, ble OL-ilden slukket.

Da hadde neste OL-vert Paris ved byens ordfører Anne Hidalgo fått overrakt det olympiske flagget, det såkalte Oslo-flagget, og fått lov til å presentere seg. Det er bare tre år til de lekene.

Til sist markerte man også at det bare er en kort stund til de funksjonshemmede utøverne inntar Tokyo for å konkurrere om medaljer i Paralympics.

Katrine Lunde fikk æren av å bære det norske flagget ved starten av seremonien. Hun vant sin fjerde OL-medalje (to gull, to bronse) da Norge slo Sverige i bronsekampen. Hun ble også uttatt på turneringens stjernelag.

En annen håndballkeeper, Kari Aalvik Grimsbø, hadde samme oppgave under Rio-OL i 2016. Før henne hadde Eirik Verås Larsen (2012) og Gro Hammerseng (2008) samme oppgave.

Under åpningsseremonien i Tokyo var det svømmeren Tomoe Zenimoto Hvas og stuperen Anne Vilde Tuxen som bar det norske flagget.

(NTB)

Foto: NTB

Pengeregn over Indias OL-helt:

Indiske myndigheter og sponsorer lover Neeraj Chopra penger og gaver til en verdi av over 17 millioner kroner etter hans OL-gull i spyd.

23-åringen kastet 87,58 i lørdagens spydfinale og sikret Indias første friidrettsgull noensinne. Bare en gang tidligere har en utøver fra verdens nest folkerikeste land vunnet individuelt OL-gull. Det var skytteren Abhinav Bindra i 2008.

Myndighetene i hjemstaten Haryana nord i landet lover Chopra en bonus på 60 millioner rupi (om lag sju millioner kroner). Indiske bedrifter stiller seg i kø for å støtte ham, og han trenger ikke å bekymre seg for sin økonomiske framtid.

Indias cricketforbund og en av landets beste cricketklubber har lovet å gi ham 1,2 millioner kroner hver, som overgår gullbonusen fra landets OL-komité. Den er på 880.000 kroner.

– Vi må gjøre våre utøvere til helter slik at vi kan forvandles fra en nasjon av sportselskere til en nasjon av idrettsutøvere, sier Byju Raveendran, eier av ett av firmaene som vil belønne Chopra.

India har vunnet ti OL-titler gjennom tidene, men åtte av dem er vunnet av landets landhockeylag, den siste i 1980.

(NTB)

Foto: NTB

Lunde med på OLs stjernelag i håndball:

Katrine Lunde var Norges innslag da All Star-laget for OL-turneringen i håndball for kvinner ble presentert søndag.

Den norske keeperveteranen leverte et nytt formidabelt mesterskap og bidro sterkt til at Japan-eventyret endte med medalje etter seier mot Sverige i bronsefinalen.

På turneringens stjernelag har hun ikke overraskende selskap av flere franske jenter, som søndag kunne juble for OL-gull etter å ha slått ROC i finalen.

Laget består av Laura Flippes, Frankrike (høyre kant), Polina Knuznetzova, ROC (venstre kant), Pauletta Foppa, Frankrike (linjespiller), Jamina Roberts, Sverige (venstre back), Anna Vjakhireva, ROC (høyre back) og Graace Zaadi, Frankrike (midtback).

Nora Mørk får også heder av Det internasjonale håndballforbundet (IHF) som OL-turneringens mestscorende spiller.

ROC-stjernen Vjakhireva ble kåret til mesterskapets mest verdifulle spiller.

(NTB)

Foto: NTB

Annonsørinnhold