Sportsstudio

Thomas Haarstad

Slo tilbake etter sjokkstart:

Aubameyang og Arsenal har snudd kampen mot Chelsea, og vinner FA-cupfinalen.

Med det skal Arsenal spille europacup neste sesong.

Foto: NTB Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Frykter fotballen blir straffet:

Den siste tidenes oppblomstring av koronasmitte i Norge og flere brudd på smittereglene kan koste breddefotballen dyrt, frykter lederen i Divisjonsforeningen.

Utbrudd på Hurtigruten, på private fester og i utelivet har preget nyhetsbildet uken før Norges Fotballforbund (NFF) skal i møter med regjeringen om videre åpning av fotballen. Kari Lindevik, leder i Divisjonsforeningen, føler at fotballen straffes for det.

Fredag ble det klart at breddeidretten ikke åpnes 1. september likevel. Framtiden ser dyster ut for flere. Uvissheten gjør det ekstra vanskelig.

– Når vi ser Erna Solberg si at det heller vil bli innstramminger enn videre åpning, så gjør en seg noen tanker. Jeg har fått masse meldinger fra bekymrede klubbledere, sier Lindevik til NTB.

– Føler du at fotballen kan bli straffet for andres regelbrudd?

– Ja, det føler jeg absolutt på, og det er veldig leit. Men vi har absolutt et håp om at det skal bli en positiv avklaring på mandag, sier Lindevik.

– Hva gjør deg trygg på at en åpning av fotballen ikke fører til en smitteoppblomstring?

– Det er ut fra det jeg har sett etter at det ble åpnet både i Eliteserien, Toppserien, 1. divisjon menn, 2. divisjon menn og 1. divisjon kvinner. Det har gått veldig bra. Koronaprotokollen som ble levert inn til myndighetene, omfavner også bredden, og klubbene der vil helt klart være i stand til å etterfølge den, sier Lindevik.

Hun sier at telefonen hennes har glødet etter at Alf Hansen i Norges Fotballforbund fredag sa til NTB at de foreløpig bare vil be om åpning for kontakttrening.

– Etter et så langt opphold må man starte med trening uansett før man kan gå i gang med kamper, så hvis vi bare kan få en dato for når vi kan gå i gang med seriespill igjen, blir mye løst, sier hun.

Frykten er at det kommer et blankt nei til alt etter mandagens møte. Med enda flere uker og måneder uten aktivitet frykter Lindevik at motivasjonen til å fortsette med fotball vil forsvinne hos flere og at klubber kan få problemer også kommende sesong.

En begrunnelse regjeringen har brukt for å avvente åpning av breddefotballen, er at det vil medføre reising mellom kretser og landsdeler, noe som kan øke smittefaren.

– Hvis de fortsatt bruker den begrunnelsen, sliter vi. Det (3. divisjon) er en nasjonal liga, og hvis de vil stoppe reisingen, må vi prøve å finne andre løsninger. Men det er utrolig vanskelig, sier Lindevik.

– Hva vil du si til de som sier fotball bare er en hobby og ikke bør prioriteres nå?

– Fotball er helse, og det skaper aktivitet og er utrolig viktig for mange, både barn, ungdom og voksne. Det samholdet som er i fotballen har enormt mye å si. Jeg har òg noen andre hobbyer, men det kan ikke sammenlignes med fotball. Jeg synes de bør tenke seg om. Selvfølgelig skal ikke fotballen gå ut over liv og helse, men man må se på fotball som helse i seg selv, sier Lindevik.

(NTB)

Står over etter smitte:

Conseslus Kipruto blir ikke å se på startstreken til helgen når Diamond League starter opp igjen i Monaco. Han har testet positivt for korona.

Det opplyser Kipruto selv på sosiale medier.

– Jeg har ingen symptomer og er i veldig god form. Jeg hadde planer om å sette ny verdensrekord, skriver kenyaneren på Instagram.

Alle utøverne som skal delta i stevnet i Monaco, har blitt testet. Det var der Kipruto fikk påvist smitte.

Kipruto har vunnet både OL- og VM-gull på 3000 meter hinder. Han satte olympisk rekord i Rio for fire år siden med 8.03,28. Kenyaneren har også VM-gull fra London i 2017 og Doha i 2019.

(NTB)

Finsk motstand for Molde:

Molde møter finske KuPS Kuopio hjemme i den første mesterligakvalifiseringskampen. Finnene er regjerende seriemester.

Det ble klart da kampene ble trukket i sveitsiske Nyon søndag formiddag. Molde var seedet før trekningen. Det var ikke motstanderen KuPS Kuopio. Finnene vant klubbens første seriegull siden 1976 i fjor.

Vanligvis spilles det to kvalifiseringskamper mot hvert lag, både hjemme og borte, men på grunn av den spesielle situasjonen spilles det kun én kamp. Oppgjøret spilles 18. eller 19. august.

