Siste nytt om coronaviruset

Jesper Nordahl Finsveen

Kommuner innfører innreiseforbud:

Seljord, Kviteseid og Vinje kommuner i Vestfold og Telemark innfører strenge karantenekrav for innbyggerne sine for å hindre inn- og utreiser.

Innbyggere i Seljord, Kviteseid og Vinje som har oppholdt seg utenfor disse tre kommunene, samt utenfor Tokke, Fyresdal, Nissedal, Midt-Telemark, Hjartdal, Notodden og Tinn, må i karantene i 14 dager.

Dette gjelder også dem som pendler ut fra kommunene.

Det innføres også forbud mot innreise i de tre kommunene fra andre kommuner enn dem som er nevnt.

Også dette gjelder pendlere, såframt at de ikke utfører oppgaver som er kritiske for samfunnet.

Som en Dagbladet-leser påpeker går den viktige E134 gjennom dette området.

- Stenges den, ordfører i Seljord, Beate Marie Eide Dahl?

- Nei, den kan man fortsatt fint bruke, svarer ordføreren.

(NTB)

Foto: NTB Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Sverige vil anmelde Frankrike:

Sverige vurderer å anmelde Frankrike til EU-kommisjonen etter at 4 millioner ansiktsmasker som var bestilt av Mölnlycke fra Kina, ble stanset i Frankrike.

Minister for utenrikshandel Anna Hallberg sier at Frankrikes handling er et brudd på reglene for det indre marked.

Hun sier at det er alvorlig fordi hvis alle land gjør som Frankrike, blir det et problem for alle, siden ingen alene klarer å skaffe alt som trengs av beskyttelsesutstyr.

En del av Mölnlyckes masker skulle videre til Italia og Spania, de hardest rammede landene i Europa. Men Frankrike innførte for få dager siden en regel om at landet har rett til å beslaglegge produkter til kampen mot koronaviruset som er innom landet.

(NTB)

Nesten 1.500 døde på ett døgn i USA:

USA har registrert 1.480 døde fra koronaviruset på 24 timer fredag. Det er ny rekord globalt siden koronaepidemien startet.

Totalt er det nå 7.406 mennesker som har dødd av koronaviruset i USA, ifølge Johns Hopkins-universitetets kontinuerlige opptelling, og det er registrert over 276.300 smittede.

Det er annen dag på rad at det blir registrert over 1.000 døde i løpet av 24 timer i USA, og fjerde dag på rad at det er over 800 døde.

Verst står det til i New York, der det er registrert over 2.900 dødsfall og 57.000 smittede.

Det siste dødstallet er regnet fra torsdag kveld klokka 20.30 til samme tid fredag kveld amerikansk tid.

(©NTB)

Stanset fester med over 20 personer:

Politiet i Agder har natt til lørdag måttet rykke ut til flere fester i fylket. Noen steder har de fått klager fra naboer som dreier seg om bråk, mens andre steder er det rett og slett meldt inn at det er mange personer samlet på ett sted.

- Det er fra 10 til 25 personer på de festene vi har oppsøkt i dag. Det skjer ikke noe på byen, så da har vi patruljer til å følge opp det meste, sier operasjonsleder Øyvind Hægeland til Dagbladet.

Han sier at folk er litt mer vare i disse tidene, og at lista for å ta kontakt med politiet dermed ser ut til å være litt lavere.

- Årsaken til at vi har rykket ut er stort sett støynivå, men det har også kommet inn tips til nettpatruljen som går på antall folk, sier Hægeland.

Helsedirektoratet i Norge anbefaler at man ikke er mer enn fem personer når man samles i grupper. Dermed har flere av festene politiet har avbrutt vært i strid med nasjonale retningslinjer.

Hægeland sier at politiet har opplevd å få god respons på de festene de har rykket ut til.

- Det har ikke vært problemer. De responderer på en god måte, og vi opplevere at folk er forståelsesfulle, sier Hægeland.

Til NTB sier operasjonslederen at politiet ikke har noen sanksjonsmuligheter, og at ingen blir anmeldt.

Israel sender hæren til ultraortodoks by:

Israel sender soldater til en ultraortodoks by som regnes for å være et senter for koronaepidemien i landet.

Statsminister Benjamin Netanyahu ga fredag grønt lys til å sette inn hæren i Bnei Brak, der mange ultraortodokse jøder nekter å følge myndighetenes pålegg for å bremse epidemien.

Over 7.000 tilfeller av koronasmitte er registrert i Israel, inkludert 40 dødsfall. Halvparten av dem som er smittet, er ultraortodokse, enda de bare utgjør 10 prosent av befolkningen, og så mange som 40 prosent av Bnei Braks innbyggere kan være syke, ifølge helsetjenesten Maccabi.

Mange av de ultraortodokse nekter å respektere vedtak om å holde avstand til hverandre og å holde seg innendørs, og mange andre får rett og slett ikke med seg myndighetenes pålegg fordi internett og TV er forbudt av religiøse grunner.

Selv de som har mobiltelefoner, får ikke med seg beskjedene fra myndighetene siden telefonene er blokkert for internett og andre sosiale medier.

Myndighetene har allerede innført noen adgangsrestriksjoner rundt Bnei Brak, som har rundt 200.000 innbyggere, de fleste ultraortodokse.

Denne uka har det vært flere sammenstøt mellom politi og lokalbefolkningen etter hvert som politiet har trappet opp patruljeringen.

