Siste nytt om coronaviruset

Audun Hageskal

Siste nytt om corona-situasjonen:

Helse- og omsorgsminister Bent Høie og næringsminister Iselin Nybø stiller klokka 16 på den daglige pressekonferansen om corona-situasjonen i Norge.

I tillegg vil direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet være til stede og orientere om siste nytt.

- Det er mange av oss som gleder oss til å ta i bruk velvære- og helsetjenester som nå åpner igjen. Samtidig er det sånn at etter hvert som det nå åpnes mer, så er det ikke på samme måte som før. Både skoler og barnehager åpner på nye måter. Det gjelder også innen helse og velvære, sier Høie.

Helseministeren forklarer at årsaken til tiltakene, er at det fortsatt skal være kontroll på virussituasjonen. Han oppfordrer alle om fortsatt å vaske hendene ofte, holde avstand og ikke oppholde seg i store grupper.

Det jobbes også med å få til gode løsninger for flypassasjerer, og helseministeren varsler at det vil komme nye retningslinjer for reising tirsdag i kommende uke.

Høie understreker også at sykehusene ikke vil kunne gå tilbake til normal aktivitet i løpet av den kommende perioden. Smittesporing og testing vil kreve mye ressurser framover.

Tilgangen på smittevernutstyr er ifølge Høie nå sikret for en periode framover for Norges del. Han sier det likevel må være rasjonering på hvordan utstyret skal brukes og når, slik at det ikke blir tomt på lagrene.

- Vi gjør alt vi kan for å sikre fortsatt god tilgang på smittevernutstyr nasjonalt, og rettferdig fordeling av dette, sier Høie.

Næringsminister Iselin Nybø orienterer og næringslivets situasjon og utsikter, 40 dager etter at mange måtte stenge dørene.

- Det er ikke tvil om at det fortsatt er tøffe tider i hele landet. Det positive er at tiltakene virker, som betyr at vi sakte, men sikkert kan få hjulene i gang igjen og åpne bedriftene, sier Nybø.

Fra førstkommende mandag kan bedrifter som har én til én kontakt åpne igjen. Dette gjelder for eksempel frisører - under forutsetning at pålagte regler følges.

- Det er viktig at de som nå åpner, gjør dette på riktige premisser, påpeker næringsministeren.

Hun oppfordrer både virksomheter og folk til å tenke en ekstra gang på hvordan de nå kan bidra til å holde næringslivet i gang.

- Alle som nå drømmer om å pusse opp huset, sett i gang. Ring rørleggeren eller snekkeren og hold næringslivet i aktivitet, sier Nybø.

Direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog orienterer om veilederen som bedriftene som nå åpner skal ta i bruk.

- Det er den enkeltes virksomhet som nå er ansvarlig for smittevernet og oppfylling av kravene. Dersom en kunde blir diagnostisert med smitte etter besøk hos bedriften, har kommuneoverlegen ansvar for oppfølging, sier Guldvog.

Totalt 123 personer er torsdag innlagt på sykehus med Covid-19. Samtidig får 33 personer får fremdeles respiratorbehandling - samme antall som onsdag.

Guldvog blir spurt om dialogen han har hatt med Fotballforbundet om proffotballen her til lands. Han sier i likhet med forbundet at det så langt ikke er noe tidsperspektiv eller konkret dato for når aktiviteten kan åpne igjen.

Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet sier at det er hovedsakelig tre punkter veilederen til næringslivet nå vil omhandle.

- De som er syke må holde seg borte fra jobb, det må legges til rette for god hygiene i lokalet, og det er regler for avstand. Det skal være tydelige rutiner for rengjøring. Alt av magasiner og lesestoff skal pakkes bort og det skal ikke serveres drikke. Det skal også holdes minst én meter avstand mellom kundene og det samme mellom de ansatte. Virksomhetene skal også loggføre hvem som har mottatt tjenester de siste to ukene, for å kunne spore eventuell smitte tilbake, sier Vold.

7345 smittetilfeller er nå totalt registrert i Norge. FHI hadde ved midnatt registrert 180 døde, gjennomsnittsalderen er 83 år og 57 prosent av dem er menn. R-tallet er nå nede i 0,66 siste døgn.

