Siste nytt om coronaviruset

Ingunn Dorholt

Iran oppjusterer dødstallet:

Drøyt 29.000 har nå fått påvist koronasmitte i Iran, som torsdag oppjusterte dødstallet med 157 til 2.234.

Helseministeren i landet, Kianoush Jahanpour, opplyser at det er registrert 2.389 nye smittetilfeller det siste døgnet.

Nærmere 10.000 av dem som har fått påvist smitte i Iran, er nå friskmeldt.

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

Første coronadødsfall i Lillehammer:

En beboer som var smittet av coronavirus ved Lillehammer helsehus, døde onsdag. Det er det første coronarelaterte dødsfallet i kommunen.

I helgen ble det kjent at to beboere ved helsehuset hadde fått påvist covid-19, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

– De pårørende er varslet og blir fulgt opp. De ansatte ved helsehuset jobber hardt for å holde viruset unna, samtidig som vi vet at eldre personer er ekstra sårbare, sier kommunalsjef Bernt Tennstrand for sektor Helse og velferd.

Tidligere torsdag ble det meldt om to nye dødsfall i Norge, henholdsvis i Asker og i Telemark. Dermed er det totale antallet for coronarelaterte dødsfall i Norge oppe i 104.

(©NTB)

Vil teste opp mot 100 000 i uka:

Opp mot 100 000 nordmenn vil kanskje kunne testes for koronavirus i uka, i løpet av april-mai, sier fungerende helsedirektør Svein Lie til NRK.

– Utsiktene med å få økt det med flere titusen, og vi hører det kan være mulig opp mot 100.000, det finner vi såpass sannsynlig at det kan vi si, sier Lie, som er fagdirektør i Helsedirektoratet.

Dette avhenger både av kapasiteten på laboratorier og at det er nok utstyr til å ta prøver og metoder for å ta dem.

– Alt dette jobber vi med parallelt, sier Lie til NRK

(©NTB)

Spania mener de har nådd toppen:

Den spanske statsministeren Pedro Sanchez mener at landet har nådd toppen av pandemien. Det skriver CNN.

Dette sa han da han ba parlamentet godkjenne en forlengelse av unntakstilstanden i landet. Han varslet likevel at de vurderer en gradvis oppmykning av de strengeste smittevernreglene.

Nytt coronadødsfall i Asker:

Enda en coronasmittet person er bekreftet omkommet. Det framkommer av Asker kommunes statistikk over coronatilfeller.

Det er kommunenes sjuende coronadødsfall.

Personen døde onsdag 8. april på den nye coronasmitteavdelingen i Asker. Av personvernhensyn gis ikke ytterligere informasjon om den avdøde, skriver kommunen.

Smitten kom til New York fra Europa:

Forskere har funnet en tidligere skjult spredning av coronaviruset i New York og antyder at den kan ha sirkulerte i millionbyen fra midten av februar.

Nye studier viser at smitten trolig ble brakt til New York av reisende fra Europa flere uker før det første tilfellet av covid-19 ble påvist, skriver The New York Times.

To ulike forskningsmiljøer har studert ulike genanalyser tatt fra smittede i begynnelsen av mars og kommet til like konklusjoner.

Forskerne mener den skjulte spredningen av viruset kunne ha blitt oppdaget med utstrakt testing.

Den 31. januar ble det innført restriksjoner for reisende fra Kina. Først 11. mars ble det iverksatt lignende tiltak for reisende fra europeiske land. Da hadde allerede innbyggere i New York tatt med seg smitten hjem, skriver avisen.

(NTB)

SISTE: Trump om coronakrisa:

Rundt klokka 23.45 norsk tid orienterer USAs president Donald Trump om den siste utviklingen i coronakrisa.

Tidligere i dag meldte New York Times at det er registrert 1997 døde av coronaviruset i USA det siste døgnet.

Ifølge CNN er det nå 14 390 coronadødsfall i USA.

- Vi ser tallene, og er nærmere å få landet tilbake slik det var før. Vi vil seire tidligere enn folk tror, sier president Trump.

Ifølge nyhetsbyrået AFP er det nå over 400 000 amerikanere som er smittet med coronaviruset.

New York er hardest rammet, der over 130 000 har fått påvist smitte av Sars-Cov-2.

Det betyr at nesten halvparten av USAs smittetilfeller er registrert i delstaten som omfatter New York City.

Ifølge New York Times er det registrert 805 nye dødsfall i New York det siste døgnet. Avisa skriver at dette er det høyeste antallet i løpet av et døgn så langt.

Trump overlater ordet til utenriksminister Mike Pompeo.

- Vi har nå brakt borgere tilbake til USA fra mange steder i verden, sier Pompeo.

Ifølge utenriksministeren har USA hjulpet mer enn 50.000 amerikanere til å komme hjem siden 29. januar.

- Folk sier de er stolte over at USA ikke overlater dem til dem selv og hjelper dem med å komme seg hjem, legger han til.

Samtidig understreker han at det fortsatt er flere tusen rundt omkring i verden som trenger hjelp til å komme hjem.


