Regjeringsstudio

Audun Hageskal

Sanner roste Jensen:

Fersk finansminister Jan Tore Sanner (H) gir Siv Jensen gode skussmål, men håper hun beholder «litt av finansministerhatten» også i opposisjon.

Jensen overleverte fredag nøkkelen til sin etterfølger fra Høyre, etter at hun selv har tatt partiet sitt ut av regjering.

Sanner påpekte at det var mange som var skeptiske da det ble klart at Fremskrittspartiet skulle ha hånd om finanspolitikken.

- Du gjorde alle spådommer til skamme og har styrt godt og trygt, ikke minst under oljeprisfallet. Gjennom den økonomiske politikken bidro du til å skape mer aktivitet og vi kom oss veldig godt gjennom, sa Sanner.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Familien den største utfordringen:

Overfor Dagbladet sier den ferske samferdselsministeren, Knut Arild Hareide, at familien var viktig da han sto overfor dilemmaet om å gå ta statsrådsposten eller ikke.

- Jeg har barn på null, fire og seks år. Det har nok vært den største utfordringen da jeg skulle ta denne avgjørelsen. Også tror jeg at kona har vært enda mer fornøyd med meg etter at jeg gikk av som partileder.

- Vi har snakket sammen om dette, og jeg tror det handler om å skape en helhet. Dette er en jobb som er ekstremt viktig, og vi er enige om at dette er rikitg, og hun vil støtte meg i mitt valg.

Det har vært uttrykt noe misnøye med at Hareide velger å gå inn i regjeringen igjen etter at han bare for et år siden ba sitt eget parti om å peke på Jonas Gahr Støre som statsminister.

Dette endte med at partiet trosset Hareide, som gikk av som partileder.

- Jeg tenker at mitt svar til dem er å vise meg tilliten verdig. Jeg vil være en minister for hele befolkningen, som også kan skaffe resultater.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Hareide havnet midt i ulykke:

Norges nye samferdselsminister, Knut Arild Hareide, ble på vei til Slottet fredag vitne til at en syklist ble påkjørt.

Hareide syklet selv til Slottet fredag. Men i Storokrysset havnet han altså midt i dramaet.

En syklist rett bak ham ble påkjørt av en bilist, som svingte ut fra en bensinstasjon, skriver TV 2. Hareide hoppet av sykkelen for å sjekke hvordan det gjort.

- Det jeg opplevde i dag har jeg ikke sett før. Og det skjer typisk når du minst venter det. Mine tanker var helt andre steder. Men det så ut som det gikk bra med syklisten som ble påkjørt, sier han.

Mannen ble lettere skadd og fraktet til legevakten.

- Noen er nok skuffet:

I samferdselsdepartementet skal Knut Arild Hareide (KrF) motta nøkkelen til departementet fra sin forgjenger Jon Georg Dale (Frp).

Dale begynte med å ønske Hareide lykke til, og samtidig ba han sin etterfølger om å fortsette å jobbe med prosjektene som er blitt satt i gang.

- Kjære Jon Georg. Jeg vil takke deg for den imponerende jobben du har gjort. De siste åra har du vært den øverste sjefen her, og det er grunn til å være imponert over de mange resultatene du har fått til, sier Hareide.

- Du er en politiker som gjør Norge bedre. Du er en person som det står respekt av. Det er den måten du er på, med din integritet og din væremåte.

- Det var overraskende for meg at dette skulle skje, men du kan gå ut i dag med hodet høyt hevet. Også møtes vi, sier Hareide og får raskt svar:

- Ja, du slipper ikke unna.

Så kom Dale med en spøk som skapte spontan latter i rommet:

- Hadde jeg visst at det var så trivelig å gå av, så skulle jeg ha gjort det før.

Deretter adresserte Hareide det alle lurte på.

- For en uke siden hadde jeg ikke tenkt at jeg skulle gå inn i regjeringskontoret. Det politiske Norge har endret seg og det har vært et dilemma for meg hvilket svar jeg skulle gi. Men jeg landet på at det var riktig å ta denne utfordringen, sa Hareide og fortsatte:

- Denne regjeringen jeg går inn i, var den jeg pekte på da jeg gikk til valg i 2017. Videre forstår jeg at folk stiller spørsmål ved min inntreden, men håper å bevise at jeg ønsker å være her gjennom mine resultater.

