Rettssaken mot Frode Berg

- Praktisk talt en livstidsdom:

Aktor Milana Digajeva har bedt om 14 års fengsel for Frode Berg. Dersom straffen blir i tråd med hennes påstand, mener forsvarer Ilja Novikov at det er svært alvorlig for Berg.

- For en person som er 63 år gammel er 14 år i fengsel, og selv halvparten, praktisk talt en livstidsdom, sier advokaten.

Novikov avviser samtidig aktors påstander om Bergs aktivitet.

- De sier at norsk etterretning forsøkte å innhente gradert info om ubåter. Det er klart for meg at en person som Frode Berg, som er pensjonert tjenesteperson, ikke ville ta en slik risiko, sier Novikov og legger til:

- Jeg tror han vil fortelle sin historie selv når han er hjemme.

Studioet fortsetter under annonsen

Dette er Frode Bergs beste håp:

Frode Bergs forsvarer, Ilja Novikov, har forklart hva som er Frode Bergs beste håp med tanke på utlevering og benåding. Nordmannen ble tirsdag dømt til 14 års fengsel for spionasje i Russland.

Vil be om benåding i slutten av april:

Frode Bergs russiske stjerneadvokat, Ilja Novikov, sier at de nå vil vente til dommen er rettskraftig, og så be om benåding fra president Putin.

- Dette vil bli gjort i slutten av april, sier Novikov.

Advokaten legger til at han håper Berg kan bli overført til Norge allerede i mai.

Foto: Henning Lillegård / Dagbladet

Aktor: - Veldig tilfreds med dommen:

Aktor Milana Digajeva sier til Dagbladet at hun er fornøyd med Bergs dom, som er i tråd med hennes prosedyre.

- Jeg er veldig tilfreds med dommen. Retten har gitt meg medhold i mine argumenter, og dømte ham til 14 års fengsel i streng fangekoloni, sier Digajeva.

FORNØYD: Aktor Milana Digajeva. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet

- Anker ikke dommen:

Bergs dom er formelt ikke rettskraftig ennå. Det skjer når han får den oversatt til engelsk om et par dager. Likevel forskutterer forsvareren at det ikke vil bli noen reaksjon på dommen fra deres side.

- Jeg vil annonsere på vegne av Berg at dommen ikke vil bli anket. Han forstår godt hva som skjer. Jeg regner med at myndighetene tar nødvendige skritt for å løslate ham diplomatisk, sier forsvarer Novikov.

Han får støtte fra advokat Brynjulf Risnes som er Bergs norske advokat.

- Jeg har liten tro på at russiske myndigheter har interesse av at han vil sitte mange år i russisk fengsel, sier Risnes etter at Frode Berg fikk sin dom på 14 års fengsel tirsdag.

Han skisserer samtidig en soningsoverføring eller benåding.

- I første rekke er det en benådning som kan føre raskest til løsning, sier Risnes.

Frode Berg dømmes til 14 års fengsel:

Like før klokka 11 fikk Frode Berg sin dom i byretten i Moskva.

63-åringen dømmes til 14 års fengsel for spionasje mot Russland.

Berg ble raskt ført ut igjen av rettssalen uten å gi kommentarer til det norske pressekorpset.

Han dømmes til å bli sendt til streng fengselskoloni.

Kan bli sendt til fangekoloni

Kan bli sendt til fangekoloni

dagbladet

Frode Berg er satt i glassbur:

Det er med en fullsatt rettssal som tilhørere at Berg vil få dommen. Han har selv tatt plass i et glassbur, og har håndjern med hendene på ryggen.

Foto: Maxim Zmeyev / AFP /NTB Scanpix

Klart for Frode Bergs dom:

Frode Berg har ankommet retten og hans forsvarer og aktor har gått inn i rettssal 507 i Moskva byrett. Alt er dermed klart for at 63-åringen får sin dom opplest.

Frode Berg har ankommet retten:

Frode Berg ankom rettssalen i Mosvka byrett like før 10.40 tirsdag morgen.

- Hei, sa Frode Berg da han ankom rettssalen til et stort pressekorps.

Han var iført håndjern, og hadde hendene bak ryggen. Iført sort dress med hvit skjorte, uten slips og med kortklipt grått hår.

Ifølge pressetjenesten i Moskva byrett er Berg et sted i bygningen like etter klokka 10.30.

Det var ventet at forhandlingene skulle starte 08.30 i dag tidlig, men dette har altså blitt forsinket da Berg ikke har vært til stede. Aktor Milana Digajeva forlot rettssalen kort tid etter klokka 10.00 i dag og kom tilbake rundt 10.30.

- Vanskelig å forestille seg en benåding :

Dagbladets kommentator, Morten Strand, sier det er sjelden Putin benåder domfelte.

- Frode Bergs russiske advokat Ilja Novikov anbefaler sin klient å be om benådning når han idag får sin dom i Moskva. En benådning kan ikke skje før dommen har falt. Men hvor sannsynlig er det at president Vladimir Putin vil benåde Berg? Putin benådet den profilerte russiske oligarken og politiske motstanderen Mikhail Khodorkovskij rett før OL i Sotsji i 2014. Det var en handling som skulle gi Russland internasjonal good-will før vinterlekene i Russland. Men like etter kom revolusjonen i Ukraina, som førte til den russiske annekteringen av Krim, og russisk støtte til det væpnede opprøret i Øst-Ukraina. Og et kaldere klima mellom Russland og Vesten enn på noe tidspunkt etter Den kalde krigens slutt. En benåding av Frode Berg er vanskelig å forestille seg uten at Norge gir noe til Russland. Lettelse av sanksjonene fra norsk side er lite sannsynlig. Hva har Norge å gi?, spør Strand.

Ti dager på seg til å anke:

Frode Bergs forsvarer sier til Dagbladet at det vil ta tid å avgjøre hvorvidt tirsdagens dom skal ankes.

- Bare etter at dommen er oversatt til engelsk, vil Berg få anledning til å anke. Å oversette dommen, vil ta et par dager. Når berg har fått den oversatte dommen, har han ti dager på å bestemme seg om han vil anke, sier advokat Ilja Novikov.

Dette er saken:
5. DESEMBER 2017: Den tidligere norske grenseinspektøren Frode Berg (63) ble pågrepet av den russiske sikkerhetstjenesten FSB under et besøk i Moskva. Han hadde da på seg 3000 euro i kontanter.

SIKTET: Berg ble siktet for spionasje etter paragraf 276 og satt i FSBs fengsel Lefortovo.

DELVIS ERKJENNELSE: Nordmannen erkjente at han hadde hatt kontakt med norsk etterretning, og at han hadde overlevert penger i Moskva per post på adresser han hadde fått oppgitt av kontakter i Norge, men at han ikke hadde noen formening om at dette var ledd i spionasje, ifølge forsvarer Brynjulf Risnes.

19. DESEMBER 2017: Arrestasjonen ble kjent for offentligheten.

22. april 2018: Bergs advokater bekreftet offentlig at nordmannen var på oppdrag for norsk etterretning.

22. mars 2019: Spiontiltalen mot Berg var klar, men innholdet i den er ikke kjent.

25. mars 2019: Det bekreftes at rettssaken vil starte 2. april.

2. april 2019: Rettssaken starter formelt, men bare med en avklaring av spørsmålet om videre fengsling.

3. april 2019: Selve spionsaken starter med vitneførsel, ifølge advokat Ilja Novikov. Det skal være satt av to-tre dager til saken.

(Kilde: NTB)