- Vi forventer noe økning i R-tallet når tiltakene lettes på. Det betyr ikke at epidemien er ute av kontroll, men vi må følge situasjonen tett og øke testkapasiteten, sier Vold.

På spørsmål om mørketall, så sier avdelingsdirektøren at de jobber fortløpende med å prøve å få gode modeller for å beregne hvor mange som faktisk har vært smittet. Arbeidet er påbegynt, men Vold vil ikke gi noe tidspunkt for når modellene vil være gode nok til å gi sikre svar.

Studioet fortsetter under annonsen

WHO advarer mot forhastet gjenåpning:

Verdens helseorganisasjon (WHO) gleder seg over lavere spredning av coronaviruset i flere land, men advarer mot forhastet avvikling av smittevernstiltak, skriver NTB.

- Den gode nyheten er at man i stor grad har lyktes med å bremse viruset og på den måten redde liv, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHOs krisesjef Michael Ryan gleder seg også over dette. Han mener utviklingen er et etterlengtet tegn til håp, men advarer imidlertid mot forhastet avvikling av smittevernstiltak og gjenåpning.

- Man må være ekstremt på vakt, sier Ryan, som frykter at spredningen av viruset skal skyte fart igjen.

Foto: Reuters/NTB Scanpix

99 nye dødsfall i Sverige:

Svenske helsemyndigheter holder pressekonferanse klokka 14 om den siste utviklingen av coronavirusutbruddet.

Statsepidemilolog Anders Tegnell melder om 705 nye smittetilfeller det siste døgnet og om 99 nye coronavirusdødsfall.

Totalt antall døde av covid-19 i Sverige er nå 3040.

- Det er fremdeles tøft for helsevesenet i Stockholms-området, sier Tegnell.

Han understreker at det blir viktig å jobbe videre for å holde kurven nede, slik at helsevesenet ikke blir overbelastet.

- Vi vil ta med oss erfaringene fra Stockholm, slik at man kan ta lærdom av det i andre berørte områder i Sverige, sier statsepidemiologen.

99 coronapasienter innlagt i Norge:

Torsdag er det 99 coronasmittede innlagt på norske sykehus. Det er 15 færre enn onsdag.

(NTB)

Mann reiste ulovlig fra Italia til Norge:

En 33 år gammel mann har, ifølge Hamar Arbeiderblad, reist ulovlig fra Italia til Norge, og med det trosset innreiseforbudet.

Han skal ha blitt pågrepet av politiet, men seinere løslatt. Ifølge tingrettens avgjørelse ville politiet internere mannen på forvaringssenteret Trandum, men fikk ikke medhold i retten av dette med bakgrunn i at det ville være et uforholdsmessig inngripende tiltak mot et enkeltmenneske.

Ifølge avisa er dette en av de første innreisesakene I Norge under coronapandemien som har ført til at en person er blitt pågrepet og varetektsfengslet.

Mannen skal, ifølge avisa, være bosatt og har jobb i Italia, men har familie i Norge.

Politiet skal ha bortvist mannen fra Norge 20. April, men han returenerte etter bare seks dager.

I avhør skal han ha uttalt at han skulle over til Norge «koste hva det måtte koste».

Kan forlenge grensekontroll:

Justisdepartementet har varslet EU om at de kan komme til å forlenge grensekontrollen i Norge til 15. august.

I utgangspunktet skulle de nye grensetiltakene bare vart til 15. mai.

Norge har hatt grensekontroll på alle grensene siden 16. mars på grunn av coronautbruddet.

Oppbevarte 50 lik i lastebiler:

Politiet rykket onsdag ut og fant rundt 50 råtnende lik i oppbevart i lastebiler etter at et begravelsesbyrå gikk tom for oppbevaringsplass i New York.

Lastebilene sto parkert rett utenfor begravelseshjemmet. Likene ble lagt på is i lastebilen for å bremse forråtnelsesprosessen. Politiet ble varslet da forbipasserende klagde på lukta.

Det vil ikke bli reist tiltale for forholdet. Begravelsesbyrået fikk tak i en større lastebil med kjølelager senere samme dag. Det er uklart hvor mange som døde av covid-19, skriver New York Times.

Begravelsesbyråene i New York har slitt med sprengt kapasitet siden koronapandemien brøt ut. Minst 18.000 mennesker har dødd i storbyen siden slutten av mars.

