Annonse

Sportsstudio

Norge: Kan boikotte VM og verdenscupen
KAN BOIKOTTE: Norge kan komme til å boikotte VM og verdenscupen om russiske langrennsløpere, som Alexander Bolshunov, får slippe til i verdenscupen. Foto: NTB

Norge: Kan boikotte VM og verdenscupen

Får russere slippe til i FIS-konkurranser til vinteren, kan ikke langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad se for seg at Norge kommer til startstreken.

Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) skal først på et styremøte 22. oktober avgjøre om Russland og Belarus forblir utestengt eller ikke. Skogstad forventer at sanksjonene blir opprettholdt.

- En utestengelse er enda mer åpenbar nå enn i februar, sier han til NTB og peker på den russiske mobiliseringen til krigen i Ukraina.

Nylig bidro en tale fra FIS' generalsekretær Michel Vion til å så tvil rundt forbundets standpunkt i Russland-spørsmålet. Han ble sitert på at et russisk comeback kan skje i løpet av kommende sesong.

- Det er i beste fall en uheldig uttalelse, mener Skogstad.

Lederen for den norske langrennskomiteen utelukker ikke boikott av verdenscupen og VM i Planica hvis Russland tas inn i varmen igjen.

- Det må vi selvfølgelig ta stilling til hvis det skjer. Vi vil gjerne konkurrere med alle i hele verden, men dette er et verdivalg for oss. For å stå for det verdisettet vi har, kan jeg for langrenns del si at vi er villige til å strekke oss langt, sier Skogstad og fortsetter:

- Det vil bli en stor beslutning for hele forbundet. Skal jeg snakke for vår egen del, har jeg vanskelig med å se hvordan vi skal stille opp og konkurrere med russere så lenge de fører krig mot Ukraina.

- Vi blir nødt til å gjøre vurderinger. Det er mange konsekvenser knyttet til det, så det må vi diskutere hvis den situasjonen dukker opp. Vi har et ansvar for å markere det på en riktig måte.

Skogstad avfeier muligheten for å slippe til russere som uavhengige utøvere. Dette blir gjort i både tennis og sykling.

- Det blir bare et skalkeskjul, og det har lite for seg.

Onsdag ble det klart at Norges Skiforbund dropper alle høstmøter i FIS med russisk og belarusisk deltakelse. Skipresident Tove Moe Dyrhaug var allerede på plass i Zürich da man oppdaget at utestengelsen fra FIS kun gjelder utøvere.

- Vi kan nok si at vi ikke har fulgt godt nok med i timen når vi ikke hadde forstått at vi kom til å møte russere der, men det var vi ikke alene om. Så det var ikke helt åpenbart. Uavhengig av om det var åpning for det eller ikke, hadde jeg ikke trodd at de kom til å stille, sier Skogstad.

– I langrenn møter vi russere i alle komiteer og i uoffisielle sammenhenger, og da føler vi det var riktig å ikke være der i det hele tatt.

Selv skulle ikke Skogstad til Sveits denne gangen. Norge hadde lagt opp til en delegasjon på rundt 30 personer spredt over ulike grener.

(NTB)

VM-klar
Foto: NTB

VM-klar

Simen Tiller, Mille Marie Hagen og Marte Leinan Lund er tatt ut til de siste plassene i Norges kombinert-tropp til ski-VM i Planica.

Det melder skiforbundet mandag.

- Simen har kjempet for VM-plass gjennom hele vinteren og vist potensial. Han gikk gode langrenn i helgen og vi vet at han har enda mer inne, sier sportssjef Ivar Stuan.

Den siste plassen på herrelaget skal ha stått mellom Simen Tiller, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro og Espen Bjørnstad.

For kvinnene får Mille Marie Hagen sin mesterskapsdebut. Marte Leinan Lund har deltatt før og tok bronse i Oberstdorf for to år siden.

Jørgen Graabak, Espen Andersen, Jens Lurås Oftebro, Andreas Skoglund og Jarl Magnus Riiber er allerede tatt ut på herresiden. I kvinneklassen er Gyda Westvold Hansen, Ida Marie Hagen og Mari Leinan Lund også VM-klare.

(NTB)

I strupen på legende
Får kjeft: Torgny Mogren (til høyre). Her sammen med Gunde Svahn under VM i 1989. Foto: NTB

I strupen på legende

Sveriges stjerneskudd, Edvin Anger, går til angrep på langrennslegenden Torgny Mogren.

Anger er lei all kritikken svensk langrenn får.

Seinest etter det svenske VM-uttaket rykket Mogren ut til Sveriges Radio og sa at troppen bare inneholdt tre medaljekandidater.

Resten var, som Mogren beskrev det, listefyll.

Det får Anger til å reagere:

- Vi går inn til en pallplass i dag (søndagens stafett, Sverige ble nummer to), med bare to av de Mogren nevner på laget. Vi beviste at vi har noe å gjøre i VM. De kan gi faen i å slenge masse dritt mot oss, sier Anger til Expressen.

Han fortsetter:

- Det er mange som tviler på oss. Når jeg er innom sosiale medier er det mange som mener at vi (de svenske herrene) ikke har noe å gjøre i VM, sier Anger til Expressen.

- Overveldende
Foto: NTB

- Overveldende

Interessen for Aleksander Aamodt Kilde (30) har aldri vært større. Fartskongen kommer til VM som en internasjonal storstjerne.

