Annonse

Tengs-rettssaken

5. september begynner ankesaken mot Johny Vassbakk i Gulating lagmannsrett.

52-åringen ble dømt til 17 års fengsel for drapet på Birgitte Tengs.

Vassbakk ble pågrepet i september 2021, og nekter straffskyld i den 28 år gamle drapssaken.

Birgitte Tengs (17) ble funnet drept og ille tilredt langs en vei, ikke langt fra hjemmet sitt på Karmøy på Vestlandet en maimorgen i 1995.

Tiltalen kommer etter at politiet i 2019 fikk treff i sine nye DNA-undersøkelser i saken. Materialet som ble analysert, stammer fra funn gjort på strømpebuksa Tengs hadde på seg da hun ble drept.

I studioet: Angelica Hagen, Audun Hageskal

Annonse
Var trolig i kamp
DREPT: Birgitte Tengs (17). Foto: Våge studio / NTB

Var trolig i kamp

Åstedsundersøkelsene tyder på at Birgitte Tengs sloss med drapsmannen på Gamle Sundvegen natt til 6. mai 1995. Det går fram av rettsvitnemålet til Kristin Løland, kriminaltekniker i Sør-Vest politidistrikt.

Hun refererer fra en av flere obduksjonsrapporter:

- Hun er påført betydelige skader, som tyder på at hun har vært i en kampsituasjon på grusveien. Deretter er hun slept over veien med føttene først.

Dagens vitnemål går for lukkede dører, men pressen kan referere hva som blir sagt. De lukkede dørene skyldes for en stor del de inngående beskrivelsene og nærbildene av skadene Birgitte ble påført. Hovedhensikten er å skjerme de pårørende.

- Det har brent seg fast, det er det mest ille tilredte jeg har sett med håndmakt, forklarte en politimann som var på åstedet, i går.

Nærbildene samsvarer med beskrivelsen. Birgitte er påført massive hodeskader, ifølge Løland påført med en 23 kilos stein som ligger ved avdødes hodeende.

- Steinen er kastet eller sluppet, refererer Løland fra obduksjonsrapporten.

Skader på Birgittes hender tyder på at hun kan ha prøvd å verge seg mot steinen, forklarer hun.

Kriminalteknikeren redegjør også for hvordan gjerningsmannen har slept Birgitte over grusveien, gjennom ei grind og inn i terrenget hvor hun ble funnet av en bonde hun kjente, og som i forrige uke fortalte hvordan han gjenkjente nabojenta.

Hun presenterer også blant andre funn, som de mye omtalte hårene og blodspor på stedet, og streifer også innom spor som har vist seg å være irrelevante, som klær funnet i terrenget andre steder på Karmøy, og et armlene/håndtak fra en Audi som tidligere er omtalt.

Løland redegjør også for diverse beslag som ble funnet hjemme hos tiltale Johny Vassbakk (52).

Politiet skannet både huset, garasjen og naustet hans etter pågripselsen i fjor høst. I sistnevnte fant politiet 300 par damesko.

I morgen skal retten på befaring på åstedet.

Les hele saken

Lynsjestemning etter DNA-feil

Annonse
- Jeg skulle gjerne gitt dere en klem
TILTALT: Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Foto: Privat

- Jeg skulle gjerne gitt dere en klem

Johny Vassbakk tok selv ordet på slutten av rettssakens siste dag i Gulating lagmannsrett. Der sa han igjen seg uskyldig i drapet på Birgitte Tengs, og beskyldte statsadvokatene for løgn.

- Jeg har sittet over 2 år i varetekt. I tingretten satt statsadvokat Grande og løy for hele Norge. I denne runden har statsadvokat Thomseth forsøkt å påvirke vitner. Det viser hvor råtne de er. Torger og Karin Tengs, jeg har ikke drept Birgitte. Jeg skulle gjerne gitt dere en god klem. Det er mye jeg kunne sagt, men jeg synker ikke ned på det nivået, sa Vassbakk.

Johny Vassbakks forsvarer, advokat Stian Bråstein, legger ned påstand om full frifinnelse for 53-åringen som er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Dersom Vassbakk dømmes, bør straffen ligge på 15 til 16 års fengsel, ifølge Bråstein.

Forsvareren legger til at Vassbakk også skal slippe erstatningskrav.

Påtalemyndigheten la mandag ned påstand om 17 års fengsel - det samme som Vassbakk ble dømt til i tingretten i februar.

Krever full frifinnelse
TILTALT: Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Foto: Privat

Krever full frifinnelse

Johny Vassbakks forsvarer, advokat Stian Bråstein, legger ned påstand om full frifinnelse for 53-åringen som er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Dersom Vassbakk dømmes, bør straffen ligge på 15 til 16 års fengsel, ifølge Bråstein.

Forsvareren legger til at Vassbakk også skal slippe erstatningskrav.

