Sportsstudio

Thomas Haarstad

Disse får bruke «høydehus»:

ULLEVAAL (Dagbladet): I mai gikk Idrettstinget inn for å oppheve det særnorske forbudet mot bruk av simulert høydetrening. Siden den gang har en arbeidsgruppe jobbet med retningslinjene og utarbeide en plan for hvordan simulert høydebruk og lignende utstyr kan tas i bruk av norske utøvere.

Torsdag la gruppen fram sin plan, og der foreslår de at bruk av simulert høyde bare skal gjelde for utøvere som befinner seg på et svært høyt nivå. Dette er utøvere som er aktuelle for OL, Paralympics, VM, EM og tilsvarende.

Det betyr at Therese Johaug (bildet), Jakob Ingebrigtsen og flere av OL-utøverne kan bruke det, mens mosjonister og utøvere som banker på døra til verdenscup ikke får lov.

Retningslinjene blir endelig vedtatt på et nytt ekstraordinært idrettsting i oktober. Deretter blir vedtaket iverksatt.

Foto: NTB
Studioet fortsetter under annonsen

- Planlegger aksjon - vil forlate stadion:

To av Vålerengas supportergrupper Klanen og Ikaros, planlegger en VAR-aksjon under Elitseriekampen mot Haugesund.

Før Eliteseriekampen kommer Klanen med en oppfordring til Vålerenga-supporterne på supportertribunen om å forlate stadion etter 19 minutter og 13 sekunder av kampen. Grunnen skal være misnøye rundt innføringen av VAR i Eliteserien i 2023.

Ifølge opplysninger Dagbladet sitter på skal alle på kortsiden, hvor Klanen står, ha mottat en lapp med detaljer om aksjonen.

Klanen uttryker frustrasjon over at de ikke har blitt involvert i prossesen.

"Det skal innføres VAR på alle Eliteseriekamper fra 2023. For oss stående, syngende supportere vil dette få store konsekvenser. Ingen av de 32 toppklubbene har spurt egne medlemmer, stikk i strid med dramatiske prosseser og prinsipper", innledes skrivet med.

"Vi mener dette viser en mangel på respekt for publikum, og krever en betydlig reaksjon".

Vålerenga - Haugesund har kampstart kl. 17.00.

Foto: NTB

Følg Eliteserie-runden:

Klokka 17:00 sparkes hovedrunden i Eliteserien i gang med fem kamper.

Kristiansund - Sarpsborg 08, Rosenborg - Sandefjord, Strømsgodset - Bodø/Glimt, Tromsø - Mjøndalen, Vålerenga - Haugesund.

Følg kampene i livestudio under.

17:30: Manchester United - Liverpool: Solskjær benker Pogba:

Det er klart for storkamp på Old Trafford. Manchester United og Ole Gunnar Solskjær mot Liverpool og Jurgen Klopp.

Liverpool er ubeseiret i de siste siste seriekampene mellom disse rivalene. Tre kamper har de vunnet, mens tre kamper har endt med poengdeling.

Lagene møttes sist på Old Trafford på tampen av forrige sesong. Det endte da 4-2 til bortelaget selv etter at Fernandes sendte United opp i en tidlig ledelse.

Slik starter lagene:

Manchester United: De Gea, Wan-Bissaka, Lindelof, Maguire, Shaw, McTominay, Fred, Greenwood, Fernandes, Rashford, Ronaldo.

Liverpool: Allison, Alexander-Arnold, Konate, Van Dijk, Robertson, Henderson, Milner, Keita, Jota, Salah, Firmino.

Foto: AFP

Barcelona - Real Madrid:

Vinicius Jr roper på straffe. Brasilanseren tar seg forbi Mingueza med en lekker finte før han setter fart inn i boksen. Der legges han til slutt i bakken og denne er interessant! Mingueza er på etterskudd og løper inn i Vinicius Jr inne i feltet. Brasilianeren går i bakken, men det blåses ikke.

Følg kampen her:

Foto: Shutterstock editorial

Golf: Matsuyama knuste konkurrentene:

Hideki Matsuyama innfridde de skyhøye forventningene på hjemmebane under Zozo Championship og vant overlegent. Det var fem slag ned til nestemann for japaneren.

Matsuyama gikk sisterunden fem slag under par, nest best av samtlige, og endte turningen totalt 15 slag under par. Til Brandon Steele og Cameron Tringale, som delte 2.-plassen, var det fem slag for 29-åringen, som tok sin sjuende seier på PGA-touren.

- Det var et av mine største mål, å vinne foran japanske fans. Jeg er så glad for å ha lyktes, sa Matsuyama etter seieren.

Matsuyama åpnet med fem strake par, før det ble en eagle på det sjette par 5-hullet. Det ble fulgt opp med par på hull sju, bogey på hull åtte og par på hull ni og ti.

Så satte han virkelig opp dampen og noterte seg for birdie på hull 11, 13 og 15, samt en eagle på banens siste hull. Dermed ble det en overlegen seier for Matsuyama, som også vant Masters-turneringen i april.

Dette var den tredje gangen turneringen ble arrangert. Legenden Tiger Woods vant den første utgaven i 2019, mens Patrick Cantlay vant i fjor.

Viktor Hovland hadde spillefri denne helgen.

(NTB)

Foto: AP

22-åring seiret i MotoGP-mesterskapet:

Franske Fabio Quartararo (22) ble søndag kåret til seierherre i MotoGP-mesterskapet etter et dramatisk løp i Italia. Hans rivaler måtte bryte.

