Sportsstudio

Mathias Hagen

Vil frita Norsk Rikstoto fra totalisatoravgift:

Norsk Rikstotos spillmonopol på hestesport kan bli berget av en avgiftslettelse i 100-millionersklassen. Samtidig blir det innført tapsgrenser fra 1. januar.

NTB vet at det i statsbudsjettet for 2021 foreslås å gi Norsk Rikstoto en avgiftslettelse tilsvarende totalisatoravgiften på 3,3 prosent av omsetningen. I statsbudsjettet for 2020 var inntekter fra denne avgiften budsjettert til 120 mill. kroner.

Det vil være med på å sikre at den norske travnæringen klarer å stå imot konkurransen mot utenlandske spillselskaper. Ifølge Norsk Rikstoto berører hestenæringen 16.000 arbeidsplasser.

Omsetningen kan samtidig falle som følge av at det fra 1. januar neste år innføres grenser for hvor mye hver enkelt spiller kan tape. Målet med en slik grense er å gi beskyttelse til såkalte sårbare spillere.

Etter det NTB kjenner til mener regjeringen at bortfallet av totalisatoravgiften vil kunne mer enn oppveie de økonomiske konsekvensene av tapsgrensene.

Når det gjelder tapsgrenser, er tre modeller aktuelle:

* En tapsgrense på 20.000 kroner per måned, rullerende over en periode på 90 dager. Opptil 20.000 kroner i gevinst kan tillegges tapsgrensen, rullerende over en periode på 90 dager.

* En tapsgrense på 20.000 kroner per måned, rullerende over en periode på 90 dager. All gevinst kan tillegges tapsgrensen, rullerende over en periode på 90 dager.

* En tapsgrense på 20.000 kroner per måned, rullerende over en periode på 90 dager. All gevinst kan tillegges tapsgrensen, rullerende over en periode på 365 dager.

(©NTB)

Foto: NTB Scanpix
Studioet fortsetter under annonsen

Sogndal henter Michael fra Vålerenga:

1.-divisjonsklubben Sogndal har signert Peter Michael fra Vålerenga. Den nigerianske spissen har signert en avtale som strekker seg ut 2022.

Michael har denne sesongen vært utlånt til Øygarden i 1. divisjon. Der har 22-åringen gjort sine saker så godt at Sogndal nå har valgt å kjøpe spissen ut av avtalen med hovedstadsklubben.

– Dette bekrefter nok en gang at utlån er en bra arena, der gutta enten klarer å spille seg inn på laget hos oss eller ta steget videre derfra, sier sportslig leder Jørgen Ingebrigtsen i Vålerenga til klubbens nettside.

Michael signerte for Vålerenga i 2018, men røk korsbåndet året etter. Han noterte seg for tre scoringer på 14 kamper i den kongeblå drakta, mens det ble seks mål på 16 kamper for Øygarden.

Nigerianeren skal nå hjelpe Sogndal i kampen om opprykk til Eliteserien. Sogndal ligger på andreplass i 1. divisjon, to poeng bak serieleder Tromsø. I neste runde skal Sogndal møte Ranheim borte.

(©NTB)

Foto: NTB

Suspendert etter rasistisk kommentar:


Quinn Simmons er utelukket fra ritt på ubestemt tid av det amerikanske sykkellaget Trek-Segafredo etter å ha uttrykt seg rasistisk på Twitter.

– Han vil ikke kjøre for oss inntil videre, skriver laget i en pressemelding.

19-åringen syklet onsdag det belgiske rittet La Flèche Wallone, men må nå vike fra konkurranse en stund.

Kommentaren fra Simmons som skapte reaksjoner, kom etter at den nederlandske sykkeljournalisten José Been uttrykte misnøye med USAs president Donald Trump. Been skrev på Twitter at hun håpet at Trumps presidentskap ville ta slutt, og at alle som støtter ham, kan slutte å følge henne.

Simmons svarte på innlegget med «farvel» etterfulgt av en mørk hånd som vinker. Sykkeltalentet bekreftet også at han er en Trump-tilhenger. Kommentaren ble raskt tolket som rasisme, og det førte til den strenge reaksjonen fra Trek-Segafredo.

– Selv om vi støtter oppunder ytringsfrihet, så vil vi holde folk ansvarlig for deres ord og handlinger, skriver laget i kjølvannet av hendelsen.

I fjor vant Simmons landeveisrittet for juniorer i VM.

(NTB)

Hauge klar for AC Milan:

Det bekrefter klubben.

Ifølge italienske medier skal prisen ligge på rundt fem millioner euro (55 millioner kroner).

Onsdag hadde Hauge den medisinske testen ved La Madonnina-klinikken i Milano, hvor han villig poserte for fotografene som hadde møtt opp.

