Annonse

Sportsstudio

Rugbylegende død
Foto: NTB

Rugbylegende død


Den skotske rugbylegenden Doddie Weir er død, 52 år gammel. Det melder forbundet i en pressemelding på vegne av familien hans.

Han sleit med sykdommen MND, motornevronsykdom, over flere år. Sykdommen fører til ødeleggelse av motoriske nerveceller som igjen fører til lammelser og muskelsvinn.

Weir fikk blant annet 61 landskamper for Skottland.

Sørloth månedens spiller i La Liga
Foto: NTB

Sørloth månedens spiller i La Liga

Real Socidedad-spissen Alexander Sørloth er kåret til månedens spiller i La Liga for januar.

Nordmannen har vært i brennhet form den siste tiden og scoret tre mål på fire kamper i januar.

Til sammen i sesongen har spissen notert seg for åtte ligamål på 15 kamper, og er klubbens toppscorer denne sesongen. Laget ligger foreløpig på en 3. plass etter at sesongen er halvspilt.

Sørloth er på lån fra tyske RB Leizpig, og er i sin andre sesong som lånesoldat for baskerklubben. I sin første sesong i Real Socidedad scoret han fire mål på 33 kamper.

Ny flamme
Foto: NTB

Ny flamme

Tennisstjerna Matteo Berrettini har funnet tonen med en ny flamme etter at forholdet med tennisspiller Ajla Tomljanovic tok slutt.

Ifølge det italienske magasinet Chi, har Berrettini blitt sett ute med den italienske TV-profilen Melissa Satta.

Magasinet referer til de to som «Årets nye par».

Satta har tidligere vært gift med AC Milan- og Barcelonastjerna Kevin-Prince Boateng, og sammen har de en åtte år gammel datter, skriver danske B.T..

Berrettini er for tiden aktuell som en av de store profilene i dokumentarserien Break Point, som handler om flere tennisprofiler, blant andre Casper Ruud.

I januar gikk Berrettini på skuffende vis ut av Australian Open i den første ruden etter å ha tapt for den tidligere Wimbledon-vinneren Andy Murray.

Stanset etter massevelter

Den 2. etappen av det franske sykkelrittet Etoile de Bessèges ble stanset med drøyt to mil igjen etter en voldsom massevelt som også rammet Uno-X-laget.

23 kilometer gjensto av den 169,6 kilometer lange etappen fra Bagard til Aubais da mange titalls ryttere dundret i asfalten på steinbro. TV-bildene viste det totale kaos.

Minst én Uno-X-rytter måtte ned i velten, mens en annen måtte stanse helt opp som følge av dramatikken. TV-bildene viste at flere ryttere ble båret inn i sykebiler.

Kort tid etter velten valgte arrangørene å stanse feltet.

– Dette er dramatiske bilder. Vi får bare krysse fingrene for at det går bra. Her er det kommissæren som har signalisert at etappen for øyeblikket er nøytralisert, men ikke godt å si hvorfor, sa TV 2-kommentator Christian Paasche.

Han spekulerte videre i at årsaken til nøytraliseringen kan være at samtlige legeressurser var i bruk for å hjelpe de skadde rytterne etter massevelten. Dermed kunne ikke de gjenværende syklistenes sikkerhet garanteres.

Det er usikkert om etappen vil bli gjenopptatt og fullført.

(NTB)

Felles front mot IOC - ber Norge slutte seg til
Foto: NTB

Felles front mot IOC - ber Norge slutte seg til

De baltiske landene og Polen ber i en felles uttalelse IOC og andre internasjonale idrettsorganer om å utelukke russiske utøvere til Ukraina-krigen er over.

Litauens idrettsminister Jurgita Siugzdiniene opplyste om enigheten mellom de fire landene da hun møtte representanter for nasjonal presse torsdag. Samtidig både oppfordrer og inviterer hun de nordiske landene til å følge etter og slutte seg til uttalelsen.

- Ministre fra Litauen, Estland, Latvia og Polen er enige om et felles standpunkt mot inkluderingen av russiske og belarusiske idrettsutøvere, sa Siugzdiniene.

I uttalelsen bes Den internasjonale olympiske komité (IOC) og andre internasjonale arrangører om å holde utøvere fra Russland og Belarus utenfor alle konkurranser, inkludert neste års Paris-OL, så lenge krigshandlingene i Ukraina vedvarer.

«Vårt syn er helt klart. Vi ønsker ikke at idretten skal bli et dekke for krigsforbrytelser eller de som bidrar til dem. Og vi kan virkelig ikke forestille oss at ukrainske idrettsutøvere, våre idrettsutøvere, idrettsutøvere fra andre land kan konkurrere ved siden av utøvere fra aggressorene som startet krigen og ikke forstår hva det nøytrale flagget betyr», sier Siugzdiniene.

Hun opplyste videre at de nordiske landene er kontaktet i saken.

«Vi har henvendt oss til de nordiske landene, og det er allerede igangsatt diskusjoner. Vi har fått signaler fra Finland om at de er svært positive til uttalelsen vår, så vi vil be dem om å stille seg bak», sa sportsministeren.

I den felles uttalelsen heter det blant annet at det er uakseptabelt at IOC ser på spesielle kriterier som kan åpne for at russiske og belarusiske idrettsutøvere kan få være med i idretten igjen.

Så sent som onsdag varslet den latviske OL-komiteen at det kan bli aktuelt å boikotte neste års sommerleker i Paris dersom det åpnes for at russere og belarusere kan delta.

