Siste nytt om coronaviruset

Brage Lie Jor

Trump med siste nytt:

USAs president Donald Trump med siste nytt om coronaviruset.

Tidligere torsdag kveld meldte blant annet New York Times at USA nå har flest coronasmittede i verden, med over 80 000 tilfeller.

Trump begynner med å takke G20-landene for et godt møte tidligere i dag. Der ble de enige om å spytte inn 5000 milliarder dollar i verdensøkonomien, for å håndtere krisa.

- Det var et fantastisk møte, sier Trump.

Trump sier også at han har snakket med alle landets guvernører om USAs tiltakspakke for å redde landets økonomi. Den enorme tiltakspakka er fortsatt til behandling i Kongressen.

På lørdag kommer marinens sykehusskip til New York. Etter planen skulle ikke skipet komme før om tre uker, ifølge presidenten.

- Vi kommer til å utslette dette viruset, sier Trump.

På spørsmål om at USA nå har forbigått Kina i antall smittetilfeller, sier Trump at han mener at det er fordi så mange testes i landet.

- Man vet jo aldri med tallene fra Kina, men jeg tror det er fordi vi tester så mange, sier Trump.

Studioet fortsetter under annonsen

Studenter i Peru kommer hjem:

Stenging av grensene i Peru har ført til bekymring hos norske studenter som ikke kommer seg hjem. Nå har fire studenter fått plass om bord i et fly fra Lima.

Flyet skal etter planen gå fra den peruanske hovedstaden søndag.

– Vi er svært glade og takknemlige for at det nå ser ut som det løser seg, sier prorektor Svenning Bjørke for utdanning ved NLA Høgskolen.

Studentene reiste til Peru for en drøy måned siden og skulle etter planen være der i fem uker. Landet stengte imidlertid grensene i forrige uke, og torsdag ble karantenen forlenget med ytterligere to uker.

Det går for tiden svært få fly til Europa, og både UD og ambassaden har engasjert seg i arbeidet med å få studentene hjem igjen.

Mandag skal fem studenter og en reiseleder flys hjem. Da vil det fremdeles være ytterligere fem studenter og en reiseleder igjen, ventende på en avklaring.

En rekke norske ryggsekkturister sitter også coronafast i Peru.

(©NTB)

Coronadødsfall på Diakonhjemmet :

VG melder om at en person med coronaviruset døde på Diakonhjemmet sykehus i Oslo 26. mars. Det får de bekreftet av sykehuset.

På grunn av en rapporteringsfeil, er det uklart om dette dødsfallet er en del av statistikken fra Folkehelseinstituttet.

Sykehuset vil ikke gi ytterligere opplysninger om pasienten, av hensyn til personvernet.

Skisteder frykter milliardtap:

I en felles pressemelding skriver en lang rekke av landets fjelldestinasjoner at de nå krever en bedre kompensasjon fra staten, for at de måtte stenge på grunn av coronaviruset.

De skriver at de samlet sett regner mer å miste omtrent 3,3 milliarder kroner i omsetning, fordi de blant annet mister påsketuristene.

- Vi trenger reell kompensasjon for omsetningstapet og vi trenger det nå, skriver de.

Destinasjonene mener at lånegarantier og lavere moms ikke er nok.

Pressemelding er signert reiselivsdestinasjonene Trysil, Hemsedal, Visit Lillehammerregionen (Hafjell/Kvitfjell/Gålå/Skeikampen/Sjusjøen), Valdres (Beitostølen/Tyin-Filefjell/Vaset/Aurdal/Golsfjellet) Geilo, Norefjell, Voss (Myrkdalen/Voss Resort), Hovden, Sirdal, Rauland, Rjukan, Nasjonalparkriket, Oppdal og Narvik.

756 nye dødsfall i Italia:

756 personer har dødd av coronaviruset i Italia det siste døgnet, melder Reuters.

Totalt er nå 10 779 av viruset, ifølge nyhetsbyrået.

Italia har flest dødsfall som følge av viruset i verden, men USA har nå flest bekreftede smittetilfeller.

Regjeringen vil fjerne kommunale karanteneregler:

Regjeringen skulle hatt pressekonferanse om en ny veileder for lokale karanteneregler klokka 14. Rett før den skulle startet, ble den utsatt. Årsaken var uenighet om en formulering om at veilederen ikke var juridisk bindende, ifølge TV2.

Nå har regjeringen, NHO, KS og LO blitt enige. Derfor blir det pressekonferanse klokka 18 med helseminister Bent Høie, næringsminister Iselin Nybø, styreleder Bjørn Arild Gram i KS, direktør Ole Erik Almlid i NHO og leder Hans-Christian Gabrielsen i LO.

- Alle er veldig klare på at man må sette liv og helse først, det er det ingen uenighet om. Samtidig er det viktig å holde de hjulene vi kan i gang, sier Høie.

- Vi mener at de nasjonale karantenereglene er strenge nok, derfor anbefaler vi ikke kommunene om å innføre lokale karanteneregler, sier Høie.

