Sportsstudio

Tore Ulrik Bratland

Best betalte idrettskvinne:

Naomi Osaka har tatt steget opp som idrettskvinnen med høyest inntekt. Hun tjente 37,4 millioner dollar siste 12 måneder, ifølge magasinet Forbes.

Det tilsvarer 374 millioner kroner og omfatter både premiepenger, sponsor- og reklameinntekter. Den 22-årige japanske tennisstjernen tjente 1,4 millioner dollar mer enn Serena Williams.

Begge tennisspillerne slo den gamle årsrekorden for kvinnelige idrettsutøvere på 29,7 millioner dollar. Den ble satt i 2015 av en tredje tennisstjerne, russiske Maria Sjarapova.

– For folk utenfor tennisverden er Osaka et relativt nytt ansikt med en god bakgrunnshistorie, sier David Carter, som er professor i idrettsøkonomi ved University of Southern California.

– Kombiner det med at hun er ungdommelig og flerkulturell, to aspekter som slår an hos et ungt, globalt publikum, og resultatet er et nytt ikon innen idrettsmarkedsføring.

Osakas far er fra Haiti, mens moren er japansk. Hun bosatt i USA, dit familien flyttet da hun var tre år gammel, men hun representerer Japan på tennisbanen. Hun vant US Open i 2018 og Australian Open i 2019, de to første Grand Slam-titler for en japansk kvinne.

Hun har store reklameinntekter i Japan og har også en avtale med utstyrsprodusenten Nike som betalte henne 10 millioner dollar i fjor.

Forbes offentliggjorde de to kvinnene med høyest inntekt i forkant av den årlige listen over verdens 100 best betalte idrettsutøvere. Den kommer til uken.

Ifølge magasinet er det første gang siden 2016 at to kvinner er blant de 100 utøverne med høyest inntekt. Osaka går inn på 29.-plass, fire plasser foran Williams.

Serena Williams hadde toppet listen over de best betalte kvinnelige idrettsutøverne hvert av de fire foregående årene. Før det var Sjarapova på topp.

Siden Forbes i 1990 begynte å føre lister over de best betalte kvinnelige utøverne har en tennisspiller tatt førsteplassen hvert eneste år.

(NTB)

TIL SMØR PÅ BRØDSKIVENE: Naomi Osaka. Foto: NTB scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Janne Andersson forlenget som Sveriges landslagssjef:


Janne Andersson fortsetter som Sveriges landslagssjef i fotball til sommeren 2024. – Jeg pleier å si at jeg har verdens beste jobb, og det mener jeg, sier han.

57-åringen etterfulgte Erik Hamrén i jobben etter EM-sluttspillet i 2016. Han førte først laget til VM-sluttspill og til kvartfinale i mesterskapet i Russland. Deretter ble det gruppeseier i nasjonsligaen og EM-plass som toer i gruppa der Norge ble nummer tre.

EM-sluttspillet skulle avvikles i sommer, men det er utsatt til neste år. Andersson hadde kontrakt som gjaldt gjennom kvalifiseringen og eventuelt fram til VM-sluttspillet i Qatar i 2022, men nå har han fått en avtale som gjør at han kan lede Sverige fram til EM-sluttspillet i Tyskland i 2024.

– Da vi begynte å diskutere forlengning, var jeg ikke i tvil. Jeg og staben min har hele tiden fått både støtte og gode rammebetingelser. Jeg gleder meg til å gå løs på utfordringene som ligger foran oss, sier han.

– Resultatene og suksessen Janne og hans stab har oppnådd taler for seg selv. Han har en lederstil som passer godt for oss i Sveriges fotballforbund, sier generalsekretær Håkan Sjöstrand i SvFF.

(NTB)

LASK fikk dask for ulovlig trening:


Den østerrikske fotballklubben LASK er fratatt seks poeng og ilagt en bot på vel 800.000 kroner for å ha brutt smittevernprotokollen under trening.

Straffen betyr at Linz-laget mister serieledelsen. Nå er laget tre poeng bak Salzburg før serien starter opp igjen kommende uke. Det er 10 serierunder igjen å spille.

