Siste nytt om coronaviruset

Frode Andresen

WHO-sjefen advarer unge:

Fredag kveld holder Verdens helseorganisasjon (WHO) en pressekonferanse angående situasjonen tilknyttet utbruddet av coronaviruset.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus forteller at han har en beskjed til unge personer.

- Selv om det er eldre personer som er utsatt for mest risiko, er ikke yngre unntatt. Tall fra mange land viser helt tydelig at personer under 50 år står for en stor del av sykehusinnleggelsen.

- Jeg har en beskjed til de unge: Dere er ikke uovervinnelige. Du kan bli innlagt på sykehus i ukevis på grunn av viruset. Det kan til og med koste deg livet.

WHO-sjefen kom også med en gladbeskjed: I går var første dag siden utbruddet startet at Wuhan ikke registrerte nye tilfeller av smitte.

- Det verden håp om at selv de mest alvorlige situasjoner kan snus på hodet. Selvfølgelig skal vi være forsiktige, ettersom situasjonen kan utvikle seg. Men dette gir erfaringer og håp til verden, som kan lære mer om viruset og utfordringene det byr på.

Onsdag omtalte WHO coronaviruset som en folkefiende. Siden har dødsfall nummer 10 000 på verensbasis, som følge av coronaviruset, blitt registrert. I tillegg har Italia gått forbi Kina i antall dødsfall.

Studioet fortsetter under annonsen

Boris Johnson innlagt på sykehus:

Britenes statsminister Boris Johnson er innlagt på sykehus for å ta flere corona-tester, melder Sky News.

Statsministeren fikk påvist covid-19 for ti dager siden. Han uttalte da at han hadde milde symptomer.

Ifølge BBC sier en talsperson at statsministeren har hatt vedvarende corona-symptomer, inkludert feber, siden han fikk påvist viruset. Innleggelsen er ikke akutt og er tatt av forsiktighetshensyn etter råd fra lege.

- Dette er for å være føre-var fordi statsministeren har hatt symptomer i ti dager siden han testet positivt, sier talspersonen.

Ifølge The Guardians opplysninger har Johnson vært sykere enn det han og hans rådgivere har ønsket å innrømme. Iføgle den troverdige avisa skal leger ha vært bekymret over statsministerens pusting.

Johnson har ikke vært sykmeldt og har fortsatt å lede regjeringa fra isolasjon i Downing Street.

- Statsministeren sender en takk til helsepersonell for den jobben de gjør og oppfordrer alle til å følge myndighetenes råd om å holde seg hjemme, beskytte helsetjenesten, og redde liv, sier talspersonen til BBC.

Johnson oppfordrer også alle til å følge avstandsreglene.

Boris Johnson er smittet

Boris Johnson er smittet

dagbladet

Bill de Blasio: - Har kjøpt oss noen dager:

Ordfører i New York, Bill de Blasio, sier på en pressekonferanse at byen har mottatt flere respiratorer og nødvendig smittevernustyr. Det er nå 135 respiratorer i reserve.

Likevel understreker han at det er behov for ytterligere 1500 respiratorer.

- Det vi har skal vare til tirsdag eller onsdag. Jeg vil være tydelig, det betyr bare at vi har kjøpt oss noen dager, sier han på pressekonferansen.

New York, som er hardt rammet av viruset, har mottatt utstyr og hjelp fra flere andre stater. Søndag ble det registrert ytterligere 594 dødsfall i staten.

Totalt er det registrert 4159 døde i New York.

Mette Frederiksen: - Tallene kan eksplodere :

Danmarks statsminister Mette Frederiksen ble søndag intervjuet i programmet 21 Søndag på den danske kanalen DR1.

- Jeg tror ikke at det vi kaller det normale liv vil komme tilbake i overskuelig framtid. Dette er en lumsk sykdom, som sprer seg raskt, sier hun ifølge danske B.T.

Enn så lenge råder hun alle dansker til å forholde seg til de råd som er gitt. Hun understreker at alle må bidra.

- Hvis vi ligger på latsida, så kan tallene plutselig eksplodere, sier hun ifølge danske Ekstrabladet.

Hun vil ikke tidfeste når det danske samfunnet løfter tiltakene som er innført for å begrense smitten. Hun forventer ikke at hverdagen vil returnere fullstendig før det foreligger en vaksine.

Frederiksen utelukker imidlertid ikke at en gradvis åpning av samfunnet kan starte over påske.