Påtalemyndigheten la mandag ned påstand om 17 års fengsel - det samme som Vassbakk ble dømt til i tingretten i februar.

Vassbakk har siden pågripelsen i september 2021 nektet for å ha noe med det 28 år gamle drapet å gjøre.

Tengs-saken har verken vitner eller sakkyndige opplysninger som støtter oppunder aktoratets hypotese om at det er en sammenheng mellom Vassbakks modus og handlingene Birgitte Tengs ble utsatt form, ifølge Vassbakks andre forsvarer, advokat Stian Kristensen.

Saken blir tatt opp til doms tirsdag ettermiddag. Retten har varslet sin konklusjon 5. desember.

Les hele saken

- Ikke én eneste krone vil hjelpe

Annonse

- Ikke én eneste krone vil hjelpe

Bistandsadvokat John Christian Elden holder tirsdag sitt innlegg i saken hvor Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs.

Elden innleder med å fortelle om foreldrenes belastning gjennom over 28 år uten svar.

- Ikke en eneste krone vil hjelpe. Et endelig punktum i saken vil være det eneste som hjelper. Men der er vi ikke. Det er ikke alt vi kan få svar på, sier Elden.

Han legger til at så lenge et flertall blant de sju dommerne mener at Vassbakk er skyldig, så vil det kreves erstatningskrav. Selv om det ikke blir en strafferettslig dom i lagmannsretten, altså at minst fem av de sju dommerne mener han er skyldig, så vil det bli lagt ned erstatningskrav - altså dersom fire av de sju dommerne mener han er skyldig.

Premisset fra bistandsadvokatene åpner for at man igjen kan havne i samme situasjon som med fetteren til Tengs. Han ble for over 20 år siden dømt i tingretten, men frikjent i lagmannsretten. Han ble likevel dømt til å betale erstatning - en dom han kjempet mot i mange år og til slutt fikk opphevet i 2021.

Premisset er en helomvending fra tingretten, hvor Elden var klar på at det ikke ville kreves erstatning ved en frifinnelse av Vassbakk. Dette for å unngå at man havnet i samme situasjon som med fetteren.

- Det er én person som i mai 1995 visste og kunne sagt fra. Personen kunne sagt fra i 28 og et halvt år. Hvis det nå er rett gjerningsmann som sitter på tiltalebenken, kunne han sagt fra i september 2021, da han ble pågrepet, sier bistandsadvokaten.

Kravet fra foreldrene var i tingretten 600 000 kroner i erstatning til hver av foreldrene til Tengs. Dette er nå oppjustert til 700 000, altså totalt 1,4 millioner kroner.

Journalist og forfatter Bjørn Olav Jahr sier til Dagbladet at muligheten Elden skisserer, med erstatning til tross for frifinnelse, i utgangspunktet alltid vil være der.

- Jeg tror Elden og Lea vil legge et press på retten ved å signalisere at de vil legge ned påstand ved et simpelt flertall. Dommerne skal diskutere seg i mellom, de forstår nå at en 4-3-avgjørelse der fire går for skyld, tre for frifinnelse, som da igjen betyr at Vassbakk blir strafferettslig frifunnet, potensielt kan kaste saken inn i "nye 28,5 år", der man igjen kommer i en situasjon der samme mann kan være strafferettslig frifunnet, men på samme tid sivilrettslig dømt for å ha drept Birgitte. Et slikt scenario vil nok de fleste i et dommerpanel kunne kjenne på - og kan påvirke stemmen de deretter skal avgi, sier Jahr.

- Ikke én eneste krone vil hjelpe

Les hele saken

- De har aldri møttes

Krever 17 års fengsel
TILTALT: Johny Vassbakk er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Foto: Privat

Krever 17 års fengsel

Gulating lagmannsrett er inne i sin åttende og siste uke av Johny Vassbakks ankesak. 53-åringen er tiltalt for drapet på Birgitte Tengs (17) i 1995.

Statsadvokat Nina Grande la avslutningsvis mandag ned sin påstand. Sammen med statsadvokat Thale Thomseth ber aktoratet om fengsel i 17 år for Vassbakk.

Måten Tengs ble funnet på dagen etter drapet, viser, etter påtalemyndighetens syn, at hun ble utsatt for et overgrep, ble tatt kvelertak på og drept med slag fra en stein før 17-åringen ble slept ut av veien.

- Det er brukt massiv vold og et seksuelt overgrep før eller etter hun døde. Vi vet at drapet har pågått over noe tid, men kan ikke si med sikkerhet hvor lenge. På funnstedet har han gjort en siste kraftanstrengelse, da steinen på 23 kilo ble sluppet eller kastet mot hodet hennes, sier Grande.

Vassbakk ble i februar dømt i tingretten til 17 års fengsel for drapet. Vassbakk har hele tida nektet for å ha noe med saken å gjøre.

Annonse