Ifølge italienske medier vil Hauge ha sin første treningsøkt med nye lagkamerater allerede i dag.

Hauge har spilt fire sesonger i Bodø/Glimt, og ble denne uka tatt ut til A-landslaget for første gang i karrieren.

Foto: NTB

Haugesund signerer ny angrepsspiller:


20 år gamle Oliver Klitten er klar for FK Haugesund på utlån fra Aalborg BK. Det bekrefter klubben i en pressemelding.

- Jeg fikk vite om interessen for et par uker siden og tente umiddelbart på idéen om å komme hit. Inge André Olsen (sportsdirektøren i Aalborg BK) har sagt mye fint om klubben så jeg føler jeg vet en god del om FK Haugesund, sier Klitten.

Foto: FK Haugesund

Hauge kan bli erstattet av broren i Glimt:


Runar Hauge kan bli hentet hjem fra utlån i Grorud allerede nå og ses på som en mulig erstatter for sin Milan-aktuelle bror Jens Petter, ifølge Avisa Nordland.

Avisen erfarer at Runar Hauge (19) torsdag reiste hjem til Bodø, to dager før Groruds bortekamp mot Sandnes Ulf i 1. divisjon. Kantspilleren har vært utlånt til Oslo-klubben denne sesongen og har så langt vært involvert i ti kamper.

Det er ikke bekreftet at Bodø/Glimt kommer til å hente Hauge hjem nå, men han kan være aktuell som erstatter for storebroren Jens Petter (20), som ser ut til å bli solgt til AC Milan i løpet av kort tid.

I fjor fikk Runar Hauge to korte innhopp for Glimt i Eliteserien. Han spilte også to cupkamper.

Grorud-trener Eirik Kjønø har ikke besvart NTBs henvendelser om saken.

(NTB)

La opp på dagen - vil ikke si hvorfor:


Bibiana Steinhaus, allment anerkjent som verdens beste kvinnelige fotballdommer, har besluttet å avslutte karrieren bare 41 år gammel.

Hennes siste kamp var den tyske supercupen for menn mellom Bayern München og Borussia Dortmund onsdag kveld, som endte 3-2 til førstnevnte.

Steinhaus ble i 2017 første kvinne som dømte i tysk Bundesliga for menn. Hun dømte VM-finalen for kvinner i 2011, OL-finalen for kvinner i 2012 og mesterligafinalen for kvinner i 2017.

– Som mange andre har jeg under coronaviruskrisen reflektert og reevaluert mange ting. Etter en fortrolig og konstruktiv samtale med dommersjefen har jeg besluttet å avslutte min dommerkarriere både nasjonalt og internasjonalt, sier hun i en uttalelse gjennom Tysklands fotballforbund.

41-åringen kunne ha fortsatt som dommer i tysk toppserie til hun fylte 47.

Hun dømte i tysk 2. Bundesliga for menn i ti år før hun rykket opp til eliten.

Tysklands fotballpresident Fritz Keller beklager avgjørelsen. Han kaller Steinhaus en «ekstraordinær personlighet og pioner på en arena dominert av menn».

– På et senere tidspunkt vil jeg nærmere forklare grunnene til at jeg slutter, sier Steinhaus selv.

(NTB)

Foto: NTB

Hazard ute med skade igjen:


Skadetrøbbelet vedvarer for Eden Hazard i den spanske hovedstaden. Belgieren er satt ut av spill i en måneds tid med muskelskade i leggen.

Siden Hazard sluttet seg til Real Madrid i 2019 har han gått glipp av 32 kamper for den spanske ligamesteren.

Milliardovergangen skulle fylle de store skoene til superstjernen Cristiano Ronaldo, men Hazard har kun notert seg for én scoring i Real Madrid-drakt, som kom mot Granada 5. oktober 2019. Den driblesterke vingen er dermed bare dager unna et helt år uten nettsus.

Real Madrid har åpnet sesongen med sju poeng på tre kamper, uten hjelp fra Hazard.

(NTB)

Foto: NTB

Samlet familien - døde fire dager seinere:


Nyheten om dødsfallet rystet en hel skiverden. Finske Mona-Liisa Nousiainen, som la opp våren 2018, holdt kreftdiagnosen hemmelig.

Forrige sommer døde hun, bare 36 år gammel. Hun etterlot seg en ektemann og ei datter på ni år.

I en ny bok beskrives hennes siste tid i livet, blant annet hvordan hun spiste pizza og tok farvel med sine aller nærmeste - fire dager før hun gikk bort.

- Etter det var hun klar for å slippe taket, sier mamma Maria-Liisa Malvalhto til finske Ilta-Sanomat, gjengitt av Expressen.

