Siste nytt om coronaviruset

Jesper Nordahl Finsveen

Vil ansette flere politifolk:

Justisminister Monica Mæland ber Politidirektoratet ansette 300 til 400 ekstra politifolk.

Det opplyser hun selv under en pressekonferanse mandag ettermiddag.

Som følge av de omfattende karantenetiltakene som er innført, trenger politi-Norge flere ansatte i den nåværende situasjonen.

Seinest i helgen ble en rekke politifolk satt i karantene etter at de pågrep en coronasmittet på Grønland i Oslo, som hadde brutt isolasjonen.

- Vi befinner oss nå i en situasjon som stiller samfunnet på ekstraordinære prøver. Det gjelder også politiet. Flere ansatte i politiet er nå i karantene, samtidig som etaten må håndtere svært viktige oppgaver, sier Mæland.

Flere politifolk i karantene etter pågripelser

Flere politifolk i karantene etter pågripelser

dagbladet
Studioet fortsetter under annonsen

Hevder USA når toppen til uka:

Under sin daglige coronapressetreff, som riktignok ble hasteinnkalt søndag kveld, sier president Donald Trump at USA vil nå toppen av utbruddet i de kommende dagene.

- Vi ser lyset i enden av tunnelen. Forehåpentligvis kan vi innen ganske kort tid være stolt av jobben vi gjorde, sier president Trump under pressekonferansen.

Han startet med å sende en hilsen til sin britiske kollega Boris Johnson, som søndag kveld ble innlagt på sykehus etter å ha hatt vedvarende symptomer, som feber, etter at han testet positivt på coronaviruset for ti dager siden.

- Han er en god venn av meg. jeg er sikker på at han kommer til å klare seg, han er en sterk mann, en sterk person, sa Trump.

Når det gjelder situasjonen i USA så mener altså presidenten at man ser toppen i de kommende dagene.

- Våre krigere i denne kampen om liv og død er de fantastiske legene og sykepleierne og helsefagsarbeidern i frontlinjen av denne kampen. Vi lover dem vår evige takknemlighet og evigvarende støtte, sier Trump.

Deborah Birx, legen som leder Det hvite hus' coronagruppe, sier at de håper å se en nedgang den kommende uka.

- I løpet av den neste uka, selv om vi kommer til å se en økning i antall personer som mister livet, så håper vi også at antall saker stabiliserer seg i de store byområdene der utbruddet begynte for flere uker siden, sier Birx.

Presidenten listet også opp en rekke tiltak som settes i verk for å hjelpe de hardest rammede statene, men han tok seg også tid til å refse Illionois-guvernør J. B. Pritzker.

- Guvernøren har ikke gjort en god jobb, sa Trump.

Det er 335.524 bekreftede smittetilfeller i USA, ifølge tallene fra Johns Hopkins University. Tallet på døde er 9.562, det er tre ganger flere enn dem som mistet livet i terrorangrepene 11. september 2001.

Skottlands helsedirektør går av:

Helsedirektør Catherine Calderwood trakk seg søndag fordi hun ikke fulgte egne retningslinjer for å hindre spredningen av koronaviruset.

To helger på rad har Calderwood reist til sitt andre hjem, skriver Reuters.

Carlderwood begrunnet avgangen med at den rettmessige oppmerksomheten om hennes oppførsel ville ta bort fokus fra jobben som regjeringen og helsepersonell må gjøre for å få landet gjennom pandemien.

– Det er med tungt hjerte jeg trekker med som helsedirektør, sa hun.

(NTB)

Boris Johnson innlagt på sykehus:

Britenes statsminister Boris Johnson er innlagt på sykehus for å ta flere corona-tester, melder Sky News.

Statsministeren fikk påvist covid-19 for ti dager siden. Han uttalte da at han hadde milde symptomer.

Ifølge BBC sier en talsperson at statsministeren har hatt vedvarende corona-symptomer, inkludert feber, siden han fikk påvist viruset. Innleggelsen er ikke akutt og er tatt av forsiktighetshensyn etter råd fra lege.

- Dette er for å være føre-var fordi statsministeren har hatt symptomer i ti dager siden han testet positivt, sier talspersonen.

Ifølge The Guardians opplysninger har Johnson vært sykere enn det han og hans rådgivere har ønsket å innrømme. Iføgle den troverdige avisa skal leger ha vært bekymret over statsministerens pusting.

Johnson har ikke vært sykmeldt og har fortsatt å lede regjeringa fra isolasjon i Downing Street.

- Statsministeren sender en takk til helsepersonell for den jobben de gjør og oppfordrer alle til å følge myndighetenes råd om å holde seg hjemme, beskytte helsetjenesten, og redde liv, sier talspersonen til BBC.