Dersom Molde vinner over KuPS Kuopio, må de fortsatt gjennom tre kvalifiseringsrunder til før de er i et eventuelt mesterligagruppespill.

«Norske» Djurgården, som har Aslak Fonn Witry, Fredrik Ulvestad, Per Kristian Bråtveit og Erland Tangvik i stallen, skal møte Ferencvaros i Ungarn. Kristoffer Ajer og Celtic møter Reykjavik hjemme.

(NTB)

Baskettalent klar for ny klubb:

Basketballspiller Harald Eika Frey (23) fra Oslo skal det neste året spille for den spanske klubben Oviedo.

– Gleder meg til å bli en del Oviedo-familien etter å ha skrevet under på min første proffkontrakt!, skriver Frey på Twitter.

Klubben spiller på det nest øverste nivået i Spania og ble nummer 16 i ligaen sist sesong. I 2016/17-sesongen ble det 5.-plass, mens det de to sesongene etter ble 6.-plass.

– Jeg tror LEB Gold-ligaen i Spania kan være et bra sted å starte. Bra nivå, fin by, og en coach med godt rykte på å utvikle spillere, sier far Ståle til NTB.

Eika Frey gjorde sakene sine meget godt for collegelaget Montana State Bobcats i USA i løpet av de fire årene han var der. Nå blir det spill i Spania, som er hardt rammet av koronapandemien, det neste året. Det blir et slags springbrett mot de større ligaene.

– Det viktigste er at Harald får en sentral rolle i laget, og det kan se slik ut – han var den første spilleren de ga et tilbud til. Harald trener masse og gleder seg veldig til å leve profflivet. Så får vi håpe at Spania klarer å håndtere utfordringene de har i disse tider, fortsetter far Ståle.

Dersom Frey til slutt ender opp i NBA, blir han den andre nordmannen i verdens beste basketballiga. Torgeir Bryn spilte ti minutter fordelt på tre kamper i 1989.

– Det nåløyet er så utrolig trangt, men det er ikke umulig. Jeg trenger bare at ett lag liker meg. Jeg trenger bare én sjanse, sa han i fjor til Aftenposten, som også har skrevet om overgangen til Frey.

(NTB)

- OL-medalje er målet:

Søndag skulle Sondre Nordstad Moen løpt OL-maraton i Japan. Nå håper han det utsatte mesterskapet blir arrangert slik at han kan være med i kampen om medaljene.

– Jeg går for medalje. Blir jeg nummer ni er det en konsekvens at jeg ikke er bedre, sier Moen til NTB.

Han forklarer at på kvalifiseringslista til OL, som utelukker alle som ikke er topp tre i sitt land, ligger han nå som nummer sju og at han derfor synes det naturlig å ha medalje som mål.

– Det er ikke alltid de med best pers som stikker av med medaljene i OL. Du må løpe taktisk bra og holde hodet kaldt når det gjelder.

– På 35 kilometer kan du ligge som nummer ti og likevel bli nummer tre i mål, fortsetter Moen.

Han utelukker heller ikke at han vil kjempe om den aller øverst plassen dersom muligheten byr seg.

– Eliud (Kipchoge) har vært så suveren. Men hadde jeg kommet til 37 kilometer og hatt 50 meter opp skal du ikke se bort fra at jeg går for gullet, sier trønderen.

Kipchoge har den offisielle verdensrekorden på øvelsen. Den lyder på 2.01.39 fra Berlin i 2018. I oktober i fjor ble han i tillegg den første løperen under to timer under ett irregulert løp i Salzburg.

Moen endte som nummer 19 i sitt først OL-maraton i Rio for fire år siden.

Det var derimot året etter at Nordstad Moen fikk sitt store gjennombrudd. 3. desember 2017 tok han den europeiske rekorden på øvelsen med tiden 2.05.48. Rekorden sto i ti måneder før den ble slått av briten Mo Farah.

Etter rekorden har mye skjedd. Moen ble satt godt tilbake med skader i 2018. Samtidig er maraton blitt en stadig mer populær øvelse blant de beste løperne i verden.

– Etter 2017 trodde jeg at jeg kunne vinne OL. Nå er det mange som har kommet opp, så jeg føler mer som en underdog igjen, sier Vidar-løperen.

Fredag løp Moen inn til sin andre europeiske rekord for sesongen da han løp 21.131 meter på en time i Kristiansand.

Nå er planen å løpe maraton i London 4. oktober. Løpet blir et rent elitestevne, og selv om han ennå ikke har fått det bekreftet, planlegger han å delta i løpet.

Nå går turen til Sestriere i Italia, der han etter planen vil ligge fram til London maraton, muligens avbrutt av et nytt timeløp i Brussel 4. september. Der skal Mo Farah prøve seg på verdensrekorden.