LASK ble tidligere i måneden beskyldt for å ha gjennomført full trening med kontakt på et tidspunkt da smittevernprotokollen bare tillot trening i små grupper med sosial distanse. Dette ble oppdaget ved at noen hadde smuglet et kamera inn på treningsanlegget, og det førte til kraftige reaksjoner fra de andre lagene.

Straffen ble torsdag muntlig forkynt for LASK, som ifølge ORF umiddelbart varslet en anke.

Med vanlig saksgang i ankebehandling er det mulig at endelig avgjørelse vil foreligge først etter sesongslutt.

To dager etter at Erling Braut Haalands sjanse til å vinne tysk seriegull med Borussia Dortmund svant med tap mot Bayern München, steg likevel hans sjanse til å bli østerriksk seriemester med klubben han spilte for i høstsesongen. Salzburg spiller cupfinale fredag og starter onsdag serieinnspurten som lederlag.

(NTB)

Italiensk Serie A starter opp igjen 20. juni:


Italiensk fotball fikk sitt etterlengtede klarsignal fra myndighetene. Serie A sparkes i gang igjen 20. juni, sier idrettsminister Vincenzo Spadafora.

Faktisk kan fotballen rulle tidligere enn det også. Ministeren åpnet for at semifinaler (returkampene) og finale i cupen kan spilles henholdsvis 13. og 17. juni.

Spadafora holdt torsdag kveld en videokonferanse med fotballpresident Gabriele Gravina, Serie A-leder Paolo Dal Pino, representanter for spillere, trenere og dommere. Møtet varte mindre enn en time før klarsignalet ble gitt.

– Det var et svært nyttig møte. Nå er Italia i ferd med å åpnes opp, og da er det riktig at fotballen også starter igjen, sa Spadafora ifølge Gazzetta dello Sport.

Han godkjente fotballens omfattende smittevernprotokoll. Samtidig fastholdt han kravet om at hele laget må i to ukers karantene dersom en spiller eller en i støtteapparatet tester positivt på koronaviruset, noe som kan gjøre det mer enn vanskelig å spille sesongen ferdig.

– FIGC (fotballforbundet) har forsikret meg om at de har både plan B (et sluttspill) og plan C (gjeldende tabell blir endelig) dersom smitteutviklingen endrer seg og serien ikke kan spilles ferdig, sa han.

Lang pause
Det har vært opphold i den italienske serien siden 9. mars, da all idrett i landet ble stoppet som følge av viruspandemien som til nå har krevd flere enn 33.000 liv i Italia.

For en måned siden sa Spadafora av han var «svært skeptisk» til planene om å fullføre sesongen, men siden da har myndighetene lempet på tiltakene og begynt å åpne opp samfunnet igjen.

Det er 12 serierunder igjen i Serie A, pluss fire hengekamper fra 25. serierunde.

Spillerforeningen har ytret innvendinger mot utsikten til å gjennomføre et tett kampprogram i sterk sommervarme. Det finnes også andre problemer knyttet til spillerkontrakter som løper ut 30. juni og TV-rettighetshavernes betalingsplikt.

Karantenetrøbbel
Det vanskeligste er likevel pålegget om at hele laget må i to ukers karantene ved en positiv virusprøve fra en spiller eller andre som jobber tett på dem. I andre land sendes bare de som tester positivt i karantene.

Bologna meldte onsdag om en «mistenkelig» test. Torsdag kom beskjed om at vedkommende som avga den var testet igjen med negativt resultat, og klubben slipper dermed karantene.

Fotballen har jobbet for å få lempet på karantenekravet, som lett kan velte muligheten til å få spilt serien ferdig.

– Det er kriminelt. Jeg vil ikke sende 50 friske personer i karantene. De stenger ikke en fabrikk og sender alle i karantene om én arbeider tester positivt, sier Lazios klubblege Ivo Pulcini.

(NTB)

Supporterleder trekker seg:


Forren og Molde har kommet til enighet om å avslutte kontraktsforholdet, som opprinnelig gikk ut 2021.

«Detaljene i fratredelsesavtalen er konfidensiell mellom partene, men innebærer blant annet enighet om et sluttvederlag. Forren skal også gjøre opp sin gjeld til spillernes «botkasse»», heter det blant annet i pressemeldingen.

Supporterklubben Tornekrattet fortalte at hele styret ville gå av dersom Forren fikk sparken i Molde.

