Annonse

Sportsstudio

Tidligere Formel 1-fører død
Patrick Tambay og Gilles Villeneuve. Foto: Shutterstock

Tidligere Formel 1-fører død

Den tidligere Formel 1-føreren Patrick Tambay er død. Det melder franske L'Équipe. Han døde etter lang tids sykdom, da han har slitt med Parkinsons sykdom de siste årene.

Franskmannen kjørte 114 løp fordelt på to perioder og vant to Grand Prix for Ferrari. Tyskland Grand Prix i 1982 og San Marino Grand Prix året etter.

I Frankrike jobbet han som kommentator etter at han la hjelmen på hylla.

Tambay var også gudfaren til sønnen til Gilles Villeneuve, Jacques Villeneuve, som han kjørte sammen med i Ferrari. Jacques Villeneuve vant verdensmesterskapet i Formel 1 med laget Williams i 1997.

Bildene skremmer: - Krise
Foto: NTB

Bildene skremmer: - Krise

Atle Lie McGrath falt i dagens super-G. På de første TV-bildene så det ut som det gikk bra med det norske håpet. Han reiste seg selv og kjørte ned bakken.

Men da McGrath kom i mål var det tydelig at han var i smerter.

- Jeg så at Atle gikk inn i målområdet her, og jeg så antydning til halting. Det likte jeg svært dårlig. Et forferdelig fall, egentlig. Han var utrolig godt i gang, men nå er jeg litt bekymret, sier Kjetil Jansrud, som var i plass i målområdet, til Viaplay.

McGrath er et medaljehåp både i storslalåm og slalåm, som arrangeres 17.- og 19.februar. Før den tid er det også mixed paralellslamål og paralellstorslalåm.

- Det er krise med tanke på det som skal skje videre i VM, sier Jansruds kollega Andreas Toft på direkten.

Sportssjef Claus Ryste kom innom Viaplay med en rask oppdatering:

- Teamet sjekker han nå. Han fikk en smell. Vi har ingen endelig beskjed, men tar en full sjekk på ham, sier Ryste til Viaplay.

Sølvvinner Aleksander Aamodt Kilde bekrefter til kanalaen at McGrath hadde slått seg, og at han var litt nedfor i etterkant.

Vill historie: - Trodde jeg hadde drept ham
Foto: NTB

Vill historie: - Trodde jeg hadde drept ham

Det er den eks-Premier League-spiller Duncan Ferguson (51) som forteller den elleville historien om da han tok to innbruddstyver på fersken. Det skjedde som aktiv spiller etter en FA-cupkamp mellom Everton og Watford i 2001.

Den gigantiske skotten var aldri redd for å kaste seg inn i fysiske krangler på fotballbanen, og det det er tvilsomt at innbruddstyvene skjønte hva som ville skje da de tok seg inn i huset til Ferguson, kona Janine og deres tre måneder gamle datter.

- Jeg lå på sofaen med joggebukser på da jeg hørte noe. De trodde kanskje jeg var i London eller noe sånn, sier Ferguson på BBC-podkasten Tony Bellew Is Angry.

Han så to skygger bevege seg gjennom huset.

- Av en eller annen grunn var jeg ganske rolig, i slike situasjoner er jeg ofte rolig, kanskje fordi det har skjedd et par ganger før, så jeg er vant til det, sier Ferguson.

Den tidligere Everton-angriperen sier at han ble forbanna, for gjerningspersonene må ha visst at det var hans hus.

- Jeg fikk tak i en av dem og gikk løs på ham. Jeg trodde faktisk på et tidspunkt at jeg hadde drept ham, så jeg prøvde faktisk å gjenopplive ham. Jeg gikk faktisk fra å gå løs på fyren, til å forsøke å hjelpe ham. Det skjedde så fort, sier Ferguson.

Det hører med til historien at Ferguson fikk skryt av politiet for å være modig og ansvarlig. Tyvene fikk 15 måneder i fengsel og ulykkesfuglen som fikk juling, tilbrakte tre dager på sykehus.

Ferguson ble forsøkt ranet på nytt i et annet hus seinere. Det endte med at innbruddstyven, en rusmisbruker, pådro seg et brudd i kjeven og tre utslåtte tenner.

Måpet: - Er det mulig?
Foto: NTB

Måpet: - Er det mulig?

Aleksander Aamodt Kilde var blant favorittene i herrenes super-G i VM, og nordmannen leverte et godt løp.

Kilde ledet etter ni utøvere, men dessverre blir det ikke gull på den norske stjerna. James Crawford fra Canada sneik seg foran Kilde på det neste startnummeret. I mål skilte det en hundredel mellom de to.

- Det er så typisk at noen skal snike seg foran sånn. Et hundredel foran, er det mulig? sier Viaplay-ekspert Marius Arnesen.

Nordmannen har vært i ekstremt god form i år, og kan sikre sin første VM-medalje i karrieren.