- Men vi kommer ikke til å kunne stimle oss sammen på tog, busser og t-baner, som vi var vært vant til. Eller samle oss mange tett sammen og ta en god fest, sier hun ifølge DR Nyheder.

Foto: Ritzau Scanpix/Martin Sylvest / Reuters / NTB scanpix

200 UNN-ansatte må testes:

Opptil 200 ansatte ved UNN i Tromsø må testes for coronaviruset etter at det ble brukt masker med produksjonsfeil.

Mens sykehuset ventet på beskrivelse av produktet, ble 800 masker med produksjonsfeil levert ut og brukt ved en feil.

Duket for kriselov i Sverige:

Sverige forbereder seg på strengere smitteverntiltak. Regjeringen foreslår en ny lov for å kunne fatte raske beslutninger med mål om å dempe coronaspredningen.

Riksdagen skal først i etterkant få anledning til å stanse eller endre alle beslutninger som regjeringen fatter, ifølge lovforslaget. Det ble i helgen sendt ut på høring til tolv utvalgte instanser, som fikk 24 timer på seg til å svare før fristen gikk ut søndag kveld.

Den nye loven foreslås å være gyldig i tre måneder.

Regjeringen mener det er vanskelig å forutse hvilke tiltak som kan bli nødvendig. Men som eksempel nevnes begrensning på folkemengder og midlertidig stenging av nattklubber, treningssentre og restauranter.

(NTB)

Ferjer blir ikke lenger gratis:

Billettering på ferjene gjenopptas mandag.

Som et smitteverntiltak ble all manuell billettering på riksveiferjene stanset 15. mars. Mandag gjenopptas billetteringen, melder Vegvesenet.

Da vil det ikke lenger være gratis å reise for passasjerer. Dette gjelder både passasjerer i kjøretøy og de som kommer til ferjekaia på andre måter.

Billetteringen vil fra mandag skje gjennom AutoPass-løsninger, eller gjennom kameraregistrering eller skriftlig registrering av bilens kjennemerke.

Stortinget har godkjent denne ordningen, og det er gitt hjemmel til å behandle nødvendige persondata i en midlertidig forskrift. Stortinget har også fattet vedtak om reduserte billettpriser på riksveiferjer, og flere fylker har fattet tilsvarende vedtak. Prisene på ferjereisene vil derfor være andre enn hva trafikantene er vant til, opplyser Statens vegvesen.

(NTB)

357 døde på sykehus i Frankrike:

På ett døgn har 357 personer dødd av coronaviruset på sykehus i Frankrike. Dette inkluderer ikke personer som har dødd på sykehjem eller hjemme.

Det er nå registrert 8078 dødsfall.

18 nye dødsfall i Danmark:

Det er nå meldt om 179 coronarelaterte dødsfall i Danmark. Det er en økning på 18 dødsfall fra dagen før.

Det melder BT.

4369 er bekreftet smittet av viruset i Danmark.

Coronadødsfall på Sørlandet:

En eldre mann bosatt i Mandal døde søndag morgen etter å ha fått påvist coronasmitte. Dette melder Fædrelandsvennen.

NRK skriver at mannen ble akuttinnlagt 23. mars.

– Vår dypeste medfølelse til familie. Det er utrolig trist. Vi har vært forberedt på at det kunne skje, men det er alltid tungt når det skjer, sier ordfører Even Tronstad Sagebakken i Lindesnes kommune til Lindesnes avis, gjengitt av NTB.

Kong Karl Gustav med tale:

Carl XVI Gustav av Sverige holder nå en tale til det svenske folk.

- Uka opp mot påske kalles ofte «den stille uka». På mange måter er denne stillere enn noensinne. Covid-19 har Sverige og verden i sitt grep, sier svenskekongen.

Han takker sjukehuspersonale og frivillige.

- Jeg tenker på alle barn som risikerer å miste sine foreldre. For deres skyld må vi opptre uselvisk. Det er vårt ansvar.

- Valgene vi tar i dag skal vi leve med lenge, sier kongen, og understreker at alle kommer til å se tilbake på denne tida.

- Uansett hvor lenge denne krisen varer, så tar den før eller siden slutt. Da kommer vi all til å ha nytte av omtanken og kraften som svenskene nå utviser. Jeg ønsker deg og alle i Sverige ei fin påske. Uansett om det føles vanskelig, så husk på: du er ikke alene.