Hareide ble konfrontert videre med at han for bare et år siden rådet sitt eget parti å velge Jonas Gahr Støre som statsminister. Partiet trosset Hareides råd om retningsvalg, og han ble dermed erstattet som partileder av Kjell Ingolf Ropstad.

- Jeg stemte mot regjeringen, fordi jeg hadde lovet velgerne mine å ikke gå inn i regjering med Frp. Og det var bakgrunnen til at jeg også stemte imot Granavolden-erklæringen.

Hareide avslører at han fikk tilbudet fra Ropstad mens han var i Indonesia.

- Ropstad tok kontakt med meg da jeg var i Indonesia i begynnelsen av denne uka. Det var ingen optimal opplading til overtakkelse på fredag. Men vi hadde gode samtaler og landet på at vi mente at dette var riktig, sier Hareide til Dagbladet og bedyrer at han og Ropstad har samarbeidet godt til tross for uenighetene.

Hareide erkjenne at det nok er mange som er skuffet over hans valg.

- Det er nok noen som er skuffet, og det kan jeg forstå. Det har vært et reellt dilemma for meg.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix

- Mitt valg å gå av:

I arbeids- og sosialdepartementet gir Anniken Hauglie (H) fra seg nøkkelen til departementet til Torbjørn Røe Isaksen (H).

Tidligere fredag har statsminister Solberg blitt konfrontert med beskyldninger om at Hauglies avgang er en innrømmelse av skyld i Nav-skandalen. Det har Solberg blankt avvist.

- Det var mitt valg å gå av. Jeg har hele tiden vært åpen om at jeg ikke ønsket en ny nominasjon til stortinget, og at jeg ikke ønsket en valgkamp til. Dermed var det bare spørsmål om tid for når jeg skulle tre ut av regjeringen. Også skjedde det endringer raskere enn planlagt nå som Frp gikk ut av regjering.

Hauglie henvendte seg videre til Isaksen for å forberede ham på oppgavene han står overfor.

- Det er en del saker du skal få jobbe med videre her, sa Hauglie til Isaksen.

- Vi har hatt en veldig vanskelig sak her, nemlig Nav-saken. Jeg føler meg trygg på at vi har kommet såpass langt i oppryddingsarbeidet, slik at du også vil få tid til å gjøre andre ting. Selv om arbeidet ikke er helt ferdig ennå, så har vi kommet godt i gang med det som er viktigst på kort sikt, nemlig å ivareta dem som er berørt.

Isaksen lover å prioritere Nav-saken.

- Jeg ser fram til å ta over ansvaret på denne ryddejobben som Hauglie har startet. Og dette er en av de tingene vi kommer absolutt kommer til å prioritere høyest. Dette gjør vi for å sikre at de som har blitt rammet, blir ivaretatt slik som de skal.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet

Stiller seg bak Grande:

I møte med pressen ble Abid Raja konfrontert med partilederstriden som har vært i Venstre siden kommunevalget høsten 2019.

- Jeg vet at det har vært mange spekulasjoner om meg i mediene. Det er mange som skriver at Abid er solospiller. Jeg har spilt mye squash, men jeg har også spilt mye basketball. Og jeg vil demonstrere at jeg kan være en lagspiller gjennom handling.

Raja lover å være trofast lagspiller for både Venstre og regjeringen.

- Trine er vår leder, og det vil hun være så lenge hun ønsker å fortsette selv. Det støtter jeg henne i.

- Jeg blir ikke en løs kanon som statsråd. Jeg skal prege feltet videre og ta opp arven etter Trine, men samtidig finne min egen stemme oppi alt dette.

Videre nevnte han demokratiet, pressefrihet, likestilling og mangfold som de viktigste norske verdiene. Han sa også at han vil gjør idretten mer tilgjengelig for alle samfunnsgrupper, samt sette av tid til likestilling.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

- Frp kommer til å følge nøye med:

Avtroppende olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) advarte påtroppende Tina Bru (H) om at Frp kommer til å følge nøye med fra Stortinget.

- Her får du rett og slett nøkkelen til noe av det viktigste for Norge, den næringen som gir oss størst inntekter, sa Listhaug.

- Jeg kan love deg det at Frp på Stortinget kommer til å følge nøye med på den jobben du gjør, for å sikre denne næringen og sikre Norges fremtid, sa hun videre.

Raja kjempet mot tårene:

Fredag formiddag møtte Trine Skei Grande opp i sitt gamle departement for nøkkeloverrekkelse til sin etterfølger Abid Raja.

