Annonse

Sportsstudio

Ikke nominert
Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Ikke nominert

Målkåte Erling Braut Haaland ble månedens spiller i Premier League i august, men i septemberkåringen er han ikke engang blant de nominerte.

Det skjer til tross for at Haaland har fortsatt å score denne måneden. Han sto bak Citys mål i 1-1-kampen mot Aston Villa 3. september og scoret også ett mål i 3-0-seieren over Wolverhampton sist helg.

Det skal nevnes at kampprogrammet i september ble amputert som følge av dronning Elizabeths bortgang, i tillegg til at det spilles landskamper i siste del av måneden.

Haalands lagkamerat Kevin De Bruyne er inne på nominasjonslisten sammen med Philip Billing (Bournemouth), Pierre-Emile Højbjerg (Tottenham), Alex Iwobi (Everton), Jacob Ramsey (Aston Villa) og Marcus Rashford (Manchester United). De har alle spilt to kamper i september.

(NTB)

Annonse
Norge: Kan boikotte VM og verdenscupen
KAN BOIKOTTE: Norge kan komme til å boikotte VM og verdenscupen om russiske langrennsløpere, som Alexander Bolshunov, får slippe til i verdenscupen. Foto: NTB

Norge: Kan boikotte VM og verdenscupen

Får russere slippe til i FIS-konkurranser til vinteren, kan ikke langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad se for seg at Norge kommer til startstreken.

Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) skal først på et styremøte 22. oktober avgjøre om Russland og Belarus forblir utestengt eller ikke. Skogstad forventer at sanksjonene blir opprettholdt.

- En utestengelse er enda mer åpenbar nå enn i februar, sier han til NTB og peker på den russiske mobiliseringen til krigen i Ukraina.

Nylig bidro en tale fra FIS' generalsekretær Michel Vion til å så tvil rundt forbundets standpunkt i Russland-spørsmålet. Han ble sitert på at et russisk comeback kan skje i løpet av kommende sesong.

- Det er i beste fall en uheldig uttalelse, mener Skogstad.

Lederen for den norske langrennskomiteen utelukker ikke boikott av verdenscupen og VM i Planica hvis Russland tas inn i varmen igjen.

- Det må vi selvfølgelig ta stilling til hvis det skjer. Vi vil gjerne konkurrere med alle i hele verden, men dette er et verdivalg for oss. For å stå for det verdisettet vi har, kan jeg for langrenns del si at vi er villige til å strekke oss langt, sier Skogstad og fortsetter:

- Det vil bli en stor beslutning for hele forbundet. Skal jeg snakke for vår egen del, har jeg vanskelig med å se hvordan vi skal stille opp og konkurrere med russere så lenge de fører krig mot Ukraina.

- Vi blir nødt til å gjøre vurderinger. Det er mange konsekvenser knyttet til det, så det må vi diskutere hvis den situasjonen dukker opp. Vi har et ansvar for å markere det på en riktig måte.

Skogstad avfeier muligheten for å slippe til russere som uavhengige utøvere. Dette blir gjort i både tennis og sykling.

- Det blir bare et skalkeskjul, og det har lite for seg.

Onsdag ble det klart at Norges Skiforbund dropper alle høstmøter i FIS med russisk og belarusisk deltakelse. Skipresident Tove Moe Dyrhaug var allerede på plass i Zürich da man oppdaget at utestengelsen fra FIS kun gjelder utøvere.

- Vi kan nok si at vi ikke har fulgt godt nok med i timen når vi ikke hadde forstått at vi kom til å møte russere der, men det var vi ikke alene om. Så det var ikke helt åpenbart. Uavhengig av om det var åpning for det eller ikke, hadde jeg ikke trodd at de kom til å stille, sier Skogstad.

– I langrenn møter vi russere i alle komiteer og i uoffisielle sammenhenger, og da føler vi det var riktig å ikke være der i det hele tatt.

Selv skulle ikke Skogstad til Sveits denne gangen. Norge hadde lagt opp til en delegasjon på rundt 30 personer spredt over ulike grener.

(NTB)

Idrettsforbundet forventer bedre strømstøtte

Norges idrettsforbund (NIF) vil ikke være fornøyd så lenge idrettslagene sliter med å betale strømregningene, sier generalsekretær Nils Einar Aas.

Snart vil regjeringen legge fram en stortingsproposisjon som inkluderer den nye støtteordningen. Tidligere fikk idretten kompensert 80 prosent av strømutgifter over 70 øre per kWt opp til snittprisen. Den ble justert opp til 90 prosent da regjeringen la fram støtteordninger for næringslivet for to uker siden.

