Sportsstudio

Christian Monge Hugsted

Beste norske FIFA-plassering siden 2015:


Norges fotballherrer gjør et hopp fra 43.- til 39.-plass på den nyeste rangeringen fra Fifa. Det er landslagets bestenotering på snaut seks år.

Ikke siden oktober-rankingen i 2015 har Norge vært blant topp 40. Den gang var laget på en 34.-plass, men raste umiddelbart mange hakk allerede måneden etter.

Solbakkens menn har nettopp lagt bak seg en solid samling. I VM-kvalifiseringen ble det plukket sju av ni poeng mot Nederland (1-1), Latvia (2-0) og Gibraltar (5-1). Resultatene ligger bak det norske bykset på Fifas oversikt.

Blant lagene Norge går forbi, er Tyrkia. Lagene møter hverandre i Istanbul 8. oktober til en nøkkelkamp i VM-jakten. Tyrkerne er nå nummer 41 på verdensrankingen.

Den toppes fortsatt av Belgia foran Brasil, men England jekker regjerende verdensmester Frankrike ned fra tredjeplassen. Europamester Italia blir værende som nummer fem.

I Norden er Danmark best plassert. EM-semifinalisten fra i sommer rykker opp én plassering og er akkurat inne blant de ti beste.

Topp ti og utvalgte nasjoner (siste plassering i parentes):
1) Belgia (1), 2) Brasil (2), 3) England (4), 4) Frankrike (3), 5) Italia (5), 6) Argentina (6), 7) Portugal (8), 8) Spania (7), 9) Mexico (9), 10) Danmark (11).

Øvrige nordiske: 18) Sverige (17), 39) Norge (43), 55) Finland (56), 60) Island (53), 114) Færøyene (114).

Norges VM-kvalifiseringsgruppe: 11) Nederland (12), 41) Tyrkia (39), 71) Montenegro (67), 135) Latvia (136), 197) Gibraltar (194).

(NTB)

Studioet fortsetter under annonsen

NÅ: Manchester United - Liverpool: 0-4:

Pause: Det står 0-4 til pause på Old Trafford og Solskjær og United går i garderoben til en øredøvende piepekonsert.

- Denne pausepraten blir den viktigste i Solskjærs karriere, sier Brede Hangeland.

49 min: Liverpool øker til 4-0! Salah scorer nok et mål. - Dette er en ydmykelse, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

37 min: Liverpool tar ledelsen 3-0 på Old Trafford! Salah scorer sitt 115. Premier League-mål.

- Dette er flaut for Ole Gunnar Solskjær, sier Sky Sports-ekspert Gerard Brand.

13 min: Liverpool scorer igjen og det er en marerittstart for Manchester United! Alexander-Arnold finner Jota i boksen og han sklir inn 2-0 for gjestene. En drømmestart for Liverpool!

5 min: Så er det Liverpool som tar ledelsen på Old Trafford! Salah finner Keita, som er sikker alene med keeper.

4 min: United ruller opp et fint angrep og det ender med en stor mulighet til Bruno Fernandes. Han setter imidlertid ballen over mål.

1 min: Liverpool sparker i gang kampen på Old Trafford.

Slik starter lagene:

Manchester United: De Gea, Wan-Bissaka, Lindelof, Maguire, Shaw, McTominay, Fred, Greenwood, Fernandes, Rashford, Ronaldo.

Liverpool: Allison, Alexander-Arnold, Konate, Van Dijk, Robertson, Henderson, Milner, Keita, Jota, Salah, Firmino.

Foto: AFP

Nærmer seg Eliteserien:

HamKam hadde få problemer mot Ranheim hjemme søndag og feide trønderne av banen med 3-0. Dermed ser det lyst ut med tanke på eliteseriespill neste sesong.

Aleksander Melgalvis satte inn 1-0 etter 13 minutter, før Samual Rogers økte til 2-0 sju minutter senere. Emil Sildnes satte den berømte spikeren i kista da han økte til 3-0 etter 73 minutter.

Kampen var HamKams 12. på rad uten tap i 1. divisjon. Siden de sist tapte i ligaen, 2-3 for Aalesund 21. juli, har det blitt ni seirer og tre uavgjorte.

Dermed er det fortsatt sju poeng ned til 2.-plasserte Jerv, som slo Start 3-2 lørdag. Ned til Aalesund på den øverste kvalifiseringsplassen er det åtte poeng for Rekdal og co. etter at AaFK spilte 2-2 mot Sandnes Ulf.

Fredrikstad er stadig nummer fire, nå à poeng med Aalesund. FFK slo nedrykkstruede Grorud 2-1 borte etter scoringer av Taofeek Ismaheel og Riki Alba.

Åsane avgjorde kampen mot KFUM med ti magiske minutter i den andre omgangen. Da gikk de fra 0-0 til 3-0 med scoringer av Stian Nygård, Bjarte Haugsdal og Joakim Hammersland. Det endte 3-0.

