Sportsstudio

Thomas Haarstad

Saksøker Solskjærs favoritthobby:

The Guardian skriver i dag at Manchester United saksøker Sega Publishing og Sports Interactive , skaperne av dataspillet Football Manager. Manchester United mener at managerspiller misbruker klubbens navn, og reagerer på at de benytter seg av en uoffisiell logo i spillet.

- De kunne heller ha erstattet den med en helt enkel rød og hvit logo, sier klubbens advokat, Simon Malynicz i en høring fredag, gjengitt hos The Guardian.

Spillselskapet på sin side argumenterer med at det kommer fram at de ikke eier merkevaren til klubbens logo.

Ikke godt nok, mener United-advokaten, som sier at Manchester United er en av verdens mest gjenkjennelige og verdifulle merkevarer.

Solskjær liker spillet

Klubbens norske manager, Ole Gunnar Solskjær, har tidligere fortalt at han har hatt et lidenskapelig forhold til spillet gjennom sin karriere:

- Det var en del av hverdagen da jeg spilte i Manchester United, det å koble av med å spille «Football Manager». Det er et fantastisk spill, og det har betydd mye for meg. Du lærer mye om fotballspillere, spesielt unge talenter. Det har vært utrolig likt virkeligheten, med tanke på hvem som kommer til å bli god. De har gjort en utrolig research, forklarte Solskjær for noen år siden.

Studioet fortsetter under annonsen

Dette er verdens best betalte idrettsutøvere:

Tennisstjernen Roger Federer tjente over 106 millioner dollar i løpet av de siste tolv månedene. Det tilsvarer over en milliard kroner.

Federer er med det den første tennisspilleren som topper den årlige listen fra Forbes. Den strekker seg fra 1. juni ett år til det neste.

106 millioner dollar tilsvarer med dagens kurs 1,03 milliarder kroner.

Av de 1,03 milliardene Federer har tjent inn det siste året, er rundt 60 millioner av disse prispenger. De resterende 996 millionene er fra sponsorinntekter og deltakerhonorar, skriver Forbes.

Kun én annen utøver har tjent over 100 millioner fra sponsorinntekter og deltakerhonorar på ett år. Det er golfstjernen Tiger Woods. Han har gjort det flere ganger.

Federer har vunnet flest Grand Slam-titler i tennisen med 20, og har vært flest uker på toppen av verdensrankingen med 310 totalt.

Cristiano Ronaldo (105 millioner dollar) og Lionel Messi (104 millioner dollar) er like bak Federer, som nummer to og tre på listen.

Hakk i hæl på de to fotballstjernene er en annen magiker – Neymar (95,5 millioner dollar). Nummer fire? Basketballstjernen LeBron James, med 88,8 millioner dollar.

Av idrettsutøverne som er inne topp 20 spiller tre fotball, seks basketball og tre amerikansk fotball. Det er tre boksere og én MMA-utøver, samt to golfspillere, én formel-1-kjører og én tennisspiller.

To kvinner fikk også plass topp 100 – begge tennisspillere. Naomi Osaka fra Japan er nummer 29 med en inntekt på 37,4 millioner dollar, mens Serena Williams er fire plasser bak med 36 millioner dollar.

(NTB)

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Avis: Champions League-finalen flyttes:

Klubbfotballens største kamp vil flyttes til et nytt sted på grunn av coronakrisen, skriver avisen NY Times. Champions League-finalen skulle i utgangspunktet ha blitt spilt i Istanbul lørdag, men har som en følge av pausen i fotballen blitt flyttet. 29. august har blitt nevnt som en mulig finaledato.

Avisen hevder å ha sikre kilder på at UEFA vil flytte finalen fra Istanbul. Flere potensielle arrangørbyer vurderes nå av det europeiske fotballforbundet, blant annet Lisboa og flere tyske byer.

