Sportsstudio

Marlene Lundberg Holm

Over 6500 migrantarbeidere døde i Qatar:

Siden det i 2010 ble klart at fotball-VM i 2022 skal avholdes i Qatar, har kritikken haglet mot den rike oljestaten.

Rapporter om dødsfall knyttet til mesterskapet, umenneskelig forhold på arbeidsplasser og systematisk rasisme har gjort at mange har vist sin avsky til at VM holdes i landet.

I en ny rapport fra den britiske avisa The Guardian, kommer det fram at 6500 migrantarbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka har mistet livet i Qatar siden landet ble tildelt fotball-VM for ti år siden. Dette tilsvarer tolv nye dødsfall hver eneste uke.

Tallene inkluderer ikke migrantarbeidere fra land som Kenya og Filippinene, og avisa antar derfor at dødstallene er «betydelig høyere» enn det rapporteres om.

Arbeiderne som bygger infrastruktur og fasiliteter til VM lever og jobber under slaveliknende tilstander, skrev Kenneth Karijord i en kommentar i Dagbladet i fjor.

Da Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) i 2010 tildelte Qatar mesterskapet, kom det massive reaksjoner og påstander om korrupsjon. Mesterskapet spilles mellom 21. november og 18. desember 2022 på grunn av sommervarmen.

DØDSFALL: 6500 migrantarbeidere fra India, Pakistan, Nepal, Bangladesh og Sri Lanka har mistet livet i Qatar siden landet ble tildelt fotball-VM for ti år siden. Foto: NTB / REUTERS / Kai Pfaffenbach
Studioet fortsetter under annonsen

Birkebeinerrennet er avlyst:


Birkebeinerrennet 2021 er avlyst. Det skriver arrangøren i en pressemelding.

«Myndighetenes restriksjoner gjør det dessverre umulig å gjennomføre selv et nedskalert arrangement for både topp og bredde», heter det.

Birken håpet i det lengste å kunne avvikle det ikoniske turrennet fra Rena til Lillehammer, som etter planen skulle gå 19.-21.mars.

Som en løsning for cupen etableres et erstatningsrenn med Ski Classics som ansvarlig arrangør for eliten like sør for Åre i Sverige.

Foto: NTB

Godset og Viking støtter krav om VM-boikott:


Strømsgodset og Viking slenger seg på Tromsøs oppfordring om norsk nei til fotball-VM i Qatar. De ber Norges Fotballforbund komme på banen.

Tromsø sendte fredag ut en pressemelding om at klubben vil at Norge boikotter VM i Qatar på grunn av situasjonen til fremmedarbeiderne som gjør mesterskapet mulig.

– Vi støtter Tromsø i dette og oppfordrer NFF til å følge opp, sier daglig leder Dag Lindseth Andersen i Strømsgodset til NTB.

Viking stiller seg også bak kravet og ber fotballforbundet følge opp saken. Stavanger-klubben skriver på Twitter at «vi må få kampen mot sportsvasking på agendaen».

Rosenborg, Vålerenga, Odd og Stabæk opplyser til NTB at spørsmålet om boikott skal opp til behandling på klubbenes årsmøter i mars. Fredag kveld meldte også regjerende seriemester Bodø/Glimt at de vil gjør det samme.

– For oss er det viktig å understreke og si tydelig ifra om hva vi synes om urettferdighet og brudd på menneskerettighetene rundt om i verden, sier Glimts daglig leder Frode Thomassen i en pressemelding.

Glimt skriver at klubben vil gi Tromsø og andre klubber honnør for at de «har satt en svært viktig sak på dagsordenen». Bodø-laget har sitt årsmøte 11. mars.

(NTB)

Fotballpresidenten om mulig VM-boikott:


Fotballpresident Terje Svendsen forsvarer NFFs linje om å kritisere Qatar-VM gjennom dialog, men vil lytte til boikottkrav fra fotballfamilien.