- Det var det store sjokket for henne, når hun innså at hun skulle forlate alle menneskene som hun brydde seg så mye om, sier hun videre.

Det er journalisten Laura Arffman som står bak boka. Hun forteller hvordan Nousiainen først fikk beskjed om at de hadde funnet en svulst, uten at det var bekymring fra legenes side.

- Legene var sikre på at det ikke var den verste krefttypen. Det trodde det var lymfeknutekreft, hvor prognosene er mye bedre, sier ektemannen Ville Nousiainen.

I stedet viste det seg at det var magekreft, som hadde begynt å spre seg. Nousiainen fikk beskjed om at hun hadde 1-2 år igjen å leve.

- Legen som oppdaget det ble helt hvit i ansiktet og fikk ikke fram et ord, sier Ville Nousiainen.

Det siste året Mona-Liisa Nousiainen levde, tilbrakte hun mye tid med familien.

Foto: NTB

Slik er seedingen i Champions League:


De siste deltakerne i fotballens mesterliga denne sesongen ble klare onsdag kveld. Torsdag trekkes gruppene, og nå er seedingsnivåene klare.

Trekningen foretas i Genève torsdag ettermiddag fra klokka 17.00, og som vanlig skal lagene fordeles på åtte grupper. I hver gruppe blir det ett lag fra hvert av disse nivåene:

Nivå 1:
Bayern München (Tyskland), Sevilla (Spania), Real Madrid (Spania), Liverpool (England), Juventus (Italia), Paris Saint-Germain (Frankrike), Zenit St. Petersburg (Russland), Porto (Portugal).

Nivå 2:
Barcelona (Spania), Atlético Madrid (Spania), Manchester City (England), Manchester United (England), Sjakhtar Donetsk (Ukraina), Borussia Dortmund (Tyskland), Chelsea (England), Ajax (Nederland).

Nivå 3:
Dynamo Kiev (Ukraina), Salzburg (Østerrike), RB Leipzig (Tyskland), Inter (Italia), Olympiakos (Hellas), Lazio (Italia), Krasnodar (Russland), Atalanta (Italia).

Nivå 4:
Lokomotive Moskva (Russland), Marseille (Frankrike), Brugge (Belgia), Borussia Mönchengladbach (Tyskland), Basaksehir (Tyrkia), Midtjylland (Danmark), Rennes (Frankrike), Ferencváros (Ungarn).

Øverste nivå består av tittelforsvarer, europaligavinner og mesterlaget fra de seks høyest rangerte nasjoner der mesterlaget ikke er kvalifisert som vinner av en europacupturnering. Seedingen for øvrige nivåer er basert på Uefas klubbkoeffisient over siste fem år.

Ingen kan trekkes mot et lag fra samme nasjon i gruppespillet.

Datoer for gruppespillet:
20./21. oktober, 27./28. oktober, 3./4. november, 24./25. november, 1./2. desember, 8./9. desember.

(NTB)

Varsler ny breddevurdering siste uken i oktober:


Mens 23.600 breddeutøvere onsdag fikk klarsignal for å gjenoppta normal trening fra 12. oktober, er det mange som må vente. Men ikke nødvendigvis veldig lenge.

Etter godkjenning fra de sentrale helsemyndighetene, kunne kulturminister Abid Raja (V) omsider gi grønt lys for oppstart av «fase 1» i Norges Idrettsforbunds opptrappingsplan for kontakttrening i breddeidretten.

Det åpnes opp for kontakttrening for ytterligere 23.600 utøvere fra 12. oktober. Og skulle ting gå etter planen, kan det bli åpnet for betydelig flere i november.

– Når dette åpnes opp 12. oktober, vil man etter to ukers tid se på hvordan dette har virket, sier Raja til NTB og ramser opp:

– Har man klart å følge smittevernreglene? Har det kommet mange lokale smitteutbrudd? Er det nå tilrådelig at vi kan se på fase 2 for breddeidretten? Er det tilrådelig at man kan se på to kohorter innendørs?

– Dette er noe vi må vurdere når vi kommer nærmere november, basert på anbefalingene fra FHI (Folkehelseinstituttet) og Helsedirektoratet, fastslår kulturministeren.

42.000 fotballspillere
Dermed antyder han en ny vurdering i uken som starter mandag 26. oktober. Dersom de nye lettelsene har fungert, er det sannsynlig at man kan sette en startdato for «fase 2» i den nevnte planen.

Fase 2 består av i alt 73.116 idrettsutøvere fordelt på 27 idretter, de fleste av dem fotballspillere fra 4. divisjon og nedover på herresiden.

(NTB)

Foto: NTB

Annonsørinnhold