En avgjørelse vil bli tatt på et møte i UEFAs eksekutiv komité 17.juni ifølge NY Times sin kilde, som ikke vil uttale seg offentlig fordi diskusjonene om et nytt arrangørsted pågår.

Foto: AFP/Ozan Kose

Nakamura slo kraftig tilbake mot Carlsen:

Hikaru Nakamura var i fyr og flamme fredag. Han utlignet til 1-1 i kamper i Rapid Challenge-semifinalen etter å ha vunnet 2,5-1,5 over Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen hadde ingen problemer med å beseire Hikaru Nakamura i den første semifinalen i Rapid Challenge torsdag med overbevisende 3-0. Det betød at han kunne innkassere finaleplass fredag.

Det klarte han ikke. Nakamura vant det første partiet, som til slutt ble avgjørende i den andre semifinalen.

Carlsen var skuffet og frustrert etter fredagens partier.

– Det var en grusom dag med sjakk. Det eneste positive er at jeg har en sjanse til, sa Magnus Carlsen til TV 2 etter tapet.

– Jeg hadde en helt absurd dårlig dag i dag. Jeg må skjerpe meg til lørdag. Det er synd jeg ikke fikk anledning til å spille noe bra i det hele tatt, fortsatte han oppgitt.

2,5-1,5 til Nakamura betyr en tredje og avgjørende semifinale lørdag.

Vant første parti
Nakamura vant det første partiet i hvite brikker etter 33 trekk. Da ga Carlsen opp. Det skjedde etter at Carlsen lenge lå an til å vinne, før han rotet det til med få minutter igjen på klokka.

– Han spilte rimelig dårlig i åpningen. Jeg trodde jeg kom til å vinne ganske fort, men så var det jeg som tapte i stedet, sa Carlsen om det første partiet.

Det andre partiet endte med remis, etter at det var igjen konge mot konge etter 72 trekk. Carlsen ristet flere ganger på hodet og var meget oppgitt etter at han ikke klarte å vinne partiet, noe han lenge så ut til å gjøre.

Parti nummer tre var over etter bare 33 trekk. Da ble spillerne enige om remis etter et parti der svært lite skjedde.

Sikret seieren
I det fjerde partiet måtte Nakamura bare ha remis. Det klarte han også. Etter at Nakamura og Carlsen hadde stanget og stanget over 44 trekk, ble de enige om remis.

Det betød 2,5-1,5 i favør Nakamura og en tredje og avgjørende semifinale lørdag.

I den andre semifinalen tok Daniil Dubov seg til finalen etter seier over Ding Liren.

10 millioner kroner
Rapid Challenge inngår i Magnus Carlsen Chess Tour, som har total premiesum på vel 10 millioner kroner. Det er den andre turneringen i Carlsens Chess Tour.

29-åringen fra Lommedalen vant den første turneringen, Magnus Carlsen Invitational, og fikk med seg førstepremien på 735.000 kroner.

(NTB)

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Sjokkovergang for norsk 19-åring:

Den norske 19-åringen George Lewis er klar for Arsenal. Det bekrefter både sportslig leder i Fram Larvik og agenten hans.

- Han er klar for Arsenal, ja. Klubben har ikke gjort det offisielt enda, men han har signert for klubben. De gleder seg veldig til å få over George, som de ser på som en spennende spiller, sier Cheikh Diaw, spillerens agent, til NTB.

Lewis er født i Rwanda og startet karrieren i Tromsøs ungdomsavdeling før ferden gikk videre til Tromsdalen. I august 2019 ble han klar for Fram Larvik. Den høsten fikk han to kamper for laget i 2. divisjon.

Senest i juni 2019 spilte Lewis for Tromsdalen 2 i 4. divisjon. Nå er han altså klar for den engelske giganten Arsenal.

- Planene for George er å trene med U23-laget og etter hvert noe med A-laget. Da han var på prøvespill synes klubben han var så god at han trente med A-laget de siste tre dagene. Klubben ville signere han allerede etter tre treninger, sier agenten.

