Annonse

Sportsstudio

Mister svart belte
Foto: AP/NTB

Mister svart belte

Idrettsverdenen fortsetter å ta avstand fra Vladimir Putin etter Ukraina-invasjonen. Russlands president kan ikke lenger ikle seg svart belte i taekwondo.

Putin har hatt mastergraden i kampsporten siden november 2013, men nå ribbes han for beltet. Det internasjonale taekwondoforbundet (WT) skriver i en uttalelse at «fred er viktigere enn triumfer».

I tillegg blir det opplyst at ingen russiske eller hviterussiske utøvere vil kunne konkurrere under sine nasjonale flagg i WT-regi.

Putin fikk i helgen suspendert sin tittel som ærespresident i Det internasjonale judoforbundet.

Det var natt til torsdag at Putin erklærte russisk invasjon i Ukraina. I etterkant har han og Russland blitt møtt med flere sanksjoner.

(NTB)

Annonse
Fordømmer idretten
Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

Fordømmer idretten

Onsdag ettermiddag trakk Norges Skiforbund seg fra flere møter som Det internasjonale skiforbundet (FIS) arrangerer denne uka. VG omtalte saken føst.

Bakgrunnen er at russiske representanter var invitert til møtene.

I et fersk telegram, postet på Kremls hjemmesider, fordømmer den russiske presidenten Vladimir Putin måten russisk idrett blir behandlet på. Han nevner ikke Norges valg spesifikt, men påpeker at sanksjonene ødelegger for Russland:

- Jeg legger merke til at de aggressive sanksjonene mot landet vårt påvirker mange området, inkludert toppidretten. Russiske utøvere har mistet muligheten til å representere landet, og stemmen til Russland blir bevist ignorert i de internasjonale organisasjonene og forbundene, skriver presidenten.

Putin mener at dette er stikk i strid med idrettenes kjerneverdi:

- Idretten skal være lik for andre og ikke blandes med politikk.

I brevet påpeker Putin at Russland, til tross for sanksjonene, kommer til å være et land som kommer til å arrangere konkurranser som er åpne for alle og følger den olympiske ideen.

Overlegne i familie-duell
VANT: Mol og Sørum. Foto: NTB

Overlegne i familie-duell

Anders Mol og Christian Sørum satte storebror Hendrik Mol og Mathias Berntsen på plass med 21-14, 21-11 i verdenstouren i sandvolleyball i Paris torsdag.

Begge de norske lagene er satt opp i gruppe B i innledningen i Paris.

Duellen mellom de to norske lagene ble aldri spennende. Til det var de regjerende olympiske mesterne fra Tokyo i 2021 for gode. Mol og Sørum tok det første settet med komfortable 21-14, og de tok en tidlig, sterk og klar ledelse i det andre settet også.

De ledet både 12-3 og 15-6, før det til slutt endte det med overlegne 21-11 og 2-0 i sett for Anders Mol og Christian Sørum over Hendrik Mol og Mathias Berntsen.

Begge de norske lagene skal i aksjon igjen i kamp to mot hver sin motstander klokka 18 torsdag kveld.

Anders Mol og Christian Sørum ble nylig kåret til årets lag i Det europeiske volleyballforbundet (CEV) for trede gang på rad.

Annonse
Norge: Kan boikotte VM og verdenscupen
KAN BOIKOTTE: Norge kan komme til å boikotte VM og verdenscupen om russiske langrennsløpere, som Alexander Bolshunov, får slippe til i verdenscupen. Foto: NTB

Norge: Kan boikotte VM og verdenscupen

Får russere slippe til i FIS-konkurranser til vinteren, kan ikke langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad se for seg at Norge kommer til startstreken.

Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) skal først på et styremøte 22. oktober avgjøre om Russland og Belarus forblir utestengt eller ikke. Skogstad forventer at sanksjonene blir opprettholdt.

- En utestengelse er enda mer åpenbar nå enn i februar, sier han til NTB og peker på den russiske mobiliseringen til krigen i Ukraina.