Maratonfenomenet er godt vant med å være på treningsleir i Sestriere, men i sommer har koronapandemien ført til alternativ planer. Fra 19. juni lå han totalt 43 døgn på Juvasshytta, store deler sammen med kappgjenger Håvard Haukenes.

– Høyden er innenfor. 1850 er litt lavt, men lufttrykket er lavere nærmere polene, sier Moen. Til sammenligning ligger Sestriere rett over 2000 meter over havet.

– Det er et strekke på veien og en tunnel der så vi hadde vel en runde på 5-6 kilometer, forteller Moen.

– Det er ensformig, men det er 52 runder på en bane også, sier Moen og henviser til timerekorden.

(NTB)

Håndballag i karantene etter coronasmitte:

En person som var på håndballtrening i Levanger onsdag, har fått påvist coronasmitte. Laget hans er satt i karantene.

Det opplyser herrelaget til Skogn Idrettslag på Facebook.

Kommuneoverlege Tommy Aune Rehn bekrefter overfor Trønder-Avisa at to personer er smittet og at én av dem er tilknyttet håndballaget.

- Det er en ung mann og en middelaldrende dame som har fått påvist smitte. De er nærkontakter av forrige kjente smittetilfelle i Levanger. Begge har milde symptomer. Disse er isolert i sitt eget hjem, sier Rehn.

På mandag testet to av Nøtterøys spillere positivt. Spillerstallen til 1.-divisjonsklubben er satt i karantene.

(NTB)

Slik spilles kvartfinalene::

Barcelona og Bayern München ble lørdag de siste lagene til å sikre plass i mesterligaens kvartfinaler.

Mesterligaen skal avgjøres med en miniturnering i den portugisiske hovedstaden Lisboa. Kvartfinalene spilles slik:

Atalanta – Paris Saint-Germain (12. august).

RB Leipzig – Atletico Madrid (13. august).

Bayern München – Barcelona (15. august).

Manchester City – Lyon (15. august).

Semifinalene skal spilles 18. og 19. august, mens selve finalen spilles 23. august.

(NTB)

Klar for tyrkisk toppklubb:

Rosenborg bekrefter lørdag at Anders Trondsen, en av RBKs beste denne sesongen, blir solgt til den tyrkiske klubben Trabzonspor.

Der blir han lagkamerat med tidligere Rosenborg-spiller Alexander Sørloth. RBK skriver på sine hjemmesider at klubben er enig med Trabzonspor om overgangssummen.

– Anders har gjort en veldig god jobb for Rosenborg gjennom flere år. Vi ønsker han lykke til i Tyrkia, sier sportslig leder Micke Dorsin til rbk.no.

Trondsen står med 102 kamper i RBK-trøya etter overgangen fra Sarpsborg. Han reiser ikke rett til Tyrkia, men er derimot med i troppen som møter Sarpsborg søndag kveld.

Denne sesongen har midtbanespilleren blitt flyttet ned på venstreback, en posisjon han tidligere har vært lite lysten til å spille i. Likevel har han vært en av Rosenborgs beste i en sesongstart som ikke har gått på skinner.

(NTB)

Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Jakter avansement:

Ingenting klarte å skille Barcelona og Napoli i det første oppgjøret før coronapausen. Men Messi og co har med seg et bortemål og har dermed det beste utgangspunktet.

Det andre oppgjøret i Champions Leagues åttedelsfinale følger du her fra 21.00.

Pirlo ny Juventus-trener:

Den italienske legenden Andrea Pirlo tar over som Juventus-trener. Tidligere lørdag fikk Maurizio Sarri sparken etter mesterliganedturen.

Det holdt ikke for Sarri å vinne Serie A i hans eneste sesong med klubben. Italieneren fikk sparken dagen etter at laget røk ut av mesterligaen. Senere lørdag bekrefter Juventus at erstatteren blir ingen ringere enn Andrea Pirlo. Han har skrevet en toårskontrakt.

Pirlo, som er regnet som en av fotballhistoriens mest elegante midtbanespillere, spilte for Juventus fra 2011 til 2015. Han har vært U23-trener i klubben en kort stund før han nå forfremmes til å bli sjefen til Cristiano Ronaldo og co.

Pirlo vant serie A fire ganger med Juventus, og har i tillegg to serietitler med Milan. I Milan vant han også mesterligaen to ganger som spiller. I tillegg er han verdensmester med Italia.

I fredagens åttedelsfinale mot Lyon vant Juventus 2-1 på hjemmebane takket være to mål av Cristiano Ronaldo, men 0-1-tapet i første åttedelsfinale på bortebane i mars gjorde at laget røk ut på bortemålsregelen.

Det betyr at Serie A-tittelen blir det eneste trofeet Sarri vant med den italienske giganten. I cupen ble det finaletap mot Napoli, noe det også ble i supercupfinalen mot samme lag i desember.

(NTB)

Foto: Reuters / Dylan Martinez/File Photo

Annonsørinnhold