Han legger til at Lewis gleder seg stort til å starte et nytt kapittel i Arsenal.

- George er veldig klar. Han gleder seg utrolig mye og er ekstremt glad.

Agenten forteller at mange klubber var interesserte i Lewis før han var på prøvespill i både Ipswich og Arsenal. Valget falt til slutt på Arsenal.

Ikke registrert i Fram
Det kan også sportslig leder i Fram Larvik Jostein Jensen bekrefte. Det gjorde han tidligere fredag til VG.

- Det er den beskjeden jeg har fått, at han er klar for Arsenal. Han er ikke registrert i Fram. Overgangen skal være i orden.

- Det må være moro for dere, på nivå 3, å se en egen spiller bli klar for Arsenal?

- Erru gæren! Det er kjempemoro at det går nok en spiller fra Fram til et bedre nivå, sier Jensen.

(NTB)

Foto: John Walton/Pa Photos

Slår ring om Jarstein etter kjempetabben:

Ledere og spillere i Hertha Berlin gir Rune Almenning Jarstein full oppbakking etter kjempetabben mot RB Leipzig onsdag.

Den norske landslagsmålvaktens feil i 2. omgang sendte Leipzig opp i 2-1-ledelse. Jarstein var raskt nede og reddet et skudd, men fikk ikke ballen i fast grep og skjøv den deretter inn i eget mål.

Hertha reddet senere ett poeng, men etter kampen ble det mye snakk om baklengsmålet der Jarstein spilte en ufrivillig stor rolle.

Foran lørdagens hjemmemøte med Augsburg får imidlertid den norske keeperprofilen støtte fra både trener Bruno Labbadia og lagkameratene. Labbadia er klar på at nordmannen fortsatt har hans fulle tillit.

– Han trenger ikke bekymre seg, sier Hertha-sjefen ifølge nyhetsbyrået DPA.

– Jeg har gjort det klart overfor spillerne på laget at jeg forventer at de stiller opp for den som har gjort en feil. Det gjorde de, er Labbadia videre sitert på hos fotballmagasinet Kicker.

Hertha-manager Michael Preetz er på samme linje.

– Dersom en spiss skyter utenfor mål, fortsetter kampen. Gjør keeperen en feil, blir det enkelt og greit mål. Laget rettet det opp igjen, det er verdt å nevne, sier han.

Bruno Labbadia overtok som Hertha-trener under viruskrisen. Han er tydelig på at Jarstein raskt pekte seg ut som mannen han ønsket å satse på mellom stengene.

– Da vi kom hit, var det åpenbart at Rune var førstevalget, fordi vi ble overbevist om hans kvaliteter, sier Labbadia til Kicker.

Han benytter også sjansen til å skryte av det nordmannen har vist etter at kampaktiviteten ble gjenopptatt i Bundesliga.

– Han spilte to strålende kamper innledningsvis og var også god mot Leipzig med unntak av den ene situasjonen. Han gjorde en feil, men herregud, det får gå, sier Labbadia.

Manager Preetz påpeker overfor Kicker at Jarstein tidligere denne sesongen ikke alltid har prestert opp mot sitt aller beste. Det er imidlertid ikke nordmannens feil.

– Vi vet at det er grunner til det, og etter at Bruno (Labbadia) kom hit, synes jeg Rune igjen har vist den sikkerheten og påliteligheten han har utstrålt de siste årene. Vi er åpenbart glade for at vi har Rune, sier han.

Grunnene Preetz henviser til med hensyn til bølgedalen Jarstein var nede i, handler etter alle solemerker om grepene Jürgen Klinsmann tok i trenerteamet da han ble ansatt som Hertha-trener før jul. Spisslegenden erstattet Jarsteins nære støttespiller, keepertrener Zsolt Petry, med mer profilerte Andreas Köpke. Og da Köpke ga seg etter kun en måned, kom U23-keepertrener Max Steinborn inn.