- Det er en veldig god test på om han kan være en god leder, sier Grande til Dagbladet.

Da Raja ankom kontoret, ble han ønsket velkommen av Skei Grande. En gråtkvalt Raja fikk høre at han er god til å gå i Pride, men at han nå vil bli enda flinkere i sin nye jobb som kultur- og likestillingsminister.

En tydelig rørt Skei Grande sa til Raja at han ikke måtte begynne å gråte, for da ville hun gjøre det sammen.

- Hvordan dette skal gå, skjønner jeg ingenting av, sa Raja mens han kjempet mot tårene.

Da Skei Grande var ferdig med talen, erklærte hun følgende:

- Jeg har gjort en jævlig god jobb.

Raja erkjente at det ikke bare har vært fryd og gammen det siste året.

- Det har vært turbulent mellom oss, sa han.

- Men venner kan også krangle.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet

- Jeg er en ekte oljeunge:

Fredag ettermiddag gratulerte tidligere olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) sin etterfølger Tina Bru (H) med statsrådsposten. Bru svarte med å skryte av Listhaugs arbeid.

- Jeg er veldig stolt og ydmyk. Jeg er jo en ekte oljeunge, selv om jeg har feil dialekt. Jeg er jo en rogalending, og derfor er det ekstra stas å bli utnevnt som statsråd for dette departementet.

- Jeg håper å bidra til gode samtaler om de vanskelige utfordringene landet står overfor, sier Bru.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet

Jensen vil ikke trille terning:

Fredag ettermiddag snakket Dagbladet med Frp-leder Siv Jensen i forbindelse med hennes nøkkeloverrekkelse til regjeringens nye finansminister, Jan Tore Sanner (H).

Der ble hun bedt om å gi seg selv og partiet et terningkast for sine prestasjoner i regjering over de seks siste åra.

- Jeg mener at Frp har gjort en god jobb mens vi har sittet i regjering, og at vi etterlater oss en del sterke fotavtrykk. Men terningkastene overlater jeg til dere.

I et intervju med Dagbladet tidligere fredag kritiserte Siv Jensen utnevnelsen av Knut Arild Hareide (Krf) og Abid Raja (V) som nye statsråder. Den kritikken er ikke hennes etterfølger enig i.

- Jeg mener vi har en god og godt sammensatt regjering. Og jeg er helt overbevist om at Hareide og Raja kommer til å bidra positivt med sine poster, sier Sanner og tror at de vil samarbeide godt med Frp:

- Vi har mye felles politikk og det skal vi bygge videre på.

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet

Tidligere denne uka valgte Frp å gå ut av regjering. Fredag er det ventet at Erna Solberg vil presentere følgende endringer i regjeringen.

Nye statsråder:
Sveinung Rotevatn (V) blir klima- og miljøminister.

Abid Raja (V) blir kultur- og likestillingsminister.

Tina Bru (H) blir olje- og energiminister.

Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister.

Henrik Asheim (H) blir forsknings- og høyere utdanningsminister.

Geir Inge Sivertsen (H) blir fiskeriminister.

Linda Hofstad Helleland (H) blir distrikts- og digitaliseringsminister.

Statsråder som bytter departement:
Trine Skei Grande (V) går fra Kulturdepartementet og blir ny kunnskaps- og integreringsminister.

Iselin Nybø (V) forlater posten som forsknings- og høyere utdanningsminister og blir ny næringsminister.

Jan Tore Sanner (H), som har vært kunnskapsminister, blir ny finansminister.

Monica Mæland (H) går fra posten som kommunalminister til justisminister.

Torbjørn Røe Isaksen (H) forlater posten som næringsminister og blir ny arbeids- og sosialminister.

Nikolai Astrup (H), i dag digitaliseringsminister, blir ny kommunalminister.

Statsråder som fortsetter:
Erna Solberg (H) fortsetter som statsminister, noe Frp også støtter til tross for at de har gått ut av regjering.

Bent Høie (H) blir sittende som helseminister og overtar også oppgavene som eldre- og folkehelseministeren har hatt.

Frank Bakke-Jensen (H) blir sittende som forsvarsminister.

Ine Eriksen Søreide (H) blir sittende som utenriksminister.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) blir sittende som barne- og familieminister.

Olaug Bollestad (KrF) blir sittende som landbruksminister.

Dag Inge Ulstein (KrF) blir sittende som utviklingsminister.