Annonse

Politisk studio: Presenterer ny regjering

Protesterer som «The Handmaid's Tale»

Protesterer som «The Handmaid's Tale»

En hel gjeng demonstrerte som The Handmaid's Tale utenfor Slottet da de nye statsrådene ble presentert. Demonstrantene var ikledd røde kapper, slik kvinnene i den populære HBO-serien.

Det var blant annet folk fra Kvinnefronten og Arbeiderpartiet. Sigrid Bonde Tusvik var blant demonstrantene.

Det er særlig Krfs gjennomslag for abortlovgivningen det demonstreres mot.

- Dette er en markering vi gjør mot den nye regjeringa, og denne serien handler nettopp om hva som skjer når ytre krefter får bestemme, sier Sigrid Bonde Tusvik. Hun viser til sterke meninger i regjeringen som går på kvinners reproduktive helse og kvinners rettigheter.

- Det er drøyt, mener hun.

Bonde Tusvik viser til at det er en merkelig følelse å plutselig savne Knut Arild Hareide som Krf-leder, og viser misnøyde mot Kjell Ingolf Ropstad.

- Det er drøyt med en familieminister som ikke godtar alle familier, sier en annen av demonstrantene.

- Demonstrasjonen er ikke uventet, og det har vært en viktig seire for Krf og vi håper flere ser at dette er med på å sette etiske grenser, sier Hans Fredrik Grøvan i Krf.

Annonse

Digitaliseringsministeren kan ikke koding

Nikolai Astrup (H) kan ikke koding, men tror ikke det skal stå i veien når han blir Norges første digitaliseringsminister.

- Jeg har lært at det beste trikset er å slå av og på. Uansett hvis jeg ringer IT-avdelingen og trenger hjelp, så er det «av og på». Det er i grunnen enkelt, forklarte Nikolai Astrup da han mottok nøkkelen til sitt nye departement tirsdag.

Med det understreket han at han ikke har formell IT-utdanning, men han tror likevel at han skal få god kontroll på digitaliseringen av landet. Selv om det først er nå at Norge får en egen minister på feltet, er allerede den digitale revolusjonen godt i gang.

- Det er fantastisk å se den raske omstillingen for å gi digitale tjenester ut mot folk flest. Hvis du ser på antall tjenester som nå tilbys gjennom Altinn for eksempel, så har det vært en rivende utvikling. Næringslivet opplever at de har ett sted å rapportere til, og det er en stor nyvinning, sier han.

(NTB)

Annonse

Vil ikke svare på ektemannen-spørsmål

Da beredskapsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde fikk spørsmål om hvordan det blir å sitte i en regjering som ektemannen, Christian Tybring-Gjedde, tidligere har kritisert, svarte hun følgende:

- Nå er vi i 2019 og jeg er et selvstendig individ på egen bein. Still meg spørsmål om meg og det jeg har gjort.

Hun gjorde det tydelig at hun mener beredskap og justis er det viktigste departementet.

Hun ble også konfrontert med at hun tidligere har kalt journalister ondsinnede.

- Jeg kan ikke huske at jeg har sagt nei til journalister og uttalelsen kom etter en personlig hendelse. Jeg kommer til å stille opp. Jeg ikke redd for journalister, sier hun.

Tybring-Gjedde forklarer at hun skal sikre at overlappen med to ministre skjer på en god måte.

Annonse

- Vil heie fram Ropstad

Olaug Bollestad svarer glatt på Dagbladets spørsmål om hun vet hvor mange spener kua har.

- Ja, det er fire, sier hun.

Hun forklarer at hun er oppvokst i fjøs på begge sider og er godt vant med landbruk, det samme har hun videreført til sin ebarn.

- Jeg ser hvor viktig det er å ha et aktivt landbruk ute i distriktene. Både for klima og med tanke på at ting vokser igjen. Det er også viktig kunnskapsmessig, sier hun.

På spørsmål om kritikken mot nestleder Kjell Ingolf Ropstad, sier hun følgende:

- Jeg kjenner Ropstad som en mann som lytter og bygger, og en mann med bredde. Den Kjell Ingolf Ropstad ønsker jeg å heie fram. Jeg opplever ham langt fra slik folk prater om ham, sier hun.

Hun har vært tydelig på at hun selv ikke ønsker å ta over for Knut Arild Hareide, men at hun vil foreslå Ropstad.

Annonse
- Tar over et veldrevet departement
OVERLEVERER NØKKEL: Gir nøkkelen videre til Olaug Bollestad. Foto: Bjørn Landsem / Dagbladet

- Tar over et veldrevet departement

Olaug Bollestad sier at hun tar over et veldrevet departement fra Bård Hoksrud. Hun gleder seg til å ta over ministerposten.

Hun sier at det vil bli gjenkjennelig politikk i departementet.

- Bøndene vil oppleve et gjenkjennelig KrF i dette departementet.

Bollestad viser til at hun har vært mye i fjøset.

- Jeg har måket dritt og det er jeg i stand til fortsatt, sier hun og viser til at det skal være mye fokus på norsk landbruk også internasjonalt.

Hun forstår utfordringene og bekymringene med pelsdyrnæringen og at mange har lån å betjene. Hun viser til at hun ser en velferd som er annerledes enn da hun vokste opp, da bestefaren hennes drev med pelsdyr.

- Vi må få til avviklingen på en god måte, i dialog med alle de som er berørte. Dette går langt inn i hjemmene til folk. Jeg tror jeg forstår bekymringene til de der ute. Jeg skal møte dem ansikt til ansikt.

Bollestad er tydelig på at hun anerkjenner at utslippene påvirker bøndene og viser særlig til det tørre været i sommer.

- Hvor langt høyt på lista sto landbruk for dere?

- Jeg har et stort og samlet KrF i ryggen da jeg sa at vi ville ha landbruk og mat i dette departementet, sier hun.

- Vil du bli leder i KrF?

- Jeg har hele veien pekt på Kjell Ingolf Ropstad.