Sportsstudio

Sindre Lie

FIFA-topp med knallhard dom:

Markus Kattner er funnet skyldig i å ha hjulpet ledere i Fifa med å berike seg med millioner av kroner i lønnsforhøyelser og bonuser.

Den etiske komitéen i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) fant tirsdag Kattner skyldig i å ha utnyttet sin posisjon, og han er nå utestengt fra fotballen i ti år, melder nyhetsbyrået AP.

Den tidligere finansdirektøren ble også ilagt en bot på én million sveitsiske franc, tilsvarende snaut 10,2 millioner norske kroner, som må betales innen 30 dager.

– Gjennom hans oppførsel har Fifas integritet og objektivitet blitt umåtelig krenket, heter det i kjennelsen.

Blant de store Fifa-profilene Kattner hjalp med å berike seg, finner man blant annet tidligere Fifa-president Sepp Blatter og tidligere generalsekretær Jérôme Valcke.

Kattner ble sparket i 2016 av den nye ledelsen i forbundet. Etterforskningen av de tre mennene begynte i september samme år.

Advokater i Fifa beskrev for fire år siden saken som en «velkoordinert innsats av tre tidligere tjenestemenn i Fifa for å berike dem selv».

49-åringen tilbrakte 13 år under president Blatter med å vokte over verdensfotballens økonomi.

(NTB)

AP Photo/Ivan Sekretarev, file
Studioet fortsetter under annonsen

Fem spillerbytter forlenges:

Fotballens internasjonale lovkomité (Ifab) kommer til å tillate fem bytter per kamp også ut 2020-21-sesongen.

I forbindelse med det tette kampprogrammet i fotballen etter koronapausen, valgte Ifab i mai å godkjenne Det internasjonale fotballforbundets anmodning om å tillate fem bytter for hvert lag.

Da ble det bestemt at ordningen gjaldt alle turneringer som avsluttes innen 31. desember. Nå utvides ordningen til også å gjelde for 2021-22-sesongen.

Ordningen vil gjelde konkurranser og ligaer som er planlagt å ende innen 31. juli 2021 og internasjonale konkurranser som ender i juli/august.

Fem innbyttere kan benyttes i kampene, men bare i tre omganger. Bytter som blir gjort i pausen telles ikke som en av de tre gangene bytter kan skje.

Alle ligaer kan velge selv om de vil implementere endringen. Fem innbyttere har hittil vært brukt i de store europeiske ligaene og blant annet i Eliteserien.

(NTB)

Datoene for 2022-VM klare:


Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) skriver i en pressemelding at første kamp i Qatar sparkes i gang 21. november og at VM-finalen avholdes 18. desember.

Det vil spilles fire kamper om dagen under gruppespillet.

Gruppespillet gjennomføres over tolv dager. Hver dag spilles det kamper klokken 11, 14, 17 og 20 norsk tid. Den avsluttende runden med gruppekamper, der kampene skal spilles likt, starter klokken 16 og 20. Det samme gjelder kampene i utslagsrundene.

Det har blitt reist kritikk rundt byggingen av anleggene i Qatar. Jevnlig har det vært avslørt nær slavelignende forhold for arbeiderne, som ofte kommer fra afrikanske og andre asiatiske land. Ifølge den internasjonale arbeidstakerorganisasjonen ITUC har flere tusen mennesker mistet livet i arbeidsulykker, skriver NTB.

Har kostet 585 000 kroner i minuttet:


Det var mange som hevet øyenbrynene da den danske angriperen Martin Braithwaite (29) ble signert av Barcelona som en nødløsning i februar.

Den danske spissen floppet i Middlesbrough da han kom dit i 2017, men gjorde en god figur i nedrykkstruede Leganés - noe som fikk Barcelona til å betale rundt 18 millioner euro for ham.

Årsaken var blant annet at Ousmane Dembélé ble langtidsskadet. Reglene i Spania sier at klubber kan hente en erstatter for en spiller, dersom spilleren er ute med skade i minst fem måneder.

Og danske B.T. har regnet ut hvor mye dansken har kostet per minutt han har vært på banen etter overgangen. Totalt har han fått 332 minutter for katalanerne, noe som gir 585 000 kroner per minutt regnet om til norske kroner.

Angriperen har fått spilletid i ni kamper, men stort sett som innbytter. Han står bokført med én ligascoring.

Uheldigvis for Braitwaite kom angriper Luis Suarez raskere tilbake fra skade, og har derfor kunne spillet sesonginnspurten som følge av coronapausen. Framtiden hans nå skal være usikker.

Foto: NTB Scanpix

Vekket av fyrverkeri før lokalderby:

Mjøndalen-trener Vegard Hansen bråvåknet til høylytt oppskyting av fyrverkeri et lite døgn før eliteseriederbyet mot Strømsgodset onsdag.

En video på Twitter av fyrverkeri-oppskytingen utenfor Hansens hus er ledsaget av teksten «Sov godt da Vegard». Meldingen er retvitret av Godset-fansen offisielle konto.

Hansen selv har svart på meldingen.

– Godt dere fikk fyrt opp fyrverkeriet før kampen, så dere ikke brenner inne med det, skriver han humoristisk på Twitter.

Overfor VG utdyper Mjøndalen-treneren at han tar hele opptrinnet med stor ro.

– Det plager meg ikke så sant det ikke er noe ulovlig. Det er det vel for så vidt, men for meg personlig er det godt innafor å fyre opp, bokstavelig talt, inn mot et lokaloppgjør, sier Mjøndalen-treneren til avisen.