Trump begynner å ta spørsmål fra pressen. Han blir konfrontert med opplysninger fra ABC News om at amerikansk etteretning først begynte å rapportere om coronaviruset i november.

- Jeg fikk vite om alvoret like før jeg stengte ned overfor Kina, svarer han på spørsmål om når han ble kjent med viruset.

Flygninger fra Kina til USA ble stanset i slutten av januar.

Han får også spørsmål om hva som skal til for at landet kan åpne opp igjen.

- Vi må være på nedsiden av kurven. Jeg vil si at vi er foran skjema, men vi får se. Jeg vil lene meg tungt på ekspertene, sier Trump.

For andre dag på rad benytter han også sjansen til å kritisere Verdens helseorganisasjon (WHO). Organisasjonen ber om at pandemien ikke politiseres.

– De tok feil på mange vis. De undervurderte faren, sa Trump på sin daglige pressekonferansen onsdag kveld.

Foto: AP/NTB Scanpix

Danmark sender hjelp til Italia:

Danmark sender respiratorer, et feltsykehus og en million euro til Italia, skriver Danmarks Radio.

Italia er hardt rammet av coronaviruset. Nesten 18 000 mennesker har mistet livet i landet.

Smitteutbrudd i Bastøy fengsel:

Både ansatte og innsatte er rammet etter at det er påvist coronasmitte i Bastøy fengsel.

Bastøy fengsel er et lavsikkerhetsfengsel som ligger på Bastøy i Oslofjorden i Horten kommune.


- To ansatte er påvist smittet. De er i isolasjon. Seks andre ansatte er satt i karantene. Én innsatt har fått påvist coronasmitte, og en annen innsatt er i isolasjon i påvente av testing, sier regiondirektør Rita Kilvær i Kriminalomsorgen region sør til Dagbladet.


Innsatte, som har hatt med de isolerte å gjøre, er satt i karantene.


- Vi har jobbet med smitteplaner siden slutten av februar, og har lagt til rette for at isolerte innsatte kan være i egne hus på øya. Vi har god oversikt over situasjonen, og jobber i henhold til de planene vi har lagt, sier Kilvær.

Hun fremhever også det gode samarbeidet med helsetjenestene, og understreker at alle aktuelle pårørende er varslet.

Foto: NTB Scanpix

Guldvog tar høyde for utenlandssmitte:

Helsedirektør Bjørn Guldvog mener man må ta høyde for at smittetallene kan stige de nærmeste ukene fordi mange nordmenn har kommet tilbake fra utlandet.

- Det har kommet mange fra utlandet de siste ukene. Mange av disse kan være smittet, og dette kan påvirke smittetallene de nærmeste ukene, sa Guldvog på den daglige pressekonferansen om koronasituasjonen.

Han mener man derfor må være forberedt på at det kan komme flere smittede inn i statistikken framover. Fortsatt har flest nordmenn som har blitt smittet i utlandet, vært i Østerrike, mens Spania nå har inntatt andreplassen.

Guldvog pekte også på at antall pasienter som ligger i respirator, har minket, og han mener dette tyder på at tiltakene virker.

- Det skyldes at smittesituasjonen for ti dager til et par uker tilbake var mye bedre enn den var før dette. Tiltakene har altså ført til en redusert smitte i befolkningen, sier Guldvog til NTB.

Selv om det er store mørketall, er helsemyndighetene relativt trygge på dette, sier han.

- Det er jo ikke bare det at det er færre som får intensivbehandling, men det er også en nedgang i antallet som legges inn på sykehus, sier Guldvog.

Siden mandag har antall innlagte koronapasienter falt fra 316 til 250.

(NTB)

Bruker coronalov i seks saker:


Statsminister Erna Solberg (H) bruker den spesielle koronaloven for å innføre seks nye forskrifter. Ingen av dem ser ut til å bli stanset av Stortinget.

Solberg sendte etter onsdagens statsråd et brev til Stortinget hvor hun redegjør for sakene.

Forskriftene handler om kompensasjon til selvstendig næringsdrivende og frilansere, innkvartering av asylsøkere, unntak fra regler om årsmøter og generalforsamlinger i blant annet borettslag og aksjeselskaper og tilpasninger innen skole- og barnehagesektoren.

Koronaloven er en unntakslov som gir regjeringen vide fullmakter under viruskrisen.

Én tredel av stortingsrepresentantene kan stanse forskriftene, og Stortinget hadde fra statsrådet ett døgn på seg til eventuelt å stanse dem.

Etter det NTB får opplyst, går ikke Ap mot noen av de seks forskriftene.

Sp sier nei til forskriften om kompensasjon til frilansere og selvstendig næringsdrivende. Partiet mener det er nok tid til å behandle saken ordinært, siden første utbetaling først kan skje i mai.

Samtidig sier Frp nei til forskriften om å fravike ordinær lovgivning hvis det skulle oppstå et akutt behov for innkvartering av asylsøkere.

- Regjeringen har ikke lyttet til Frps krav om at asylretten midlertidig må settes til side, før en slik forskrift kan innføres, heter det i begrunnelsen.

SV mener forskriften om unntak fra regelen om fysiske årsmøter for borettslag og lignende burde vært behandlet ordinært.

(NTB)