Sportsstudio

Didrik Kjær

18.000 OL-arbeidere vaksineres:

18.000 mennesker som skal jobbe med sommerens OL i Tokyo, deriblant dommere og frivillige, kommer til å få tilbud om vaksine før lekene, melder arrangøren.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) mener at lekene trygt kan gjennomføres og håper at vaksineringen av OL-arbeiderne vil bidra til det. Det vil være omkring 70.000 mennesker i aksjon i forbindelse med lekene.

Blant den japanske befolkningen er motstanden mot å gjennomføre de coronautsatte sommerlekene stor.

Landet har slitt med høye smittetall i forkant av lekene. I slutten av mai besluttet japanske myndigheter å forlenge unntakstilstanden i den japanske hovedstaden og flere andre regioner fram til 20. juni.

(NTB)

Foto: AP
Studioet fortsetter under annonsen

Glesnes med eventyrlig langskudd:

Jakob Glesnes fikk kjempetreff fra langt hold og scoret et fenomenalt mål da Philadelphia Union spilte 2-2 mot Atlanta United i Major League Soccer søndag.

Philadelphia Union så ut til å være på vei mot 1-2-tap da Glesnes fikk ballen midt på Atlantas banehalvdel to minutter på overtid. Den tidligere Strømsgodset-spilleren avanserte et par meter og fyrte så løs.

Ballen føk som et prosjektil opp i krysset – via undersiden av tverrliggeren. Atlanta-keeper Brad Guzan, med en fortid i Premier League, var sjanseløs på å redde det gode skuddet.

Scoringen fullførte det som ble en sen snuoperasjon fra Glesnes og lagkameratene i Union. Hjemmelaget tok ledelsen 2-0 etter 83 minutters spill, før gjestene slo tilbake og reduserte minuttet etterpå.

På overtid berget Unions norske midtstopper ett poeng.

(NTB)

Foto: Reuters

Poengdeling på Intility:

Det ender 1-1 mellom Vålerenga og Bodø/Glimt, etter scoringer fra Ola Solbakken og Jonatan Tollås Nation.

68 min. Vålerenga svarer! Christensen pisker ballen mot Udahl, som header tilbake til Tollås Nation. Sunnmøringen nikker inn utlikningen.

53 min. Sampsted slår inn, og Saltnes stusser til Solbakken som header inn ledelse til bortelaget!

33 min. Feilktig annulering! Udahl setter ballen i mål, men blåses for offside. Det ser ut som Sampsted opphever den!

12 min. VIF nære! Adekugbe leverer et nydelig innlegg på hodet til Henrik Udahl, men headingen går over mål

Vålerenga (4-3-3): Klaesson - Borchgrevink, Tollås Nation, Näsberg, Adekugbe - Bjørdal, Oldrup Jensen, Sahraoui - Christensen, Udahl, Layouni.

Bodø/Glimt (4-3-3): Haikin - Sampsted, Kvile, Høibråten, Bjørkan - Brunstad Fet, Berg, Saltnes - Sørli, Botheim, Solbakken.

Foto: NTB

Ble brassehelt mot Tromsø:

Thomas Lehne Olsen var tungen på vektskålen med sine to mål da Lillestrøm tok tre sterke poeng mot Tromsø i Eliteserien søndag. Kampen endte 2-1.

Lillestrøm fikk en pangstart og tok ledelsen etter bare et drøyt minutts spill. Igoh Ogbu headet på tvers i feltet og fant Thomas Lehne Olsen, som på akrobatisk vis brassesparket ballen i mål fra ti-elleve meter.

Lagene var like langt etter 26 minutter. Unggutten August Mikkelsen skjøt et frispark via muren og i mål til 1-1.

Like etter pause gikk LSK opp i 2-1, etter en bisarr scoring. Tromsø-målvakt Jacob Karlstrøm bommet fullstendig på et utspark, og skjøt ballen i leggen til forsvarsspiller Felix Winther og i beina på LSKs Ifeanyi Mathew.

