Annonse

Sportsstudio

Sykehus brøt loven på flere punkter
Foto: NTB

Sykehus brøt loven på flere punkter

Sykehuset brøt ni lovparagrafer i tre ulike lovverk under behandlingen av Finn Christian Jagge. Det skriver Statens helsetilsyn i sin foreløpige rapport, skriver VG.

For drøye to uker siden ble det kjent at Norsk pasientskadeerstatning (NPE) - som behandler erstatningssaker i helsetjenesten - fant svikt i behandlingen av Jagge, som døde i juli 2020.

NPE mener Jagge burde fått antibiotikabehandling tidligere ved andre innleggelse. Det var NRK som omtalte saken først.

Nå har også Statens helsetilsyn gransket Jagges dødsfall.

I den foreløpige rapporten beskriver Statens helsetilsyn svikten i behandlingen av Jagge slik:

«Saken har avdekket svikt i kvaliteten og pasientsikkerheten».

«Virksomheten har brutt egne faglige retningslinjer».

«Pasienten fikk forsinket behandling».

«Helsehjelpen var ikke forsvarlig», skriver Helsetilsynet i sin foreløpige konklusjon.

Dagbladet har vært i kontakt med familiens advokat, Tom Sørum, som har gitt lov til å gjengi innholdet i saken til VG. Familien ønsker ikke å si noe på nåværende tidspunkt.

Annonse
Ikke verst fra Hovland
Foto: NTB

Ikke verst fra Hovland

Viktor Hovland fortsetter å spille brukbar golf i det amerikanske PGA-mesterskapet, men har etter halvannen runde ikke greid å komme seg under par.

Etter å ha gått torsdagens åpningsrunde på 70 slag med en birdie, en bogey og resten par, er han på vei mot noe lignende på 2. runde. Etter ni hull har han en birdie, en bogey og resten par.

Det gir ham foreløpig delt 20.-plass, seks slag bak Justin Thomas som er i ledelse etter to strake 67-runder. Mange spillere er i likhet med Hovland i gang med sin fredagsrunde.

Hovland fikk sin birdie på 4. hull. Etter godt spill senket han putten fra tre meters hold.

Det ble bogey på det neste hullet. Både utslaget og det tredje slaget havnet i roughen, og han misset en parputt fra åtte meter.

Ellers berget han både på 2. og 6. hull par med gode putter etter å ha havnet i en sandgrav.

(NTB)

Svake Real Madrid før Liverpool-møte
Foto: NTB

Svake Real Madrid før Liverpool-møte

Real Madrid gnistret på ingen måte en drøy uke før mesterligafinalen mot Liverpool. Den spanske seriemesteren fullførte sin hjemlige sesong med 0-0 mot Betis.

I en ellers sjansefattig kamp mellom seriemester og cupmester hadde hovedstadslaget en kjempesjanse til å ordne sin 27. seier på 38 seriekamper da Karim Benzema og Rodrygo kom til en gigantisk dobbeltsjanse i det 51. minutt, men gjestene sto imot.

Dani Carvajal ble spilt fram på kanten og slo skrått ut til Benzema, som fra god posisjon fyrte løs, men keeper Rui Silva sto i veien. Returen gikk til Rodrygo, men hardt presset av Marc Bartra fikk han ikke avslutningen mellom stengene.

Sju minutter før full tid brystet Benzema ballen med seg forbi en motspiller og skjøt fra hjørnet av femmeteren, men rett over mål.

I det 87. minutt kunne Betis ha avgjort kampen da Joaquin fikk ballen rett foran mål, men også hans avslutning strøk tverrliggeren.

Real Madrid møter Liverpool i mesterligafinalen på Stade de France nord for Paris lørdag 28. mai.

(NTB)

Annonse
Reagerer: - På drapsmennenes side
REAGERER: Sergiy Stakhovsky. Foto: NTB

Reagerer: - På drapsmennenes side

Russlands invasjon av Ukraina har fått All England Lawn Tennis Club, som er vertskap for Wimbledon-turneringen, til å utestenge russiske og hviterussiske spillere fra den sagnomsuste turneringen.

ATP, organisasjonen som står bak de store tennisturneringene, lar imidlertid fortsatt russiske spillere delta i andre turneringer. Nå har organisasjonen reagert enda sterkere: ATP kunngjorde i dag at det ikke vil bli delt ut rankingpoeng i Wimbledon-turneringen.