Kilde selv sa følgende om løpet til Viaplay:

- Det er god stemning. Det er deilig. Jeg gjorde det jeg kunne i dag, men det var én sving som tok meg. Det holdt ikke til gull. Jeg har litt mixed feelings akkurat nå. Litt for at Atle har falt og slått seg også . Han var litt nedfor. Det var en fantastisk dag for meg og laget generelt. Å ta min første VM-medalje er en fantastisk følelse.

Adrian Smiseth Sejerstad kjørte ekstremt godt på toppen, men en liten feil i bunn av bakken ødela medaljesjansene. Sejerstad kjørte inn til en 6.plass eter 16 utøvere.

Atle Lie McGrath falt tidlig i rennet, men heldigvis reiste han seg fort.

Barcelona-helt er død
Foto: FCB

Barcelona-helt er død

Den tidligere fotballstjerna Marcos Alonso Peña (63) er død.

Det bekrefter Barcelona torsdag formiddag.

Marcos Alonso Peña er far til den nåværende Barcelona-forsvareren Marcos Alonso.

- Vi sender våre varmeste tanker til Marcos Alonso og resten av familien. Hvil i fred, melder Barcelona.

Han ble 63 år gammel.

- Alonso Peña ble klar for Barcelona i 1982, og vil bli husket spesielt for målet han scoret i Copa del Rey-finalen i 1982/83, skriver den katalanske storklubben på sin hjemmeside.

Alonso Peña avgjorde den nevnte finalen mot rivalen Real Madrid med en spektakulær scoring få minutter før slutt. Målet sikret klubben trofeet.

Han spilte 180 kamper for Camp Nou-laget og scoret 39 mål.

Nytt Super League-forsøk
Foto: NTB/AP

Nytt Super League-forsøk

Barcelona, Real Madrid og Juventus har ikke lagt planene om en Super League bak seg. De skal ha kontaktet 50 klubber i Europa om å skape en superliga.

Ifølge VG er det søsterselskapet til Super League, A22 Sports, som melder om det nye forsøket torsdag. Drøyt to år etter at det første forsøket kollapset, mye grunnet enorm kritikk fra fotballmiljøet.

I en Twitter-tråd skriver A22 Sports at de ser for seg en liga med mellom 60 til 80 klubber. Samtlige klubber skal spille minst 14 kamper.

For to år siden dreide Super League seg om 12 faste klubber som ønsket å slå seg sammen. Denne gangen er skal det ikke dreie seg om et permanent medlemskap, skriver The Telegraph.

(NTB)

NFF-rapport: - For mange opplever hets, trusler og trakassering
Foto: NTB

NFF-rapport: - For mange opplever hets, trusler og trakassering

ULLEVAAL (Dagbladet): Fotballpresident Lise Klaveness og generalsekretør Karl-Petter Løken holdt pressetreff for å informere om saker som var behandlet på onsdagens styremøte i NFF.

Et av punktene på agendaen var en rapport om uønskede hendelser i fotballen. Årlig publiserer NFF en rapport som viser omfanget av registrerte uønskede hendelser, samt spillere, trenere og dommeres egne opplevelser.

Rapporten viser at det var totalt 604 såkalte uønskede hendelser i 2022. Det var 283 såkalte utvisningssaker og 341 varslingssaker.

- Sett opp mot antall kamper (mer enn 200 000, journ.anm.), er det heldigvis få saker, men det hjelper ikke dem som blir utsatt for det. Det er for mange som opplever hets, trusler og trakassering i fotballen, sier Løken.

Tallene viser at 21 prosent av dommerne og 15 prosent av spillerne har blitt utsatt for hets og trakassering. Når det gjelder å bli utsatt for vold, er tallet én prosent for dommerne og fem prosent for spillerne.

Det er vanskelig å sammenlikne tallene med tidligere år, grunnet coronapandemien og at det først i 2019 ble startet et arbeid for å få oversikt over dette.

Løken påpeker at det er gledelig at få saker ender opp i doms- og sanksjonsutvalget - som tyder på at det er få alvorlige saker.

I harnisk
Foto: NTB

I harnisk

Det har kokt etter nyheten om at FIFA har inngått en sponsoravtale med Saudi-Arabias turistbyrå for årets fotball-VM.

Begge arrangørlandene, Australia og New Zealand, reagerte kraftig, og for få dager siden truet en fagforeningstopp med spilleprotester. Bakgrunnen er Saudi-Arabia undertrykkelse av kvinner.

Nå har også den amerikanske stjerna Alex Morgan kastet seg på kritikktoget. Hun går hardt ut mot forslaget:

- Det er bisart at FIFA må gå til «Visit Saudi-Arabia» for å hente sponsorpenger, når jeg selv ikke ville blitt støttet eller akseptert i landet. Jeg forstår det ikke, sier Morgan til The Guardian.

Hun påpeker også at landet knapt har et eget kvinnelandslag i fotball:

- Mitt råd til dem ville vært å putte pengene der i stedet for.

Les hele saken

Sportsstudio - Tydelig advarsel