Mathew sentret til Lehne Olsen, som hadde få problemer med å sette ballen i mål. Det var hans fjerde mål denne sesongen.

Det ble også det siste målet i kampen. Dermed vant LSK 2-1.

Tapet gjør at Tromsø står med en uavgjort og to tap på Alfheim så langt denne sesongen. For Lillestrøm sin del var det den først seieren på bortebane denne sesongen.

(©NTB)

Foto: NTB

Fotball-Norge stemte nei til boikott av Qatar-VM:

Det kom frem etter avstemningen på det ekstraordinære fotballtinget søndag.

Avstemningen viste 368-121 i favør nei-siden. Styret i Norges Fotballforbund fikk dermed gjennomslag for at en boikott ikke er veien å gå. Presset på Qatar skal i stedet skje gjennom dialog og krav om forbedringer.

Den norske debatten om neste års kontroversielle herremesterskap blusset opp i slutten av februar. Tromsø tok da initiativ til VM-boikott, og flere eliteserieklubber sluttet seg til oppfordringen.

Saken rakk å bli et tema på det ordinære fotballtinget i mars. Der stemte et klart flertall for å utsette boikottspørsmålet til sommeren. I mellomtiden skulle et eget utvalg utrede saken og avgi en rapport. Konklusjonen ble at boikott ikke er riktig virkemiddel.

Skal stille krav
I stedet ble det foreslått en rekke tiltak med mål om bedre kår for gjestearbeidere og menneskerettigheter i Qatar. NFF ble også anbefalt å stille strengere krav til seg selv, norsk idrett og Det internasjonale fotballforbundet (Fifa).

Søndag vedtok et heldigitalt fotballting at utvalgets forslag til tiltak skal følges opp. Utredningen ble ledet av Sven Mollekleiv.

– Mesterskapet skulle aldri vært gitt til Qatar, men det er lite som tilsier at boikott gir de endringene vi ønsker, sa Mollekleiv da han oppsummerte Qatar-rapporten for delegatene.

Qatar har i mange år fått kritikk for menneskerettighetsbrudd og behandlingen av gjestearbeidere. Det er også blitt stilt kritiske spørsmål rundt måten landet ble tildelt fotball-VM på i 2010. Korrupsjonsanklager haglet fra dag én.

Avisa The Guardian skrev tidligere i år at flere enn 6500 arbeidere fra fem asiatiske land har mistet livet i Qatar det siste tiåret. 37 av dødsfallene er knyttet til stadionbygging.

Engasjerer
Det var et uvanlig stort oppmøte da boikottspørsmålet skulle få sitt endelige svar søndag. Med over 400 påmeldte klubber var antallet dobbelt så stort som på tinget i mars.

– Det viser at saken engasjerer, og at det var riktig å ha et digitalt ting, sa Ole Kristian Sandvik i Norsk Supporterallianse til NTB før helgen.

Han har vært blant boikottsakens største forkjemperne. Supportermiljøet jobbet aktivt for at Ståle Solbakkens menn skulle bli hjemme hvis de kvalifiserer seg til neste års VM. Sandvik satt i Qatar-utvalget og var der blant et lite mindretall som ønsket boikott.

Landets 18 fotballkretser sto samlet bak NFF-styrets boikott-nei. Spenningen var knyttet til hva klubb-Norge kom til å gjøre. I Eliteserien hadde sju av 16 klubber vedtak om å stemme ja.

På tinget kunne toppfotballens 80 klubber stille med to delegater hver med stemmerett. Alle øvrige klubber under de tre øverste divisjonene for herrer og to øverste for kvinner hadde én stemme hver.

Stor oppmerksomhet
De siste meningsmålingene før søndagens avgjørelse viste at rundt 50 prosent av befolkningen ønsket VM-boikott. Støtten er derimot liten blant spillerne i Eliteserien og Toppserien. En undersøkelse viser at mindre enn en femdel stiller seg bak oppropet.

