Annonse

Regjeringsstudio

Tidligere denne uka valgte Frp å gå ut av regjering. Fredag er det ventet at Erna Solberg vil presentere følgende endringer i regjeringen.

Nye statsråder:
Sveinung Rotevatn (V) blir klima- og miljøminister.

Abid Raja (V) blir kultur- og likestillingsminister.

Tina Bru (H) blir olje- og energiminister.

Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister.

Henrik Asheim (H) blir forsknings- og høyere utdanningsminister.

Geir Inge Sivertsen (H) blir fiskeriminister.

Linda Hofstad Helleland (H) blir distrikts- og digitaliseringsminister.

Statsråder som bytter departement:
Trine Skei Grande (V) går fra Kulturdepartementet og blir ny kunnskaps- og integreringsminister.

Iselin Nybø (V) forlater posten som forsknings- og høyere utdanningsminister og blir ny næringsminister.

Jan Tore Sanner (H), som har vært kunnskapsminister, blir ny finansminister.

Monica Mæland (H) går fra posten som kommunalminister til justisminister.

Torbjørn Røe Isaksen (H) forlater posten som næringsminister og blir ny arbeids- og sosialminister.

Nikolai Astrup (H), i dag digitaliseringsminister, blir ny kommunalminister.

Statsråder som fortsetter:
Erna Solberg (H) fortsetter som statsminister, noe Frp også støtter til tross for at de har gått ut av regjering.

Bent Høie (H) blir sittende som helseminister og overtar også oppgavene som eldre- og folkehelseministeren har hatt.

Frank Bakke-Jensen (H) blir sittende som forsvarsminister.

Ine Eriksen Søreide (H) blir sittende som utenriksminister.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) blir sittende som barne- og familieminister.

Olaug Bollestad (KrF) blir sittende som landbruksminister.

Dag Inge Ulstein (KrF) blir sittende som utviklingsminister.
Annonse
Stiller seg bak Grande
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

Stiller seg bak Grande

I møte med pressen ble Abid Raja konfrontert med partilederstriden som har vært i Venstre siden kommunevalget høsten 2019.

- Jeg vet at det har vært mange spekulasjoner om meg i mediene. Det er mange som skriver at Abid er solospiller. Jeg har spilt mye squash, men jeg har også spilt mye basketball. Og jeg vil demonstrere at jeg kan være en lagspiller gjennom handling.

Raja lover å være trofast lagspiller for både Venstre og regjeringen.

- Trine er vår leder, og det vil hun være så lenge hun ønsker å fortsette selv. Det støtter jeg henne i.

- Jeg blir ikke en løs kanon som statsråd. Jeg skal prege feltet videre og ta opp arven etter Trine, men samtidig finne min egen stemme oppi alt dette.

Videre nevnte han demokratiet, pressefrihet, likestilling og mangfold som de viktigste norske verdiene. Han sa også at han vil gjør idretten mer tilgjengelig for alle samfunnsgrupper, samt sette av tid til likestilling.

Annonse
Familien den største utfordringen
Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Familien den største utfordringen

Overfor Dagbladet sier den ferske samferdselsministeren, Knut Arild Hareide, at familien var viktig da han sto overfor dilemmaet om å gå ta statsrådsposten eller ikke.

- Jeg har barn på null, fire og seks år. Det har nok vært den største utfordringen da jeg skulle ta denne avgjørelsen. Også tror jeg at kona har vært enda mer fornøyd med meg etter at jeg gikk av som partileder.

- Vi har snakket sammen om dette, og jeg tror det handler om å skape en helhet. Dette er en jobb som er ekstremt viktig, og vi er enige om at dette er rikitg, og hun vil støtte meg i mitt valg.

Det har vært uttrykt noe misnøye med at Hareide velger å gå inn i regjeringen igjen etter at han bare for et år siden ba sitt eget parti om å peke på Jonas Gahr Støre som statsminister.

Dette endte med at partiet trosset Hareide, som gikk av som partileder.

- Jeg tenker at mitt svar til dem er å vise meg tilliten verdig. Jeg vil være en minister for hele befolkningen, som også kan skaffe resultater.

Hareide havnet midt i ulykke

Norges nye samferdselsminister, Knut Arild Hareide, ble på vei til Slottet fredag vitne til at en syklist ble påkjørt.

Hareide syklet selv til Slottet fredag. Men i Storokrysset havnet han altså midt i dramaet.

En syklist rett bak ham ble påkjørt av en bilist, som svingte ut fra en bensinstasjon, skriver TV 2. Hareide hoppet av sykkelen for å sjekke hvordan det gjort.

- Det jeg opplevde i dag har jeg ikke sett før. Og det skjer typisk når du minst venter det. Mine tanker var helt andre steder. Men det så ut som det gikk bra med syklisten som ble påkjørt, sier han.