Seieren gjør at Åsane (7.-plass) nå bare er to poeng bak KFUM (6.-plass), som innehar den siste kvalifiseringsplassen.

Bryne viste muskler hjemme mot Raufoss og vant 3-1 etter mål fra Daniel Karlsbakk, Pål Aamodt og Robert Undheim.

Bunnoppgjøret mellom Stjørdals-Blink og Ull/Kisa endte 0-0. Dermed har begge lagene 25 poeng. Ull/Kisa er på trygg grunn med bedre målforskjell enn Blink, som innehar kvalifiseringsplassen om nedrykk. Grorud er nå under streken med 24 poeng, mens Strømmen, som tapte 0-2 for Sogndal, ligger helt sist.

(NTB)

Foto: NTB

Antonio matchvinner mot tannløst Tottenham:

Tottenhams angrepstog klarte ikke å utrette noe mot West Ham i London-derbyet i Premier League søndag. Michail Antonio sikret West Ham-seier med 1-0.

Byderbyet var lenge en jevn affære før Michail Antonio dukket opp i feltet og scoret etter et hjørnespark. Antonio fikk stå helt alene og prikke inn scoringen fra kloss hold.

Tottenhams superspiss Harry Kane har ikke scoret i to kamper på rad for Tottenham siden kampene mot Aston Villa og Newcastle 21. mars og 4. april i vår. Etter at han scoret sesongens første i 3-2-seieren mot Newcastle sist, var han relativt anonym mot West Ham.

Det var en stillingskrig i 1. omgang, der Kane var nærmest like før pause, men headingen ble mesterlig stoppet av Lukasz Fabianski.

Etter 72 minutter kom den avgjørende scoringen fra Antonio.

«Spurs» presset på mot slutten, men de største sjansene uteble for de liljehvite, som måtte tåle tap etter to strake seire i ligaen.

Med seieren er West Ham oppe i to strake ligaseire.

(NTB)

Foto: AP

Forlot stadion i protest:

Som varslet gikk flere supportere ut portene på Intility arena 19 minutter og 13 sekunder ut i kampen mot Haugesund. Grunnen er misnøye av innføringen av VAR i Eliteserien i 2023.

To av Vålerengas supportergrupper Klanen og Ikaros, planla en VAR-aksjon før Elitseriekampen mot Haugesund.

Klanen kom med en oppfordring til Vålerenga-supporterne på supportertribunen om å forlate stadion etter 19 minutter og 13 sekunder av kampen. Grunnen var misnøye rundt innføringen av VAR i Eliteserien i 2023.

Ifølge opplysninger Dagbladet sitter på skal alle på kortsiden, hvor Klanen står, ha mottat en lapp med detaljer om aksjonen.

«Det skal innføres VAR på alle Eliteseriekamper fra 2023. For oss stående, syngende supportere vil dette få store konsekvenser. Ingen av de 32 toppklubbene har spurt egne medlemmer, stikk i strid med dramatiske prosseser og prinsipper», innledes skrivet med.

Klanen uttrykte frustrasjon over at de ikke har blitt involvert i prossesen.

«Vi mener dette viser en mangel på respekt for publikum, og krever en betydlig reaksjon».

Tidligere denne uka annonserte Vålerenga at de er blant klubbene som er positive til å innføre VAR på norske arenaer.

- Som klubb anbefaler vi at man følger innstillingen om å innføre VAR i Eliteserien fra 2023. Fokuset må være på det sportslige, og dette veier tyngst for oss, sier styreleder Tuva Ørbeck Sørheim til Vålerengas hjemmeside og utdyper:

- I likhet med supporterne har vi naturligvis noen bekymringer knyttet til VAR som vi mener må sees på. Først og fremst går dette på at retningslinjene må være utformet slik at dommerne kan komme til flest mulig korrekte valg med færrest mulig avbrytelser. Vi har mange eksempler på at man mister noe av spontaniteten og gleden ved scoringer fordi VAR skal involveres, sier hun.

Foto: NTB

Følg Eliteserie-runden: Glimt i ledelsen! :

Bodø/Glimt fortsetter storformen og tar ledelsen borte mot Strømsgodset. Det er Ola Solbakken som sendte gjestene i ledelsen etter et flott angrep. Patrick Berg må ut med skade gjestene halvveis ut i den første omgangen.

Følg kampene i livestudio under.

Foto: NTB

Barcelona - Real Madrid:

Følg kampen her:

Foto: Shutterstock editorial

Golf: Matsuyama knuste konkurrentene:

Hideki Matsuyama innfridde de skyhøye forventningene på hjemmebane under Zozo Championship og vant overlegent. Det var fem slag ned til nestemann for japaneren.