Det ligger stor prestisje i lokaloppgjørene mellom Strømsgodset og Mjøndalen. Lokalrivalene ligger på henholdsvis niende- og tiendeplass på tabellen foran onsdagens møte.

(NTB)

Foto: NTB Scanpix

Pågrepet for drapet på Premier League-stjernes bror:

En mann sitter fengslet for drapet på Christopher Aurier i den franske byen Toulouse mandag. Avdøde er Tottenham-spiller Serge Auriers bror.

Det bekrefter påtalemyndigheten onsdag.

Ifølge en kilde i politiet skal mannen ha innrømmet å stå bak drapet.

Christopher Aurier, som var ett år yngre enn sin mer kjente fotballbror, ble skutt i magen utenfor en nattklubb i den franske byen Toulouse ved 05-tiden mandag.

Christopher Aurier spilte selv fotball for den franske 5. divisjonsklubben Toulouse Rodéo. Han har ifølge Le Figaro tidligere spilt for Lens, Gueugnon, Chantilly og belgiske Rebecq.

Foto: NTB Scanpix

Datoen for overgangsvinduet i Premier League:


Det har kommet rapporter fra England om at overgangsvinduet i Premier League vil åpne 27. juli og stenge ti uker etterpå - 5. oktober.

Det åpnes også for at Premier League-klubber kan forhandle om spillere fra lavere divisjoner i England fra 5. oktober til 16. oktober. Det vil ikke være mulig å hente spillere fra andre PL-klubber i denne perioden.

Dette så lenge Premier League får godkjennelse fra Det internasjonale fotballforbundet (FIFA).

Det er foreløpig ikke offisielt bekreftet når den neste Premier League-sesongen innledes. Britiske medier har imidlertid rapportert at datoen blir 12. september. Inneværende sesong avsluttes 26. juli.

I juni oppfordret Det europeiske fotballforbundet (Uefa) alle de store ligaene til å velge 5. oktober som dato for stengning av vinduet, skriver NTB.

Foto: NTB Scanpix

Schürrle ferdig i Dortmund:

Dortmund bekrefter selv i en pressemelding at André Schürrle (29) er ferdig i klubben. Kontrakten til tyskeren gikk egentlig ut 2021, men er nå blitt terminert. Partene skal ha blitt enige om avgjørelsen, ifølge klubben.

- Det har vært en tid med oppturer og nedturer, men også med mange verdifulle erfaringer, både sportslig og privat, sier Schürrle blant annet.

Solskjær om City-dommen: - Ikke min jobb:


Ole Gunnar Solskjær møtte i dag pressen før morgendagens viktige kamp mot Crystal Palace.

Det har blant annet vært mange sterke reaksjoner på at Manchester City vant gjennom med anken og slapp utestengelse i Champions League.

Både Liverpool-manager Jürgen Klopp og Tottenham-manager José Mourinho var kritiske i uttalelsene i kjølvannet av den avgjørelsen.

Solskjær har et litt annet perspektiv på saken, og ønsker ikke å rasle med sablene.

- Jeg mener andre folk kan og vil debattere det. Det er ikke min jobb. Vi fokuserer på det vi gjør og neste kamp. FFP (Financial Fair Play) ble hentet inn for å gjøre klubber finansielt bærekraftige og jeg mener det er viktig. De gir oss også regler, og det er det vi fokuserer på. La andre folk diskutere hva som er rett og galt, og hva som har skjedd, sier Solskjær.

Foto: NTB Scanpix

- Ville vært ille:

Tottenham-stjernen Harry Kane kaller inneværende sesong en stor skuffelse og mener det vil være en skam om London-klubben ikke spiller i Europa til høsten.

- Denne sesongen har vært en skuffelse. Vi er ikke der vi vil være som klubb, og jeg vet at supporterne også er skuffet, sier Kane i et intervju med BT sport.

Spurs ligger for øyeblikket som nummer åtte i Premier League, tre poeng bak Wolverhampton på den siste kvalikplassen til europaligaen. Sheffield Uniteds sjuendeplass kan også holde til kvalifiseringsspill dersom byrival Arsenal ikke vinner FA-cupen.

- Det ville vært ille om en klubb som vi, spesielt med tanke på de siste fem-seks sesongene vi har hatt, ikke får spille i Europa. Det hadde vært en enorm skuffelse, sier Kane.

- Vi vet hvor mye det betyr for klubben, fansen og spillerne å få spille i Europa, tilføyer måltyven.

Tottenham var i mesterligafinalen så sent som i fjor. I år røk de i åttedelsfinalen.

Foto: NTB Scanpix

Milan kjøpte dansk fotballstjerne:

Den danske fotballprofilen Simon Kjær hentes til den italienske storklubben Milan på permanent basis.

Milan bekerefter selv kjøpet på sine nettsider onsdag.

Kjær har vært lånt ut fra spanske Sevilla til Milan siden i januar. Som en del av avtalen hadde klubben fra den italienske motehovedstaden opsjon på å hente forsvarsspilleren på permanent basis, og nå har klubben benyttet seg av den muligheter.

Kjær har signert en kontrakt som strekker seg fram til sommeren 2022.

31-åringen har tidligere spilt for blant andre Midtjylland, Palermo, Wolfsburg, Roma, Lille, Fenerbahce og Atalanta.

Milan har vist solid form i Serie A den siste tiden. Klubben er nå nummer sju på tabellen og jakter på spill i Europa neste sesong.

Foto: NTB Scanpix

Annonsørinnhold