Han sier at mange av de lokale karantenereglene har ført til problemer for næringslivet.

- Nå er nesten 300 000 nordmenn arbeidsledige, og vi må gjøre det vi kan for at disse skal ha en jobb å gå tilbake til når dette er over, sier næringsminister Nybø.

Hun sier at mange leverandører av varer og tjenester nå opplever problemer med å krysse kommunegrenser.

- Vi skal ikke ha tiltak som rammer de som pendler over kommunegrenser for å gjøre jobben sin, sier Nybø.

Høie understreker at han mener at det er viktig at denne veilederen nå følges av kommunene.

NHO-sjef Almlid sier at dersom kommunene nå ikke følger den nye veilederen, kommer de til å kreve at regjeringen går til stortinget og får vedtatt en juridisk bindende instruks for å få kommunene til å oppheve karantenereglene.

Høie sier at han er helt overbevist om at det ikke kommer til å bli nødvendig å lovbestemme dette.

- Jeg har tidligere sagt, og mener fremdeles, at ingen er tjent med en konfrontasjon mellom lokale og sentrale myndigheter, sier LO-leder Gabrielsen.

Han oppfordrer derfor til dialog mellom lokale myndigheter, sentrale myndigheter og næringslivet.

14-åring døde etter coronasmitte:

En 14 år gammel gutt døde søndag formiddag i Portugal etter å ha blitt smittet av coronaviruset, bekrefter helseminister Marta Temido, ifølge Bild.

Gutten skal ha hatt en underliggende sykdom, og dødsfallet vil bli undersøkt ytterligere, forteller hun.

Ifølge den portugisiske avisa TSF, skal den underliggende sykdommen ha vært psoriasis, en kronisk hudsykdom med betennelse i huden som gir røde, skjellende utslett.

Dødsfallet skal også ha blitt bekreftet av Ovar-ordfører Salvador Malheiro overfor den portugisiske avisa RTP.

USA: Frykter 100 000 dødsfall:

USA kommer trolig til få flere millioner koronasmittede, sier Trumps smittevernsekspert Anthony Fauci. Han frykter at over 100.000 kan dø.

I USA er det allerede mer enn 124.000 personer som er registret smittet av koronaviruset, og 2.231 har dødd.

Til CNN sa president Donald Trumps smittevernekspert, doktor Anthony Fauci, at han tror veldig mange amerikanere kan komme til å dø av viruset.

– Jeg vil tro at det blir mellom 100.000 til 200.000 dødsfall og millioner av koronatilfeller. Men jeg kan ikke være sikker, for pandemier er bevegelige, sa han.

(©NTB)

Twitter slettet coronamelding:

Twitter har slettet en melding fra president Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani. Årsaken er at Twitter mener at tweeten brøyt retningslinjene deres om å spre feilinformasjon om coronaviruset.

Det skriver flere medier, blant annet Buisness Insider.

I tweeten hevdet Giuliani at tre ulike studier hadde bevist at malariamedisin er effektiv mot coronavirus.

Twitter har bekreftet overfor flere medier at de nå har låst kontoen til Giuliani og slettet meldinga.

Forskere i flere land, inkludert Norge, tester nå om malariamedisin kan fungere, men det er foreløpig ikke bevist om legemidlene har noen effekt på viruset.

Sykepleiere bedt om å «lukke øynene»:

Flere land jakter intenst på smittevernsutstyr for å bekjempe coronaviruset. En oversikt fra Helsedirektoratet viser at det i bare Norge trengs 1.8 millioner munnbind.

Storbritannia er blant landene som virkelig har fått kjenne coronaviruset på kroppen de siste dagene. Landet hadde søndag ettermiddag registrert 209 dødsfall som følge av viruset.

I et intervju med BBC, forteller Dr. Guddi Singh at det har dannet seg en enorm engstelse blant helsepersonell i landet, om tilgjengeligheten på smittevernsutstyr.

- NHS (det statlige helsevesenet i Storbritannia, journ.anm.) er i ferd med å bli oversvømt av SARS-CoV-2-pasienter, sier hun.

Regjeringen i Storbritannia varsler at de kommer til å øke kapasiteten på pasienter som kan behandles, samt at det legges inn ekstra bestillinger på preventivt utstyr.

- Sykepleiere blir nå bedt om å lukke øynene sine hvis pasienter hoster, sier Singh, og understreker at mengder med smittevernsutstyr må komme på banen raskt.

Dansk mann rømte fra varetekt:

En dansk mann er etterlyst av politiet i Danmark etter å ha rømt fra varetekt. Det melder Ekstra Bladet.

Mannen ble i utgangspunktet pågrepet fordi han hostet to politifolk i ansiktet, mens han ropte «corona» natt til søndag.

Da han ble fremstilt for varetektsfengsling søndag ettermiddag klarte han så å rømme fra fengselsbetjentene. Han er nå etterlyst.