Sportsstudio

Mathias Hagen

VM-helt døde:

Den tidligere kamerunske landslagsspilleren Stephen Tataw har gått bort - bare 57 år gammel. Det skriver blant annet BBC.

Han skal ha slitt med sykdom ei stund, og gikk døde fredag morgen i Kameruns hovedstad Yaoundé.

Tataw er en helt i Kamerun, og vil bli husket av mange som kaptein på Kameruns fotballandslag som tok verden med storm i VM i 1990. De overrasket alle og tok seg helt til kvartfinalen i mesterskapet. Dette var sammen med legender som Roger Milla.

Tataw fikk 63 landskamper fra 1986 til 1994. Han spilte nesten hele sin fotballkarriere i hjemlandet for klubbene Tonnere Yaoundé og Olympic Mvolyé. Han spilte også én sesong i Japan for Tosu Futures.

Foto: NTB Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Norsk idrettsbragd:

Kurt Maflin sto for en norsk idrettsbragd da han slo ut firedobbel verdensmester John Higgins i snooker-VM og tok seg til kvartfinale med 13-11.

Kvartfinalene i snooker-VM spilles i best av 25 partier, altså førstemann til 13. Maflin ledet 5-3 etter første dag, men det sto 8-8 etter formiddagsøkten torsdag. Nordmannen lå under 10-11, men vant de tre siste partiene og innkasserte sin største seier.

Maflin er opprinnelig engelsk, men han har bodd i Norge siden 2002 og representerer Norge.

– Tusen takk til alle som følger med. Det er skikkelig kult, og jeg håper dere koser dere. Det var litt for spennende, bare, sa han på norsk henvendt til norske seere etter først å ha gitt seiersintervju på engelsk i den internasjonale Eurosport-sendingen.

– Jeg har jobbet hardt de siste månedene, og det betaler seg nå. Jeg føler meg bra, og samtidig føler jeg at jeg kan spille bedre. Jeg gleder meg til kvartfinalen, sa han.

Favoritt
Kvartfinalen spilles mandag og tirsdag. Etter å ha slått 12.-seedede David Gilbert i 1. runde og 4.-seedede Higgins i åttedelsfinalen møter han en useedet spiller, enten skotske Anthony McGill eller walisiske Jamie Clarke. Etter seieren over Higgins blir han favoritt.

Nordmannen tapte de to første partiene onsdag, men vendte til 3-2-ledelse og hadde 5-3 etter første dag. Torsdag var han oppe i tre poengs ledelse i formiddagsøkta, men så hentet Higgins fram storspillet. Med en maksimumsserie på 147 poeng, noe som ikke er blitt gjort i VM siden 2012, satte han et støkk i Maflin, som da ledet 7-4.

I det tolvte partiet senket Higgins nemlig alle de 15 røde ballene i kombinasjon med svart, før han ryddet bordet og dermed fikk den maksimale poengsummen man kan få i ett parti.

Higgins, som ble verdensmester i 1998, 2007, 2009 og 2011, utlignet deretter til 8-8.

Vanskelig
– Jeg var litt skuffet over at det var uavgjort før kveldsøkta. Jeg burde ha ledet 9-7, eller kanskje 10-6, men jeg ga alt jeg hadde. I kveld innledet jeg med to gode partier, men han gjør det så vanskelig. Selv om han ikke spilte på sitt beste så blir man aldri kvitt ham, sa Maflin til Eurosport.

Nordmannen ledet 10-8, men så våknet Higgins, vant tre partier på rad og var oppe i ledelse på 11-10. Da trodde de fleste at det gikk mot seier for skotten, men det var hans siste hurra.

I de siste partiene scoret Maflin poeng etter poeng mens Higgins for det meste var tilskuere, og til sist ble det norsk jubel.

Det er andre gang Maflin er med i VM, men han har aldri kommet så langt som i år. I 2015 røk han ut i første runde.