Norges Fotballforbund har vært kritisk til fotball-VM i Qatar siden tildelingen skjedde mot NFFs stemmer i 2010. Fredag gikk Tromsø ut og krevde boikott av VM i Qatar og fikk støtte fra Strømsgodset og Viking.

Fem eliteserieklubber, deriblant regjerende seriemester Bodø/Glimt, skal vurdere boikottspørsmålet på sine årsmøter.

Fotballpresident Terje Svendsen sier NFF har forsøkt å bedre gjestearbeidernes forhold i Qatar gjennom dialog, besøk i Qatar og kritikk av det han kaller uakseptable forhold.

– Det har vært vår linje, og så vil det være en diskusjon i fotballfamilien om hvordan vi skal håndtere spørsmålet videre framover. Vår holdning så langt har vært å følge Amnesty Internationals anbefaling om å påvirke i stedet for å boikotte. Så vil vi måtte lytte til hva fotballfamilien mener er riktig strategi, sier Svendsen til NTB.

– Vi har stor forståelse for at Qatar-VM bekymrer fotballen, og vi synes det er bra at også klubber engasjerer seg i spørsmålet, for det bidrar til mer oppmerksomhet rundt det, sier fotballpresidenten.

(NTB)

Foto: NTB

Hovland med spinnvill åpning:


Viktor Hovland herjer i WGC-turneringen i golf i Florida. Nordmannen har åpnet fredagsrunden med fem slag under par etter de første seks hullene.

Det gjør at Hovland i øyeblikket er nummer seks i turneringen. Han startet fredagen på 26.-plass, men har siden skutt fart oppover resultatlistene.

Opp til lederne Cameron Smith og Tony Finau er det bare to slag.

Hovland startet med par på det første hullet. Deretter fulgte fem strake birdier.

Torsdag gikk Hovland ett slag under par etter en berg-og-dalbane-dag på banen.

WGC-turneringen skulle egentlig spilles i Mexico by, men den er av smittevernhensyn flyttet til Florida.

(NTB)

Foto: NTB

Tidligere håndballprofil dømt for grovt underslag:


En tidligere håndballprofil med landskamper er dømt til 90 dagers fengsel for grovt underslag.

Underslaget på 400.000 kroner skjedde da mannen i 50-årene jobbet i et idrettslag.

Mannen la alle kortene på bordet, og han har allerede tilbakebetalt beløpet. Han jobber ikke lenger i idrettslaget.

Mannen ønsket å bli idømt samfunnsstraff, men Follo tingrett konkluderte med 90 dagers fengsel.

Retten mente at straffen i utgangspunktet burde være fengsel i fem måneder, men ga 20 prosent straffefradrag for tilståelsen og ytterligere 20 prosent for liggetid.

(NTB)

Vilde Bøe Risa Manchester United-aktuell:

Landslagsspiller Vilde Bøe Risa (25) er i ferd med å skrive under for Manchester United, melder BA og TV 2.

Bergensavisen omtalte saken først og erfarer at Risa innen kort tid skriver under for United. Også TV 2 erfarer at hun skriver under for klubben dersom alle detaljer går i boks.

Risa var en av nøkkelspillerne da Göteborg vant Damallsvenskan i fjor. Klubben er siden blitt oppløst og innlemmet i Häcken. Risa har vært klubbløs siden desember.

Verken spilleren selv eller hennes rådgiver Stig Lillejord ønsker å kommentere saken.

Manchester United har Risas landslagskollega Maria Thorisdottir i stallen og satser tungt også på kvinnesiden. Klubben er på tredjeplass i superligaen.

(NTB)

Foto: NTB

Håndballkeeper døde:

Det bekrefter Porto fredag ettermiddag.

Håndballspiller Alfredo Quintana (32) fikk hjertestans på trening, skrev den den portugisiske klubben forrige uke i en pressemelding på egne hjemmesider.
Portugals landslagsmålvakt ble umiddelbart fraktet til sykehus. Quintana har ligget i kunstig koma på sykehuset siden mandag.

- Vår elskede Alfredo Quintana gikk bort i dag. Du vil alltid bli husket som en av oss. En ekte drage. Hvil i fred, skriver klubben.