Supporterleder Eva-Brit Mauseth annonserer nå at hun vil trekke seg.

- Ja. Det er fordi at det å terminere kontrakten slik de har gjort nå, det er det samme som en oppsigelse for meg. Med bakgrunn i de tingene vi vet ikke har kommet fram i den pressemeldingen som nå er lagt fram, viser det seg at en del argumenter for min oppfattelse av saken ikke er belyst, det betyr at det ikke er greit, sier Mauseth til Dagbladet.

Nå blir det møte med resten av styret.

- Jeg har ikke fått gjort noen bemerkninger rundt det, men det er klart jeg må ta en runde med styret mitt. Det er ikke en direkte oppsigelse, men kontrakten er terminert. Vi må ta en diskusjon på det. Vi beklager sterkt at det ble et slikt utfall, sa Mauseth til Dagbladet etter at nyheten ble kjent.

- Vi må rett og slett diskutere innholdet i den avtalen og pressemeldingen som ligger til grunn, sier hun videre.

Mauseth annonserer at styret vil ha en telefonkonferanse i løpet av kvelden.

Foto: NTB Scanpix

- Vegard Forren ferdig i Molde:


TV 2 melder at Vegard Forren er ferdig i Molde. Kanalen skriver at Forren og Molde har kommet til enighet om å avslutte kontraktsforholdet, som opprinnelig gikk ut 2021.

- Partene har inngått en minnelig avtale som innebærer at Vegard Forren er fristilt fra kontrakten med Molde FK fra dags dato og mottar en økonomisk sluttpakke fra klubben, sier Forrens advokat Odd Arne Nilsen til TV 2.

Tidligere denne uka kom meldingen om at Molde fotballklubb vurderer å terminere Vegard Forrens kontrakt. Like etterpå gikk Forren selv ut og sa at det var på grunn av gamblingproblemer.

- Jeg har alltid hatt noen problemer. Jeg har på en måte aldri vært i et uføre, men tjent gode penger. Det har liksom alltid ordnet seg. Det har vært en utfordring fra jeg begynte å tjene penger. Det har vært en sykdom, som har vært vanskelig å innrømme for seg selv, sa Forren til TV 2.

Foto: NTB Scanpix

Carlsen utklasset Nakamura i første semifinale:

Magnus Carlsen hadde ingen problemer med å beseire Hikaru Nakamura i første semifinale i Rapid Challenge-turneringen og kan innkassere finaleplass fredag.

Som i kvartfinalene spilles det best av tre kamper, men torsdag var det ikke mye som tydet på at Nakamura kan stikke kjepper i hjulene for den norske verdensmesteren. Carlsen vant de tre første hurtigsjakkpartiene, og derfor trengte de ikke å spille det fjerde.

De to møtes til ny kamp fredag, og Nakamura må vinne for å tvinge fram en avgjørende kamp lørdag.

Carlsen vant det første partiet med hvite brikker etter 47 trekk, det andre med svart etter 41 trekk og det tredje med hvite brikker etter 30 trekk.

Ifølge VG har det vært friksjon mellom de to under turneringen, som er et chess24.com-arrangement. Nakamura, som har avtale med rivaliserende chess.com, har på sin Twitch-kanal brukt chess.com-kommentatorer uten henvisning til at chess24.com er arrangør.

Det fikk Carlsen til å reagere, og han betegnet i en Twitter-melding framgangsmåten som «not okay».

(NTB)

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Likevel cupfinale for Juklerøds lag:


Den belgiske cupfinalen i fotball mellom Brugge og Royal Antwerpen er omberammet til 1. august, en uke før den nye sesongen skal starte.

Det meldte Belgias fotballforbund torsdag. Brugge får sjansen til å fullføre sin dobbelttriumf etter at klubben ble utropt til seriemester da ligaen besluttet at serien ikke kunne spilles ferdig.

Simen Juklerød hjalp Royal Antwerpen til finale med 2-1-seier sammenlagt over Kortrijk i semifinalen og så fram til finale 22. mars, men finaledrømmen så ut til å ryke da sesongen ble avbrutt av viruspandemien og deretter stoppet for godt.