(NTB)

Foto: Pa Photos/ Nigel French

Elabdellaoui slått ut av Europaligaen:

Wolverhamptons sesong har vart i 378 dager, og laget akter ikke å ta ferie ennå. Etter 1-0-seier over Olympiakos venter Sevilla i europaligaens kvartfinale.

For «Ulvene» startet sesongen 25. juli i fjor med 2-0 over Crusaders i 2. kvalifiseringsrunde til europaligaen. Torsdag hadde den vart i ett år og 12 dager. Nå er det klart at den varer minst fem dager til.

Laget scoret tidlig mot den greske seriemesteren og sto senere imot et til dels voldsomt press fra Omar Elabdellaoui og hans lagkamerater på vei mot 2-1-seier sammenlagt. Laget fikk også hjelp fra VAR-dommerne da Olympiakos fikk ballen i mål.

Tirsdag er det kvartfinale mot Sevilla i Duisburg, den engelske klubbens 59. kamp for sesongen.

Wolverhampton fikk en gavestart da Olympiakos-keeper Bobby Allain dummet seg ut før det var spilt åtte minutter. Etter en dårlig berøring tapte han en spurtduell med hjemmelagets spiss Daniel Podence, som forfulgte ballen utover mot siden, og dyttet ham deretter over ende. Raúl Jiménez ventet ut keeper og plasserte straffesparket i det ledige hjørnet.

Det mexicanerens 10. scoring i turneringen, og lagets tidligste mål i maratonsesongen.

(NTB)

Foto: AP Photo/Rui Vieira

Sevilla klare for kvartfinale:

Sevilla har vunnet europaligaen flere ganger enn noen annen klubb og har et nytt trofé i sikte etter at Roma ble slått 2-0 i åttedelsfinalen i Tyskland torsdag.

Sevilla vant europaligaen tre år på rad fra 2014 og har også to triumfer før turneringen byttet navn fra Uefa-cupen. Ingen annen klubb har flere enn tre titler i turneringen.

Den spanske klubben viste seg klart best da lag nummer fire i La Liga og nummer fem i Serie A møttes i Duisburg. Mål av Sergio Reguilón og Youssef En-Nesyri i første omgang avgjorde kampen i Sevillas favør.

Ti minutter på overtid ble dagen helsvart for Roma da Gianluca Mancini fikk rødt kort etter VAR-gjennomgang.

Med seieren er Sevilla klar for kvartfinale mot Wolverhampton eller Olympiakos tirsdag. Også den kampen spilles i Duisburg, der det spanske laget allerede er blitt husvarm. Også semifinale og finale skal spilles i Tyskland.

Der spilte også Leverkusen og Rangers om kvartfinaleplass torsdag, men det var en returkamp etter den tyske klubbens 3-1-seier i Glasgow i mars. Leverkusen var klart best også hjemme og vant 1-0 etter scoring av Moussa Diaby.

(NTB)

Foto: Wolfgang Rattay/Pool Photo via AP

EM-vinner utestengt for doping:

Den ukrainske løperstjernen Natalia Krol er utestengt fra all idrett i 20 måneder etter å ha avlagt positiv dopingprøve i vinter.

Krol har to ganger vunnet EM-gull på 800 meter, da med etternavnet Prysjtsjepa. Hun får beholde titlene, som hun tok i 2016 og 2018, til tross for dopingdommen som kom torsdag.

I januar leverte hun en dopingprøve som var positiv på et vanndrivende middel som kan brukes til å maskere bruk av andre forbudte stoffer.

Hun ble da midlertidig suspendert fra all aktiv idrett, og torsdag kom dommen som gjør det klart at hun er utestengt i 20 måneder.

(NTB)

Politianmeldt:

Deceuninck-QuickStep-laget har anmeldt Dylan Groenewegen til polsk politi og til UCI for hans rolle i Fabio Jakobsens stygge velt i Polen rundt onsdag.

Dermed kan Jumbo Visma-rytteren Groenewegen vente seg etterspill etter velten. Han presset Jakobsen ut mot gjerdet i spurten i forkant av at han veltet ut av løypa og skadet seg stygt.