Da Klinsmann brått ga seg i trenerrollen i februar, ble imidlertid Jarstein-kompis Petry hentet tilbake. Den norske landslagsmålvakten har mer enn en gang snakket varmt om samarbeidet med ungareren.

Foran lørdagens møte med Augsburg får Jarstein også støtte fra lagkamerat Maximilian Mittelstädt.

– Rune har ofte reddet oss. Derfor satte vi utligningen for ham sist, sier han ifølge DPA.

Selv forsøkte ikke nordmannen å bortforklare feilen mot Leipzig.

– Det var bittert. Jeg fikk en ekkel ball og ville få den under kontroll så raskt som mulig. Så slo jeg den inn i meg selv. Det var uflaks, sa han.

Hertha ligger på tiendeplass i Bundesliga foran helgens runde. Jarstein og lagkameratene har ikke tapt på seks kamper og har betryggende avstand til nedrykksstriden.

(NTB)

Foto: AP Photo/Michael Sohn

Neste sesong starter 12. september for Ødegaard & co:

La Liga-president Javier Tebas opplyste fredag at startskuddet for 2020/21-sesongen går 12. september.

Inneværende sesong er fortsatt satt på pause som følge av viruspandemien. Det siktes mot å gjenoppta kampaktiviteten 11. juni med derbyet mellom Sevilla og Real Betis.

11 serierunder gjenstår å avvikle for Martin Ødegaard og de øvrige La Liga-spillerne.

Samtidig jobbes det med å se på når man kan komme i gang med neste sesong.

– Det viktige blir sluttdatoen for 2019/20-sesongen. Den neste vil starte 12. september, sa La Liga-sjefen Javier Tebas til Marca fredag.

Den spanske regjeringen ga i forrige uke toppfotballen klarsignal til å starte opp med kamper fra 8. juni. Samtidig gjenstår det at smittevernreglene mykes opp i storbyene Barcelona og Madrid.

(NTB)

Seks kamper på nøytral bane:

Britisk politi har bestemt at seks Premier League-kamper må spilles på nøytral bane. Det ligger inn til at de øvrige kan spilles på hjemmelagets arena.

Det melder flere britiske medier fredag. De seks kampene er identifisert som «høyrisikokamper» på tross av at samtlige 92 gjenværende Premier League-kamper skal spilles uten tilskuere.

Det er fem navngitte kamper som må flyttes til en nøytral arena, deriblant toppkampen Manchester City – Liverpool og Merseyside-derbyet Everton – Liverpool. Dessuten er det bestemt at kamper der Liverpool kan sikre serietittelen ikke kan spilles på Anfield Road.

Liverpool har ikke blitt engelsk seriemester på 30 år, og det vurderes at det vil være vanskelig å få fansen til å holde seg unna når klubben omsider vinner Premier League for første gang.

– Vi har hatt positive samtaler med Premier League gjennom denne prosessen, og vårt felles mål har vært å prioritere helsen. Vi har funnet en løsning som balanserer fotballens behov og minimerer behovet for politiets tilstedeværelse, sier Mark Roberts, som leder politiets gruppe for fotballvakthold.

– Flesteparten av de gjenværende kampene vil bli spilt som oppsatt på hjemmelagets bane, men et lite utvalg kamper må spilles på nøytral bane. Spillestedene er ennå ikke bestemt.

The Times skrev fredag at det lå an til 12 kamper på nøytral bane, men i motsetning til tidligere spekulasjoner ser det ut til at for eksempel London-derbyer vil bli spilt på hjemmelagets bane.

Ifølge BBC er dette kampene som må flyttes:

Manchester City – Liverpool, Manchester City – Newcastle, Manchester United – Sheffield United, Newcastle – Liverpool, Everton – Liverpool. I tillegg kommer kampen der Liverpool kan sikre tittelen.