Dermed er han kåret som vinner allerede før de to avsluttende løpene i Portugal og Spania. Bildene viste en tydelig rørt Quartararo som med 4.-plass i søndagens løp innkasserte mesterskapsseieren.

Han lå lenge på 3.-plass, men mot slutten ble han forbikjørt av Enea Bastianini. Marc Márquez trillet inn til en kontrollert seier i løpet, mens Pol Espargaró tok 2.-plass.

Quartararo feiret vilt foran tilskuerne.

Hans nærmeste rival, Francesco Bagnaia, måtte bryte etter en velt, og dermed er det ingen som kan true Quartararo.

VM-seieren til den franske 22-åringen er hans første, og samtidig den første til en som ikke er spansk siden 2012. Søndagens løpsvinner Márquez har til tider dominert mesterskapet med hele seks VM-titler siden 2013.

(NTB)

Foto: AP

Braathen gnistret i alpincomebacket:

Lucas Braathen imponerte i finaleomgangen og suste ned til 7.-plass i storslalåmrennet i verdenscuppremieren i alpint. Marco Odermatt vant i Sölden.

Med gode bevegelser kjørte Braathen inn til finaleledelse i solskinnet i Østerrike. Den satt han på lenge i målområdet. Først da det var ni utøvere igjen, ble 21-åringen jekket ut av tetrollen.

Til slutt holdt innsatsen til å bli nummer sju, og det skilte 72 hundredels sekund til sveitsiske Odermatt. Hadde han lyktes bedre i første omgang, kunne Braathen fått til noe virkelig stort i comebacket etter en korsbåndskade.

Fjorårets sensasjonsvinner i Sölden ble nummer 19 etter første gjennomkjøring. Der trøblet Braathen med svak fart og en del feil i løypa.

Rasmus Windingstad kjørte seg også mesterlig oppover resultatlista. Bærum-alpinisten klatret fra 22.- til 10.-plass. Han var 20 hundredeler bak Braathen, og lenge var det dobbelt norsk i Sölden.

Sesongåpningen ble ikke slik Henrik Kristoffersen håpet på. Alpinstjernen fra Rælingen tapte mye på tampen av finaleomgangen og falt fra 11.- til 14.-plass.

Leif Kristian Nestvold-Haugen ble nummer 24.

(NTB)

Foto: Torstein Bøe / NTB

Helomvending fra Newcastle :

Newcastle oppfordret tidligere i uken fansen til ikke å møte opp til kamp i tradisjonelle arabiske klær. Noen dager senere gjør den nyrike klubben helomvending.

Onsdag la Newcastle ut en melding rettet til egne tilhengere. Der ba Premier League-klubben dem pent om å unngå bruk av Midtøsten-inspirerte klær og hodeplagg.

Etter lørdagens 1-1-kamp mot Crystal Palace kom det kontrabeskjed fra den nye ledelsen på St. James' Park.

- Dem som vil støtte klubben med å ikle seg kulturinspirerte klær, skal føle at de står fritt til å gjøre det, skriver Newcastle.

Klubben understreker igjen at de nye eierne ikke blir fornærmet av fansens bekledning. Mot Tottenham sist helg var det flere supportere som hadde på seg plagg som lignet på blant annet kefije og agal (hodetørkle og hodering).

Grunnen til at Newcastle i utgangspunktet ba fansen droppe arabiske klær, var at de mente påkledningen kunne være «kulturelt upassende og fornærmende for andre».

Den saudiarabiske PIF-gruppen, som har sikret seg 80 prosent av aksjene i Newcastle, er et offentlig investeringsfond som kontrolleres av kronprins Mohammed bin Salman.

(NTB)

Golferen Fredrik Andersson Hed (49) er død:

Det er The European Tour som meddeler den svenske golferens bortgang i en pressemelding. Også SvenskGolf.se bekrefter nyheten.

Andersson Hed sovnet inn søndag etter å ha tapt kampen kreft.

Han ble bare 49 år gammel.

Svensken ble proff i 1992 og konkurrerte på European Tour fram til 2015. En lang og imponerende karriere som ble kronet av seieren i Italian Open 2010 og to titler på Challenge Tour.

Bullen med kraftsalve mot bryteforbundet:

Bryterne Grace Bullen og Ramona Eriksen kritiserer bryteforbundet for vilkårene kvinnene på landslaget får i forhold til mennene. Bullen sier hun har mye sinne.

Årets sesong med både OL og et VM på hjemmebane i Oslo har vært viktig for bryterne. Men landslagskvinnene føler ikke de har fått vilkårene de fortjener. De har ikke hatt landslagstrener siden mai, det har vært tungt økonomisk og nå har fire på landslaget trukket seg.

Bullen står igjen som den eneste landslagsutøveren.

- Jeg sitter inne med mye sinne. Det er mye som foregår med tanke på likestilling og mulighetene vi får som kvinne på landslaget. Jeg vet vi hadde fått flere brytere om vi hadde hatt faste rammer og bedre struktur enn det vi har, sier Bullen til NRK.

Ramona Eriksen har valgt å stå utenfor landslaget. Hun sier hun ikke har råd til å betale de 25.000 hun måtte ha gjort for å stå på landslaget. Brytekvinnene har måttet få oppfølging fra egne klubber for å få et opplegg fram mot VM på hjemmebane, som var tidligere i oktober. Det har vært demotiverende, sier Eriksen.

Generalsekretær Morten Sandnæs i bryteforbundet sier til NRK at de ikke kjenner seg igjen i deler av kritikken, men erkjenner at det er forbedringspotensial.

(NTB)

Foto: Heiko Junge / NTB

Annonsørinnhold