De siste par årene har det virkelig løsnet for alpinisten fra Lommedalen. Forrige sesong vant han sju renn i verdenscupen, og i vinter står Kilde med samme antall etter 14 fartskonkurranser.

Suksessen har gjort ham til en medie- og publikumsyndling. Internasjonale journalister flokker seg rundt 30-åringen på hvert renn. Slik var det ikke for tre-fire år siden.

- Det har vært en enorm forandring og litt overveldende, innrømmer Kilde overfor NTB og fortsetter:

- Jeg holder på med akkurat det samme som for to år siden, men jeg leverer litt bedre og har vunnet de legendariske rennene. Det gir en interesse, og det er fantastisk å se. Oppmerksomheten er viktig for sporten og det vi holder på med.

I VM håper han å kunne ta sitt første seniorgull etter mange mesterskap med mye stang-ut. Herrekonkurransene kjøres i franske Courchevel og starter med superkombinasjon tirsdag.

(NTB)

Raser
Foto: NTB

Raser

Lothar Matthäus ønsker å fjerne Manuel Neuer som Bayern München-kaptein etter hans uttalelser om sparkingen av Bayerns keepertrener Toni Tapalovic.

Lothar Matthäus holdt ikke tilbake om Bayern Münchens stjernekeeper Manuel Neuer i en kommentar på tyske Sky Sports.

- Manuel Neuer er ikke lenger akseptabel som Bayern-kaptein, sier Matthäus i kommentaren.

Han fortsetter:

- Det som plaget meg mye med Manuels intervju er det overdrevne ordvalget. Hjertet hans ble revet ut. Med all respekt, ingen døde, ingen barn er alvorlig syke, skrev Matthäus.

Den tyske fotballegenden kritiserte også at Neuer «satte seg over klubben» og poengterte at det ikke er mulig i den bransjen.

- Du er en del av helheten og tjener utrolig mye penger. Det er regler og du må følge dem.

(NTB)

Vinicius jr. utsatt for rasistiske tilrop i kampen mot Mallorca
Foto: NTB

Vinicius jr. utsatt for rasistiske tilrop i kampen mot Mallorca

Mallorca-tilhengerne kom med rasistiske ytringer i retning Vinicius jr. i søndagens Real Madrid-tap mot øylaget.

I en video som sirkulerer i sosiale medier kan man se 22-åringen bli utsatt for tilropene.

Vinicius jr. har blitt utsatt for lignende situasjoner ved minst tre tidligere anledninger, senest i en kamp mot Real Valladolid i desember.

Spansk politi etterforsker også en hendelse fra slutten av januar, hvor en dukke ikledd drakten til brasilianeren ble funnet hengende etter halsen fra en bro i Madrid foran cupkampen mellom Real Madrid og Atlético Madrid.

Dukken hang under et stort banner med påskriften «Madrid hater Real».

I spanske medier fikk dukken og banneret stor oppmerksomhet. Aksjonen ble beskrevet både som «et rasistisk angrep» og «en alvorlig trussel» mot Real Madrids brasilianske angrepsspiller.

(NTB)

- Vet at jeg skal dø
Foto: Thijsslegers/ Twitter

- Vet at jeg skal dø

Den nederlandske storklubbens PSV Eindhovens pressetalsmann, Thijs Slegers, delte for få dager siden en hjerteskjærende beskjed.

46-åringen har uhelbredelig blodkreft.

- Ingenting kan hjelpe meg mer, skriver han i en Instagram-post, gjengitt hos Blick.

Den tidligere journalisten, som har hatt ansvaret for PSVs kommunikasjon utad de siste åtte åra, fikk blodkreft i 2020. De første prognosene var gode, men grusomheten har forverret seg det siste året:

- Jeg vet at jeg skal dø. Ingenting kan hjelpe meg. Jeg har ikke noe annet valg enn å forsone meg med skjebnen, skriver Slegers.

Han fortsetter:

- Både jeg og familien min takker dere alle for støtten vi har fått de siste åra. Det har hjulpet oss så mye. Hvis dere vil gjøre oss glade, registrer dere som stamcelle-donor. Jeg kan ikke få hjelp mer, men andre kan.

Avgjorde Milano-derbyet
Foto: NTB

Avgjorde Milano-derbyet

Den argentinske VM-vinneren Lautaro Martínez scoret kampens eneste mål da Inter slo Milan 1-0 i det prestisjetunge Milano-derbyet i italiensk fotball søndag.

Scoringen som skilte lagene kom etter 34 minutters spill. Et hjørnespark fra tyrkiske Hakan Çalhanoglu fant veien til hodet til Lautaro Martínez. Argentineren stanget ballen kontant i nettet.

Dermed trygget Inter annenplassen på tabellen i Serie A, men fortsatt er det langt opp til Napoli på toppen av tabellen. 13 poeng skiller lagene i øyeblikket.

Napoli slo på sin side langt mer beskjedent plasserte Spezia 3-0 på bortebane søndag. Målmaskinen Victor Osimhen scoret to ganger på veien mot seieren.

Nigerianeren har nå gjort 16 mål 17 kamper i ligaen så langt denne sesongen. I tillegg har han supplert med tre målgivende pasninger.

(NTB)