Matsuyama gikk sisterunden fem slag under par, nest best av samtlige, og endte turningen totalt 15 slag under par. Til Brandon Steele og Cameron Tringale, som delte 2.-plassen, var det fem slag for 29-åringen, som tok sin sjuende seier på PGA-touren.

- Det var et av mine største mål, å vinne foran japanske fans. Jeg er så glad for å ha lyktes, sa Matsuyama etter seieren.

Matsuyama åpnet med fem strake par, før det ble en eagle på det sjette par 5-hullet. Det ble fulgt opp med par på hull sju, bogey på hull åtte og par på hull ni og ti.

Så satte han virkelig opp dampen og noterte seg for birdie på hull 11, 13 og 15, samt en eagle på banens siste hull. Dermed ble det en overlegen seier for Matsuyama, som også vant Masters-turneringen i april.

Dette var den tredje gangen turneringen ble arrangert. Legenden Tiger Woods vant den første utgaven i 2019, mens Patrick Cantlay vant i fjor.

Viktor Hovland hadde spillefri denne helgen.

(NTB)

Foto: AP

22-åring seiret i MotoGP-mesterskapet:

Franske Fabio Quartararo (22) ble søndag kåret til seierherre i MotoGP-mesterskapet etter et dramatisk løp i Italia. Hans rivaler måtte bryte.

Dermed er han kåret som vinner allerede før de to avsluttende løpene i Portugal og Spania. Bildene viste en tydelig rørt Quartararo som med 4.-plass i søndagens løp innkasserte mesterskapsseieren.

Han lå lenge på 3.-plass, men mot slutten ble han forbikjørt av Enea Bastianini. Marc Márquez trillet inn til en kontrollert seier i løpet, mens Pol Espargaró tok 2.-plass.

Quartararo feiret vilt foran tilskuerne.

Hans nærmeste rival, Francesco Bagnaia, måtte bryte etter en velt, og dermed er det ingen som kan true Quartararo.

VM-seieren til den franske 22-åringen er hans første, og samtidig den første til en som ikke er spansk siden 2012. Søndagens løpsvinner Márquez har til tider dominert mesterskapet med hele seks VM-titler siden 2013.

(NTB)

Foto: AP

Braathen gnistret i alpincomebacket:

Lucas Braathen imponerte i finaleomgangen og suste ned til 7.-plass i storslalåmrennet i verdenscuppremieren i alpint. Marco Odermatt vant i Sölden.

Med gode bevegelser kjørte Braathen inn til finaleledelse i solskinnet i Østerrike. Den satt han på lenge i målområdet. Først da det var ni utøvere igjen, ble 21-åringen jekket ut av tetrollen.

Til slutt holdt innsatsen til å bli nummer sju, og det skilte 72 hundredels sekund til sveitsiske Odermatt. Hadde han lyktes bedre i første omgang, kunne Braathen fått til noe virkelig stort i comebacket etter en korsbåndskade.

Fjorårets sensasjonsvinner i Sölden ble nummer 19 etter første gjennomkjøring. Der trøblet Braathen med svak fart og en del feil i løypa.

Rasmus Windingstad kjørte seg også mesterlig oppover resultatlista. Bærum-alpinisten klatret fra 22.- til 10.-plass. Han var 20 hundredeler bak Braathen, og lenge var det dobbelt norsk i Sölden.

Sesongåpningen ble ikke slik Henrik Kristoffersen håpet på. Alpinstjernen fra Rælingen tapte mye på tampen av finaleomgangen og falt fra 11.- til 14.-plass.

Leif Kristian Nestvold-Haugen ble nummer 24.

(NTB)

Foto: Torstein Bøe / NTB

Helomvending fra Newcastle :

Newcastle oppfordret tidligere i uken fansen til ikke å møte opp til kamp i tradisjonelle arabiske klær. Noen dager senere gjør den nyrike klubben helomvending.

Onsdag la Newcastle ut en melding rettet til egne tilhengere. Der ba Premier League-klubben dem pent om å unngå bruk av Midtøsten-inspirerte klær og hodeplagg.

Etter lørdagens 1-1-kamp mot Crystal Palace kom det kontrabeskjed fra den nye ledelsen på St. James' Park.

- Dem som vil støtte klubben med å ikle seg kulturinspirerte klær, skal føle at de står fritt til å gjøre det, skriver Newcastle.

Klubben understreker igjen at de nye eierne ikke blir fornærmet av fansens bekledning. Mot Tottenham sist helg var det flere supportere som hadde på seg plagg som lignet på blant annet kefije og agal (hodetørkle og hodering).

Grunnen til at Newcastle i utgangspunktet ba fansen droppe arabiske klær, var at de mente påkledningen kunne være «kulturelt upassende og fornærmende for andre».

Den saudiarabiske PIF-gruppen, som har sikret seg 80 prosent av aksjene i Newcastle, er et offentlig investeringsfond som kontrolleres av kronprins Mohammed bin Salman.

(NTB)

Annonsørinnhold