Jubelen dette avstedkom, har imidlertid stilnet noe.

– Det er positivt at behovet for en bedre ordning anerkjennes av regjeringen, men vi har forventninger til at støtteordningen ytterligere kan forbedres så lenge strømregningene er mange ganger høyere enn det økonomien i idrettslagene tåler, skriver Aas i en pressemelding.

Aas opplyser at NIF jobber med å dokumentere effektene av de økte kostnadene og hva som må til for å unngå nedstengninger.

– Her vil vi både se på beregningsgrunnlaget for moms og når på døgnet man faktisk bruker mest strøm. Begge forholdene kan gi uheldige utslag for idrettslagenes strømkostnader. I tillegg har vi forventninger til at idrettslagenes skyhøye gasskostnader kompenseres, og at strømstøtteordningen for frivilligheten forlenges utover desember 2022, sier Aas.

Flere idrettslag har den siste tiden fortalt om en situasjon som vil bety nedstengning eller redusert aktivitet inn mot vinteren, til tross for den økte støtten som er foreslått.

– Norges idrettsforbund vil naturligvis ikke være fornøyde så lenge idrettslagene sliter med å betale de skyhøye strømregningene, skriver Aas.

(NTB)

Annonse
Fotballstjerne innkalt av Putin
Foto: NTB

Fotballstjerne innkalt av Putin

Russlands president Vladimir Putin kunngjorde forrige uke i en tale at det skal mobiliseres 300 000 personer fra reservestyrken til krigen i Ukraina.

Nå hevder faren til den tidligere fotballprofilen Dinijar Biljaletdinov at sønnen har blitt kalt inn.

- Han var aldri i hæren, men var i «sportshæren» for 19 år siden, opplyser faren Rinat Biljaletdinov til den statseide russiske nettsiden R-sport.

Faren påpeker at loven sier at menn opp til 35 år kan bli kalt inn, men at sønnen er 37 år.

- Det er en form for uoverensstemmelse der. Det er vanskelig å snakke om følelsene rundt dette. Diniyar var i militæret, men det var av rene idrettsgrunner, forklarer faren.

Bilyaletdinov spilte 46 kamper for Russland. Han var blant annet en sentral del av laget som imponerte med å gå til semifinale i EM i 2008, hvor de tapte mot Spania.

Året etter ble han belønnet med en overgang fra Lokomotiv Moskva til Everton i Premier League, hvor midtbanespilleren var i tre år.

Han spilte senere for Anzji, Torpedo Moskva, Rubin Kazan og Trakai.

Annonse
Vil ha etterforskning
Foto: NTB

Vil ha etterforskning

Barcelona tok i sommer uvanlige grep for å berge klubbøkonomien og et storstilt overgangsrush. Presidenten i PSG ber Uefa sette metodene under lupen.

Nasser al-Khelaifi er kritisk til måten gjeldstyngede Barcelona skaffet seg store pengesummer på. Det europeiske fotballforbundet bør se nærmere på det, mener han.

- Er det rettferdig? Nei, det er det ikke. Er det lovlig? Jeg er usikker, sier al-Khelaifi til Politico.

- Hvis de får lov til dette, vil andre gjøre det samme. Uefa har selvsagt sine egne reguleringer, og de vil helt sikkert se på alt, legger Paris Saint-Germains klubbpresident til.

Barcelona solgte i sommer 25 prosent av framtidige TV-inntekter fra La Liga-spill til den amerikanske investeringsgruppen Sixth Street. En andel på 24,5 prosent av klubbens medieselskap ble i tillegg kjøpt opp av Orpheus Media.

Inntektene gjorde det mulig å hente og få ligaregistrert stjerner som Robert Lewandowski, Raphinha og Jules Koundé.

Der er ikke første gang al-Khelaifi sender stikk mot Barcelona-leiren. Han var også kritisk da den europeiske klubbforeningen ECA sist helg møttes i Istanbul.

- Vi må være forsiktige. Farlige gjeldsnivåer og magiske avtaler er ikke en bærekraftig vei å gå, sa han da.

Uttalelsen fikk La Liga-sjef Javier Tebas til å slå tilbake på Twitter. «Det er ingen magi. Barcelona har solgt deler av sine eiendeler for å dekke tapene sine. I PSG gjør dere det med å «slå på gassen», skrev han.

Med det viste Tebas til at PSG styres av et statseid selskap fra olje- og gassrike Qatar. Den franske hovedstadsklubben er tidligere blitt etterforsket og straffet av Uefa for brudd på regler for økonomisk fair play.

(NTB)