Belgiske myndigheter har forbudt alle store idrettskonkurranser i landet ut juli måned. Cupfinalen spilles altså dagen etter at forbudet utløper. Det skjer i Brussel uten tilskuere.

Den nye sesongen i belgisk 1. divisjon skal etter planen starte 7. august.

(NTB)

- Premier League tilbake 17. juni:


Flere engelske medier, deriblant The Telegraph, skriver at Premier League vil starte opp igjen onsdag 17. juni.

Det skal det ha blitt enighet om på torsdagens møte mellom klubbene.

Avisa skriver at de to kampene Aston Villa - Sheffield United og Manchester City - Arsenal vil spilles denne dagen, slik at alle lagene står med 29 kamper. Så spilles det en full runde 20. juni. Det kan også være aktuelt med en kamp fredag 19. juni.

Premier League-klubbene ble onsdag enige om at det er forsvarlig å gjenoppta normal kontakttrening, under en videokonferanse.

Det var fire positive prøver fordelt på tre ulike klubber da Premier League-lagenes spillere og støtteapparat ble testet for coronaviruset for tredje gang.

Foto: NTB Scanpix
Hevder Premier League starter opp igjen 17. juni

Hevder Premier League starter opp igjen 17. juni

dagbladet

Åpner opp for idretten:

Helseminister Bent Høie, næringsminister Iselin Nybø og kulturminister Abid Raja holder pressekonferanse klokka 16.00. I tillegg er Bjørn Guldvog ved Helsedirektoratet og Line Vold fra Folkehelseinstituttet til stede.

- Målet er at så mye som mulig av det som har vært stengt, skal åpnes. Tallet på nye smittede fortsetter å falle, og det er vi veldig glade for. Vi kan alle gi hverandre tommelen opp for at vi følger smittevernreglene, sier Bent Høie.

Nybø opplyser at regjeringen har lagt til rette for at Kiel-ferga igjen kan gå i drift. Man kan fortsatt ikke gå i land, men det er en gradvis start på normalisering.

Fra 1. juni åpner også fornøyelsesparker, utesteder og barer åpne dørene igjen.

- Min oppfordring er at de benytter seg av tilbudet når disse bedriftene åpner, sier Nybø.

Fra 1. juni kan man også gjennomføre jobbreiser i hele Norden uten å gå i karantene.

Abid Raja kommer med en gladmelding:

- Fra 1. juni innfører regjeringen tiltaksnivåer for organisert trening, på samme måte som for skoler og barnehager. Det betyr at det åpner for all barne- og ungdomsidrett inntil 19 år, sier Raja.

Han understreker at dette gjelder kun treninger inntil videre. Nærkontaktidretter som bryting er også ok, så lenge man holder seg til bare noen få treningspartnere. Fra 1. juni vil også svømmehallene åpne for svømmeopplæring og organisert svømmetrening. Det betyr at det er tillatt med organisert svømming når aktiviteten gjennomføres i tråd med smittevernregler. Helsemyndighetene vil komme med egne anbefalinger for svømmehallene.

Han sier NIF har jobbet med et forslag på hvordan toppidretten skal komme tilbake. Dette er nå til vurdering hos helsemyndighetene.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier at maksimal gruppestørrelse på 20 personer, opprettholdes. Han sier at trafikklys-modellen som er kjent fra skole og barnehager, videreføres til idretten.

Nivået på tiltakene bestemmes av blant annet av smittesituasjonen i samfunnet og helsevesenets kapasitet. Per mai 2020 gjelder et gult tiltaksnivå nasjonalt. Innføringen av en fargeskala for tiltak skaper tydeligere linjer mellom det som gjelder for skole og barnehage og for det som skjer på fritiden, og det vil gjøre det lettere å forstå og følge gjeldende retningslinjer.

Raja sier han håper at nivået kan justeres til grønt i løpet av året.

Dagbladet følger pressekonferansen.

Tilbake i Vålerenga:

Martin Andresen er tilbake i Vålerenga, som styremedlem for VIF Fotball ASA. Det melder VG.

Han skal ha blitt valgt inn under generalforsamlingen i februar.

Andresen har tidligere vært i Vålerenga som både spiller og trener. Sistnevnte jobb beholdt han fram til 2012.

Annonsørinnhold