Mannen ble lettere skadd og fraktet til legevakten.

Annonse
- Noen er nok skuffet
Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix

- Noen er nok skuffet

I samferdselsdepartementet skal Knut Arild Hareide (KrF) motta nøkkelen til departementet fra sin forgjenger Jon Georg Dale (Frp).

Dale begynte med å ønske Hareide lykke til, og samtidig ba han sin etterfølger om å fortsette å jobbe med prosjektene som er blitt satt i gang.

- Kjære Jon Georg. Jeg vil takke deg for den imponerende jobben du har gjort. De siste åra har du vært den øverste sjefen her, og det er grunn til å være imponert over de mange resultatene du har fått til, sier Hareide.

- Du er en politiker som gjør Norge bedre. Du er en person som det står respekt av. Det er den måten du er på, med din integritet og din væremåte.

- Det var overraskende for meg at dette skulle skje, men du kan gå ut i dag med hodet høyt hevet. Også møtes vi, sier Hareide og får raskt svar:

- Ja, du slipper ikke unna.

Så kom Dale med en spøk som skapte spontan latter i rommet:

- Hadde jeg visst at det var så trivelig å gå av, så skulle jeg ha gjort det før.

Deretter adresserte Hareide det alle lurte på.

- For en uke siden hadde jeg ikke tenkt at jeg skulle gå inn i regjeringskontoret. Det politiske Norge har endret seg og det har vært et dilemma for meg hvilket svar jeg skulle gi. Men jeg landet på at det var riktig å ta denne utfordringen, sa Hareide og fortsatte:

- Denne regjeringen jeg går inn i, var den jeg pekte på da jeg gikk til valg i 2017. Videre forstår jeg at folk stiller spørsmål ved min inntreden, men håper å bevise at jeg ønsker å være her gjennom mine resultater.

Hareide ble konfrontert videre med at han for bare et år siden rådet sitt eget parti å velge Jonas Gahr Støre som statsminister. Partiet trosset Hareides råd om retningsvalg, og han ble dermed erstattet som partileder av Kjell Ingolf Ropstad.

- Jeg stemte mot regjeringen, fordi jeg hadde lovet velgerne mine å ikke gå inn i regjering med Frp. Og det var bakgrunnen til at jeg også stemte imot Granavolden-erklæringen.

Hareide avslører at han fikk tilbudet fra Ropstad mens han var i Indonesia.

- Ropstad tok kontakt med meg da jeg var i Indonesia i begynnelsen av denne uka. Det var ingen optimal opplading til overtakkelse på fredag. Men vi hadde gode samtaler og landet på at vi mente at dette var riktig, sier Hareide til Dagbladet og bedyrer at han og Ropstad har samarbeidet godt til tross for uenighetene.

Hareide erkjenne at det nok er mange som er skuffet over hans valg.

- Det er nok noen som er skuffet, og det kan jeg forstå. Det har vært et reellt dilemma for meg.

- Mitt valg å gå av
Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet

- Mitt valg å gå av

I arbeids- og sosialdepartementet gir Anniken Hauglie (H) fra seg nøkkelen til departementet til Torbjørn Røe Isaksen (H).

Tidligere fredag har statsminister Solberg blitt konfrontert med beskyldninger om at Hauglies avgang er en innrømmelse av skyld i Nav-skandalen. Det har Solberg blankt avvist.

- Det var mitt valg å gå av. Jeg har hele tiden vært åpen om at jeg ikke ønsket en ny nominasjon til stortinget, og at jeg ikke ønsket en valgkamp til. Dermed var det bare spørsmål om tid for når jeg skulle tre ut av regjeringen. Også skjedde det endringer raskere enn planlagt nå som Frp gikk ut av regjering.

Hauglie henvendte seg videre til Isaksen for å forberede ham på oppgavene han står overfor.

- Det er en del saker du skal få jobbe med videre her, sa Hauglie til Isaksen.

- Vi har hatt en veldig vanskelig sak her, nemlig Nav-saken. Jeg føler meg trygg på at vi har kommet såpass langt i oppryddingsarbeidet, slik at du også vil få tid til å gjøre andre ting. Selv om arbeidet ikke er helt ferdig ennå, så har vi kommet godt i gang med det som er viktigst på kort sikt, nemlig å ivareta dem som er berørt.

Isaksen lover å prioritere Nav-saken.

- Jeg ser fram til å ta over ansvaret på denne ryddejobben som Hauglie har startet. Og dette er en av de tingene vi kommer absolutt kommer til å prioritere høyest. Dette gjør vi for å sikre at de som har blitt rammet, blir ivaretatt slik som de skal.

Annonse