Deceuninck-QuickSteps lagsjef Patrick Lefevere var raskt ute på Twitter etter løpet og antydet at Groenewegen bør settes i fengsel for sin opptreden. Torsdag gjentar han kritikken mot den nederlandske rytteren.

– Jeg kan bekrefte det jeg skrev på Twitter. Det var skittent kjørt av Groenewegen.

– Vi har allerede sendt en klage til UCI (Det internasjonale sykkelforbundet), og vi har anmeldt ham til polsk politi. Vi vil ikke la denne saken ligge, sier Lefevere ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau.

– Uforståelig
Jakobsen ble plassert i kunstig koma etter ulykken, og han er natt til torsdag blitt operert i ansiktet. Han er torsdag ettermiddag utenfor livsfare.

– Jeg er sett spurten om igjen mange ganger, og jeg kan ikke begripe hvorfor Groenewegen gjorde det, sier Lefevere.

Han legger til at han har snakket med Jumbo Vismas lagsjef.

– Jeg sa til ham at det var modig av ham å ringe meg opp, og at jeg ikke kan forstå hvorfor Groenewegen gjorde det han gjorde.

Groenewegen har selv forklart at han er svært preget av den stygge velten.

– Jeg kan ikke finne ord som beskriver hvor lei meg jeg er for det som skjedde med Fabio og de andre som var involvert i velten. Nå er Fabios helse det viktigste. Jeg tenker på ham hele tiden, skriver Groenewegen på Twitter.

(NTB)

Foto: AP Photo/Tomasz Markowski

Premier League-klubbene stemte imot fem innbyttere:

Premier League går tilbake til maksimalt tre innbyttere fra starten av neste sesong.

Det er klart etter en avstemning mellom de 20 klubbene i den engelske toppligaen torsdag, melder BBC.

Etter koronaoppholdet ble grensen for antall innbyttere økt fra tre til fem, men flere av de mindre klubbene i ligaen skal ha følt at dette ga en fordel for de større lagene som har bredere staller og flere kvalitetsspillere på benken.

Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har gitt ligaene muligheten til selv å bestemme om de vil fortsette med maksimalt fem innbyttere per lag i hver kamp eller gå tilbake til den opprinnelige formen.

(©NTB)

Bekreftet: Ferdig i United:

Alexis Sánchez er klar for en permanent overgang til Inter etter å ha vært på lån i samme klubb denne sesongen. Han kommer fra et opphold i Manchester United som man må kunne kalle mislykket. Sánchez ble hentet til klubben i 2018, og han har ikke klart å prege laget som forventet.

Solskjær bekreftet overgangen på gårsdagens pressekonferanse etter seieren mot LASK Linz. I dag bekreftes det også av Manchester United.

Chileneren spilte 32 ligakamper og scoret tre mål for de røde djevlene. Under hans låneopphold i Inter har det blitt 22 kamper og fire mål.

Sánchez' kontrakt med Inter strekker seg over tre år, og han drar gratis fra United.

Foto: NTB Scanpix

Operert i ansiktet:

Den nederlandske syklisten Fabio Jakobsen ble operert natt til torsdag og er i stabil tilstand, opplyser hans lag Deceuninck-QuickStep.

Jakobsen ligger i kunstig koma på et sykehus i den polske byen Katowice. Legene skal forsøke å vekke ham senere torsdag, ifølge en pressemelding fra laget. Det opplyses at Jakobsen er blitt operert i ansiktet.

Den stygge velten skjedde like før mål på åpningsetappen i verdenstourrittet Polen rundt onsdag. Jakobsen spurtet om seieren, men ble presset ut mot gjerdet av sin landsmann Dylan Groenewegen og veltet ut av løypa.

Jakobsen stupte over reklameskiltet og traff en funksjonær som sto på siden av målseilet. Både Jakobsen og funksjonæren ble fløyet til sykehus. Rytteren pådro seg alvorlige skader i ulykken og mistet mye blod.