«Våre regler eksisterer for å beskytte rettighetene til alle spillere. Dersom man ikke reagerer på denne typen ensidige vedtak, risikerer det å skape en skadelig presedens for resten av touren», skriver de i en uttalelse.

ATPs avgjørelse om å ikke gi rankingpoeng, vekker sterke reaksjoner hos blant andre den ukrainske spilleren Sergiy Stakhovsky, skriver svenske Expressen.

- Det vil være en underdrivelse å si at jeg er skuffet over ATP. Jeg trodde aldri at noen kunne stå på drapsmennenes og invasjonsstyrkens side. Det føles også som om enkelte av dagens spillere synes synd på de som invaderer oss fra Russland og Hviterussland, skriver han på Twitter.

Den ukrainske storspilleren, som til og med slo Roger Federer i Wimbledon i 2013, har selv vervet seg til de ukrainske styrkene i hjemlandet.

Arrangøren bak Wimbledon-turneringen uttrykker i en uttalelse «dyp skuffelse» over avgjørelsen.

- I lys av britiske myndigheters holdning mener vi at vår avgjørelse var den eneste mulige, og vi står ved den. Vi mener at avgjørelsen om ikke å gi rankingpoeng er uforholdsmessig, og vi beklager dypt den negative effekt den vil ha på berørte spillere, heter det, ifølge NTB.

Slo tilbake etter tabbe
Foto: NTB

Slo tilbake etter tabbe

Magnus Carlsen tapte fredagens første parti i Champions Chess-turneringen etter en kjempetabbe, men slo tilbake og vant to av de tre neste.

Dermed ligger han fortsatt godt an vel halvveis i grunnspillet i onlineturneringen. De åtte beste tar seg videre til kvartfinale.

Carlsen kom skjevt ut mot Rameshbabu Praggnanandhaa i dagens første parti. Inderen fikk et stort overtak, men verdensmesteren hadde utlignet det og så ut til å ha sikret remis med svarte brikker da han med dårlig tid gjorde et grovt feiltrekk med springeren. Det var bare å gi opp partiet etter 41 trekk.

I neste parti møtte han den 13-årige amerikaneren Abhimanyu Mishra. Carlsen spilte seg til et stort overtak med hvite brikker, men unggutten viste kvalitet da han slo tilbake og så ut som han kunne berge remis. Så gjorde han imidlertid en tabbe, og Carlsen omsatte det nådeløst i seier etter 51 trekk.

Dagens tredje parti svingte veldig. Pentala Harikrishna hadde tidlig et klart overtak, men Carlsen vendte partiet og hadde ifølge datamaskinene en vunnet stilling før han ga den fra seg og måtte nøye seg med remis etter 45 trekk.

Han viste ingen nåde mot amerikanske Sam Shankland i dagens siste parti. Det ble vunnet etter 41 trekk, og med 15 av 24 mulige poeng er Carlsen i tetsjiktet etter to dager. Wei Yi fra Kina leder fortsatt med 18.

(NTB)

Annonse
Mikkelsen leder
Foto: NTB

Mikkelsen leder

Andreas Mikkelsen leder WRC2-klassen i Rally Portugal etter fredagens fartsprøver. Han overtok ledelsen dagens nest siste prøve da Teemu Suninen punkterte.

Finnen tapte nesten et minutt på punkteringen, og Mikkelsen leder klassen med en margin på 40,9 sekunder i sin Skoda Fabia, selv om han slet med bilen.

– Det er noe galt med motoren. Den går på bare tre sylindere og mangler mye kraft. Jeg prøvde å holde god fart i svingene, men på de rette strekningene mangler det mye, sa Mikkelsen til wrc.com.

– Dagen var bra, men dessverre punkterte vi i en hårnålssving. Det var ikke noe å gjøre med. Slik er rally, sa Suninen.

Oliver Solberg kjører i en lånt bil og er i likhet med Mikkelsen i WRC2-klassen denne gangen. Han er fjerde best i klassen så langt, et drøyt minutt bak Mikkelsen.

Elfyn Evans leder hovedklassen etter 9 av 21 fartsprøver. Han er 13,6 sekunder foran Kalle Rovanperä og 44,4 foran Dani Sordo. De to første kjører Toyota Yaris, mens Sordo er Hyundai-fører.

Sebastien Loeb ledet tidlig fredag, men han krasjet ut på den femte prøven. Evans overtok ledelsen og har ikke gitt den fra seg.

(NTB)