Johnson oppfordrer også alle til å følge avstandsreglene.

Boris Johnson er smittet

Boris Johnson er smittet

dagbladet

Bill de Blasio: - Har kjøpt oss noen dager:

Ordfører i New York, Bill de Blasio, sier på en pressekonferanse at byen har mottatt flere respiratorer og nødvendig smittevernustyr. Det er nå 135 respiratorer i reserve.

Likevel understreker han at det er behov for ytterligere 1500 respiratorer.

- Det vi har skal vare til tirsdag eller onsdag. Jeg vil være tydelig, det betyr bare at vi har kjøpt oss noen dager, sier han på pressekonferansen.

New York, som er hardt rammet av viruset, har mottatt utstyr og hjelp fra flere andre stater. Søndag ble det registrert ytterligere 594 dødsfall i staten.

Totalt er det registrert 4159 døde i New York.

Mette Frederiksen: - Tallene kan eksplodere :

Danmarks statsminister Mette Frederiksen ble søndag intervjuet i programmet 21 Søndag på den danske kanalen DR1.

- Jeg tror ikke at det vi kaller det normale liv vil komme tilbake i overskuelig framtid. Dette er en lumsk sykdom, som sprer seg raskt, sier hun ifølge danske B.T.

Enn så lenge råder hun alle dansker til å forholde seg til de råd som er gitt. Hun understreker at alle må bidra.

- Hvis vi ligger på latsida, så kan tallene plutselig eksplodere, sier hun ifølge danske Ekstrabladet.

Hun vil ikke tidfeste når det danske samfunnet løfter tiltakene som er innført for å begrense smitten. Hun forventer ikke at hverdagen vil returnere fullstendig før det foreligger en vaksine.

Frederiksen utelukker imidlertid ikke at en gradvis åpning av samfunnet kan starte over påske.

- Men vi kommer ikke til å kunne stimle oss sammen på tog, busser og t-baner, som vi var vært vant til. Eller samle oss mange tett sammen og ta en god fest, sier hun ifølge DR Nyheder.

Foto: Ritzau Scanpix/Martin Sylvest / Reuters / NTB scanpix

200 UNN-ansatte må testes:

Opptil 200 ansatte ved UNN i Tromsø må testes for coronaviruset etter at det ble brukt masker med produksjonsfeil.

Mens sykehuset ventet på beskrivelse av produktet, ble 800 masker med produksjonsfeil levert ut og brukt ved en feil.

Duket for kriselov i Sverige:

Sverige forbereder seg på strengere smitteverntiltak. Regjeringen foreslår en ny lov for å kunne fatte raske beslutninger med mål om å dempe coronaspredningen.

Riksdagen skal først i etterkant få anledning til å stanse eller endre alle beslutninger som regjeringen fatter, ifølge lovforslaget. Det ble i helgen sendt ut på høring til tolv utvalgte instanser, som fikk 24 timer på seg til å svare før fristen gikk ut søndag kveld.

Den nye loven foreslås å være gyldig i tre måneder.

Regjeringen mener det er vanskelig å forutse hvilke tiltak som kan bli nødvendig. Men som eksempel nevnes begrensning på folkemengder og midlertidig stenging av nattklubber, treningssentre og restauranter.

(NTB)

Ferjer blir ikke lenger gratis:

Billettering på ferjene gjenopptas mandag.

Som et smitteverntiltak ble all manuell billettering på riksveiferjene stanset 15. mars. Mandag gjenopptas billetteringen, melder Vegvesenet.

Da vil det ikke lenger være gratis å reise for passasjerer. Dette gjelder både passasjerer i kjøretøy og de som kommer til ferjekaia på andre måter.

Billetteringen vil fra mandag skje gjennom AutoPass-løsninger, eller gjennom kameraregistrering eller skriftlig registrering av bilens kjennemerke.

Stortinget har godkjent denne ordningen, og det er gitt hjemmel til å behandle nødvendige persondata i en midlertidig forskrift. Stortinget har også fattet vedtak om reduserte billettpriser på riksveiferjer, og flere fylker har fattet tilsvarende vedtak. Prisene på ferjereisene vil derfor være andre enn hva trafikantene er vant til, opplyser Statens vegvesen.

(NTB)

357 døde på sykehus i Frankrike:

På ett døgn har 357 personer dødd av coronaviruset på sykehus i Frankrike. Dette inkluderer ikke personer som har dødd på sykehjem eller hjemme.

Det er nå registrert 8078 dødsfall.

18 nye dødsfall i Danmark:

Det er nå meldt om 179 coronarelaterte dødsfall i Danmark. Det er en økning på 18 dødsfall fra dagen før.

Det melder BT.

4369 er bekreftet smittet av viruset i Danmark.