(NTB)

Foto: NTB scanpix

Aké klar for Manchester City:

Nathan Aké blir ikke med Bournemouth til mesterskapsserien. Den tidligere Chelsea-midtstopperen er klar for Manchester City på en femårskontrakt.

Det bekrefter Manchester City på sine hjemmesider. Aké koster ifølge britiske medier 40 millioner pund (475 millioner kroner). Så mye penger har Bournemouth aldri tidligere fått for en spiller.

– City har vært det beste laget i England det siste tiåret, og det er en drøm å komme hit. Det er et topplag fullt av verdensklassespillere, sier Aké.

– Pep (Guardiola) er en manager som beundres over hele verden. Jeg vet at jeg må jobbe hardt for å komme på laget, men det kommer jeg også til å gjøre.

Aké gjorde en god figur for Bournemouth denne sesongen, selv om laget fra badebyen rykket ned etter å ha blitt nummer 18. Nederlenderen spilte 29 kamper denne sesongen, mens han i de to foregående spilte samtlige 38.

25-åringen kom til Chelsea fra Feyenoord i 2011, men fikk bare sju Premier League-kamper for London-laget. Før han ble solgt til Bournemouth i 2017 hadde han vært på lån hos Reading, Watford og nettopp Bournemouth. Aké har også 13 landskamper for Nederland.

(NTB)

AP Photo/Dave Thompson, Pool

Solbakken klar for Solskjær-møte:

To mål og en assist fra Jonas Wind ga Ståle Solbakkens FC København 3-0-seier over den tyrkiske seriemesteren Basaksehir og plass i europaligaens kvartfinale.

Der blir det ganske sikkert en norsk trenerduell mot Ole Gunnar Solskjær og hans Manchester United. Den kampen spilles mandag i Köln, der Solbakken hadde en kort og problemfylt tid som trener for byens bundesligalag.

FCK tapte 0-1 i den første kampen i Istanbul 12. mars, rett før fotballen ble satt på vent som følge av viruspandemien. Da returkampen kom i gang nesten fem måneder senere, brukte FCK mindre enn fire minutter på å komme à jour.

Høyreback Guillermo Varela ble spilt fram på siden og fikk masse tid og rom til å slå et presist innlegg. Wind stupheadet i mål mens oppasseren Junio Caicara sto og så på.

Et gjestelag der Fredrik Gulbrandsen måtte nøye seg med et innhopp på et snaut kvarter var på høyde med FCK i spillet, men slet med å skape sjanser. Tidlig i 2. omgang var det Winds tur til å score igjen.

Wind herjet
Pep Biel erobret ballen og vippet den inn i feltet. Den traff armen til Mehmet Topal, og dommerens beslutning om å dømme straffespark ble bekreftet av VAR.

Wind knallet ballen stolpe-inn mens keeper sprellet i motsatt hjørne. I det 53. minutt var FCK i ledelse sammenlagt.

Gjestene gjorde tre bytter, men de fikk ikke ønsket effekt. I stedet ble det 3-0 til Solbakkens menn da Wind satte opp Rasmus Falk, som forserte i høyt tempo mot et ryggende forsvar og plasserte ballen inne ved stolpen.

Historisk
Dermed kan Solbakken og hans lag se fram til en storkamp i Tyskland rett over helgen. Om Manchester United ikke skulle rote bort sin 5-0-ledelse over LASK i returkampen hjemme på Old Trafford, blir det en historisk europacupkvartfinale med en nordmann på trenerbenken for begge lag.

FC København fikk avslag fra Uefa på sin søknad om å ha tilskuere på onsdagens kamp, slik lagene allerede en stund har fått ha i danske seriekamper. Likevel var flere hundre FCK-fans til stede da spillerbussene ankom Parken, og de ble møtt med bluss og fyrverkeri.

– Det foregikk uten problemer. De ble til bussene kom, og så gikk de hver til sitt, sa en talsmann for København-politiet til nyhetsbyrået Ritzau.

(NTB)

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix via AP

Annonsørinnhold