Nylig bidro en tale fra FIS' generalsekretær Michel Vion til å så tvil rundt forbundets standpunkt i Russland-spørsmålet. Han ble sitert på at et russisk comeback kan skje i løpet av kommende sesong.

- Det er i beste fall en uheldig uttalelse, mener Skogstad.

Lederen for den norske langrennskomiteen utelukker ikke boikott av verdenscupen og VM i Planica hvis Russland tas inn i varmen igjen.

- Det må vi selvfølgelig ta stilling til hvis det skjer. Vi vil gjerne konkurrere med alle i hele verden, men dette er et verdivalg for oss. For å stå for det verdisettet vi har, kan jeg for langrenns del si at vi er villige til å strekke oss langt, sier Skogstad og fortsetter:

- Det vil bli en stor beslutning for hele forbundet. Skal jeg snakke for vår egen del, har jeg vanskelig med å se hvordan vi skal stille opp og konkurrere med russere så lenge de fører krig mot Ukraina.

- Vi blir nødt til å gjøre vurderinger. Det er mange konsekvenser knyttet til det, så det må vi diskutere hvis den situasjonen dukker opp. Vi har et ansvar for å markere det på en riktig måte.

Skogstad avfeier muligheten for å slippe til russere som uavhengige utøvere. Dette blir gjort i både tennis og sykling.

- Det blir bare et skalkeskjul, og det har lite for seg.

Onsdag ble det klart at Norges Skiforbund dropper alle høstmøter i FIS med russisk og belarusisk deltakelse. Skipresident Tove Moe Dyrhaug var allerede på plass i Zürich da man oppdaget at utestengelsen fra FIS kun gjelder utøvere.

- Vi kan nok si at vi ikke har fulgt godt nok med i timen når vi ikke hadde forstått at vi kom til å møte russere der, men det var vi ikke alene om. Så det var ikke helt åpenbart. Uavhengig av om det var åpning for det eller ikke, hadde jeg ikke trodd at de kom til å stille, sier Skogstad.

– I langrenn møter vi russere i alle komiteer og i uoffisielle sammenhenger, og da føler vi det var riktig å ikke være der i det hele tatt.

Selv skulle ikke Skogstad til Sveits denne gangen. Norge hadde lagt opp til en delegasjon på rundt 30 personer spredt over ulike grener.

(NTB)

Annonse

Idrettsforbundet forventer bedre strømstøtte

Norges idrettsforbund (NIF) vil ikke være fornøyd så lenge idrettslagene sliter med å betale strømregningene, sier generalsekretær Nils Einar Aas.

Snart vil regjeringen legge fram en stortingsproposisjon som inkluderer den nye støtteordningen. Tidligere fikk idretten kompensert 80 prosent av strømutgifter over 70 øre per kWt opp til snittprisen. Den ble justert opp til 90 prosent da regjeringen la fram støtteordninger for næringslivet for to uker siden.

Jubelen dette avstedkom, har imidlertid stilnet noe.

– Det er positivt at behovet for en bedre ordning anerkjennes av regjeringen, men vi har forventninger til at støtteordningen ytterligere kan forbedres så lenge strømregningene er mange ganger høyere enn det økonomien i idrettslagene tåler, skriver Aas i en pressemelding.

Aas opplyser at NIF jobber med å dokumentere effektene av de økte kostnadene og hva som må til for å unngå nedstengninger.

– Her vil vi både se på beregningsgrunnlaget for moms og når på døgnet man faktisk bruker mest strøm. Begge forholdene kan gi uheldige utslag for idrettslagenes strømkostnader. I tillegg har vi forventninger til at idrettslagenes skyhøye gasskostnader kompenseres, og at strømstøtteordningen for frivilligheten forlenges utover desember 2022, sier Aas.

Flere idrettslag har den siste tiden fortalt om en situasjon som vil bety nedstengning eller redusert aktivitet inn mot vinteren, til tross for den økte støtten som er foreslått.

– Norges idrettsforbund vil naturligvis ikke være fornøyde så lenge idrettslagene sliter med å betale de skyhøye strømregningene, skriver Aas.

(NTB)