Qatar-debatten her hjemme har vakt stor oppmerksomhet også i utlandet. Bildene av Erling Braut Haaland og resten av landslaget iført T-skjorter med budskap om bedre menneskerettigheter, gikk verden rundt.

Et norsk nei til 2022-VM ville fått sportslige og økonomiske konsekvenser. Ifølge NFFs anslag hadde det gitt et inntektsbortfall på 205 millioner kroner. I tillegg truet Fifa med å utestenge Norge fra framtidige turneringer i deres regi.

(NTB)

Slo Hamilton - økte i sammendraget:

Max Verstappen økte sammenlagtledelsen i VM til Lewis Hamilton da han knepent vant Frankrikes Grand Prix foran briten søndag.

Nederlandske Verstappen startet i beste startspor etter seieren i lørdagens kvalifisering, men mistet kontrollen over bilen og forsvant av banen allerede i første sving søndag.

Hamilton overtok dermed ledelsen. Verstappen jaktet bakfra og var forbi etter at Hamilton var inne i depotet for første gang, før briten igjen tok teten etter at Verstappen hadde vært inne til dekkskift nummer to.

Med èn runde igjen angrep Verstappen og sikret seg seieren foran den vanligvis dominerende briten. Dermed økte han også ledelsen i VM-sammendraget.

Hamilton hadde muligheten til å ta karrierens 99. Grand Prix-seier søndag. Aldri før har en formel 1-sjåfør nådd hele 100 seire, men med Verstappen på banen kan det ta tid før milepælen nås.

(NTB)

Foto: Reuters

NFF-presidenten: - Fifa må gjøre mer:

Fotballpresident Terje Svendsen gjentok på søndagens ekstraordinære forbundsting at Fifa fortsatt har en vei å gå over ti år etter VM-tildelingen til Qatar.

Neste års kontroversielle Qatar-VM har de siste månedene vært tema for en stor debatt i norsk fotball. Søndag skal boikottspørsmålet endelig avklares.

Fra talerstolen sa Svendsen at Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) står sentralt i Qatar-problematikken.

- På mange områder har Fifa tatt skritt i riktig retning, men de må gjøre mer. Menneskerettigheter er inne blant kriteriene til å få VM, men tildelingene av mesterskap må være konsekvente.

Svendsen la til at norsk fotball må se nærmere på hvilke kriterier den skal ha for å delta i framtidige mesterskap. Han sa også at NFF burde gjort mer og sagt Fifa mer imot i årene etter at Qatar ble VM-arrangør i 2010.

Golfstaten har i en årrekke fått kritikk for manglende menneskerettigheter og sin behandling av gjestearbeidere. Svendsen mener det likevel blir feil av Norge å droppe et eventuelt VM-sluttspill for å markere motstand.

- Forbundsstyret mener en boikott er å vende ryggen til Qatar. Vi tror på internasjonalt press, og i fellesskap kan vi skape forandringer, sa Svendsen.

(NTB)

Foto: Norges Fotballforbund / NTB

Myrhol herjet i sin siste klubbkamp:

Søndag spilte Skjerns Bjarte Myrhol sin siste klubbkamp i håndballkarrieren. Det ble tredjeplass i cupen etter seier 31-26 over GOG og storspill fra Myrhol.

Myrhol scoret fem mål - etter 6, 29, 33, 47 og 50 minutter. Kun Rene Rasmussen scoret flere mål for Skjern i oppgjøret.

I tillegg pådro Myrhol seg et gult kort. Det fikk han etter 15 minutter.

Eivind Tangen scoret fire mål for Skjern.

Dermed ble det cupbronse i den siste klubbkampen for Myrhol. I april ble det klart at Myrhol legger opp etter sommerens Tokyo-OL.