Israelere har i dag ikke lov å gå lenger enn 100 meter fra sine hjem, unntatt for å handle, besøke apotek eller gå til lege.

I forrige måned ble alle samlinger i forbindelse med den religiøse høytiden purim forbudt. Men mange ultraortodokse respekterte ikke forbudet, noe myndighetene sier bidro til spredning av viruset.

(NTB)

Cuomo: Vil konfiskere pustemaskiner:

Antallet coronadødsfall nærmer seg 3000 i delstaten New York, og guvernør Andrew Cuomo vil nå konfiskere pustemaskiner fra private aktører.

De fleste dødsfallene har skjedd i New York City, der sykehusene er overveldet av pasienter. Det siste døgnet er det rapportert om 560 nye dødsfall. I hele delstaten er rundt 15000 innlagt på sykehus, flesteparten i byen.

Cuomo sa fredag at han vil bruke sin myndighet til å ta pustemaskiner og smittevernutstyr fra private sykehus og selskaper som ikke bruker dem.

– Hvis de vil saksøke meg for å låne overflødige ventilatorer for å redde liv, så la dem saksøke meg, sier Cuomo.

(NTB).

Foto: Reuters / Carlo Allegri / NTB scanpix

Trump med siste nytt:

USAs president Donald Trump og hans innsatsgruppe mot coronavirus holder klokka 23.30 i kveld sin daglige pressekonferanse om coronapandemien i landet.

- Vi er i krig med en usynlig fiende. Husk på det, sier presidenten.

Trump gjentok fredag kveld rådet som har kommet fra amerikanske smittevernmyndigheter om å dekket til ansiktet med for eksempel skjerf.

- Men det er frivillig. Jeg kommer nok ikke til å gå med det, sier Trump.

Han understreker videre at de ikke anbefaler bruk av profesjonelt ustyr, som skal spares til helsearbeidere.

Trump nedla også et eksportforbud for respiratorer, hansker og annet smttevernutstyr.

USA har fredag kveld over 266 000 bekreftede smittde og over 6900 dødsfall.

Du kan følge pressekonferansen direkte her!

Permitterte kan få stå i tjenestepensjonsordninger:

Regjeringen går inn for at man skal kunne stå i bedriftens tjenestepensjonsordning, selv om man er permittert.

Dette kunngjør LO og NHO i en pressemelding fredag. Det var de to organisasjonene som ba Finansdepartementet og Finanstilsynet komme med en rask avklaring i dag.

De ønsket å unngå at permitterte fikk en dobbel økonomisk smell ved at de også mistet pensjonspenger.

I forslaget til midlertidig lovendring skal permitterte få tegne en egen fortsettelsesforsikring, der arbeidsgiver skal betale for administrasjon og forvaltning.

– Løsningen er bra for den permitterte, da det ikke utstedes pensjonskapitalbevis. Arbeidstakeren behøver dermed ikke dekke kostnader til dette. Når permitteringen opphører, og den ansatte er tilbake i arbeid, vil sparing og risikodekninger gjenopptas, skriver LO og NHO.

(NTB).

Varsler coronabot på 250 000:

Helsekostbutikken altshop.no har fått varsel om bot på 250 000 kroner for å hevde i en reklame at produktene deres beskytter mot coronaviruset.

Forbrukertilsynet har utstedt bot til tre ulike aktører som har brukt frykt for viruset i markedsføringen sin. Det er like mange vedtak som de normalt gjør på et helt år, skriver TV 2.

Gebyrene ligger på mellom 40 000 og 250 000 kroner, hvorav det strengeste blir ilagt Altshop.no. Forbrukertilsynet sender ut et varsel om bot, som firmaet må svare på. Etter dette bestemmer tilsynet om boten blir stående, basert på tilsvaret de får.

– Det vi har sett den siste tiden er at noen prøver å utnytte frykten for coronaviruset til å tjene penger og markedsføre produkter og tjenester, sier juridisk direktør Frode Elton Haug i Forbrukertilsynet.

Eier av Altshop.no, Anders Dreyer, sier de har fjernet reklamen etter at Forbrukertilsynet tok kontakt.

– Det var aldri vårt ønske om å bruke korona som et salgstriks, forklarer eieren.

(NTB).

To nye dødsfall:

Det har vært meldt to nye coronadødsfall i Viken fylke fredag kveld – ett i Lillestrøm kommune og ett på Ringerike sykehus.

En mann døde etter å ha blitt smittet av coronavirus ved Skedsmotun bo- og behandlingssenter i Lillestrøm kommune fredag. Dette er det tredje dødsfallet ved Skedsmotun, ifølge avisa.

Fredag kveld døde også en mann fra Hol kommune ved Ringerike sykehus, skriver Hallingdølen. Mannen var i slutten av 60-årene. Hol har vært blant de hardest rammede av coronautbruddet, men dette er likevel det første dødsfallet i kommunen.

I Norge er det meldt om ni dødsfall knyttet til coronavirus fredag. Tallet på meldte dødsfall er det høyeste antallet på én dag til nå under epidemien.

Til sammen 59 personer har dødd i Norge etter å ha blitt smittet av coronavirus.

(NTB)

588 nye dødsfall i Frankrike:

588 personer har gått bort som følge av coronaviruset det siste døgnet i Frankrike. Det melder nyhetsbyrået AFP på sin Twitter-side.