(NTB)

Bedre luft kan ha forhindret 11.300 dødsfall:

Mindre luftforurensning som følge av at flere europeiske land har stengt ned av smittevernshensyn, kan ha forhindret 11.300 dødsfall, ifølge finske Crea.

Det er Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea) i Finland som står bak forskningsrapporten.

Fallet i luftforurensning som følge av at flere hundre millioner mennesker stort sett har holdt seg hjemme, kan sammenlignes med at alle i Europa slutter å røyke sigaretter i en måned, ifølge analysesjef Lauri Myllyvirta i Crea.

– Vår analyse understreker de enorme fordelen for folkehelsen og livskvaliteten som kan oppnås ved å redusere fossile brennstoffer på en vedvarende og bærekraftig måte, legger han til.

I både Tyskland, Storbritannia og Italia er flere enn 1.500 premature dødsfall unngått. Den siste måneden har den gjennomsnittlige europeiske borger blitt eksponert for 37 prosent mindre nitrogendioksider enn normalt, ifølge rapporten. Nitrogendioksid oppstår hovedsakelig i forbindelse med transport på bilveiene.

Undersøkelsen omfatter 21 land, blant dem Norge.

I den heter det at partikkeleksponeringen, som genereres av transport, industri og oppvarming med kull, 12 prosent under normalt nivå.

Fallet i forurensning ventes kan ifølge Crea resultere i 1,3 millioner færre sykedager og 6.000 færre tilfeller av astma hos barn.

(NTB)

- Kina vil jeg skal tape:

USAs president Donald Trump sier Kina «vil gjøre alt de kan» for at han skal tape årets presidentvalg. Beviset: Beijings håndtering av coronaviruset.

Det sier presidenten i et intervju med Reuters i Det hvite hus.

Ifølge Trump ønsker kineserne at Joe Biden skal vinne valget på grunn av presset Trump har ilagt landet, i form av sanksjoner.

På spørsmål om Kina kan vente seg konsekvenser av virusutbruddet, og i så fall hva slags, sier Trump at det er mange ting han kan gjøre.

President Trump mener Kina burde ha latt verden få høre om viruset mye tidligere.

Den amerikanske økonomien er på vei inn i resesjon på grunn av virusutbruddet. Det svekker Trumps sjanser for gjenvalg.

(NTB)

Spår opp til 20.000 coronadødsfall:

Coronaviruset kan føre til at mellom 8.000 og 20.000 svensker dør innen pandemien er ferdig, ifølge to forskere som har regnet på dødeligheten.
Det er Tom Britton, professor i matematikk ved Stockholms universitet, og Uno Wennergren, professor i teoretisk biologi ved Linköpings universitet, som hver for seg har regnet på hvor mange svensker som kan komme til å dø av covid-19.

Wennergren har blant annet sett på andre lands dødstall, hvor langt smittespredningen har kommet, hvem som kan forventes å bli smittet, og det svenske helsevesenets kapasitet til å ta hånd om dem som blir alvorlig syke.

– Om alle ville blitt smittet, ville vi trolig havnet et sted mellom 20.000 og 40.000 dødsfall. Men med kanskje 50 prosent som blir smittet, slik det ser ut nå, tror jeg det blir mellom 10.000 og 20.000, sier Wennergren til SVT.

Britton har tatt svenske folkehelsemyndigheters tall for smittetilfeller i Stockholm fylke for rundt tre uker siden, og sammenlignet med hvor mange som har dødd hittil, da det gjerne tar tre uker før en smittet person dør.

Han konkluderer med at dødeligheten ligger på omtrent 0,4 prosent.

– Vi har regnet uavhengig av hverandre, men kommet fram til omtrent like tall. Jeg skulle ønske jeg kunne si under 10.000, men jeg må nok si 10.000, eller fra 8.000 og opp til 20.000, sier Britton.

(NTB)

Vil ha rask godkjenning av coronamedisin:

USAs medisinadministrasjon FDA må jobbe på spreng mot en mulig godkjennelse av legemiddelet Remdesivir som behandling mot coronaviruset, sier president Trump.
Det melder Reuters.

Ordren kommer etter at doktor Anthony Fauci, USAs fremste smittevernekspert, onsdag sa at legemiddelet har god effekt mot covid-19.

(NTB)