På tirsdag la klubben ut denne meldingen på sine hjemmesider.

"Alle i FC Porto tenker på Alfredo Quintana, som mandag fikk en kardiorespiratorisk arrest da han gjorde seg klar til å starte en treningsøkt i Dragão Arena. Keeperen til håndballaget ble gjenopplivet og stabilisert på stedet og transportert til Hospital de São João, hvor han er innlagt på intensivavdelingen".

De norske håndballgutta har møtt Portugal med Quintana med på laget i de to siste mesterskapene. Quintana spilte mot Norge senest i Egypt-VM forrige måned.

Målvakta debuterte på det portugisiske landslaget tilbake i 2014. Den cubanskfødte 32-åringen fikk 72 landskamper for Portugal.

Foto: NTB

Grealish ute mot Leeds:

Jack Grealish skadet seg på trening i forrige uke og var savnet i hjemmetapet mot Leicester. Aston Villa-kapteinen rekker heller ikke helgens kamp mot Leeds.

Leggskaden holder Grealish utenfor mot Leeds, opplyste Villa-manager Dean Smith på en pressekonferanse fredag. Han tror samtidig at kapteinen skal kunne rekke onsdagens kamp Sheffield United.

– Han blir ikke klar til i morgen, men han blir stadig bedre. Jack kan være tilbake mot Sheffield United, men det kommer helt an på hvordan han føler seg i tiden fremover, sier Smith.

Villa-manageren var veldig misfornøyd med at skaden ble gjort offentlig i sosiale medier foran møtet mot Leicester sist helg. Nyheten spredde seg på bakgrunn av at Villa-spillerne fjernet Grealish fra sine lag på spillet Fantasy Premier League.

– Jeg er sikker på at de (spillerne) ikke gjør samme feil to ganger etter at de så hva konsekvensene av handlingene deres ble, sier Smith.

(NTB)

Molde møter Granada - tøff trekning for Solskjær:

Tøff trekning for Solskjær og Manchester United som møter AC Milan og Jens Petter Hauge. Molde får på sin side en relativt god trekning og møter spanske Granada.

- Det er mulig hvert fall, sier TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller på spørsmål om Moldes muligheter.

Dermed spiller Molde både hjemmekampen og bortekampen sin i Spania.

Molde møter Granada borte først og deretter hjemme. Kampene spilles 11. og 18. mars.

Granada imponerte ved å slå ut Napoli i 16-delsfinalen.

Norges representant i turneringen overrasket stort ved å slå Hoffenheim 2-0 på bortebane torsdag. Etter 3-3 i «hjemmekampen», som ble spilt i Spania, gikk Molde videre med 5-3-seier sammenlagt.

Mange nordmenn hadde nok håpet at Molde skulle trekke Manchester United og Ole Gunnar Solskjær i åttedelsfinalen. United skal ut mot Milan.

Disse møter hverandre:

Ajax - Young Boys

Dynamo Kiev - Villareal

AS Roma - Shakhtar Donetsk

Olympiakos - Arsenal

Dinamo Zagreb - Tottenham

Manchester United - AC Milan

Slavia Praha - Rangers

Granada - Molde

Foto: NTB

Strømsgodset støtter krav om VM-boikott – ber NFF komme på banen:

Strømsgodset støtter Tromsø i kravet om en boikott av fotball-VM i Qatar og ber Norges Fotballforbund komme på banen.

Tromsø sendte fredag ut en pressemelding om at klubben vil at Norge boikotter VM i Qatar på grunn av situasjonen til fremmedarbeiderne som gjør mesterskapet mulig.

– Vi støtter Tromsø i dette og oppfordrer NFF til å følge opp, sier daglig leder Dag Lindseth Andersen i Strømsgodset til NTB.

Rosenborg, Odd og Stabæk opplyser til NTB at spørsmålet om boikott skal opp til behandling på klubbenes årsmøter i mars.

(NTB)

Annonsørinnhold