Lykkes det ikke i forsøk, kan det bli flere slike kamper som må flyttes.

– Planen vil bli revidert fortløpende for å sikre helse og sikkerhet, og en viktig del av at dette kan gjennomføres er at fotballtilhengere fortsetter å respektere retningslinjene for sosial distanse og at de ikke søker til arenaene under kampene og stimler sammen utenfor, sier Roberts.

Premier League har sitt neste møte 4. juni. Da vil det fattes nye vedtak om veien videre.

(NTB)

Foto: NTB scanpix

Klarsignal:

Sveriges Allsvenskan i fotball starter opp med kamper 14. juni. Dermed får Alexander Søderlund snart sin første kamp for Häcken.

Fredag kom bekreftelsen fra svenske myndigheter på det mange svenske aviser meldte torsdag: Avspark for seriesesongen på toppnivå for menn kan komme 14. juni.

Svenskene valgte å utsette sesongåpningen 19. mars, men det var etter den en kortere periode lov å spille treningskamper. Det ble så stoppet.

I Sverige har fotballen ventet lenger på en restart enn i Danmark og Norge. Den danske Superligaen tok til igjen torsdag.

I Norge sparkes Eliteserien i gang 16. juni. Fotballspillerne går en meget hektisk periode i møte. Kampprogrammet kommer til å være meget tett.

(NTB)

Foto: NTB scanpix

Stuttgart vendte til seier og klatret til opprykksplass:


Hamburg ledet 2-0 ved pause i torsdagens toppkamp i 2. Bundesliga og så ut til å stramme grepet om opprykksplass, men Stuttgart vendte til 3-2-seier.

Dermed klatret hjemmelaget forbi motstanderen til 2.-plassen, fem poeng bak serieleder Arminia Bielefeld.

Joel Pohjanpalo nikket inn Hamburgs ledermål etter et hjørnespark fra Aaron Hunt. Da var det spilt et kvarter. Hunt skjøt selv inn 2-0 på straffespark på overtid i omgangen, etter at Pascal Stenzel handset.

Wataru Endo nikket Stuttgart inn i kampen før det var spilt to minutter av 2. omgang. Stenzel revansjerte seg med et perfekt frisparkinnlegg.

Utligningen kom på straffespark ved Nicolas Gonzalez i det 60. minutt etter at Orel Mangala gikk over ende i duell med Hamburg-keeper Daniel Heuer Fernandes.

Med uavgjort ville Hamburg beholdt 2.-plassen, men på overtid ble innbytter Gonzalo Castro matchvinner da Stuttgart kontret lynraskt etter Hunts balltap. Gonzalez sto for assist.

Rett før hadde Stenzel skutt et frispark i stolpen, så ufortjent var det ikke at Stuttgart vant.

(NTB)

Svenskene regner med klarsignal fredag:


Svenske helsemyndigheter skal ha godtatt fotballens plan for å starte opp igjen, og ifølge Expressen vil Allsvenskan bli sparket i gang 13. eller 14. juni.

Den formelle beskjeden skal gis på en pressekonferanse med Folkhälsomyndigheten (FHM) og idrettsminister Amanda Lind fredag morgen, men Expressen erfarer at beslutningen er fattet i fotballens favør.

I Sverige har fotballen ventet lenger på klarsignalet enn man måtte i Danmark og Norge, men likevel ser det ut til at den første toppkampen blir spilt et par dager før Eliteserien i Norge kommer i gang.

Som i Norge må toppserien for kvinner vente et par uker ekstra. Damallsvenskan vil ventelig sparkes i gang 27.-28. juni.

Allerede 19. mars ble sesongstart i svensk fotball utsatt på ubestemt tid. En stund var det lov å spille treningskamper, men så ble tiltakene mot viruset strammet inn.

Kampene i Sverige skal spilles uten publikum i overskuelig framtid.

(NTB)

Annonsørinnhold