Den internasjonale olympiske komité åpnet i forrige uke for at russiske og belarusiske igjen kan få adgang til internasjonal idrett. Det må i så fall skje med utgangspunkt i strenge kriterier, som at de aktuelle utøverne konkurrerer som nøytrale, ifølge komiteen.

Utspillet har skapt et voldsomt rabalder både i Norge og internasjonalt.

Flere stemmer har samtidig også støttet IOCs syn i saken. Et ekspertpanel i FN har berømmet OL-toppene for ståstedet de har inntatt og sier at videre eksklusjon av russere og belarusere kan være diskriminerende.

Gene Sykes, leder for USAs olympiske og paralympiske komité (USOPC), ønsker også å se på om russiske idrettsutøvere kan få konkurrere under Paris-OL neste år.

(NTB)

Legendesønnen må vente
Foto: NTB

Legendesønnen må vente

Sønn av tennislegenden Bjørn Borg, Leo, må fortsatt vente på sin Davis Cup-debut for Sverige.

Brødreduoen Mikael og Elias Ymer foretrekkes foran 19-åringen.

- Med Elias og Mikael friske er de selvskrevne, sier Sveriges Davis Cup-kaptein Johan Hedsberg til Expressent.

Leo har ennå ikke fått skutt fart på karrieren. 19-åringen noterte seg i desember 2022 for en karrierebeste 509. plass på ATP-rankingen, 508 plasser bak far Bjørns bestenotering som verdensener.

Sistnevnte er en av tennisens mestvinnende spillere noensinne. Svensken dominerte sporten på 70-tallet og vant hele 11 Grand Slam-titler. Med Sverige vant han Davis Cup i 1975.

Russland-bråket: Tar tydelig standpunkt
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Russland-bråket: Tar tydelig standpunkt

Styret i Norges idrettsforbund kan ikke se for seg at russiske og belarusiske utøvere kan gis adgang til internasjonal idrett – selv under nøytralt flagg.

Det ble konklusjonen etter at den svært betente Russland-saken ble gjenstand for diskusjon da medlemmene i Idrettsstyret møttes digitalt torsdag. Deltok gjorde blant andre IOC-medlem Kristin Kloster Aasen og utøverrepresentant Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Det har blåst hardt rundt Jacobsen den siste tiden etter at hun holdt et innlegg som ble tatt til inntekt for å se på muligheten for at russiske og belarusiske utøvere igjen kan hentes inn i varmen.

Etter torsdagens diskusjon fattet styret i Norges idrettsforbund et tydelig vedtak om at det ikke er aktuelt å støtte IOCs linje i saken. OL-toppene tok i forrige uke til orde for å vurdere mulige veier som kan åpne for at russiske og belarusiske igjen kan få konkurrere internasjonalt.

«Så lenge krigshandlingene vedvarer, kan ikke Norges idrettsforbund se for seg at utøvere fra Russland og Belarus kan delta i internasjonale idrettskonkurranser, selv under strenge nøytralitetsprinsipper», heter det blant annet i torsdagens vedtak fra idrettsstyret.

«Norges idrettsforbund vil fortsette å gi uttrykk for vårt standpunkt både i nasjonale og internasjonale fora. Idrettsstyret vil følge prosessen videre, og sluttet seg til generalsekretærens fremlagte plan for videre oppfølging av saken.», lyder teksten også.

Idrettsstyremedlem og OL-topp Kristin Kloster har samtidig fått protokollført en anbefaling om at Idrettsstyret «følger med på og først tar stilling til resultatet av de pågående prosesser i det internasjonale idrettssamarbeidet, som man er en del av, når disse er avsluttet».

I en annen protokolltilførsel fra Uhrenholdt Jacobsen heter det at «utøverkomiteen følger med på de pågående prosesser i den internasjonale idrettsbevegelsen. Når disse er avsluttet, vil vi gjennom en bred sondering blant norske topputøvere ta stilling til dette» (NTB)

Anklager mot Greenwood droppet
Foto: NTB

Anklager mot Greenwood droppet

SISTE: Manchester United bekrefter at de vil gå gjennom en prosess vedrørende nyheten om at Mason Greenwood sin sak henlegges.

- Manchester United er klar over at påtalemyndigheten henlegger siktelsene mot Mason Greenwood. Klubben vil nå gå gjennom sin egen prosess for å klargjøre de neste stegene. Klubben vil ikke kommentere saken før den prosessen er over.

Alle anklagene mot Mason Greenwood er droppet. Det melder Manchester-politiet i en pressemelding torsdag.

- Gitt den betydelige mediedekningen av denne saken, er det bare rettferdig at vi deler nyheten om at den 21 år gamle mannen, som hadde vært pågrepet og siktet i forbindelse med etterforskning åpnet i januar 2022, er ikke lenger straffeforfulgt i forhold til dette, sier Michaela Kerr i Greater Manchester Police.

Politiinspektøren opplyser at de ikke vil kommentere saken ytterligere.

Manchester-politiet forklarer at årsaken til at anklagene droppes
er at nøkkelvitner har trukket seg og nytt materiale som har kommet fram. De tror derfor ikke at det er realistisk å få til en dom mot Manchester United-stjerna.

Den 21 år gamle angrepsspilleren var siktet for voldtektsforsøk, deltagelse i kontrollerende og tvangsmessig oppførsel og overgrep, anklager knyttet til den samme kvinnen.

Han har siden januar 2022 vært suspendert av klubben. Nike avsluttet også sponsorkontrakten med unggutten, og Electronic Arts fjernet Greenwood fra aktive lag på videospillet Fifa.

Les hele saken

Derfor er det stille