– Det har vært en veldig lang og grundig prosess. Jeg har vurdert alle scenarioer – både for og imot. I en lengre periode skrev jeg dagbok. Den var dessverre ikke god lesning med hensyn til smerter, søvn og medisin, sa Myrhol da nyheten om karriereslutt kom.

Myrhol har i en årrekke vært blant verdens beste strekspillere, og han har vært ubestridt kaptein på landslaget og i klubblaget Skjern.

(NTB)

Foto: NTB

Fotballtinget: Ny modell for 2. divisjon kvinner vedtatt:

Spissing av kvinnenes 2. divisjon i fotball ble banket gjennom på søndagens ekstraordinære NFF-ting. Fra 2023 skal det kun være to avdelinger på nivå tre.

Den nye modellen ble vedtatt med 422 stemmer mot 62 på nei-siden. Forslaget krevde minst to tredels flertall for å bli en realitet.

Fra 2023-sesongen vil 2. divisjon kvinner bestå av 28 lag. Disse skal deles likt inn i to grupper. Hver avdelingsvinner rykker opp til 1. divisjon, mens lag fra 12.- til 14.-plass i hver avdeling rykker ned til nivå fire. En lignende modell på herresiden ble innført på tinget i 2017.

Vedtaket ble gjort over ett år etter at fotballtinget bestemte at et utvalg skulle utrede en mulig ny seriestruktur. Koronapandemien gjorde at dette arbeidet aldri kom i gang. Først etter årets ordinære ting i mars ble utvalget nedsatt.

Søndag ble forslaget fra forbundsstyret vedtatt. Endringen er en markant spissing av 2. divisjon. I fjor var det lagt opp til 80 lag spredt over åtte avdelinger, men hele sesongen ble avlyst på grunn av koronasituasjonen.

Årets sesong starter trolig opp i august og blir en enkeltserie. Opprinnelig var 2021 ment å være et overgangsår, men ordningen ble søndag utsatt til 2022.

(NTB)

Skuffet:

Vladimir Vukicevic løp 110 meter hekk i Polen søndag for å prøve å kvalifisere seg til OL. Det endte med 13,76 og femteplass.

Han fikk en dårlig start og klarte aldri å hente seg inn igjen i stevnet i polske Chorzów. Dermed ble det bare en femteplass for Vukicevic. Tiden var langt bak OL-kravet på 13,32.

Det er også 0,17 sekunder bak 13,49, som han noterte seg for i Finland for ti dager siden. Det var også norsk rekord.

Nå begynner det å spøke for OL for 30-åringen. Kvalifiseringsperioden før OL varer til 29. juni, og Vukicevic har ytterligere to løp på kalenderen innen det, i Leverkusen 27. juni og i Luzern 29. juni, skriver NRK.

(NTB)

Foto: NTB

Kristoff har brutt NM etter velt:

Alexander Kristoff måtte bryte NM-rittet i Kristiansand etter bare én runde søndag. Årsaken er en flaske inn i hjulet på den første runden.

Kristoff stilte var på startstreken med konkurrentene i 12.30-tiden søndag, men veltet på den første av totalt seks runder på 35 kilometer.

– Det var noen som klarte å miste en flaske. Den sklir jo selvfølgelig inn i mitt forhjul. Jeg smeller ankelen rett inn i betongen. Jeg tror ikke den er brukket, men jeg klarte ikke å tråkke, sier Kristoff til VG og andre medier i Kristiansand.

Han forteller at han klarer å bevege ankelen. Han fikk medisinsk hjelp etter at han falt.

Dermed får ikke Kristoff vist muskler og konkurrert mot det norske sykkellaget Uno-X, som tidligere i juni bekreftet at det ønsket å få signaturen til Kristoff. Sykkelstjernen selv sa det var aktuelt.

NM-fellesstarten i Kristiansand er på 214,5 kilometer.

(NTB)

Foto: NTB

Annonsørinnhold